În perioada 01-02.11.2018, Serviciul Asistență Psihosocială din cadrul Penitenciarului Giurgiu a desfășurat Campania de prevenire a delincvenței juvenile în cadrul Programului național ”Școala altfel”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu și Liceul Tudor Vianu Giurgiu, participând elevi din clasele a XI-a și a XII-a și persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Giurgiu din regimul închis (tineri și persoane adulte).
În cadrul acestui proiect de activitate Sectorul Reintegrare Socială din Penitenciarul Giurgiu și-a propus organizarea şi desfăşurarea unei activităţi de informare, conştientizare, prevenire şi educare asupra delincvenței juvenile , sensibilizarea tinerilor în vederea dezvoltării și menținerii unui spirit civic responsabil și asigurarea implicării persoanelor private de libertate din penitenciar în activități menite a crește motivația pentru schimbare și restabilirea unui sistem de valori sănătos. Prin urmare, la vârsta adolescenței apar unele conduite discordante precum: nesupunerea față de reguli, violența față de colegi, neascultarea profesorilor, absenteismul, vagabondajul, apartenența la un anturaj cu influență negativă etc. Carențele afective sau de educație în familie se fac simțite și pot provoca foarte ușor eșecul școlar. Tendința spre delincvență juvenilă este rezultatul eșecului asimilării normelor de conduită de către elev.
Colaborarea cu comunitatea este un demers care vizează consolidarea comportamentelor pozitive atât în rândul persoanelor private de libertate, cât și în rândul elevilor/tinerilor, întrucât este cunoscut faptul că, pe parcursul vieții, oamenii învață atât din propriile experiențe, cât și din experiențele celorlalți.
Obiectivul general al activității a vizat constientizarea comunitatii locale si a populatiei carcerale asupra efectelor fenomenului criminalitatii in vederea prevenirii savarsirii de infractiuni.