Decizia nr 400036/19.01.2024
Directorul Penitenciarului Spital București – Jilava
privind reglementări în activitatea sectorului de acordare a dreptului la pachet, vizită și cumpărături
În temeiul art. 5, alin 2 din O.M.J nr. 1576/C/2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a penitenciarelor-spital.
În conformitate cu prevederile art. 149 alin (1) și art.2 lit. m) din Hotărârea Guvernului României nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013,
Avand in vedere dispozițiile Deciziei directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 582/2019 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind elaborarea actelor cu caracter normativ din domeniul de activitate al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
Emite prezenta:
DECIZIE
Art. 1
Deținuții au dreptul de a primi, cumpăra, păstra și de a folosi pe perioada detenției bunuri de natura celor prevăzute în anexa nr. 1 din H.G. nr.157/2016, cu modificările prevăzute de HG 850/2023.
(2) Modalitatea de intrare în posesie a bunurilor care pot fi păstrate și folosite de către deținuți este prevăzută în anexa nr. 1 din H.G. nr.157/2016, cu modificările prevăzute de HG 850/2023.
(3) Deținuților le sunt interzise primirea, cumpărarea, deținerea și portul bunurilor și obiectelor din metale prețioase și pietre prețioase.
(4) Deținuții au dreptul de a primi lunar un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe și legume.
(5) Pachetele prevăzute la alin. (4) precum și bunurile și obiectele prevăzute în anexa nr. 1 din H.G. nr.157/2016, cu modificările prevăzute de HG 850/2023, se primesc numai cu ocazia efectuării uneia dintre vizitele lunare. Pentru eficientizarea punerii în aplicare a art. 112, alin. (12) din H.G. nr.157/2016, primirea efectelor (cu excepția lenjeriei de corp și a prosoapelor) se va efectua cu ocazia acordării pachetului.
(6) Primirea, folosirea și păstrarea bunurilor, inclusiv a celor alimentare, se fac cu respectarea regulilor de igienă și a măsurilor de siguranță impuse de administrația penitenciarului.
(7) Bunurile și obiectele prevăzute în anexa nr. 1 din H.G. nr.157/2016, cu modificările prevăzute de HG 850/2023, precum și produsele prevăzute la alin. (4) sunt supuse controlului specific în prezența deținuților și acesta va fi efectuat de personalul anume desemnat de către directorul locului de deținere.
(8) Deținuților le este interzisă:
- primirea de produse alimentare care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice;
- cumpărarea de produse alimentare ușor alterabile ori care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, cu excepția cafelei, ceaiului, laptelui și a supelor instant;
- primirea și cumpărarea de lămâi și derivate ale acestora.
- primirea de produse alimentare care nu sunt sub formă feliată și vidate sau la conservă și care nu prezintă sigiliul producătorului, gramajul și termen de valabilitate.
- apă plată/minerală, sucuri, prăjituri cofetărie și patiserie, cafea, țigări, condimente, produse lactate, murături, compoturi, obiecte și produse pentru igiena personală
- primirea de reviste și materiale cu conținut pornografic (avându–se în vedere art. 53 din Constituția României), rasist, xenofob.
(9) În vederea efectuării corespunzătoare a controlului specific:
- În cazul produselor alimentare care se vând la bucată (de ex: piept de pui afumat, pulpe de pui afumate, pește afumat, etc), acestea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să fie introduse în ambalaj transparent și să fie vidate individual, să aibă eticheta producătorului, să respecte gramajul tipărit pe etichetă și să fie în termen de valabilitate.
- În cazul produselor care se vând la kilogram, precum brânza, cașcavalul, se va urmări ca acestea să fie ambalate în cantitate de maxim 500 g și să fie vidate în ambalaj transparent, având eticheta producătorului și în termen de valabilitate.
- În cazul conservelor cu carne presată, pește, pate, mâncare la conservă, se va urmări ca întreg ambalajul să fie confecționat (inclusiv capacul) din material metalic.
- În cazul crenvurștilor, cârnaților, mezelurilor sau al altor asemenea produse, se va urmări ca acestea să fie așezate pe un singur strat.
(10) Bunurile, obiectele, produsele alimentare și fructele a căror primire nu este permisă, inclusiv cele care nu respectă condițiile de la punctul 9, se restituie imediat persoanei care le-a adus, cu excepția bunurilor a căror deținere este interzisă de lege oricărui cetățean, care sunt reținute în vederea predării organului de urmărire penală competent.
(11) Se interzice primirea bunurilor, obiectelor și produselor prevăzute de anexa nr. 3 la prezentul regulament, precum și a celor a căror manipulare implică risc de deteriorare sau de încălcare a regulilor de igienă alimentară sau care, nu pot fi supuse controlului specific în vederea descoperirii eventualelor obiecte interzise fără a le fi alterate calitățile.
(12) Dispozițiile art. 141 și 143 din H.G. nr.157/2016 se aplică în mod corespunzător.
Art. 2
Având în vedere faptul că ceasul este un obiect ale cărei caracteristici permit ascunderea unor obiecte mici sau substanțe interzise, acesta necesită verificări în interior. Pentru faptul că lucrătorii sectorului vizită nu sunt autorizați pentru desfacerea ceasului se solicită aparținătorilor să-l desfacă personal sau să-l aducă deja deschis într-un service autorizat înainte de a fi predat persoanei private de libertate.
Art. 3
(1) Persoanele private de libertate pot primi medicamente, sub formă de comprimate sau drajeuri, în flacoane sigilate sau în cutii cu blistere ori folii nealterate, numai la recomandarea unui medic consultant sau a unui medic specialist, cu recomandarea medicului unităţii, în baza unei prescripţii medicale. Cu ocazia primirii medicamentelor, acestea vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de prescripţia medicală şi vor fi ridicate, înregistrate şi gestionate de cabinetul medical. Se interzice primirea medicamentelor sub forma soluțiilor, cremelor, unguentelor si a medicamentelor sub formă de capsule, fiole, pulberi, prafuri sau unguente (gel ori cremă).
(2) Medicamentele pot fi achiziţionate şi de farmacistul unităţii, din sumele disponibile ale persoanei private de libertate, numai după avizul compartimentului financiar, recomandarea medicului şef şi cu aprobarea directorului unităţii (cu respectarea prevederilor art. 71 alin. (2) din Ordinul nr.125/2012 privind asigurarea asistenţei medicale persoanelor private de libertate aflate în custodia Administrației Naţionale a Penitenciarelor).
(3) Este interzisă primirea de suplimente stimulatoare și energizante sau suplimente nutritive alimentare recomandate culturiștilor și sportivilor de performanță (suplimente masă musculară), de natura celor enumerate: Universal Animal Pak 44, Whey Gold, Muscle Line Power, BSN True Mass, ON Serious Mass, ON Optymen 90, Muscle Line Creatine etc.
(4) Dispozitivele medicale pentru care există aprobarea conducerii unității, vor fi primite exclusiv împreună cu bonul fiscal sau factura emise de către comerciant, pentru confirmarea autenticității obiectului.