Astăzi 07-10-2024 sunt: 924 persoane private de libertate

Pachete

Începând cu data de 01.12.2022 pachetele cu alimente, fructe și legume se primesc prin sectorul vizită în următoarele condiții:

Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi pentru prevenirea introducerii de  obiecte interzise, pachetele cu alimente primite prin sectorul de acordare al dreptului la pachet și vizită vor respecta următoarele reguli de igienă şi măsuri de siguranţă stabilite de administratia penitenciarului:

Măsuri igienico – sanitare și de siguranță:

  • alimentele care pot fi primite prin sectorul vizită pot proveni din comerț sau pot fi preparate acasă, conform anexei;
  • pentru a putea fi primite prin sectorul vizită, alimentele provenite din comerț sunt în mod obligatoriu ambalate, etichetate cu numele societății comerciale (persoanei fizice autorizate) producătoare, data fabricației, termenul de valabilitate;
  • pachetele sunt supuse controlului specific, acesta efectuându-se în prezenta persoanei vizitatoare şi a persoanei private de libertate de către personalul din cadrul sectorului vizite cu ustensilele din dotare prin desfacere, desigilare, tăiere, înţepare, sondare, amestecare, golire în alt recipient şi control organoleptic;
  • refuzul persoanei private de libertate ca alimentele să fie astfel verificate, va conduce la înapoierea acestora persoanei vizitatoare;
  • alimentele care nu prezintă termenul de valabilitate sau acesta este expirat, precum şi acelea care prezintă urme de desfacere nu vor fi primite.

Produsele alimentare ce pot fi primite prin sectorul vizită

Produse alimentare cuprinse în anexa Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin HG nr. 157/2016, cu următoarele precizări, astfel :

  1. Alimente – până la 10 kilograme:
  2. Din comerț – Conserve – cu o greutate de maximum 800 g care conțin pateu, carne, pește, fructe de mare, sarmale, ciolan sau costiță cu fasole;
  3. Din comerț – Mezeluri vidate – salam, șuncă, pastramă, cârnați, crenvurști, parizer, mușchi țigănesc, kaizer, tobă, pește afumat, în cantități de maximum 1000 g/bucată;
  4. Din comerț – Slănină afumată – ambalaj transparent;
  5. Preparate acasă – slănină, șnițele, carne prăjită, cârnaț, drob – ambalate transparent, în pungă;
  6. Preparate acasă – cozonac (fără cremă), chec (fără cremă);
  7. Din comerț – Biscuiți – (simpli, fără cremă) în ambalaj transparent;
  8. Din comerț – Cozonac – feliat, în ambalaj transparent;
  9. Din comerț – Ciocolată fără cremă – cu greutate de maximum 250 g;
  10. Din comerț – Brânzeturi – cașcaval, brânză telemea, brânză topită (cu excepția celei în tub), în ambalaj transparent;
  11. Din comerț – Pâine (feliată) – cu greutatea de maxim 1 kg în ambalaj transparent;
  12. Din comerț – Miere de albină – în ambalaj transparent, din plastic;
  13. Din comerț – Vinete, zacuscă, salată de bouef – în ambalaj transparent, cu greutatea de maximum 500 g.

Fructe si legume – până la 6 kilograme:

  1. Fructe și legume proaspete – vrac;
  2. Alune, fistic, semințe de floarea soarelui sau dovleac (decojite), miez de nucă, măsline, fructe confiate-deshidratate ambalate ermetic sau vidate în ambalaj transparent, în cantități de maximum 500 g.

Condiții de primire a bunurilor si produselor alimentare  provenite din comerț

  1. Să fie în mod obligatoriu etichetate. Eticheta trebuie să conțină numele societății comerciale (persoanei fizice autorizate) producătoare, data fabricației, termenul de valabilitate;
  2. Perioada de valabilitate – la data primirii, alimentele să se încadreze cu minimum 7 zile înainte de data expirării;
  3. Sa fie ambalate de producător (nu de către magazinul care le comercializează). Ambalajele să fie intacte, transparente astfel încât să permită vizualizarea conținutului, excepție conservele;
  4. În cazul bunurilor sub formă de conservă, volumul recipientului este de cel mult 1000 ml;
  5. Orice bun/obiect destinat a fi primit de către persoanele private de libertate prin sectorul de acordare a dreptului la vizită se supune controlului specific, acesta efectuându-se în prezenta  persoanei vizitatoare şi a persoanei private de libertate de către personalul din cadrul sectorului vizite cu ustensilele din dotare prin metode specifice.

Nu este permisă primirea următoarelor:

  1. Nuci de cocos, lămâi și derivate ale acestora, precum și legumele care necesită preparare termică în vederea consumului;
  2. Produse alimentare gătite, preparate sau semipreparate, cu excepția celor prezentate mai sus ²preparate acasă²;
  3. Produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului;
  4. Produse alimentare care sunt ambalate în recipiente de sticlă (borcane, sticle, etc.);
  5. Produse ce contravin normelor sanitare de aplicabilitate generală, în vederea asigurării igienei și sănătății;
  6. Produse ce prezintă semne aparente de alterare (miros, culoare, consistență, etc.);
  7. Produse vrac (vărsat), excepție fructe și legume proaspete;
  8. Alimente în caserole, găletuțe de plastic, alte recipiente;

Bunurile, obiectele, produsele alimentare și fructele a căror primire nu este permisă se restituie imediat persoanei aparținătoare, cu excepția bunurilor a căror deținere este interzisă de lege oricărui cetățean, care sunt reținute în vederea predării organului de urmărire penala competent.

Chiar dacă un obiect/bun sau o anumită categorie/gen/tip de obiecte/bunuri nu a fost enunțat/ă în prezenta listă, iar primirea acestora de către persoana privată de libertate este interzisă prin acte normative în vigoare, primirea de astfel de bunuri/obiecte nu este permisă.

Pentru prevenirea introducerii de bunuri, obiecte și substanțe interzise personalul penitenciarului care efectuează controlul specific procedează la :

  • desfacerea și/sau înlăturarea ambalajului;
  • deschiderea recipientului;
  • desfacerea, desigilarea, palparea, amestecarea, golirea conținutului în alt recipient, tăierea, sondarea bunurilor;
  • efectuarea controlului organoleptic.

Persoanele private de libertate au dreptul de a primi, cumpăra, păstra şi de a folosi pe perioada  detenţiei bunuri de natura celor prevăzute în anexă, unde este prezentată şi modalitatea de intrare în posesia fiecăruia dintre bunurile care pot fi păstrate şi folosite.
Persoanelor private de libertate le sunt interzise primirea, cumpărarea, deţinerea şi portul bunurilor şi obiectelor din metale şi pietre preţioase.
Persoanele private de libertate pot primi lunar un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe şi legume.
Persoanele private de libertate pot primi, cu titlu de recompensă, pachete în aceleaşi condiţii şi cantităţi.
Cu consimţământul persoanei private de libertate, aceasta poate primi pachetele şi de la alte persoane, separat de vizitele la care are dreptul, dispoziţiile art. 41 din regulament aplicându-se în mod corespunzător.
Primirea, folosirea şi păstrarea bunurilor, inclusiv a celor alimentare, se fac cu respectarea regulilor de igienă şi a măsurilor de siguranţă impuse de administraţia locului de deţinere.
Cu ocazia primirii, bunurile şi obiectele, precum şi produsele destinate persoanelor private de libertate sunt supuse, în prezenţa acestora, controlului specific executat de personalul anume desemnat de către directorul locului de deţinere.
Persoanelor private de libertate le este interzisă:
– primirea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului;
– cumpărarea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului, cu excepţia cafelei, ceaiului şi laptelui;
– primirea şi cumpărarea de lămâi şi derivate ale acestora.
– articolele şi bunurile a căror primire nu este permisă se restituie imediat persoanei care le-a adus, cu excepţia celor care prin lege sunt interzise la deţinere, situaţie în care este informat organul competent.
Persoanele private de libertate pot primi medicamente numai la recomandarea unui medic consultant, a unui medic specialist, cu avizul medicului unităţii, în baza unei prescripţii medicale, întocmită în două exemplare, un exemplar însoţind în mod obligatoriu medicamentele primite.
Persoanele private de libertate pot primi numai medicamente sub formă de comprimate sau drajeuri, în flacoane sigilate sau în cutii cu blistere ori folii. Primirea de medicamente sub formă de capsule, fiole, pulberi, prafuri sau unguente este interzisă.
Medicamentele trebuie să fie prevăzute în Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman, aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului, şi să aibă cel puţin 6 luni până la expirarea termenului de valabilitate.
Medicamentele primite sunt înregistrate la cabinetul medical şi se gestionează separat.
Persoanele private de libertate pot solicita penitenciarului în care se află să achiziţioneze medicamente pentru uzul personal, fără a afecta cuantumul săptămânal al sumelor din care persoanele private de libertate pot efectua cumpărături. Directorul fiecărui loc de deţinere va desemna persoanele responsabile cu achiziţionarea medicamentelor solicitate de către persoanele private de libertate.
Preţurile produselor comercializate în incinta penitenciarelor vor fi controlate de autorităţile competente, limita maximă a acestora neputând-o depăşi pe cea a preţurilor practicate în localitatea în care se află penitenciarul.
În situaţia achiziţionării unor bunuri de folosinţă îndelungată, permise a fi păstrate sau folosite pe perioada executării pedepsei, directorul locului de deţinere poate aproba folosirea unei sume mai mari decât cea prevăzută de art. 56 alin. (1) din regulament. Aceste cheltuieli nu afectează cuantumul săptămânal al sumelor din care persoanele private de libertate pot efectua cumpărături.
Pentru bunurile de folosinţă îndelungată, precum şi pentru articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi cazarmament se va întocmi bon de primire în păstrare.
← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.