Astăzi 24-01-2025 sunt: 27232 persoane private de libertate

Comunicate de presa 2022

DECEMBRIE 2022

Comunicat de presă 23.12.2022

Craciunul – bucuria sufletului – activitate desfasurata de deţinuţii din Penitenciarul Tulcea

În perioada 20-22.12.2022, în Penitenciarul Tulcea s-a organizat activitatea socială ,,Craciunul – bucuria sufletului”. Proiectul are ca scop cultivarea unui comportament bazat pe empatie, generozitate, compasiune şi a dorinţei de implicare în acţiuni caritabile, cu ocazia sărbătorii Craciunului.  In cadrul activitatii 37 de persoane private de libertate au confectionat obiecte decorative care au fost oferite in data de 22.12.2022 persoanelor aflate la Azilul de batrani ,,Sfantul Nectarie” Tulcea, în vederea marcării sărbătorii Craciunlui. Implicarea detinutilor in astfel de activitati, oferă acestora posibilitatea de a suplini lipsa familiei, de a-şi reaminti de spriritul sărbătorilor şi le dezvoltă capacitatea empatică şi compasiunea.De asemenea, acest tip de activitati specifice sarbatorilor de iarnă, sunt agreate de catre persoanele condamnate intrucat le reaminteste de importanţa conservării tradiţiilor şi obiceiurilor Sărbătorilor Creştine, ajutandu-i să trăiască sentimentul şi emoţia în spaţiul carceral

 

Comunicat de presă 15.12.2022

Cu ocazia Sărbătorii Crăciunului Penitenciarul Tulcea organizează o expoziție în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL”. Activitatea se desfășoară cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii, în cadrul Concursului Regional de Arta – Nașterea Domnului. Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice, avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității. S-au folosit diferite tehnici de lucru (origami, impletituri, quilling, pictura) pentru a realiza tablouri, suport lumânare, felicitări, brăduți și alte obiecte artizanale avand ca temă: Craciunul. Activitatea contribuie la formarea unor deprinderi avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturii creative a personalității precum și la formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire sociale

.

Comunicat de presă 15.12.2022

În data de 16 decembrie, Penitenciarul Tulcea organizează un concert de colinde, susținut de grupul coral al elevilor Liceului Teoretic „Constantin Brătescu” Isaccea condus de preot profesor Ghiță Ciprian și grupul coral al persoanelor private de libertate condus de preot Catană Nicolae. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și sunt invitați să participe toți colaboratorii penitenciarului care au sprijinit activitatea de reintegrare socială a persoanelor private de libertate pe parcursul anului 2022. Activitatea contribuie la cunoașterea mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, în scopul prevenirii comportamentelor de acest gen.

 

NOIEMBRIE 2022

Comunicat de presă 22.11.2022

In cursul lunii noiembrie, Penitenciarul Tulcea a  organizat Proiectul de activitate Instruire într-o meserie prin activități practice – Modulul „ Instalatii sanitare”. Proiectul  a fost elaborat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și are ca scop inițirea într-o meserie și dezvoltarea unei atitudini corespunzatoare față de muncă, cu rol în obținerea și menținerea unui loc de muncă după liberare. La activitate au fost inscrisi 5 detinuti care, sub indrumarea unui deținut formator și a cadrelor unității, au învățat noțiuni teoretice  și au exersat  tehnici de lucru specifice meseriei. De mentionat este faptul că persoanele private de libertate participante nu dețineau o calificare profesională  sau deprinderi/aptitudini în domeniul instalatiilor sanitare, fiind selecționate în baza interesului manifestat pentru acest domeniu. Cunoștințele teoretice și aptitudinile practice dobândite, vor putea fi valorificate ulterior in cadrul activităților lucrative desfasurate în penitenciar sau după libertate,  inclusiv prin posibilitatea susținerii de către deținuti a unui examen de certificare a unor competențe profesionale.

 

Comunicat de presă 21.11.2022

Vizită în penitenciar pentru deţinuţii din Penitenciarul Tulcea

Penitenciarul Tulcea, în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Grigore Antipa” – Structură arondată Liceului Tehnologic ,,Ion Mincu” Tulcea și cu Centrul Județean de Resurse și  Asistență Educațională Tulcea, organizează astăzi 21 noiembrie 2022, proiectul de activitate „Vizită în penitenciar”. Activitatea se desfășoară în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020 – 2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului  nr. 430/2020. Activitatea propriu-zisă presupune  o dezbatere cu un număr de 18 de elevi aflați în clasa a VIII – a și 4 persoane private de libertate, regim  semideschis. În contextul întâlnirii, dintre persoanele private de libertate și elevi, aceștia din urmă vor avea prilejul să înțeleagă consecințele faptelor penale și  cauzele care i-au influențat pe cei condamnați în comiterea de infracțiuni. Pe această cale mulțumim pertenerilor implicați, Școala Gimnazială ,,Grigore Antipa” Tulcea – Structură arondată Liceului Tehnologic ,,Ion Mincu” și Centrul Județean de Resurse și  Asistență Educațională Tulcea.

.

Comunicat de presă 01.11.2022

De vorbă cu personalităţile locale – activitate pentru deţinuţii din Penitenciarul Tulcea

Luni, 31.10.2022, începând cu ora 11.00 în Penitenciarul Tulcea a organizat  activitatea educaţională ,,De vorbă cu personalităţile – modele de viaţă şi surse de potenţare a valorilor sociale”. Invitatul special a fost domnul Iamandi Marius, campion naţional la Judo şi Kickboxing, agent de poliţie penitenciară în cadrul penitenciarului. Experinţa sportivă a domnului Iamandi Marius constituie un model comportamental autentic şi un sprijin motivaţional pentru pentru persoanele private de libertate. Beneficiarii acestui proiect au fost persoane private de libertate care execută pedeapsa în regimul semideschis şi deschis pasionaţi de activitatea sportivă. Proiectul este iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi se desfăşoară pe parcursul întregului an în toate penitenciarele. În cadrul activităţii se urmăreşte creşterea şanselor de incluziune socială şi prevenirea riscului de recidivă, inclusiv în infracţiunile cu violenţă, prin oferirea unor modele de reuşită, a unor personalităţi recunoscute pe plan local.

 

OCTOMBRIE 2022

Comunicat de presă 27.10.2022

Campanie de prevenire a comportamentelor agresive destinată persoanelor private de libertate

”Impulsivitatea, furia și agresivitate pot fi controlate”

În Penitenciarul Tulcea, se desfășoară în perioada 27.10.2022 – 28.10.2022,  proiectul de activitate psihologică  „Impulsivitatea, furia și agresivitatea pot fi controlate”, cu două grupe constituite din 15 persoane private de libertate, condamnate pentru infracțiuni de violență, având ca invitată pe doamna Roșu Luminița, psihoterapeut, cu o vastă experiență în consilierea psihologică și terapia tulbulărilor de personalitate și de comportament. Scopul activității este de prevenire și diminuare a comportamentelor agresive în rândul persoanelor private de libertate. Activitatea propriu-zisă presupune o dezbatere pe tema psihoterapiei comportamentelor agresive, a strategiilor adecvate  de autocontrol și a soluțiilor adaptate fiecărei persoane. În cadrul întâlnirii, doamna psiholog Roșu Luminița va prezenta avantajele psihoterapiei și a consilierii psihologice, precum și tehnici de autocontrol pentru aceste probleme, cu consecințe sociale și penale pentru multe persoane. Dezbaterea va fi înregistrată și difuzată ulterior, prin studioul TV al penitenciarului, la întreg efectivul de deținuți. Activitatea face parte din  Campania de prevenție a comportamentelor agresive destinate persoanelor private de libertate desfășurată pe întreg parcusul anului 2022. Pe acestă cale mulțumim doamnei psiholog Roșu Luminița pentru implicarea în parteneriatul cu Penitenciarul Tulcea.

 

Comunicat de presă 18.10.2022

1.      In perioada septembrie – octombrie, Penitenciarul Tulcea a  derulat Proiectul de activitate Instruire într-o meserie prin activități practice – Modulul „Lucrări finisaje construcții”. Proiectul a fost elaborat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și are ca scop formarea unei atitudini corespunzatoare fata de munca prin dezvoltarea deprinderilor intr-o meserie. La activitate au fost inscrisi 6 detinuti care, sub indrumarea unui deținut formator și a cadrelor unității, au învățat noțiuni teoretice  și au exersat  tehnici de lucru precum: pregătirea suprafețelor, gletuire, finisare, aplicare tapet.  De mentionat este faptul că persoanele private de libertate participante nu dețineau o calificare profesională  sau deprinderi/aptitudini în domeniul construcțiilor,  fiind selecționate în baza interesului manifestat pentru acest domeniu. Cunoștințele teoretice și aptitudinile practice dobândite, vor putea fi valorificate ulterior in cadrul activităților lucrative desfasurate în penitenciar sau după liberare,  inclusiv prin posibilitatea susținerii de către deținuti a unui examen de certificare a unor competențe profesionale.

 

2.     Cu ocazia Zilei Naționale a Educației care se celebrează la data de 5 octombrie, Penitenciarul Tulcea organizează o expoziție având ca temă educația, în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL”. Activitatea se desfășoară cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii, în cadrul Concursului Regional de Arta. Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice, avand posibilitatea valorificării și dezvoltării laturei creative a personalității. Aceștia au folosit diferite tehnici de lucru (pictura, modelaj, quilling) pentru a realiza tablouri si alte obiecte artizanale avand ca tema: educatie. Activitatea contribuie la creșterea șanselor de reintegrare socială prin conștientizarea persoanelor private de libertate cu privire la rolul educatiei in dezvoltarea unor comportamente prosociale.

 

Comunicat de presă 17.10.2022

Vineri, 14 octombrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea a organizat  „Bursa Locurilor de Muncă” . In virtutea bunei colaborări dintre Penitenciarul Tulcea și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, la eveniment au participat și 13 persoane private de libertate aflate în perioada premergătoare analizei în cadrul comisiei de liberare condiționată si care au avut o conduită bună in detentie. Aceștia au avut posibilitatea de a cunoaște oferta de locuri de muncă vacante la nivel local, în vederea creșterii șanselor de angajare după liberare. Obținerea unui loc de muncă reprezinta un pas foarte important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să ofere suportul necesar pentru revenirea acestora în societate și pe piața muncii. În cadrul evenimentului deținuții s-au familiarizat cu oferta de muncă și au avut posibilitatea relaționării cu reprezentanții angajatorilor.

 

Comunicat de presă 03.10.2022

In data de 3 octombrie, începând cu ora 10, la Penitenciarul Tulcea, a avut loc deschiderea anului școlar 2022-2023. Cursurile școlare se organizează în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea. În unitate funcționează două clase, una de învățământ primar și una de învățământ secundar inferior, în cadrul Programului „A doua șansă”. In anul școlar curent au fost înscrise 30 de persoane private de libertate care îndeplineau condițiile legale. Dintre aceștia, cinci deținuți nu au urmat anterior nicio formă de învățământ. Scopul organizării cursurilor școlare în penitenciar este acela de a spori șansele persoanelor condamnate de a accesa cursuri de formare profesională care să le permită integrarea pe piața muncii, contribuind la scăderea riscului de recidivă. Pe această cale, conducerea Penitenciarului Tulcea transmite mulțumiri cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în penitenciar, dorindu-le putere de muncă, răbdare și un an nou școlar încununat de succese.

 

SEPTEMBRIE 2022

Comunicat de presă 01.09.2022

Prevenirea riscului de suicid în rândul deţinuţilor

Penitenciarul Tulcea, derulează în perioada august-septembrie 2022,  activitatea Sufletul meu, temniţa mea!, în scopul prevenirii actelor sau tentativelor de suicid precum şi sensibilizarea persoanelor private de libertate în raport cu problematica suicidului. Până în prezent au fost derulate 3 activităţi de informare, la care au participat 64 de deţinuţi. Una din activităţi a fost susţinută cu aportul preotului Grosu Ionut, în calitate de colaborator extern. Cu această ocazie participanţii au învăţat să primească şi să ofere sprijin celor aflaţi în impas existenţial.

Pe această cale, mulțumim  preotului Grosu Ionut pentru colaborare.

 

AUGUST 2022

Comunicat de presă  08.08.2022

Activitate psihologică cu deținuții din Penitenciatul Tulcea

„Impulsivitatea, furia și agresivitatea pot fi controlate”

În Penitenciarul Tulcea se desfășoară astăzi, 08.08.2022, o nouă activitate psihologică pe tema „Impulsivitatea, furia și agresivitatea pot fi controlate” cu un grup format din 15 persoane private de libertate condamnate pentru infracțiuni cu violență, având ca invitată pe doamna Dumitrescu Sanda, psiholog terapeut, cu o vastă experiență în consilierea psihologică și terapia tulburărilor de personalitate și de comportament. Scopul activității este de prevenire şi diminuare a comportamentelor agresive în rândul persoanelor private de libertate. Activitatea propriu-zisă presupune o dezbatere pe tema psihoterapiei comportamentelor agresive, a strategiilor adecvate de autocontrol și a soluțiilor adaptate fiecărei persoane.  În cadrul întâlnirii, doamna psiholog Dumitrescu Sanda va prezenta avantajele psihoterapiei și a consilierii psihologice, precum și câteva tehnici de autocontrol pentru aceste probleme, cu consecințe sociale și penale pentru multe persoane. Dezbaterea va fi înregistrată și difuzată ulterior, prin studioul tv al penitenciarului, la întreg efectivul de deținuți.

Activitatea face parte dintr-o Campanie de prevenție a comportamentelor agresive destinate persoanelor private de libertate desfășurată pe întreg parcursul anului 2022.

Pe această cale multumim doamnei psiholog Dumitrescu Sanda pentru implicarea în parteneriatul cu Penitenciarul Tulcea.

IULIE 2022

Comunicat de presă 29.07.2022

Campanie pentru sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate

Penitenciarul Tulcea, derulează în decursul lunii iulie 2022, Campania pentru sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate, ce îşi propune promovarea integrării sociale a persoanelor care au suferit o pedeapsă privativă de liberate şi înlăturarea prejudecăţilor şi stereotipurilor care împiedică integrarea socială a acestora. Astfel, 45 de deţinuţi au participat la un concurs de mesaje de impact către comunitatea locală menite să elimine etichetele referitoare la persoanele private de libertate ca pericol social. Cele mai bune dintre ele au fost înregistrate sub forma unor spoturi audio şi sunt difuzate în prezent, cu sprijinul Radio Delta. Totodată, la sediul Palatului Copiilor Tulcea, este organizată o expoziţie cu lucrările câştigătoare.

Pe această cale, mulțumim partenerilor: Radio DeltaTulcea şi Palatul Copiilor Tulcea.

 

Comunicat de presă 28.07.2022

Activitate psihologică cu deținuții din Penitenciatul Tulcea „Impulsivitatea, furia și agresivitatea pot fi controlate”

În Penitenciarul Tulcea se desfășoară astăzi, 28.07.2022, o activitate psihologică pe tema „Impulsivitatea, furia și agresivitatea pot fi controlate” cu un grup format din 16 persoane private de libertate condamnate pentru infracțiuni cu violență, având ca invitat pe domnul doctor Crăciun Tiberius Octavian, medic psihiatru la Spitalul Județean Tulcea, secția de psihiatrie.

Scopul activității este de prevenire şi diminuare a comportamentelor dezadaptativ-agresive în rândul persoanelor private de libertate.

Activitatea propriu-zisă presupune o dezbatere pe tema comportamentelor agresive, a consecințelor acestora, a strategiilor de autocontrol și a terapiilor adecvate. În cadrul întâlnirii, domnul doctor Crăciun Tiberius Octavian va prezenta cauze ale comportamentele agresive, dar și soluții la aceste probleme psihologice sau psihiatrice, cu consecințe sociale și penale pentru multe persoane. Dezbaterea va fi înregistrată și difuzată ulterior, prin studioul tv al penitenciarului, la întreg efectivul de deținuți.

Activitatea face parte dintr-o Campanie de prevenție a comportamentelor agresive destinate persoanelor private de libertate desfășurată pe întreg parcursul anului 2022.

Pe această cale multumim domnului doctor Crăciun Tiberius Octavian pentru implicarea în parteneriatul cu Penitenciarul Tulcea.

 

Comunicat de presă 22.07.2022

In perioada 15 iunie–  22 iunie a.c, în Penitenciarul Tulcea s-au derulat activități ocupaționale în cadrul Proiectul de activitate Instruire într-o meserie prin activități practice – Modulul „Instalatii sanitare”

Proiectul  a fost elaborat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și are ca scop inițirea într-o meserie și dezvoltarea unei atitudini corespunzatoare față de muncă, cu rol în obținerea și menținerea unui loc de muncă după liberare.

Grupul a fost constituit din 5 deținuti care, sub indrumarea unui deținut formator și a cadrelor unității, au învățat noțiuni teoretice  și au exersat  tehnici de lucru specifice meseriei.

De mentionat este faptul că persoanele private de libertate participante nu dețineau o calificare profesională  sau deprinderi/aptitudini în domeniul instalatiilor sanitare,  fiind selecționate în baza interesului manifestat pentru acest tip de activitate.

Cunoștințele teoretice și aptitudinile practice dobândite, vor putea fi valorificate ulterior in cadrul activităților lucrative desfasurate în penitenciar sau după liberare,  inclusiv prin posibilitatea susținerii de către deținuti a unui examen de certificare a unor competențe profesionale.

Activitatea va fi derulată în cursul  anului 2022 și cu alte grupe de deținți din regim deschis si semideschis , luandu-se în considerare și interesul acestora pentru anumite meserii prevazute în cadrul proiectului ( zidarie – faianțare, instalații sanitare, lucrări pardoseli, lăcătușerie – sudură).

 

IUNIE 2022

Comunicat de presă 24.06.2022

Activităţi de educaţie parentală pentru deţinuţii din Penitenciarul Tulcea

Penitenciarul Tulcea, în parteneriat cu Asociaţia IRCAS din Tulcea, organizează în data de 24 iunie 2022, proiectul de activitate socială  „Inocenţa Copilăriei – Educaţie parentală”.

Proiectul are ca scop îmbunătăţirea relaţiei dintre părintele aflat în detenţie şi copilul său. La activitate  care vor participa 10 persoane private de libertate, aflate în regim semideschis şi deschis, împreună cu copiii acestora, într-o locaţie pusă la dispoziţie de Asociaţia IRCAS.

Pe această cale mulțumim partenerilor implicați, Asociaţia IRCAS din Tulcea.

 

Comunicat de presă 03.06.2022

In perioada 2 mai –  2 iunie a.c, în Penitenciarul Tulcea s-au derulat activități ocupaționale în cadrul Proiectul de activitate Instruire într-o meserie prin activități practice – Modulul „Lucrări finisaje construcții” și Modulul Lucrări de dulgherie/tamplarie”.

 Proiectul  a fost elaborat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și are ca scop inițirea într-o meserie și dezvoltarea unei atitudini corespunzatoare față de muncă, cu rol în obținerea și menținerea unui loc de muncă după liberare.

Fiecare grup a fost constituit din 5 deținuti care, sub indrumarea unui deținut formator și a cadrelor unității, au învățat noțiuni teoretice  și au exersat  tehnici de lucru specifice meseriei. Rezultatele s-au concretizat  în renovarea unui spațiu din sectorul de deținere și în recondiționarea unor obiecte de mobilier din dotarea cluburilor educative.

De mentionat este faptul că persoanele private de libertate participante nu dețineau o calificare profesională  sau deprinderi/aptitudini în domeniul construcțiilor sau tâmplăriei,  fiind selecționate în baza interesului manifestat pentru acest tip de activitate.

Cunoștințele teoretice și aptitudinile practice dobândite, vor putea fi valorificate ulterior in cadrul activităților lucrative desfasurate în penitenciar sau după liberare,  inclusiv prin posibilitatea susținerii de către deținuti a unui examen de certificare a unor competențe profesionale.

Activitatea va fi derulată în cursul  anului 2022 și cu alte grupe de deținți din regim deschis si semideschis , luandu-se în considerare și interesul acestora pentru anumite meserii prevazute în cadrul proiectului ( zidarie – faianțare, instalații sanitare, lucrări pardoseli, lăcătușerie – sudură).

 

MAI 2022

Comunicat de presă 30.05.2022

Vizită în penitenciar pentru deţinuţii din Penitenciarul Tulcea

Penitenciarul Tulcea, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Tulcea, organizează astăzi, 30 mai 2022, proiectul de activitate psihologică  „Vizită în penitenciar”, activitate ce se desfășoară în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020 – 2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului  nr. 430/2020.

Scopul proiectului este de  prevenire a săvârșirii de infracțiuni de către adolescenții aflați în centrele de plasament, prin valorificarea experienței de viață a deținuților.

Activitatea propriu-zisă presupune  o intâlnire cu un număr de 20 de beneficiari din cadrul Centrului de Plasament ”Speranța” și 4 persoane private de libertate, regim deschis și semideschis. În cadrul întâlnirii, persoanele private de libertate vor avea posibilitatea să prezinte lecții de viață  sau povești din perspectiva omului aflat în detenție, având ca subiecte consumul de droguri și de alcool, conducerea sub influența alcoolului, violență/abandon familial, dependența de jocuri de noroc.

Pe această cale mulțumim pertenerilor implicați, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Tulcea.

 

Comunicat de presă 20.05.2022

Vineri, 20 mai, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea a organizat  „Bursa Generala a Locurilor de Muncă” .

In virtutea bunei colabări dintre Penitenciarul Tulcea și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, la eveniment au participat și 14 persoane private de libertate aflate în perioada premergătoare analizei în cadrul comisiei de liberare condiționată. Aceștia au avut posibilitatea de a cunoaște oferta de locuri de muncă vacante la nivel local, în vederea creșterii șanselor de angajare după liberare.

Obținerea unui loc de muncă reprezinta un pas foarte important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să ofere suportul necesar pentru revenirea acestora în societate și pe piața muncii.

În cadrul evenimentului deținuții s-au familiarizat cu oferta de muncă și au avut posibilitatea relaționării cu reprezentanții angajatorilor.

 

Comunicat de presă 17.05.2022

Reuniune de familie pentru deţinuţii din Penitenciarul Tulcea

Penitenciarul Tulcea, în parteneriat cu Fundația Stânca Veacurilor și Biserica Baptista Betel, organizează astăzi, 17 mai 2022 Proiectul de activitate social-umanitară „Micul meu univers – FAMILIA”, activitate susținută în contextul zilei de 15 mai, Ziua Internațională a Familiei.

În intervalul orar 13.00 – 15.00 cu un număr de 10 persoane private de libertate din regimul semideschis, vor primi în vizită soțiile, într-un cadru prietenos, facilitat de Biserica Babtista Betel.

Scopul proiectului este menținerea/dezvoltarea legăturilor cu membrii familiei. Vizate sunt persoanele căsătorite sau care întrețin relații de uniune consensuală. Într-o atmosferă caldă și primitoare , cei 10 deținuți își vor întâmpina soțiile. Fiecare familie va relaționa la propria masa, vor servi băuturi răcoritoare și vor lua prânzul împreună. Pentru cele 10 familii, Fundația Stânca Veacurilor va pregăti un program de jocuri cu specific educativ care să susțină necesitatea unei familii unite, însușirea valorilor cu impact pozitiv asupra acestora. Sub coordonarea asistenților sociali din penitenciar si al voluntarilor fundației se vor aborda tematici de tipul viața de cuplu.

Acest gen de activități sunt parte din strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prin implicarea acestora în acțiuni de asistență socială de mediere, menținere și consolidare a relațiilor cu mediul familial, potrivit calendarului de activități planificate a fi desfășurate în comunitate.

 

APRILIE 2022

Comunicat de presa 20.04.2022

In luna aprilie, Penitenciarul Tulcea   organizează  în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL” ,  o  expoziție cu tema  „Sărbătoarea Paștelui”. Activitatea se desfășoară  cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii, în cadrul Concursului Regional de Arta – Învierea Domnului.

Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice incluse la activități educative care le oferă posibilitatea de a-și valorifica și dezvolta latura creativă a personalității. Aceștia au folosit diferite tehnici de lucru (pictura, modelaj, quilling) pentru a realiza tablouri, ouă decorative si alte obiecte artizanale cu motive de Paște. Prin participarea la activități artistice organizate în exteriorul locului de deținere, persoanele private de  libertate se pot bucura de aprecierea celor din jur, fapt ce contribuie la creșterea încrederii și a stimei de sine.

Totodată activitatea are ca scop combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre mediul de detenție, stimularea comunicarii și diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate, pentru facilitatea reintegrării sociale a persoanelor condamnate.

 

MARTIE 2022

Comunicat de presa 15.03.2022

In luna martie, Penitenciarul Tulcea  organizează în cadrul Proiectului “DIALOG VIZUAL” ,  o  expoziție cu tema„Inspirați de primăvară”. Activitatea se desfășoară  cu sprijinul Palatului Copiilor Tulcea care găzduiește standul expozițional pe toată durata lunii.

Exponatele au fost realizate de persoanele private de libertate custodiate care au talent și inclinații artistice incluse la activitățieducative care le oferă posibilitatea de a-și valorifica și dezvolta latura creativă a personalității. Aceștia au folosit diferite tehnici de lucru (pictura, modelaj, quilling) pentru a realiza mărțișoare, tablouri si alte obiecte decorative cu motive de primăvară. Prin participarea la activități artistice organizate în exteriorul locului de deținere, persoanele private de  libertate se pot bucura de aprecierea celor din jur, fapt ce contribuie la creșterea încrederii și a stimei de sine.

Totodată activitatea are ca scop combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre mediul de detenție, stimularea comunicarii și diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate, pentru facilitatea reintegrării sociale a persoanelor condamnate.

 

Comunicat de presă 07.03.2022

În perioada februarie – martie, Penitenciarul Tulcea a pilotat Proiectul de activitate Instruire într-o meserie prin activități practice – Modulul „Lucrări finisaje construcții”. Proiectul  a fost elaborat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și are ca scop inițirea într-o meserie și dezvoltarea unei atitudini corespunzatoare față de muncă, cu rol în obținerea și menținerea unui loc de muncă după liberare.

La activitate au fost înscriși 6 deținuti care, sub îndrumarea unui deținut formator și a cadrelor unității, au învățat noțiuni teoretice  și au exersat  tehnici de lucru precum: pregătirea suprafețelor, gletuire, finisare, vopsire.

De menționat este faptul că persoanele private de libertate participante nu dețineau o calificare profesională sau deprinderi/aptitudini în domeniul construcțiilor, fiind selecționate în baza interesului manifestat pentru acest domeniu.

Cunoștințele teoretice și aptitudinile practice dobândite vor putea fi valorificate ulterior în cadrul activităților lucrative desfășurate în penitenciar sau după liberare, inclusiv prin posibilitatea susținerii de către deținuti a unui examen de certificare a unor competențe profesionale.

Activitatea va fi derulată în cursul anului 2022 și cu alte grupe de deținuți din regim deschis și semideschis, luându-se în considerare și interesul acestora pentru anumite meserii prevăzute în cadrul proiectului (zidărie – faianțare, instalații sanitare, lucrări pardoseli, lăcătușerie – sudură).

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.