Astăzi 22-04-2024 sunt: 27232 persoane private de libertate

Comunicate de presă 2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ:

– CAMPANIE DE EDUCARE A DEȚINUȚILOR TINERI DIN PENITENCIARUL MIERCUREA CIUC  PRIVIND FENOMENUL VIOLENȚEI DOMESTICE-

  

Activitățile specifice Serviciului Educație și Asistență Psihosocială din Penitenciarul Miercurea Ciuc au debutat la începutul lunii noiembrie 2023 printr-o campanie destinată deținuților tineri privind fenomenul violenței domestice.

În acest sens, proiectul a înglobat o serie de activități care au avut drept scop informarea și educarea unei categorii de deținuți vulnerabilă: tinerii- care în sens juridic au vârste cuprinse între 18 și 21 ani, iar din punct de vedere psihosocial și educațional sunt considerați categorii vulnerabile datorită nivelului de dezvoltare emoțională și cognitivă, precum și a riscului de excluziune socială care implică  pedepsele cu închisoarea.

Dezbateri, informări, discuții și distribuirea unor flyere la nivelul camerelor de deținere, precum și prezentări în format digital prin postul TV cu circuit închis au marcat prima săptămână a lunii noiembrie, urmând ca finalul campaniei să fie marcat printr-un concurs tematic.

Pe lângă aspectul cu caracter informativ, campania și-a propus sensibilizarea tinerilor deținuți cu privire la fenomenul de amploare privind violența domestică, formele ei, modalități de recunoaștere a tipurilor de violență și nu în ultimul rând modalități de combatere.

Pentru ca proiectul să își atingă scopul vizat, la campania de informare derulată a fost invitat un colaborator extern- psiholog clinician- care în activitățile derulate cu deținuții a pus accent deosebit pe faptul că indiferent de formele pe care le îmbracă violența din familie, aceasta poate genera doar acte agresive.

În discuțiile purtate pe parcursul campaniei, tinerilor li s-a cerut să își întocmeacă propria ’’carte a copilăriei’’ sub forma unui jurnal în care aceștia au prezentat urmările scenelor de violență la care au asistat în familie, sugestiv fiind răspunsul unui beneficiar:

„Am ajuns în penitenciar din cauza violenţei de acasă. Când am crescut, am încercat să le ofer părinţilor mei un exemplu  prin persoana mea, dar aveam prea multe traume. Timpul a trecut, mă speriam de orice zgomot mic din jurul meu, tresăream la cea mai mică formă de agitaţie iar când am fost împins de un necunoscut pe stradă, l-am lovit- din autoapărare, am spus eu- şi din cauza asta urmează să îmi petrec cea mai frumoasă parte a vieții  în închisoare, pentru vătămare corporală gravă”. 

Proiectul campaniei cu titlu sugestiv: VIOLENȚA DOMESTICĂ- FAȚA NEVĂZUTĂ A FAMILIEI– este cuprins în seria de activități specifice privind Strategia de monitorizare a persoanelor agresive, respectiv a Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, în care  conceptul de justiție a dobândit o valență socială, în care tratarea cetățenilor în condiții de respect și demnitate pentru calitatea de ființă umană, securitatea individuală și egalitatea de șanse constituie elemente fundamentale.

Reamintim, pe această cale, Regula 4 din Ansamblul de reguli minime ale Națiunilor Unite pentru tratamentul deținuților – cunoscute ca Regulile Nelson Mandela (2015), care prevede că:

1. Scopurile sentinței privative de libertate sunt, în primul rând, de a proteja societatea de infracțiuni și de a reduce recidivismul. Scopurile date pot fi atinse doar dacă perioada de detenție este aplicată pentru a asigura reintegrarea în societate după eliberare,

  1. În acest scop, administrația penitenciarelor și alte autorități competente trebuie să asigure studiile, instruirea profesională și munca, precum și alte forme oportune și aplicabile de asistență, inclusiv cele cu caracter recuperativ, moral, spiritual, social, medical și sportiv.’’

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ:

PENITENCIARUL DIN MIERCUREA CIUC LA CEAS ANIVERSAR: 40 DE ANI DE LA REÎNFIINȚARE

   

În data de 7 iulie 2023, personalul din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc a sărbătorit 40 de ani de la reînființare, printr-o serie de activități închegate în proiectul “PUNTE PESTE TIMP”. Titlul simbolic a reunit o serie de acțiuni care au demarat cu ZIUA PORȚILOR DESCHISE, la care au participat peste 40 de persoane din societatea civilă, unde acestea au vizitat sectorul de deținere al unității și au putut experimenta modul în care  decurge o zi din viața personalului angajat în penitenciar, dar și modul de executare al pedepselor cu închisoarea a deținuților condamnați la privarea de libertate. Partea a doua a zilei a fost marcată de sărbătorirea în cadru oficial a primilor angajați ai Penitenciarului din Miercurea Ciuc, care au deschis porțile instituției în anul 1983, odată cu reînființarea instituției prin Decret prezidențial.

La festivitatea dedicată aniversării a 40 de ani de la reînființare, pe lângă primii angajați ai unității care și-au desfășurat activitatea profesională de-a lungul carierei- cadre ajunse astăzi la vârsta senectuții, alături de polițiștii de penitenciare angajați ai unității, au participat și oficialități din cadrul municipiului care pe linie profesională colaborează constant cu Penitenciarul din Miercurea Ciuc: prefect Sandor PETRES împreună cu domnul Marius ȚEPELUȘ din partea Prefecturii Harghita, alături de domnul Csaba BORBOLY- președinte al Consiliului Județean Harghita, reprezentanți ai Episcopiei Harghitei și Covasnei, domnul colonel Dan IAMANDI- inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, domnul subcomisar Marius IONESCU din partea Centrului Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, domnul căpitan Marius COJOC din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale Harghita, domnul Jenică CHIPER- delegat din partea Tribunalului Harghita, precum și colaboratori externi din partea Fundațiilor Berean Prison Ministries, respectiv Fundația Suflet și Lumină– care vin în sprijinul deținuților din Penitenciarul Miercurea Ciuc cu activități de voluntariat de peste două decenii.

Emoția revederii închisorii din Miercurea Ciuc de către foștii ofițeri și agenți a stârnit amintiri despre care s-a pomenit cu lacrimi în ochi de foștii colegi, unii povestind actualului colectiv tânăr, imaginea din trecut a închisorii: “am redeschis după 6 ani de pauză porțile penitenciarului și fostul depozit al Intreprinderii de Legume și Fructe care a funcționat în locul penitenciarului a trebuit renovat și repopulat cu deținuți, multe celule nu aveau nici grup sanitar, deținuții folosind tinete în acei ani ai comunismului, iar programele de reeducare care se făceau cu  deținuții constau în școală, și studiu individual în celule prin cărți de la bibliotecă.

Astăzi, după vizita făcută în sectorul de deținere, apreciem vizibil și pozitiv evoluția de la închisorile comuniste la un penitenciar care funcționează după o legislație Europeană și democratică, unde rolul principal al executării pedepsei revine procesului de reintegrare socială prin muncă, dar și prin asistență specializată educațională și psihosocială.

Astăzi, la ceas aniversar, după 4 decenii de la redeschiderea Penitenciarului din Miercurea Ciuc, ne amintim cu drag de TOȚI cei care au lucrat alături de noi ani la rând, și nu uităm că locul de muncă a fost preț de mulți ani primul cămin, și nu uităm că fiecare dintre noi a contribuit la cee ace este astăzi PENITENCIARUL DIN MIERCUREA CIUC”.

7 iulie 2023 a fost despre Penitenciarul Miercurea Ciuc, zi în care, după 4 decenii de la reînființare, conducerea unității a urat LA MULȚI ANI instituției dar mai ales angajaților săi, agenți și ofițeri activi și pensionari, executanți sau decidenți din sectorul operativ, intervenție psihosocială sau administrativ, tuturor LA MULȚI ANI CU ÎMPLINIRI PROFESIONALE, CU SĂNĂTATE ȘI MISIUNI    ÎNDEPLINITE !!!

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ:

  7 DEȚINUȚI DIN PENITENCIARUL MIERCUREA CIUC PREZENȚI LA BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ-

           La inițiativa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita, personalul Serviciului Educație din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc a răspuns afirmativ prin  participarea în data de 12.05.2023 cu 7 deținuți la proiectul BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ.

Evenimentul s-a desfășurat la nivel național și s-a adresat tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și celor care doresc să se reorienteze profesional.

Cei 7 deținuți participanți la bursă execută pedeapsa în regim deschis, urmează să fie analizați în Comisia de propuneri pentru liberarea condiționată în perioada imediat următoare iar informațiile obținute de la viitorii angajatori cu care au interacționat, le sunt utile în perioada post detenție.

Un deținut participant la bursa locurilor de muncă a declarat că pe parcursul executării pedepsei i s-a oferit posibilitatea continuării cursurilor de școlarizare, respectiv a obținerii unei calificări într-o meserie, ultima parte a  pedepsei cu închisoarea orientându-se către reinserția pe piața muncii după punerea în libertate, iar acest gen de activitate a fost un ajutor  real în căutarea unui loc de muncă.

Pe lângă sprijinul calificat acordat deținuților de către membrii Serviciul Educație, deținuții participanți au avut posibilitatea petrecerii unei zile altfel decât cele din interiorul zidurilor închisorii: au petrecut o zi în comunitate, au interacționat cu posibili angajatori și au primit informații reale, actualizate și utile din partea specialiștilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Proiectul la care au participat cei 7 deținuți se înscrie în seria demersurilor de creștere a șanselor de integrare pe piața muncii a foștilor deținuți și reprezintă cea mai importantă activitate care unește reprezentanți ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă cu persoane aflate în penitenciar.

 

COMUNICAT DE PRESĂ: 

“ȘCOALA ALTFEL”: PROIECT DE PREVENIRE A DELINCVENȚEI JUVENILE DERULAT ÎN PENITENCIARUL MIERCUREA CIUC

În perioada 27 februarie- 03 martie 2023, Penitenciarul Miercurea Ciuc a fost gazda proiectului de educație informală și nonformală: ȘCOALA ALTFEL”, unui număr de 11 elevi aparținând Liceului Tehnologic Johannes Kajoni din Miercurea Ciuc.

Proiectul național “ȘCOALA ALTFEL” are drept scop formarea și dezvoltarea competențelor culturale, socio-profesionale, sportive, tehnico- aplicative, dar și relaționare intra și interpersonală prin diverse activități de educație menite să dezvolte în rândul tinerilor elevi simțul civic precum și responsabilitate pentru propria persoană.

În acest sens, conform protocoalelor încheiate cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, începând din anul 2011, Penitenciarul Miercurea Ciuc a demarat programul “O ZI ÎN ÎNCHISOARE”, al cărui scop este prevenirea delincvenței juvenile, prin activități desfășurate de elevi direct în penitenciar, în care tinerii adolescenți pot experimenta o zi în închisoare,

Devenit tradiție, programul de prevenire a delincvenței juvenile “O ZI ÎN ÎNCHISOARE” derulat de specialiști din cadrul Serviciului Educație, a fost gândit sub forma experimentării de către beneficiari a unei zile în interiorul penitenciarului, unde elevii au putut intra în contact cu mediul de detenție prin experimentarea unei zile efectiv trăite de persoanele condamnate în penitenciar: depunere, amprentare, exercitarea drepturilor constituționale ca: dreptul la libertatea conștiinței și a ideilor religioase (accesul deținuților la capela unității), dreptul la educație, menținerea relației cu mediul de suport, cu familia, insistându-se, în aceste cazuri pe dezbateri a căror scop au fost legate de drepturi fundamentale, consttuționale și  democratice, similare cu cele din libertate, dar condiționat, limitat și sub supraveghere din partea polițiștilor de penitenciare.

Din punct de vedere al elevilor participanți, partea cea mai intersantă a experienței trăite în închisoare, a fost dezbaterea liberă pe teme de legislație execuțional penală și  de responsabilizare civică- discuții purtate cu o persoană condamnată care a transmis mesaje reale, bazate pe experiențe proprii, accentuându-se avantajele unei atitudini responsabile, alegerea unui traseu asumat în viață: dar și stigmatizarea ca efect al pedepsei cu închisoarea.

Mesajul transmis elevilor de către deținut a fost unul de incurajare și asumare a propriilor decizii, insistând asupra faptului că anterior începerii comportamentului infracțional, acesta a ignorat semnele care au condus ulterior la comiterea infracțiunilor: comunicare defectuoasă cu părinții, anturaj necunoscut și decizii luate sub impusul momentului, consumul de stupefiante și droguri-  toate aceste fiind startul unei vieți de infractor.

 

BILANȚUL ACTIVITĂȚII  ANULUI  2022 LA PENITENCIARUL MIERCUREA CIUC

              Joi, 02.02.2023, începând cu orele 13.00, directorul Penitenciarului Miercurea Ciuc, comisar șef de poliție penitenciară Octavian POP a prezentat raportul privind activitatea desfășurată de personalul Penitenciarului Miercurea Ciuc din cursul anului 2022.

              Alături de personalul unității, la eveniment a participat domnul comisar șef de poliție penitenciară Lucian Daniel IANOȘ- Director al Direcției Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii- desemnat de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor.

              Bilanțul aferent anului 2022 s-a realizat în format videoconferință și a fost prezentat de directorul Penitenciarului Miercurea Ciuc, evidențiindu-se activitatea desfășurată de personalul unității în cursul anului anterior, problemele întâmpinate, precum și obiectivele asumate pentru anul 2023.

            Discuțiile specifice au vizat, în primul rând, stadiul îndeplinirii obiectivelor strategice propuse spre realizare, precum și a celor trasate de Ministerul Justiției, dar și contribuția adusă la apărarea ordinii publice, siguranței comunității și reintegrării sociale a persoanelor custodiate.

            Privită în ansamblu, activitatea din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc s-a desfășurat în bune condiții, fără evenimente negative majore, cu respectarea și punerea în aplicare corespunzătoare a actelor normative în vigoare, și cu realizări importante.

            Ca obiective majore asumate pentru anul în curs 2023,  vor continua demersurile de aliniere a Penitenciarului Miercurea Ciuc la eforturile administrației centrale pentru creșterea capacității de cazare a deținuților, asigurarea legalității deținerii persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea, promovarea unui mediu custodial sănătos și încadrat normelor europene în vigoare, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar și diversificarea activităților educaționale de asistență psihosocială și de formare profesională  care să faciliteze reintegrarea în societate, respectiv incluziunea socio- profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate.

 

PENITENCIARUL DIN MIERCUREA CIUC LA CEAS ANIVERSAR:

 40 DE ANI DE LA REÎNFIINȚARE

În data de 7 iulie 2023, personalul din cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc a sărbătorit 40 de ani de la reînființare, printr-o serie de activități închegate în proiectul “PUNTE PESTE TIMP”.

Titlul simbolic a reunit o serie de acțiuni care au demarat cu ZIUA PORȚILOR DESCHISE, la care au participat peste 40 de persoane din societatea civilă, unde acestea au vizitat sectorul de deținere al unității și au putut experimenta modul în care  decurge o zi din viața personalului angajat în penitenciar, dar și modul de executare al pedepselor cu închisoarea a deținuților condamnați la privarea de libertate.

Partea a doua a zilei a fost marcată de sărbătorirea în cadru oficial a primilor angajați ai Penitenciarului din Miercurea Ciuc, care au deschis porțile instituției în anul 1983, odată cu reînființarea instituției prin Decretul Prezidențial nr.130 din 1983.

La festivitatea dedicată aniversării a 40 de ani de la reînființare, pe lângă primii angajați ai unității care și-au desfășurat activitatea profesională de-a lungul carierei- cadre ajunse astăzi la vârsta senectuții, alături de polițiștii de penitenciare angajați ai unității, au participat și oficialități ale județului Harghita cu care unitatea are o bună relație interinstituțională. Au fost prezenți prefectul județului Harghita- domnul Sandor PETRES împreună cu domnul subprefect Marius ȚEPELUȘ, președintele Consiliului Județean Harghita Csaba BORBOLY, colonel Dan IAMANDI- inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, subcomisar Radu Mihai IONESCU din partea Centrului Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, căpitan Marius COJOC din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale Harghita, Jenică CHIPER- judecător din partea Tribunalului Harghita, reprezentanți ai Episcopiei Harghitei și Covasnei, precum și colaboratori externi din partea Fundațiilor Berean Prison Ministries, respectiv Fundația Suflet și Lumină– care vin în sprijinul deținuților din Penitenciarul Miercurea Ciuc cu activități de voluntariat de peste două decenii.

Emoția revederii închisorii din Miercurea Ciuc de către foștii ofițeri și agenți a stârnit amintiri despre care s-a pomenit cu lacrimi în ochi de foștii colegi, unii povestind actualului colectiv tânăr, imaginea din trecut a închisorii: “am redeschis după 6 ani de pauză porțile penitenciarului și fostul depozit al Intreprinderii de Legume și Fructe care a funcționat în locul penitenciarului a trebuit renovat și repopulat cu deținuți, multe celule nu aveau nici grup sanitar, deținuții folosind tinete în acei ani ai comunismului, iar programele de reeducare care se făceau cu  deținuții constau în școală, și studiu individual în celule prin cărți de la bibliotecă.

Astăzi, după vizita făcută în sectorul de deținere, apreciem vizibil și pozitiv evoluția de la închisorile comuniste la un penitenciar care funcționează după o legislație Europeană și democratică, unde rolul principal al executării pedepsei revine procesului de reintegrare socială prin muncă, dar și prin asistență specializată educațională și psihosocială.

Astăzi, la ceas aniversar, după 4 decenii de la redeschiderea Penitenciarului din Miercurea Ciuc, ne amintim cu drag de TOȚI cei care au lucrat alături de noi ani la rând, și nu uităm că locul de muncă a fost preț de mulți ani primul cămin, și că fiecare dintre noi a contribuit la ceea ce este astăzi PENITENCIARUL DIN MIERCUREA CIUC”.

7 iulie 2023 a fost despre Penitenciarul Miercurea Ciuc, zi în care, după 4 decenii de la reînființare, directorul comisar șef Octavian POP  a urat LA MULȚI ANI instituției dar mai ales angajaților săi, agenți și ofițeri activi și pensionari, executanți sau decidenți din sectorul operativ, intervenție psihosocială sau administrativ, tuturor LA MULȚI ANI CU ÎMPLINIRI PROFESIONALE, CU SĂNĂTATE ȘI MISIUNI ÎNDEPLINITE !!!

 

 

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.