Scurt Istoric
Primul loc de ispăşire a pedepselor cu închisoarea pomenit în istorie la Deva, este legat de construcţia cetăţii feudale pe un deal de origine vulcanică , din partea de miazănoapte a oraşului, unde în subsolurile acesteia, se aflau carcere amenajate după uzanţele timpului.(sec.XIII)
Odată cu trecerea vremii a apărut o nouă locaţie destinată întemniţării condamnaţilor aflată în cartierul estic al localităţii. (sec.al XVIII-lea)
Dezvoltarea din perspectivă numerică a populaţiei cât şi extinderea urbanistică a oraşului iniţiată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi accentuată la începutul secolului al XX-lea a impus construirea unei alte închisori, moderne pentru acele timpuri (1909), edificiu inclus în chip fericit, împreună cu Palatul de Justiţie şi sediul Prefecturii judeţului (1890) într-un remarcabil ansamblu arhitectonic situat în centrul administrativ al localităţii.
După anul l965, prin schimbarea destinaţiei imobilului închisorii în cel de sediu al Arhivelor Statului-Filiala Judeţului Hunedoara şi mai ales prin strămutarea Penitenciarului Zlatna-Alba Iulia la Deva, s-a impus necesitatea amenajării unui nou aşezământ penitenciar corespunzător noilor condiţii de detenţie.
Construcţia actuală a penitenciarului, iniţial sub formă de colonie penitenciară de muncă, situată pe şoseaua ce leagă municipiile Deva şi Hunedoara, a fost definitivată la data de 01.10.1971 şi avea la vremea aceea două secţii: una la Bârcea Mare şi alta la Mintia.
Sase ani mai târziu, la data de 01.08.1977, penitenciarul a fost desfiinţat şi apoi reînfiinţat după trei ani, la 01 martie 1980, pe acelaşi amplasament.
In prezent, Penitenciarul Bârcea Mare (Deva) funcţionează ca o unitate de executare a pedepselor privative de libertate cu regim semideschis şi deschis, pentru bărbaţi majori.