INFORMAŢII GENERALE
Administrația Națională a Penitenciarelor în calitate de instituție publică face parte din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și are ca obiect principal de activitate punerea în aplicare a legislației privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal în condiții de legalitate.
Totodată, prin asumarea unei agende de integritate organizațională, Administrația Națională a Penitenciarelor aderă la valorile fundamentale, principiile, obiectivele și mecanismul de monitorizare a Strategiei Naționale Anticorupție 2021 – 2025 și urmărește punerea în aplicare a prevederilor Legii 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public.
- CANALE INTERNE DE RAPORTARE (dedicate polițiștilor de penitenciare pentru a semnala nereguli sau alte încălcări ale legii care s-au produs sau sunt susceptibile să se producă la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor).
- Persoana desemnată la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (aparat central) să gestioneze semnalările transmise prin canalele interne de raportare este directorului Direcţiei Inspecţie Penitenciară.
- Semnalările se raportează:
-
- On-line prin accesarea și completarea formularului on-line (
)
- Prin e-mail la adresa avertizare.pmargineni@anp.gov.ro, prin completarea formularului
- Personal, directorului Direcţiei Inspecţie Penitenciară, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor din: Calea Floreasca nr.39, sector 1, Bucureşti (pentru programări prealabile va fi folosită adresa de e-mail menţionată mai sus)
- On-line prin accesarea și completarea formularului on-line (
IMPORTANT!
-
- ANP nu este o instituție specializată în combaterea corupției.
- ANP, prin structurile de specialitate, desfășoară activități de identificare, cunoaștere și prevenire, în limitele competențelor sale, a acțiunilor specifice criminalității, criminalității organizate, terorismului și corupției, a faptelor sau evenimentelor cu consecințe periculoase pentru siguranța detenției, precum și a oricăror situații sau împrejurări din care pot rezulta asemenea pericole, colaborând cu instituțiile abilitate în vederea combaterii acestora.
- Vă atragem atenția că informațiile transmise prin canalele interne de raportare nu au caracterul unei sesizări conform art. 288-290 din Codul de procedură penala și nici al unei petiții conform OG 27/2002, cu modificările și completările următoare. Aceste date vor fi verificate la nivelul sistemului penitenciar, în limitele legale de competență, și, după caz, vor fi înaintate factorilor decizionali interni sau organelor/instituțiilor abilitate.
CANALE EXTERNE DE RAPORTARE, conform art. 3 pct. 15 din Legea nr. 361/2022, sunt reprezentate de:
-
- autorităţile şi instituţiile publice care, potrivit dispoziţiilor legale speciale, primesc şi soluţionează raportări referitoare la încălcări ale legii, în domeniul lor de competenţă;
- Agenţia Naţională de Integritate;
- alte autorităţi şi instituţii publice cărora Agenţia Naţională de Integritate le transmite raportările spre competentă soluţionare;
CADRU LEGAL
-
- Legea nr. 145/2019 din 22 iulie 2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare;
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public;
- Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
-
-
Care este procedura aplicabilă raportării privind încălcarea legii, inclusiv modul în care poate fi solicitat avertizorului de interes public să clarifice informațiile raportate sau să furnizeze informații suplimentare, termenul pentru a informa avertizorul în interes public, precum și tipul și conținutul informării?
-