Astăzi 18-06-2024 sunt: 27232 persoane private de libertate

Comunicate de presa 2023

Comunicat de presă decembrie 2023

29.12.2023

Sfânta Liturghie arhierească în Penitenciarul Tulcea

În preajma sărbătorilor de iarnă, în perioada care precede Anul Nou  și  Boboteaza, din dorința de a promova valorile creștine, Penitenciarul Tulcea a organizat o activitate religioasă menită să aducă mai aproape de sufletele persoanelor private de libertate emoția acestor sărbători. Astfel, în data de 29.12.2023, Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii a efectuat o vizită pastorală la Penitenciarul Tulcea unde a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la capela ,,Sf. Ap. Petru și Pavel”. Activitatea moral-religioasă constituie o nouă vizită pastoral-misionară întreprinsă de Episcopia Tulcii,  în baza Protocolului de parteneriat încheiat între Episcopia Tulcii și Penitenciarul Tulcea.

21.12.2023

Vizită în penitenciar

Campanie de prevenire a criminalităţii

Penitenciarul Tulcea desfaşoară în data de 21.12.2023, activitatea ,,Vizită în penitenciar”,  coordonată de psihologul din cadrul instituţiei  la care vor participa 23 de elevi ai Liceului de Arte ,,George Georgescu” și 5 persoane private de libertate. Scopul proiectului este de prevenire a criminalității şi săvârșirii de infracțiuni în rândul adolescenţilor, prin valorificarea experienței de viață a deținuților.  În cadrul întâlnirii, persoanele private de libertate vor prezenta experienţe de viață din perspectiva omului aflat în detenție, având ca subiecte consumul de droguri și de alcool, conducerea sub influența alcoolului, traficul de droguri. Din perspectiva deținuților participanți, Activitatea contribuie la formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire socială și față de ordinea de drept. Proiectul este iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, desfăşurat la nivel naţional în cadrul Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

20.12.2023

Vizită în penitenciar

Campanie de prevenire a criminalităţii

Penitenciarul Tulcea desfaşoară în perioada 19.12.2023 – 20.12.2023, activitatea ,,Vizită în penitenciar”,  coordonată de psihologul din cadrul instituţiei  la care vor participa două clase de elevi ai Colegiului Dobrogean ”Spiru Haret”  și 10 persoane private de libertate. Scopul proiectului este de prevenire a criminalității şi săvârșirii de infracțiuni în rândul adolescenţilor, prin valorificarea experienței de viață a deținuților.  În cadrul întâlnirii, persoanele private de libertate vor prezenta experienţe de viață din perspectiva omului aflat în detenție, având ca subiecte consumul de droguri și de alcool, conducerea sub influența alcoolului, traficul de droguri. Din perspectiva deținuților participanți, activitatea contribuie la formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire social și față de ordinea de drept. Proiectul este iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, desfăşurat la nivel naţional în cadrul Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

19.12.2023

Cu ocazia Sărbătorii Crăciunului Penitenciarul Tulcea organizează o expoziție în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL”. Activitatea se desfășoară cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii, în cadrul Concursului Regional de Arta – Colinde Colorate. Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice, avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității. Aceștia au folosit diferite tehnici de lucru (pictura, modelaj, quilling, origami) pentru a realiza tablouri si alte obiecte artizanale având ca temă: Crăciunul. Activitatea contribuie la creșterea șanselor de reintegrare socială prin conștientizarea persoanelor private de libertate cu privire la rolul educatiei in dezvoltarea unor comportamente prosociale.

14.12.2023

Bucuria Craciunului – activitate desfaşurată de deţinuţii din Penitenciarul Tulcea la Azilul de bătrâni

 

În perioada 11-14.12.2022 Penitenciarul Tulcea organizează în cadrul proiectului ,,Bucuria Craciunului” o activitate socială ce are ca scop cultivarea unui comportament bazat pe empatie, generozitate şi compasiune, prin oferirea de suport emotional persoanelor vârstnice cu ocazia sărbătorii Craciunului, în vederea consolidării relaţiei cu comunitatea, ca mediu de suport. In cadrul activitatii, persoanele private de libertate confectionează felicitări cu tematica sarbatorii Craciunului, care vor fi oferite in data de 14.12.2022 persoanelor aflate la Azilul de batrani ,,Sfantul Nectarie” din Tulcea. Activitatea se va încheia cu o ieşire  în în comunitate, în care  un grup format din 15 deţinuţii vor colinda beneficiarii centrului, fiind coordonaţi de preotul capelan al PenitenciaruluiImplicarea detinutilor in astfel de activitati, oferă acestora posibilitatea de a suplini lipsa familiei, de a exersa anumite roluri, de a oferi suport emoţional persoanelor lipsite de mediu de suport, de a-şi dezvolta capacitatea empatică şi compasiunea şi îi ajută  să trăiască sentimentul şi emoţia sărbătorilor de iarnă în spaţiul carceral.

08.12.2023

Campanie de sensibilizare a societăţii civile privind deţinuţii cu nevoi de asistare socială, în vederea facilitării reintegrării sociale

Penitenciarul Tulcea derulează în această perioadă o campanie de sensibilizare a societăţii civile ce are drept scop facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate prin formarea unei atitudini corecte față de muncă, lege și ordinea socială și prin sensibilizarea comunității cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil. În acest sens, azi 8 decembrie 2023, la sediul Bibliotecii Județene Panait Cerna Tulcea are loc o întâlnire de lucru cu diverse instituții și organizații din județul Tulcea în vederea identificării de noi oportunități de colaborare. pentru succesul componentei de reintegrare socială este nevoie ca demersurile iniţiate de sistemul penitenciar, să beneficieze de suportul şi concursul comunităţii locale, în calitatea sa de partener al serviciului penitenciar, dar şi de beneficiar ai întregului proces de reinserţie social.

Comunicat de presă noiembrie 2023

25.11.2023

“IUBIREA NU E RUPTĂ DIN BĂTAIE !”
CAMPANIE-CONCURS CU OCAZIA ZILEI INTERNAȚIONALE PENTRU ELIMINAREA VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMELILOR – 25 NOIEMBRIE

Pe data de 25 noiembrie, comunitatea internațională marchează „Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”. Astfel, în data de 20.11.2023 deținuții din Penitenciarul Tulcea, au participat la activitatea socială facultativă “Iubirea nu e ruptă din bătaie” .
În cadrul concursului deţinuţii participanţi au realizat creații literare și plastice cu scopul de a încuraja și a oferi suport victimelor violenței domestice, manifestând empatie față de acestea. Lucrările care îndeplinesc criteriile stabilite în regulamentului campaniei vor fi expediate prin poștă Penitenciarului Oradea, ulterior un juriu format din reprezentanți ai sectorului de reintegrare socială din partea unității-organizatoare, precum și din membri desemnați din partea instituțiilor și asociațiilor colaboratoare de pe plan local, vor evalua creațiile conform criteriilor din regulamentul de desfășurare.
Lucrările declarate câștigătoare vor face obiectul unei expoziții în comunitate, într-un spațiu pus la dispoziție de către colaboratorii activității.
Proiectul este iniţiat de Penitenciarul Oradea şi se desfăşoară în perioada 15.10 – 10.12.2023

 

24.11.2023

Vizită în penitenciar
Campanie de prevenire a criminalităţii 

Penitenciarul Tulcea desfaşoară în data de 24.11.2023, activitatea ,,Vizită în penitenciar”, în format on-line, coordonată de asistentul social din cadrul instituţiei la care vor participa elevi ai Şcolii Profesionale ,,Vasile Bacalu”, Mahmudia şi 4 persoane private de libertate.
Scopul proiectului este de prevenire a criminalității şi săvârșirii de infracțiuni în rândul adolescenţilor, prin valorificarea experienței de viață a deținuților.
În cadrul întâlnirii persoanele private de libertate vor prezenta experienţe de viață din perspectiva omului aflat în detenție, având ca subiecte consumul de droguri și de alcool, conducerea sub influența alcoolului, traficul de droguri.
Proiectul este iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, desfăşurat la nivel naţional în cadrul Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

 

21.11.2023

Un exercițiu de gândire pozitivă- Trei lucruri bune”

Penitenciarul Tulcea a derulat, în data de 21.11.2023, Proiectul de activitate ”Un exercițiu de gândire pozitivă – Trei lucruri bune.”
Proiectul a fost în parteneriat cu un psiholog din cadrul comunității și a presupus o activitate, având ca scop prevenirea și diminuarea comportamentelor dezadaptative, a problemelor ce pot interveni și care pot afecta echilibrul psihoafectiv în rândul persoanelor private de libertate.
Astfel, în data de 21.11.2023, activitatea a fost susținută în parteneriat împreună cu domnul Rotaru Constantin – psiholog.
Invitatul special, domnul Rotaru Constantin, în calitate de psiholog, a împărtășit deținuților experiențe de viață, modele de alegeri pozitive şi un sprijin motivaţional, acesta fiind o sursă de inspirație ce poate potența evoluția ulterioară a participanților.
Proiectul s-a derulat la nivelul Penitenciarului Tulcea, pe data de 21.11.2023.

 

09.11.2023

 “Vizită în penitenciar

  Campanie de prevenire a criminalităţii 

Penitenciarul Tulcea desfaşoară în perioada 06.11.2023 – 09.11.2023, activitatea ,,Vizită în penitenciar”,  coordonată de psihologul din cadrul instituţiei  la care vor participa trei clase de elevi ai Liceului ”Ion Creangă” și 15 persoane private de libertate.Scopul proiectului este de prevenire a criminalității şi săvârșirii de infracțiuni în rândul adolescenţilor, prin valorificarea experienței de viață a deținuților. În cadrul întâlnirii, persoanele private de libertate vor prezenta experienţe de viață din perspectiva omului aflat în detenție, având ca obiecte consumul de droguri și de alcool, conducerea sub influența alcoolului, traficul de droguri. Din perspectiva deținuților participanți, Activitatea contribuie la formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire socială și față de ordinea de drept.Proiectul este iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, desfăşurat la nivel naţional în cadrul Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

 

Comunicat de presă octombrie 2023

27.10.2023

Vineri, 27 octombrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea a organizat  „Bursa Locurilor de Muncă” . In virtutea bunei colabări dintre Penitenciarul Tulcea și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, la eveniment au participat și 14 persoane private de libertate aflate în perioada premergătoare liberării condiționate. Obținerea unui loc de muncă reprezinta un pas foarte important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să ofere suportul necesar pentru revenirea acestora în societate și pe piața muncii. În cadrul evenimentului deținuții s-au familiarizat cu oferta de muncă și au avut posibilitatea relaționării cu reprezentanții angajatorilor.

13.10.2023

1. Cu ocazia „Zilei Internationale a Educatiei in Penitenciare” care se celebrează la data de 13 octombrie, Penitenciarul Tulcea organizează o expoziție având ca temă educația. Activitatea se desfășoară cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii. Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice, avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității. Aceștia au folosit diferite tehnici de lucru (pictura, modelaj, quilling) pentru a realiza tablouri si alte obiecte artizanale avand ca tema: educatia. Activitatea contribuie la creșterea șanselor de reintegrare socială prin conștientizarea persoanelor private de libertate cu privire la rolul educatiei in dezvoltarea unor comportamente prosociale.

2. Penitenciarul Tulcea în parteneriat cu Asociația „Partida Romilor Pro Europa’’ va desfăşura în data de 13.10.2023, la ora 09.00, activitatea “ De vorbă cu personalităţile locale’’, la care vor participa un număr de 61 persoane private de libertate.  Scopul proiectului este de autocunoaștere și dezvoltare personală, prin oferirea unor modele de reuşită a unei personalităţi recunoscute pe plan local. Invitatul special, domnul Gabriel Stoica, în calitate de președinte a sucursalei municipale Tulcea, va împărtăși deținuților experiențe proprii de viață, oferindu-le un model comportamental autentic şi un sprijin motivaţional, acesta fiind o sursă de inspirație ce poate potența evoluția ulterioară a participanților. Proiectul este iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi se desfăşoară pe parcursul întregului an în toate penitenciarele.

 

02.10.2023

In data de 2 octombrie, începând cu ora 10, la Penitenciarul Tulcea, are loc deschiderea anului școlar 2023-2024. Cursurile școlare se organizează în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea. În unitate funcționează două clase, una de învățământ primar și una de învățământ secundar, în cadrul Programului „A doua șansă”. In anul școlar curent au fost înscrise 38 de persoane private de libertate care îndeplineau condițiile legale. Dintre aceștia, zece deținuți nu au urmat anterior nicio formă de învățământ. Scopul organizării cursurilor școlare în penitenciar este acela de a spori șansele persoanelor condamnate de a accesa cursuri de formare profesională care să le permită integrarea pe piața muncii, contribuind la scăderea riscului de recidivă. Pe această cale, conducerea Penitenciarului Tulcea transmite mulțumiri cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în penitenciar, dorindu-le putere de muncă, răbdare și un an nou școlar încununat de succese.

 

Comunicat de presă septembrie 2023

26.09.2023

În perioada 31.08.2023 – 26.09.2023, la Penitenciarul Tulcea s-a derulat cursul de inițiere ”Competențe digitale în utilizarea tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere”. Programul de formare profesională a fost  organizat în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași. Grupa de participanți a fost constituită din 14 persoane private de libertate clasificate în regimul de executare a pedepsei semideschis, ce vor susține examenul de absolvire astăzi, 26.09.2023, începând cu ora 9. Cursurile de formare profesională organizate în penitenciar au scopul de a spori șansele persoanelor condamnate de a se integra pe piața muncii în perioada postliberare, contribuind astfel la diminuarea riscului de recidivă. Pe această cale, conducerea Penitenciarului Tulcea transmite mulțumiri tuturor colaboratorilor, dorindu-le putere de muncă și succes în desfășurarea proiectelor viitoare.

Comunicat de presă august 2023

24.08.2023

În perioada 22.06.2023 – 24.08.2023, la Penitenciarul Tulcea s-a derulat cursul de inițiere ”Comunicare în limba engleză”. Programul de formare profesională a fost  organizat în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași. Grupa de participanți a fost constituită din 14 persoane private de libertate clasificate în regimul de executare a pedepsei semideschis, ce vor susține examenul de absolvire astăzi, 24.08.2023, începând cu ora 10. Cursurile de formare profesională organizate în penitenciar au scopul de a spori șansele persoanelor condamnate de a se integra pe piața muncii în perioada postliberare, contribuind astfel la diminuarea riscului de recidivă. Pe această cale, conducerea Penitenciarului Tulcea transmite mulțumiri tuturor colaboratorilor, dorindu-le putere de muncă și succes în desfășurarea proiectelor viitoare.

Comunicat de presă iulie 2023

20.07.2023

,,CU CALM DESPRE FURIE

Proiect campanie de prevenire a comportamentelor agresive destinat populației carcerale

În data de 19 iulie 2023 în cadrul Penitenciarului Tulcea a avut loc o nouă activitate cu deţinuţi, din cadrul Campaniei de prevenire a comportamentelor agresive destinat populației carcerale. Participanţii au avut ocazia de a discuta cu doamna psiholog Lenuţa Chirilă, în calitate de colaborator extern, despre strategii de autocontrol al impulsivităţii şi furiei, întrucât multe din acţiunile de tip agresiv-impulsiv s-au soldat cu acte regretabile sau chiar infracţiuni. Scopul demersului a vizat prevenirea si diminuarea comportamentelor dezadaptativ – agresive. Mulţumim pe această cale doamnei Lenuţa Chirilă pentru aportul dânsei la eforturile Penitenciarului Tulcea de reabilitare psihosocială a deţinuţilor.

14.07.2023

 “ASCULTĂ-MĂ!”

CAMPANIE PENTRU SENSIBILIZAREA COMUNITATII CU PRIVIRE LA PROBLEMATICA REINSERTIEI SOCIALE A PERSOANELOR PRIVATE DE LIBERTATE

Penitenciarul Tulcea, în colaborare cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Tulcea, derulează, în perioada mai – iulie 2023,  o campanie pentru sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reinsertiei sociale a persoanelor private de libertate.  În cadrul acesteia, deţinuţii au creat mesaje prin intermediul cărora se adresează publicului pentru a susține efortul lor de reintegrare socială. Cele mai bune mesaje au făcut obiectul unor spoturi audio ce sunt difuzate în perioada 13-21 iulie prin intermediul voluntarilor Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Tulcea. Trecătorii sunt invitaţi să asculte şi să ofere un răspuns scris, mesajele publicului urmând a fi colectate si expuse în spațiul de deținere, astfel încât să poată fi văzute de toate persoanele private de libertate. În speranţa că împreună, instituţii şi comunitate locală, putem să producem o schimbare, vă invităm în zilele de joi şi vineri pe promenada lacului Ciuperca să le ascultaţi mesajele!

Comunicat de presă iunie 2023

27.06.2023

Penitenciarul Tulcea în parteneriat cu Palatul Copiilor din mun. Tulcea, va desfaşura în comunitate la data de 28.06.2023, în contextul Zilei de 1 Iunie o activitate la care vor participa un numar de 15 persoane private de libertate. Scopul activității este de conştientizarea efectelor pe care le are propriul comportament în comportamentul copiilor. În cadrul acesteia asistenții sociali din penitenciar, asistenti sociali de la  D.G.A.S.P.C. Tulcea și reprezentantul Cabinetului individual de asistenta sociala,  Titorencu Adrian Cristian, vor  iniția o dezbatere pe tema drepturilor copilului, pe furnizarea de suport şi facilitarea înţelegerii de către părinţi a nevoilor, a responsabilităţilor pe care le au faţă de proprii copii. Acest gen de manifestări contribuie la remodelarea personalității persoanelor private de libertate, in sensul orientării acestora către o atitudine umană, prosocială. Pe această cale mulțumim pertenerilor implicați, Palatul Copiilor Tulcea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea și Cabinetului individual de asistență socială Titorencu Cristian Adrian.

22.06.2023

Penitenciarul Tulcea în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ,,Panait Cerna” din municipiul Tulcea, a desfaşurat în data de 21.06.2023 Proiectul de activitate ,,Familia – creatori de educaţie”, la care au participat un numar de 11 persoane private de libertate. Scopul proiectului este conştientizarea rolului de parinte in ceea ce priveste educarea si formarea copilului din perspectiva psihologica şi moral religioasa. La activitate au participat în calitate de lectori un psihoterapeut – Dăineanu Adina şi un preot – Pr. Eftimie Adrian Claudiu. Acest gen de activități sunt parte din Strategia Națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prin implicarea acestora în acțiuni ce dezvoltă menţinerea şi restabilirea relaţiilor cu mediul de suport, potrivit calendarului de activități planificate a fi desfășurate cu membrii ai comunităţii.

Comunicat de presă mai 2023

15.05.2023

Vineri, 12 mai , Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea a organizat  „Bursa Locurilor de Muncă”. In virtutea bunei colabări dintre Penitenciarul Tulcea și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, la eveniment au participat și 16 persoane private de libertate cu domiciliu pe raza județului Tulcea, aflate în perioada premergătoare liberării condiționate. Obținerea unui loc de muncă reprezinta un pas foarte important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să ofere suportul necesar pentru revenirea acestora în societate și pe piața muncii. În cadrul evenimentului deținuții s-au familiarizat cu oferta de muncă și au avut posibilitatea relaționării cu reprezentanții angajatorilor.

Comunicat de presă aprilie 2023

28.04.2023

Penitenciarul Tulcea va derula pe parcursul întregului an Campania de prevenire a comportamentelor agresive destinată persoanelor private de libertate ”Cu calm despre furie”. Proiectul este organizat lunar de specialiștii instituției noastre în parteneriat cu psihologi din cadrul comunității și presupune o serie de activități, având ca scop prevenirea și diminuarea comportamentelor agresive în rândul persoanelor private de libertate.  Activitatea sprijină și completează demersurile realizate de personalul de specialitate din cadrul unității prin implicarea și participarea  unor specialiști din domeniul sănătății mintale. Astfel, în data de 28.04.2023, activitatea se va susține în parteneriat împreună cu Dăineanu Adina – psihoterapeut.

20.04.2023

Astăzi, 20.04.2023, Penitenciarul Tulcea   organizează  în cadrul Proiectului “PRIVESC SPRE VIITOR: COMUNITATEA RROMĂ ÎNTRE TRADIȚIE ȘI MODERNITATE”,  o  conferință prin care va fi promovată educația interculturală, ce pune accent pe diversitatea culturală și pe respectul reciproc între grupurile entice, pe deschiderea către valorile ce stau la baza progresului individual si social (educatia, activismul, cooperarea, comunicarea, etc.), contribuind totodată și la păstrarea identității culturale a  rromilor și la facilitarea integrării sociale a acestora. Activitatea se adresează  persoanelor, aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, precum și elevilor din clasele a VII a – a si a VIII – a ai Școlii Profesionale ”Danubius” Tulcea. Activitatea se desfășoară cu prijinul partenerilor din comunitate: Asociația „Partida Romilor ProEuropa” sucursala județeană Tulcea, Inspectoratul  Școlar Județean Tulcea, Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea și Școala Profesională ”Danubius” Tulcea. În încheierea evenimentului, participanții se vor bucura de un program artistic de dans tradițional, susținut de Ansamblul „PHRALIPEN”.

12.04.2023

In luna aprilie, Penitenciarul Tulcea   organizează  în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL” ,  o  expoziție cu tema  „Sarbatoarea Pastelui”. Activitatea se desfășoară  cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii. Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice, avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității. S-au folosit diferite tehnici de lucru (origami, quilling, pictura, modelaj) pentru a realiza tablouri, felicitări, ouă incondeiate, cosulete și alte obiecte artizanale.  Activitățile artistice organizate în mediul de detenție au o componentă terapeutică, contribuind la depășirea problemelor inerente detenției, la dezvoltarea abilităților sociale, oferind totodată posibilitatea  participării la viața socială a comunității.

 

Comunicat de presă martie 2023

29.03.2023

In perioada 29.03 – 30.03.2023, în baza colaborării dintre Penitenciarul Tulcea și  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta  Tulcea, se  desfășoară Proiectul „Primul ajutor salvează vieți” în cadrul căruia deținutii interesati vor beneficia de instruire teoretică și practică privind acordarea primului ajutor în caz de urgență. Cunoașterea regulilor  generale de  acțiune în caz de urgență, însusirea unor deprinderi  practice pentru acordarea corectă a primului ajutor și nu în ultimul rând dezvoltarea sentimentului solidarității umane față de cei aflați in suferință constituie principalele obiective vizate în cadrul activității. Personalul de reintegrare socială din cadrul Penitenciarului Tulcea va  asigura informarea deținuților pe parcursul lunilor următoare, inclusiv prin utilizarea televiziunii cu circuit închis, astfel încât informațiile transmise de specialiștii din cadrul I.S.U. să fie diseminate la nivelul întregului efectiv custodiat .

20.03.2023

Activitate psihologică pentru prevenirea criminalității ,, Vizită în penitenciar”

În Penitenciarul Tulcea se desfășoară astăzi 20.03.2023 și mâine 21.03.2023 o activitate psihologică din cadrul – Campaniei de prevenire a criminalităţii, precum şi de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate „Vizită în penitenciar”, derulat pe parcursul anului 2023, în parteneriat cu școli din municipiul Tulcea. Scopul activității este de a preveni săvârșirea de infracțiuni de către elevi, prin valorificarea experienței de viață a deținuților. Din perspectiva deținuților participanți, activitatea contribuie la formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire socială și față de ordinea de drept, precum și optimizarea personală acestora, deoarece are în vedere conștientizarea consecințelor unor decizii greșite. Activitatea propriu-zisă presupune dezbateri dintre grupuri de elevi ale Liceului Teoretic ,,Henri Coandă” Tulcea și 15 persoane private de libertate, în cadrul căreia persoanele private de libertate vor avea posibilitatea să prezinte lecții de viață din perspectiva omului aflat în detenție, având ca subiecte violența, consumul de droguri și alcool, jocurile de noroc etc. Dezbaterea va fi înregistrată și difuzată ulterior, prin studioul TV al penitenciarului, la întreg efectivul de deținuți.

10.03.2023

In luna martie, Penitenciarul Tulcea   organizează  în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL” ,  o  expoziție cu tema  „Simbolul primaverii”. Activitatea se desfășoară  cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii. Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice, avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității. S-au folosit diferite tehnici de lucru (origami, impletituri, quilling, pictura) pentru a realiza tablouri, felicitări, vaze cu flari, martisoare și alte obiecte artizanale avand ca temă: Primavara. Activitatea contribuie la formarea unor deprinderi avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității, la formarea unei atitudini corecte față de regulile de convețuire sociale precum si la optimizarea timpului liber petrecut in detentie.

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.