Începând cu data de 01.12.2022 pachetele cu alimente, fructe și legume se primesc prin sectorul vizită în următoarele condiții:
Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi pentru prevenirea introducerii de obiecte interzise, pachetele cu alimente primite prin sectorul de acordare al dreptului la pachet și vizită vor respecta următoarele reguli de igienă şi măsuri de siguranţă stabilite de administratia penitenciarului:
Măsuri igienico – sanitare și de siguranță:
- alimentele care pot fi primite prin sectorul vizită pot proveni din comerț sau pot fi preparate acasă, conform anexei;
- pentru a putea fi primite prin sectorul vizită, alimentele provenite din comerț sunt în mod obligatoriu ambalate, etichetate cu numele societății comerciale (persoanei fizice autorizate) producătoare, data fabricației, termenul de valabilitate;
- pachetele sunt supuse controlului specific, acesta efectuându-se în prezenta persoanei vizitatoare şi a persoanei private de libertate de către personalul din cadrul sectorului vizite cu ustensilele din dotare prin desfacere, desigilare, tăiere, înţepare, sondare, amestecare, golire în alt recipient şi control organoleptic;
- refuzul persoanei private de libertate ca alimentele să fie astfel verificate, va conduce la înapoierea acestora persoanei vizitatoare;
- alimentele care nu prezintă termenul de valabilitate sau acesta este expirat, precum şi acelea care prezintă urme de desfacere nu vor fi primite.
Produsele alimentare ce pot fi primite prin sectorul vizită
Produse alimentare cuprinse în anexa Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin HG nr. 157/2016, cu următoarele precizări, astfel :
- Alimente – până la 10 kilograme:
- Din comerț – Conserve – cu o greutate de maximum 800 g care conțin pateu, carne, pește, fructe de mare, sarmale, ciolan sau costiță cu fasole;
- Din comerț – Mezeluri vidate – salam, șuncă, pastramă, cârnați, crenvurști, parizer, mușchi țigănesc, kaizer, tobă, pește afumat, în cantități de maximum 1000 g/bucată;
- Din comerț – Slănină afumată – ambalaj transparent;
- Preparate acasă – slănină, șnițele, carne prăjită, cârnaț, drob – ambalate transparent, în pungă;
- Preparate acasă – cozonac (fără cremă), chec (fără cremă);
- Din comerț – Biscuiți – (simpli, fără cremă) în ambalaj transparent;
- Din comerț – Cozonac – feliat, în ambalaj transparent;
- Din comerț – Ciocolată fără cremă – cu greutate de maximum 250 g;
- Din comerț – Brânzeturi – cașcaval, brânză telemea, brânză topită (cu excepția celei în tub), în ambalaj transparent;
- Din comerț – Pâine (feliată) – cu greutatea de maxim 1 kg în ambalaj transparent;
- Din comerț – Miere de albină – în ambalaj transparent, din plastic;
- Din comerț – Vinete, zacuscă, salată de bouef – în ambalaj transparent, cu greutatea de maximum 500 g.
Fructe si legume – până la 6 kilograme:
- Fructe și legume proaspete – vrac;
- Alune, fistic, semințe de floarea soarelui sau dovleac (decojite), miez de nucă, măsline, fructe confiate-deshidratate ambalate ermetic sau vidate în ambalaj transparent, în cantități de maximum 500 g.
Condiții de primire a bunurilor si produselor alimentare provenite din comerț
- Să fie în mod obligatoriu etichetate. Eticheta trebuie să conțină numele societății comerciale (persoanei fizice autorizate) producătoare, data fabricației, termenul de valabilitate;
- Perioada de valabilitate – la data primirii, alimentele să se încadreze cu minimum 7 zile înainte de data expirării;
- Sa fie ambalate de producător (nu de către magazinul care le comercializează). Ambalajele să fie intacte, transparente astfel încât să permită vizualizarea conținutului, excepție conservele;
- În cazul bunurilor sub formă de conservă, volumul recipientului este de cel mult 1000 ml;
- Orice bun/obiect destinat a fi primit de către persoanele private de libertate prin sectorul de acordare a dreptului la vizită se supune controlului specific, acesta efectuându-se în prezenta persoanei vizitatoare şi a persoanei private de libertate de către personalul din cadrul sectorului vizite cu ustensilele din dotare prin metode specifice.
Nu este permisă primirea următoarelor:
- Nuci de cocos, lămâi și derivate ale acestora, precum și legumele care necesită preparare termică în vederea consumului;
- Produse alimentare gătite, preparate sau semipreparate, cu excepția celor prezentate mai sus ²preparate acasă²;
- Produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului;
- Produse alimentare care sunt ambalate în recipiente de sticlă (borcane, sticle, etc.);
- Produse ce contravin normelor sanitare de aplicabilitate generală, în vederea asigurării igienei și sănătății;
- Produse ce prezintă semne aparente de alterare (miros, culoare, consistență, etc.);
- Produse vrac (vărsat), excepție fructe și legume proaspete;
- Alimente în caserole, găletuțe de plastic, alte recipiente;
Bunurile, obiectele, produsele alimentare și fructele a căror primire nu este permisă se restituie imediat persoanei aparținătoare, cu excepția bunurilor a căror deținere este interzisă de lege oricărui cetățean, care sunt reținute în vederea predării organului de urmărire penala competent.
Chiar dacă un obiect/bun sau o anumită categorie/gen/tip de obiecte/bunuri nu a fost enunțat/ă în prezenta listă, iar primirea acestora de către persoana privată de libertate este interzisă prin acte normative în vigoare, primirea de astfel de bunuri/obiecte nu este permisă.
Pentru prevenirea introducerii de bunuri, obiecte și substanțe interzise personalul penitenciarului care efectuează controlul specific procedează la :
- desfacerea și/sau înlăturarea ambalajului;
- deschiderea recipientului;
- desfacerea, desigilarea, palparea, amestecarea, golirea conținutului în alt recipient, tăierea, sondarea bunurilor;
- efectuarea controlului organoleptic.