Astăzi 13-06-2024 sunt: 924 persoane private de libertate

Comunicate de presă

EXPOZIȚIA DE PICTURĂ ,,REGĂSIRE”

 

În perioada 27.11.2019 – 11.12.2019, Penitenciarul Gherla organizează la Muzeul de Istorie Gherla, Expoziția de Pictură ,,Regăsire”. Sunt expuse un număr de 40 lucrări de pictură realizate de rezidentele din Centrul Terapeutic ,,Lotus” din penitenciar. Expoziția de pictură s-a realizat cu sprijinul pictorului colaborator, Iurie Cojocaru.

Pentru acest eveniment a fost lansat un catalog de prezentare ce cuprinde lucrările reprezentative ale rezidentelor realizate în cadrul activității ocupaționale ,,Pictură”.

Festivitatea de vernisare și prezentare a catalogului, cu lucrările de pictură ale rezidentelor, a avut loc în data 27.11.2019. Am avut deosebita plăcere de a avea alături de noi la acest eveniment instituțiile partenere: Muzeul de Istorie, Primăria Municipiului Gherla, Biblioteca Municipală, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, Casa de Cultură, Protopopiatul Ortodox Gherla, Centrul de zi ,,Micul Prinț”, Școala Generală nr.1, Liceul Tehnologic Special Dej, Unitatea de Tip Familial, Centrul de Abilitare și Reabilitare Neuropsihică, Cenaclul ,,Ion Apostol Popescu”, Asociația ,,Oastea Domnului”, Fundația Creștină de Ajutorare Cluj, studenți de la Facultatea de Asistență Socială din cadrul UBB Cluj-Napoca și  presa locală.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

            În data de 09.10.2019, la Penitenciarul Gherla s-a desfășurat un exercițiu aplicativ privind rezolvarea unor situații tactice în comun cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voievod” Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Ștefan CicioPop” Cluj-Napoca, Poliția Municipiului Gherla și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei Municipiului Gherla.

Exercițiul a avut ca scop îmbunătățirea deprinderilor practice și perfecționarea cunoștințelor teoretice pentru intervenția în caz de incendiu și în caz de tulburare majoră a ordinii în interiorul Penitenciarului Gherla.

 

 

 

 

 

La mulți ani, lucrătorilor din sistemul administrației penitenciare!

 

În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte „Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România”, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului.

În perspectiva sărbătoririi Zilei de 29 iunie, Penitenciarul Gherla a organizat în data de 27 iunie competiții sportive de minifotbal și volei la care au participat și alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În cursul zilei de 28 iunie a avut loc ședința festivă în cadrul căreia a fost desemnat „Angajatul anului”  și s-au adus mulțumiri întregului personal pentru activitatea prestată cu perseverență, responsabilitate și profesionalism.

 

Spectacol elvețian de muzică și dans la Penitenciarul Gherla

     În data de 15 iunie, un număr de 80 de persoane din cadrul Asociației de Prietenie Nendaz Gherla au susținut în cadrul Penitenciarului Gherla, un program artististic de muzică și dans tradițional elvețian, la care au participat persoane private de libertate. Cu acest prilej, Asociația de Prietenie Nendaz Gherla a donat Penitenciarului Gherla, echipamente sportive și aparatură electronică pentru persoanele private de libertate. Din cadrul delegației a făcut parte și Excelența Sa domnul Arthur Mattli, ambasadorul Elveției în România. Cu această ocazie, Penitenciarul Gherla a acordat diplome de onoare membrilor asociației.

 

 

Implicarea deținuților în activități de reintegrare socială

 

În data de 17.05.2019, Penitenciarul Gherla va participa cu un număr de 5 persoane private de libertate, care își execută pedeapsa în regim deschis, la  ”Bursa locurilor de muncă”, organizată de Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, în municipiul Dej. Participarea la acestă activitate are drept scop sprijinirea deținuților în vederea ocupării, după liberare, a unui loc de muncă.

De asemenea, în perioada 17.05.2019 – 31.05.2019, Penitenciarul Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla, organizează la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla, Expoziția de Pictură și Quilling ,,Simfonia sufletului”. Cu această ocazie vor fi expuse lucrări de pictură și quilling realizate în cadrul activității educaționale ,,Atelier ocupațional – Pictură”, de  către rezidentele din Centrul terapeutic Lotus al  Penitenciarului Gherla. Lucrările de pictură s-au realizat cu sprijinul pictorilor colaboratori, Iurie Cojocaru și Toma Dănuț.

Acest gen de activități desfășurate în mediul carceral au un rol important în reintegrarea socială a persoanelor private de libertate.

 

Persoanele private de libertate la Bursa locurilor de muncă

Azi, 12 aprile 2019, Penitenciarul Gherla a participat cu un număr de 15 persoane private de libertate barbați și femei la “Bursa generală a locurilor de muncă” organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Implicarea personelor private de libertate în astfel de activități are drept scop sprijinirea acestora în vederea ocupării, după liberare, a unui loc de muncă.

 

 

 

SFINȚIREA CAPELEI AMENAJATE ÎN INCINTA SECȚIEI EXTERIOARE DIN CLUJ-NAPOCA A PENITENCIARULUI GHERLA

             În data de 11 aprilie 2019 a avut loc slujba de sfințire a capelei amenajate în incinta Secției Exterioare din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat angajați ai instituției penitenciare, un grup de femei private de libertate, precum și mai mulți invitați. Capela, care poartă hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost înființată în urmă cu 5 ani și a fost amenajată prin implicarea directă a părintelui Ioan Simion, preot misionar în cadrul Protopopiatului Cluj II, care, începând din anul 2012, a fost desemnat de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la solicitarea Penitenciarului Gherla, să asigure oficierea slujbelor religioase ortodoxe în duminici și sărbători, în incinta Secției Exterioare Cluj-Napoca.

Capela din cadrul Secției Exterioare Cluj-Napoca are o importanță deosebită în perioada de detenție, fiind destinată atât oficierii serviciilor religioase ortodoxe, cât și desfășurării unor activități moral-religioase și a unor demersuri de reintegrare socială

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a adresat un cuvânt de învățătura tuturor celor prezenți, i-a conferit titlul onorific de iconom preotului Ioan Simion și a oferit câteva distincții și diplome celor ce au avut un rol însemnat în sprijinirea activităților duhovnicești desfășurate în Penitenciarul Gherla.

După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut o întâlnire cu toate deținutele de la Secția Exteriară Cluj-Napoca. Cu această ocazie le-a adresat acestora câteva cuvinte de învățătura și le-a oferit cărți de rugăciuni si iconițe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SĂRBĂTORI FERICITE

            În preajma sărbătorii Crăciunului, azi 21 decembrie, în cadrul Penitenciarului Gherla cu ocazia ședinței festive, copiii personalului însoțiți de Preotul Doru-Adrian Antoneac au susținut un program artistic, interpretând colinde și poezii de Crăciun.

În prag de Sărbători, colectivul Penitenciarului Gherla dorește să transmită tuturor românilor Crăciun fericit și La mulți ani!

 

 

„LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !”

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la aniversarea Marii Uniri de la 1918, Penitenciarul Gherla a participat la manifestările dedicate Zilei Naționale a României organizate atât în Orașul Marii Uniri, cât și în municipiul Gherla.

Cu ocazia sărbătoririi Centenarului, agenții și ofițerii noștri au defilat alături  de celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, promovând astfel identitatea națională, respectul și patriotismul fată de țară.

 

„ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI – 1 DECEMBRIE 1918”

 

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la aniversarea Marii Uniri de la 1918,  în ziua de sâmbătă, 1 decembrie 2018, Penitenciarul Gherla, ca instituţie publică din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, va participa, alături de celelalte structuri ale statului, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României organizate atât în municipiul Gherla, cât și în Orașul Marii Uniri, Alba Iulia.

Începând cu ora 15:00, 25 de membrii ai personalului din cadrul Penitenciarului Gherla vor participa la ceremonia militară ce se va desfăşura la Alba Iulia, alături de detaşamentele de onoare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum și alte detașamente din cadrul celorlalte structuri ale statului.

Totodată, începând cu ora 11:00, două plutoane formate dintr-un număr 32 de membrii ai personalului vor participa la ceremonia organizata cu ocazia sărbătoriri Centenarului, în municipiul Gherla.

Penitenciarul Gherla își manifestă astfel identitatea națională, respectul și patriotismul fată de țară, sărbătorind Ziua Națională a României, alături de celelalte detașamente precum și alături de mulțimea de oameni prezenți atât în Orașul Marii Uniri, cât și în municipiul Gherla. Personalul din sistemul penitenciar promovează  şi cultivă în permanenţă respectul faţă de valorile etice, morale, ale libertăţii şi demnităţi umane, respectul față de lege, comemorând cu toții un act de conştiinţă şi patriotism în context naţional.

 

Let’s Do It, Romania!

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, în cadrul proiectului “Let’s Do It, Romania!”, un număr de  7 de deținuți  repartizati în regim deschis, custodiați în cadrul penitenciarului Gherla, însoțiți de doi membri ai personalului, au participat, în calitate de voluntari la activităţi de ecologizare și igienizare pe raza drumului care ajunge la “Lacul Sărăturii”, drum situat la periferia localității Gherla.

„Let’s Do It Romania !” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care își propune curățarea deșeurilor din arealele naturale într-o singură zi. Participarea la această acțiunea  a venit ca urmare a acordului de parteneriat încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Asociația ‘Viitorul în Zori’.

Prin participarea deținuților din cadrul penitenciarului Gherla la aceast tip de acțiuni se urmăreşte implicarea efectivă a penitenciarului în viaţa comunităţii, astfel încât să devină o parte activă a acesteia, pentru a facilita demersurile de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, respectiv adoptarea unor modele prosociale de comportament. În același timp, astfel de acțiuni au ca scop transmiterea unui mesaj civic, implicarea activă fiind menită să trezească simțul de responsabilitate față de mediul înconjurător.

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.