”Ateliere de storytelling și Filme (cu și despre romi) în penitenciare”
În data de 07 august 2024 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a fost gazda proiectului cultural ”Ateliere de storytelling și Filme (cu și despre romi) în penitenciare” susținut de Alina Șerban.
Alina Șerban este regizoare, dramaturgă, actriță și prima artistă romă care a primit una dintre cele mai înalte distincții oferite de statul român: Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Cavaler. În 2024 a devenit câștigătoare a Concursului Centrului Național al Cinematografiei, categoria Debut Regie.
Proiectul derulat în penitenciar a avut două componente: proiectarea filmului ”Gipsy Queen”, un film deosebit, care abordează problematica persoanelor din grupuri vulnerabile și lupta pe care o duc pentru demnitate, pentru a sta pe propriile picioare, urmată de o sesiune de discuții și un atelier de storytelling.
În cadrul atelierului de storytelling, persoanele custodiate au fost îndrumate să își scrie propria poveste sub forma unor scrisori și au avut oportunitatea de a lucra direct cu Alina Serban și de a împărtăși cu grupul cum a fost pentru ele experiența de învățare.
La eveniment au participat 65 de persoane private de libertate, clasificate în regimurile deschis și semideschis. De asemenea, prin intermediul televiziunii cu circuit închis, toate persoanele private de libertate vor avea ocazia de a viziona filmul ”Gipsy Queen” în perioada următoare.
Activitatea a avut un puternic impact asupra participantelor, fiind o ocazie potrivită pentru valorificarea influenței pozitive a exemplului personal, a experiențelor de viață și modelele de reușită în plan social ale personalităților care au susținut activitatea.
”Nu te lăsa înșelat”
În data de 26 iulie 2024 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea de prevenire a criminalității ”Nu te lăsa înșelat” în colaborare cu Inspectoratul Județean de Politie Dâmbovița.
Obiectivul activității a fost valorificarea poveștilor de viață ale persoanelor private de libertate în vederea prevenirii infracțiunilor în rândul persoanelor adulte, prin informarea acestora despre modalitățile utilizate în comiterea de fapte penale.
Activitatea s-a derulat la sediul unității, cu participarea specialiștilor Serviciului Asistență Psihosocială din unitatea penitenciară, a specialiștilor Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, a unui număr de 6 persoane private de libertate clasificate în regimurile închis și semideschis și a unui număr de 19 persoane adulte, beneficiari ai Direcției de Asistență Socială Târgoviște.
Avem convingerea că implicarea unității penitenciare în cât mai multe activități de prevenire a criminalității va ajuta membrii societății civile să înțeleagă fenomenul criminalității și consecințele negative ale săvârșirii de infracțiuni, iar pentru persoanele condamnate este o oportunitate de a face pași în direcția reintegrării sociale.
1 iunie – Ziua Internațională a copilului
”Daca păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată!” (Tom Stoppard)
În fiecare an, în prima zi de vară, este sărbătorită Ziua Internațională a Copilului, prilej de bucurie pentru toți oamenii, nu doar pentru copii. Este o zi magică, plină de emoții puternice și cu adevărat specială, căci în sufletul fiecăruia dintre noi se va afla tot timpul un copil.
Pentru a celebra Ziua Internațională a Copilului, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat, în data de 31 mai 2024, activitatea ”Copilăria, tărâmul visurilor” în cadrul căreia mamele deținute au avut posibilitatea de a petrece o zi specială alături de copiii lor.
Evenimentul s-a derulat la sediul penitenciarului, unde a fost amenajat un spațiu special de sărbătoare, cu jocuri diverse, ateliere de creație, decorațiuni colorate, muzică specifică zilei, participând 7 persoane private de libertate și 16 copiii ai acestora, însoțiți de membri ai familiei lor.
Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul Fundației Filadelfia și a Bisericii Evanghelice Române care au asigurat materialele necesare pentru amenajarea spațiului, pentru atelierele de creație și au oferit posibilitatea copiilor de a servi masa împreună cu mamele lor și de a se bucura de un tort special pentru ziua lor.
De asemenea, cu sprijinul Asociației ”Întoarce-te la sport” au fost derulate activități antrenante, precum terapie prin râs sau Nirvana fitness, pentru mame și copiii lor.
Prin organizarea acestei întâlniri ne-am propus să încurajăm menținerea și dezvoltarea legăturii persoanelor private de libertate cu familia și în special cu copiii, și, în același timp, să promovăm drepturile copilului și importanța prezenței mamelor în prima parte a vieții copiilor lor.
”O zi în penitenciar”
În data de 02 februarie 2024 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea ”O zi în penitenciar” în colaborare cu Inspectoratul Județean de Politie Dâmbovița – Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și Liceul ”Voievodul Mircea” din Târgoviște.
Activitatea s-a derulat la sediul unității, cu participarea specialiștilor din cadrul Serviciului Asistență Psihosocială, a unui număr de 8 deținute clasificate în regimurile închis, semideschis și arest preventiv și a unui număr de 16 elevi și 2 cadre didactice.
Scopul activității a fost valorificarea experienței și a lecțiilor de viată ale persoanelor private de libertate în vederea prevenirii comportamentelor specifice delincvenței juvenile în rândul tinerilor, în special a consumului și traficului de droguri și a traficului de persoane.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate și prevenirea infracționalității, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Spectacol de colinde ”Împreună colindăm”
În data de 19 decembrie 2023, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a participat cu un grup de colindători format din persoane private de libertate la concertul de colinde organizat la Palatul Culturii Ploiești.
Astfel, grupul vocal ”Glasul inimii”, format din 6 persoane custodiate, a interpretat pe scena Sălii Marea Unire colinde specifice perioadei Crăciunului.
Spectacolul a fost organizat cu sprijinul preotului Georgian Alexandrescu și a avut ca invitați pe interpretele Maria Tănase Marin, Ștefania Ilici și Ingrid Soare, precum și Corala preoților ”Sfântul Vasile”, alături de dirijorul Preot Dumitru Toma.
Concertul a fost primit cu entuziasm de publicul participant, iar pentru persoanele private de libertate interprete a fost o ocazie deosebită de a-și pune în valoare abilitățile artistice exersate, fapt ce contribuie la dezvoltarea personală și creează premisa facilitării reintegrării sociale a acestora.
Activitatea face parte din proiectul ”Bucuria Crăciunului”, ce presupune organizarea şi desfăşurarea mai multor activităţi care promovează valorile culturale, spirituale și sociale, tradițiile și obiceiurile românești în rândul persoanelor private de libertate.
Totodată, evenimentul a vizat sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, precum și dezvoltarea şi consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
”Dăruiește magia Crăciunului”
În data de 15 decembrie 2023 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea socială ”Dăruiește magia Crăciunului” în colaborare cu Organizația Umanitară CONCORDIA.
Activitatea s-a derulat în cadrul proiectului ”Bucuria Crăciunului” la Școala de Meserii CONCORDIA, cu participarea specialiștilor din cadrul Serviciului Asistență Psihosocială, a unui număr de 8 deținute clasificate în regimul semideschis, a reprezentanților organizației și a unui număr de 8 tineri beneficiari.
Întâlnirea a avut ca scop sensibilizarea comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor private de libertate, precum și cunoașterea de către persoanele private de libertate a problematicii cu care se confruntă alte categorii defavorizate social.
În cadrul activității deținutele au interacționat cu beneficiarii realizând, în cadrul unui atelier de creație, decorațiuni de Crăciun ce vor fi folosite pentru crearea unei atmosfere de sărbătoare în spațiile organizației.
Totodată, participantele au avut ocazia de a cunoaște atelierele Școlii de Meserii, criteriile de admitere și au obținut informații despre Centrul de Tranzit destinat persoanelor fără adăpost.
De asemenea, a fost un prilej cu care persoanele custodiate au putut să transmită tinerilor mesaje antiinfracționale și să împărtășească din experiența lor de viață, fapt ce contribuie dezvoltarea personală și facilitarea reintegrării sociale a acestora.
”Soare arzător”
În data de 31 octombrie 2023, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a participat la avanpremiera piesei de teatru ”Soare arzător”, la sediul Centrului de Teatru Educațional Replika, din București.
Colaborarea cu reprezentanții Centrului de Teatru Educațional Replika s-a derulat în perioada octombrie 2022-iunie 2023, în cadrul proiectului cultural ”Pentru siguranța femeilor. Proiect de artă incluzivă”, și a constat în derularea de ateliere de scriere creativă și teatru educațional, fiind un amplu demers de cercetare, intervenție culturală, educație participativă și producție de spectacol, care a abordat condiția femeilor private de libertate din penitenciarele din România.
Proiectul a presupus elaborarea unei serii de metode și practici de educație teatrală, prin intermediul artelor spectacolului, cu scopul de a crea modele de artă incluzivă, forme de a combate stereotipurile privind percepția asupra femeilor aflate în penitenciare, modalități de reintegrare socială și de asigurare a accesului nediferențiat la programe educaționale care produc schimbări sociale.
La eveniment au fost prezente 4 persoane private de libertate care au fost incluse în atelierele desfășurate pe parcursul proiectului de către reprezentanții Centrului de Teatru Educațional Replika, precum și reprezentanți ai ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și ai Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou.
COMUNICAT DE PRESĂ – CONCURS SURSĂ EXTERNĂ – UN POST VACANT DE PREOT
În vederea încadrării ca polițist de penitenciare, Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou scoate la concurs, din sursă externă, un post vacant de PREOT, în cadrul sectorului reintegrare socială.
La concurs pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile generale, precum şi condiţiile specifice de ocupare a posturilor.
Dosarele complete se depun la sediul Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării anunţului, adică până la data de 14.11.2023, inclusiv, ora 15.00.
Condiţiile specifice de ocupare a posturilor, probele de concurs, precum și bibliografia şi tematica de concurs, Prezentarea generală a posturilor, Normele şi baremele specifice privind organizarea, desfăşurarea şi evaluarea probelor cu caracter eliminatoriu sunt prevăzute în Anexele la anunţul de concurs şi se regăsesc pe site-ul unităţii la adresa: https://anp.gov.ro/penitenciarul-de-femei-ploiesti-targsorul-nou/cariera/concursuri/concursuri-in-derulare
Informaţii suplimentare se pot obţine de la structura de resurse umane din cadrul Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou, telefonic la nr. 0244/381254 sau 0244/380770, interior 144 sau prin e-mail la adresa concurs-targsor@anp.gov.ro precum și pe site-urile Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou și al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
CONCURS SURSĂ EXTERNĂ – UN POST VACANT DE EXECUȚIE – OFIȚER PSIHOLOG RESURSE UMANE
În vederea încadrării ca polițist de penitenciare, Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou scoate la concurs, din sursă externă, un post vacante de execuție – ofițer psiholog resurse umane, în cadrul sectorului resurse umane și formare profesională.
La concurs pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile generale, precum şi condiţiile specifice de ocupare a posturilor.
Dosarele complete se depun la sediul Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării anunţului, adică până la data de 03.11.2023, inclusiv, ora 15.00.
Condiţiile specifice de ocupare a posturilor, probele de concurs, precum și bibliografia şi tematica de concurs, Prezentarea generală a posturilor, Normele şi baremele specifice privind organizarea, desfăşurarea şi evaluarea probelor cu caracter eliminatoriu sunt prevăzute în Anexele la anunţul de concurs şi se regăsesc pe site-ul unităţii la adresa: https://anp.gov.ro/penitenciarul-de-femei-ploiesti-targsorul-nou/cariera/concursuri/concursuri-in-derulare
Informaţii suplimentare se pot obţine de la structura de resurse umane din cadrul Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou, telefonic la nr. 0244/381254 sau 0244/380770, interior 144 sau prin e-mail la adresa concurs-targsor@anp.gov.ro precum și pe site-urile Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul – Nou și al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Campionatul Intercontinental de Șah online pentru deținuti
În perioada 11.10.2023-13.10.2023 se desfășoară în cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești-Târgșorul Nou Campionatul Intercontinental de Șah online pentru deținuti, eveniment organizat la nivel mondial de Federația Română de Șah în colaborare cu Federația Internațională de Șah.
Din România, la secțiunea feminină competiției, participă o echipă formată din 4 jucătoare, respectiv 2 rezerve, deținute custodiate în regimurile de executare semideschis și deschis, iar din partea Federației Române de Șah participă domnul Radu Șofran în calitate de arbitru internațional.
Prin implicarea persoanelor aflate în custodia sistemului penitenciar în astfel de activități sunt valorificate deprinderile cognitive și este popularizat șahul ca instrument eficient de educație și incluziune socială a deținuților.
”O călătorie în lumea magiei”
În data de 10.10.2023 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a desfășurat activitatea ”O călătorie în lumea magiei”, în scopul stimulării spiritului creativ și artistic a participantelor.
Spectacolul a fost susținut de autorul, Marius Drăguș, cunoscut sub numele de scenă „Magitot” și a fost primit cu încântare de către cele 60 de persoane private de libertate custodiate în regim semideschis și deschis.
Implicarea persoanelor aflate în custodia sistemului penitenciar în activităţi cultural-artistice constituie un mijloc de petrecere a timpului liber, de dezvoltare personală, de terapie, îmbunătățește starea de spirit și contribuie la menținerea tonusului psihic corespunzător al acestora.
Campanie adresată persoanelor private de libertate vizând creșterea nivelului de conștientizare a diversității interculturale
Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou derulează, în perioada septembrie – noiembrie 2023, o campanie adresată persoanelor private de libertate vizând creșterea nivelului de conștientizare a diversității interculturale, cu accent pe persoanele de etnie romă și alte categorii cu risc de excluziune socială, în cadrul proiectului „CORRECTIONAL”.
Campania „Toleranţă ZERO pentru discriminare” include o serie de activităţi destinate persoanelor în custodie, cum ar fi difuzarea unui film documentar despre discriminare, film realizat împreună cu deţinuţii unuia dintre penitenciarele participante. De asemenea, persoanele private de libertate au primit diverse materiale informative şi cu scop de promovare a mesajului campaniei, de la pliante, broşuri la şepci şi tricouri.
Filmul şi mesajul principal al campaniei sunt dezbătute în cadrul unor întâlniri eveniment cu experţi în comunicare, asistenţi sociali, specialişti în reintegrare socială, psihologi, reprezentanţi ai diverselor culte religioase şi reprezentanţi ai unităţilor de deţinere, având un rol educativ şi de conştientizare, în cadrul lor fiind discutate teme relevante cu privire a ce înseamnă discriminarea şi cum se poate manifesta aceasta, creşterea toleranţei şi atitudinea potrivită în situaţii de discriminare.
Seria de manifestări a fost fundamentată printr-un un demers de cercetare, documentare şi evaluare iniţială, pentru a identifica nevoile specifice minorităților din sistemul penitenciar și din sistemul de probaţiune, cu accent pe persoanele de etnie romă și alte categorii cu risc de excluziune socială.
Campania, care-și propune să stimuleze deschiderea către comunicare, atitudine tolerantă şi conciliantă, atât de necesare reinserției sociale după finalizarea pedepselor privative de libertate, este finanţată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”, fiind implementată, în toamna aceasta, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la nivel naţional, în şapte unităţi penitenciare pilot.
”Campanie de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”
În data de 4 octombrie 2023, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a derulat o activitate în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”, alături de Penitenciarul Mărgineni, Inspectoratul Judetean de Poliţie Dâmboviţa și Colegiul Tehnologic Petrol din Moreni
Activitatea s-a derulat la sediul colegiului, participând două persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou și o persoană privată de libertată custodiată de Penitenciarul Mărgineni.
La întâlnire au fost prezenți 85 de elevi și 10 cadre didactice din cadrul Colegiului Tehnologic Petrol din Moreni, 152 de elevi ai Colegiului Național I.L. Caragiale Moreni, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Dâmbovița și ai Prefecturii Județului Dâmbovița.
Scopul activităţii a fost prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informaţii corecte cu privire la consecinţele privării de libertate, prin prezentarea poveştilor de viaţă ale deţinutelor şi prin promovarea mesajelor antiinfracţionale către societatea civilă.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi prevenirea infracţionalităţii, iar pe de altă parte dezvoltarea şi consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Activitate socială ”De vorbă cu mama”
În data de 7 septembrie 2023 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea socială ”De vorbă cu mama”, la Mănăstirea Ghighiu, din județul Prahova.
La activitate au participat 5 persoane private de libertate, clasificate în regim deschis. Acestea au avut ocazia de a petrece câteva ore alături de copiii lor, într-un spațiu prietenos, de a se juca și de a participa la ateliere de creație împreună cu copiii lor.
Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul Fundației Creștine Internaționale Bethleem, care a asigurat materialele necesare pentru amenajarea spațiului, pentru atelierele de creație și a pregătit daruri pe care deținutele le-au oferit copiilor cu ocazia întâlnirii.
Scopul activităţii a fost încurajarea și dezvoltarea legăturii deţinutelor cu familia şi în special cu copiii, iar reîntâlnirea cu proprii copii într-un spațiu aflat în afara penitenciarului a avut un puternic impact emoțional atât asupra femeilor private de libertate, cât și asupra copiilor.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat îmbunătățirea relațiilor persoanelor private cu mediul de suport, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Expoziție de carte
În data de 5 septembrie 2023, la sediul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, a fost organizată o expoziție de carte cu vânzare, adresată atât persoanelor private de libertate custodiate, cât și cadrelor unității penitenciare.
Cu această ocazie, editura „Corint” a pus la dispoziția celor interesați, contra cost, titluri din domenii variate (beletristică, istorie, enciclopedii, cărți pentru copii, hobby, artă, tratate, etc.).
La activitate au participat 40 de deținute clasificate în regimurile de executare închis, semideschis și deschis care au putut alege din peste 500 de volume din diverse domenii de interes.
Scopul organizării unei astfel de expoziții a fost acela de a încuraja persoanele deținute să citească cărți, lectura reprezentând o modalitate de dezvoltare a limbajului și de lărgire a orizontului de cunoaștere.
Cartea oferă celui care citește ocazia de a medita, de a reflecta, contribuind la formarea personalității și a gândirii cititorului.
Slujbă arhierească la biserica cu hramul ”Sfinții Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou
În data de 8 iunie 2023, la sediul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a fost oficiată o Slujbă arhierească la biserica cu hramul ”Sfinții Petru și Pavel” aflată în incinta unității de detenție.
Evenimentul a fost organizat având în vedere apropierea zilei în care sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel, considerați ocrotitorii penitenciarelor. Ei reprezintă un exemplu de iertare şi încredere în bunătatea lui Dumnezeu pentru cei care greșesc, fiind cunoscut faptul că cei doi Sfinți Apostoli au făcut detenție pentru promovarea credinței în Dumnezeu. În lumina acestei sărbători, la inițiativa preotului voluntar Georgian Alexandrescu, cu sprijinul comunității parohiale, a fost amplasată o placă comemorativă pe zidul bisericii din incinta unității penitenciare în amintirea victimelor opresiunii regimului comunist din penitenciarul Târgșor.
Sfânta Liturghie, precum și sfințirea plăcii comemorative, au fost oficiate de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de Preacucernicul Părinte Mihăiță Stroe, protoiereul Protoieriei Ploiești Sud, preotul Georgian Alexandrescu de la Parohia Înălțarea Domnului din Ploiești și preotul Cristian Antonescu, coordonatorul preoților capelani din sistemul administrației penitenciare.
La eveniment au participat aproximativ 60 de persoane private de libertate, clasificate în regimurile deschis, semideschis, și închis. Participarea la slujbele religioase, precum și rugăciunea săvârșită în biserică, contribuie atât la cunoașterea semnificațiilor religioase şi morale ale acestor obiceiuri, cât mai ales la valorizarea unor norme creştine, la cultivarea bunătăţii, a generozităţii şi a recunoştinţei faţă de semeni.
”Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”
În data de 7 iunie 2023, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a derulat, în colaborare cu Școala Gimnazială Filipeștii de Tîrg, o activitate de prevenire a delincvenței juvenile în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”.
Activitatea s-a derulat la sediul Școlii Gimnaziale din localitatea Brătășanca, cu participarea a două persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, a 33 de elevi și 2 cadre didactice din cadrul instituției de învățământ.
Scopul activității a fost prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informaţii corecte cu privire la consecinţele privării de libertate și a consumului de droguri, prin prezentarea poveştilor de viaţă ale deţinutelor şi prin promovarea mesajelor antiinfracţionale către societatea civilă.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi prevenirea infracţionalităţii, iar pe de altă parte dezvoltarea şi consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Campanie colectare capace de plastic
În perioada decembrie 2022-aprilie 2023 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a derulat o campanie de colectare capace de plastic cu motto-ul ”Un capac mic pentru o bucurie mare!”.
Campania s-a derulat în colaborare cu Asociația ”Capace cu suflet” care colectează capace de plastic (HDPE și PP) cu sprijinul voluntarilor din toată țara, le vinde către firme specializate și donează sumele către diverse cauze umanitare.
În campanie au fost implicate atât persoanele private de libertate cât și personalul unității penitenciare. Astfel, la nivelul fiecărei secții de deținere și în spațiile destinate activităților de reintegrare socială au fost montate afișe de informare referitoare la campanie și cutii speciale în care deținutele au depus capacele de plastic. Campania a oferit prilejul fiecărei deținute de a se implica în ajutorarea altor categorii defavorizate social, de a manifesta empatie și compasiune față de oameni greu încercați de viață, facilitând astfel asimilarea unor experiențe noi și dezvoltarea unor conduite prosociale.
De asemenea, cutii speciale destinate colectării capacelor au fost amplasate în fiecare clădire din sectorul administrativ, astfel încât personalul unității penitenciare a avut ocazia de a se implica în mod direct în campania derulată.
După cele câteva luni de derulare a campaniei, capacele de plastic colectate vor fi predate reprezentanților Asociației ”Capace cu suflet”, pentru susținerea unor cauze sociale, iar campania va continua la nivelul penitenciarului pe parcursul anului 2023.
„Sfintele Sărbători de Paște”
Apropierea sărbătorilor pascale reprezintă o perioadă marcată de o puternică încărcătură emoțională pentru persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor custodiate, Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou derulează în această perioadă, proiectul „Sfintele Sărbători de Paște”, ce presupune organizarea şi desfăşurarea mai multor activităţi ce vizează ca obiective promovarea valorilor culturale, spirituale și sociale în rândul persoanelor private de libertate, dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu instituţiile și organizațiile neguvernamentale care sprijină procesul de reinserţie socială a persoanelor custodiate, precum și informarea comunităţii privind activităţile de reintegrare socială desfăşurate în așezământul de detenție.
Proiectul cuprinde demersuri de reintegrare socială specifice Sărbătorilor Pascale, cu accent pe activitățile moral – religioase, activitățile artistice, precum și activități sociale derulate în special cu persoanele private de libertate care nu beneficiază de sprijinul mediului familia.
Astfel, au fost organizate slujbelor religioase specifice acestei perioade (spovedanie, împărtășanie, slujbele de Liturghie, sfeștanie la camerele de deținere), urmând a fi susținută și Slujba de Înviere. De asemenea, voluntarii din partea organizațiilor neguvernamentale colaboratoare desfășoară activități moral-religioase în cadrul cărora se vor transmite învățăminte specifice Sărbătorilor Pascale.
În vederea creării unei atmosfere de sărbătoare s-a realizat pavoazarea și înfrumusețarea secțiilor de deținere și a spațiilor destinate activităților de reintegrare socială, cu obiecte decorative specifice acestei sărbători și se difuzează, prin intermediul televiziunii cu circuit închis, filme specifice Sărbătorilor Pascale ce pot fi vizionate de întregul efectiv de persoane custodiate.
Totodată, vor fi organizate activități artistice de tip concert în aer liber susținute de colaboratori externi, precum și expoziții cu obiecte artizanale specifice, confecționate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor ocupaționale.
Demersuri privind menținerea legăturii cu mediul de suport și asigurarea unor condiții de detenție corespunzătoare
În luna martie 2023 eforturile administrației Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou au vizat asigurarea unui climat cât mai apropiat de cel familial, fiind o perioadă în care distanța față de copii și familie este acut resimțită de către persoanele private de libertate femei. De asemenea, în luna martie au fost continuate demersurile pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și pentru creșterea capacității de cazare.
Lipsa familiei este una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, iar în cazul deținutelor ai căror copii au rămas acasă fie cu bunicii, fie în familii cu posibilităţi materiale reduse ori se află instituţionalizaţi în centre de plasament/ asistenţă maternală, contactul cu aceștia este cu atât mai dificil.
Astfel, ca urmare a bunei colaborări cu organizațiile neguvernamentale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor emoționale și pentru a facilita menținerea legăturii cu copiii, în luna martie s-a derulat proiectul de asistență socială ”De vorbă cu mama” în cadrul căruia mamele deținute, ale căror familii nu au posibilitatea financiară de a le vizita, au avut ocazia de a-și îmbrățișa după o lungă despărțire copiii, de a se juca împreună, bucurându-se de momentele revederii. Activitatea s-a derulat în camera ”Mama și copilul” din cadrul sectorului vizită, un spațiu prietenos pentru copii, special amenajat de către administrația penitenciarului astfel încât aceștia să nu resimtă în mod negativ impactul reîntâlnirii cu mamele lor.
În vederea menținerii legăturii cu mediul de suport, aspect ce constituie o premisă a reintegrării sociale după liberarea din penitenciar, administrația penitenciarului a acordat pe parcursul lunii martie un număr de 7 recompense cu permisiunea ieșirii din penitenciar, în conformitate cu reglementările legale cuprinse în art. 99 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și art. 213 Hotărârea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
În vederea îndeplinirii obiectivului privind îmbunătățirea condițiilor de detenție și creșterea capacității de cazare existente, au fost demarate lucrări de investiții ce vizează transformarea fostei fabrici de confecții în spații de detenție, astfel încât să se poată asigura, în conformitate cu legislația în vigoare, minim 4mp pentru fiecare persoană privată de libertate custodiată. Proiectul, care presupune creșterea capacității de cazare cu 240 de locuri, are ca termen de finalizare luna decembrie 2024 și cuprinde: realizarea unor camere de detenție conform standardelor europene, locuri de cazare pentru persoanele cu dizabilități, cabinete medicale, spații destinate activităților de reintegrare socială, spații speciale pentru amplasarea de frigidere și mașini de spălat, precum și baze sportive și spații destinate plimbării în aer liber.
Realizarea de demersuri în vederea asigurării unui mediu care să faciliteze reintegrarea socială după liberarea din penitenciar, precum și asigurarea unor condiții de detenție corespunzătoare, rămân principalele obiective ale conducerii Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou.
Admitere în sistemul penitenciar 2023
Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou selecționează candidați pentru instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care pregătesc personal pentru sistemul administrației penitenciare, sesiunea de admitere 2023, după cum urmează:
INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT UNIVERSITAR
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu
- Facultatea de Științe Economice și Administrative, domeniul de licenţă Contabilitate, Specializarea Contabilitate și Informatică de gestiune/Finanțe-contabilitate, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani, 1 loc (bărbați și femei)
- Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” București
- Facultatea de Comandă şi Stat Major, domeniul de licenţă Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, Specializarea Logistică, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani, 3 locuri (bărbați și femei)
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București
- Facultatea de Comunicații și Sisteme Electronice pentru Apărare și Securitate, domeniul de licenţă Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, Specializarea Comunicații pentru apărare și securitate, cursuri de zi, durata studiilor 4 ani, 2 locuri (bărbați și femei)
- Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică, domeniul de licenţă Calculatoare și tehnologia informației, Specializarea Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională, cursuri de zi, durata studiilor 4 ani, 3 locuri (bărbați și femei)
- Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică, domeniul de licenţă Inginerie Civilă, Specializarea Construcții și fortificații, cursuri de zi, durata studiilor 4 ani, 3 locuri (bărbați și femei)
Pentru locurile repartizate sistemului administraţiei penitenciare în cadrul instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, condiţiile generale şi specifice de admitere, etapele care trebuie parcurse de fiecare candidat precum şi documentele ce trebuie depuse la dosarul de înscriere sunt precizate în anunţurile publicate pa pagina web a Administrației Naționale a Penitenciarelor www.anp.gov.ro – secțiunea Carieră/ Admitere în instituții de învățământ/ Admitere 2023.
Informaţii suplimentare se pot obţine de pe pagina oficială a Administrației Naționale a Penitenciarelor www.anp.gov.ro – sau telefonic la numărul 0244/381254, 380770/ Fax: 0244/380345 int.144, Biroul Resurse Umane și Formare Profesională – Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou.
Dincolo de aparențe
În data de 17.03.2023, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a derulat, alături de Penitenciarul Găești, Inspectoratul Judetean de Poliţie Dâmboviţa și Colegiul Național ”Vladimir Streinu” din Găești, o activitate în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”.
Activitatea s-a derulat la sediul colegiului, cu participarea unei persoane private de libertate custodiată de Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, a două persoane custodiate de Penitenciarul Găești, a 189 de elevi și 10 cadre didactice din cadrul colegiului, precum și cu participarea unor specialiști din cadrul unităților de detenție și reprezentanți ai Inspectoratul Judetean de Poliţie.
Scopul activităţii a fost prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informaţii corecte cu privire la consecinţele privării de libertate, prin prezentarea poveştilor de viaţă ale deţinutelor şi prin promovarea mesajelor antiinfracţionale către societatea civilă.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi prevenirea infracţionalităţii, iar pe de altă parte dezvoltarea şi consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Oportunitatea folosirii persoanelor private de libertate pentru activități lucrative
Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou oferă posibilitatea încheierii unor contracte de prestări servicii, având ca obiect folosirea la muncă, în condiții avantajoase, a unor persoane private de libertate.
Contractele de prestări servicii acoperă o gamă diversă de activități (muncă necalificată), astfel:
- lucrări în agricultură;
- lucrări în industria confecțiilor textile;
- lucrări de întreținere, igienizare și gospodărie comunală (curăţare parcuri şi spaţii verzi, amenajat şi curăţare străzi);
- lucrări de sortare și ambalare (carne și produse din carne, etc.);
- lucrări de producție și finisare (ambalaje carton, mase plastic, etc);
Avantajele colaborării cu unitatea noastră:
- asigurarea unui număr constant de persoane private de libertate pe toată durata derulării contractului atât în interiorul penitenciarului, cât şi în exteriorul acestuia;
- negocierea tarifelor în funcție de complexitatea lucrărilor efectuate, luându-se în considerare salariul minim pe economie;
- folosirea deținutelor la muncă nu implică încheierea unor contracte de muncă cu acestea, ci încheierea unui contract de prestări servicii între operator economic şi penitenciar;
- scutirea de la plata obligațiilor fată de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fond de șomaj, etc.;
- oprirea procesului de producție, la solicitarea beneficiarului forței de muncă speciale, pe anumite perioade de timp, din cauze obiective,(ex. condiții meteo), fără ca acest lucru să atragă cheltuieli suplimentare din partea operatorului economic;
- siguranță asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor și utilajelor folosite în procesul tehnologic, neexistând riscul sustragerii acestora;
- paza persoanelor private de libertate este asigurată de către penitenciar;
- supravegherea şi coordonarea lucrărilor sunt asigurate de către personalul penitenciarului în colaborare cu reprezentanții societății angajatoare;
Obligații minime pentru beneficiari:
Beneficiarul persoană juridică, este obligat să prezinte următoarele documente:
- a) copie a certificatului de înregistrare şi a certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului. Ambele documente trebuie să fie semnate pe fiecare pagină de către reprezentantul beneficiarului pentru conformitate cu originalul;
- b) declaraţie pe proprie răspundere că nu se află în nici una din situaţiile prevăzute la art. 164, 165 şi 167 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice;
- c) dovada bonităţii financiare certificată prin ultimul bilanţ contabil şi achitarea unui avans lunar în procent de 40% în cazul penitenciarelor, din valoarea lunară a prestaţiei de servicii cu regularizarea acestuia lunară, avans ce va fi folosit pentru plata veniturilor din prestări servicii a persoanelor private de libertate;
- d) declaraţie pe proprie răspundere că nu are obligaţii de plată restante către unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Beneficiarii persoane fizice sunt obligaţi să prezinte actul de identitate şi să achite în avans contravaloarea estimată a serviciilor, în cazul în care perioada de derulare a contractului este mai mică de o lună. Pentru contractele ce urmează să se deruleze pe o perioadă mai mare de o lună, beneficiarul va achita în avans, în luna în curs, contravaloarea estimată a lucrărilor ce urmează a fi realizate în luna următoare.
* Solicitarea din partea beneficiarului trebuie să cuprindă următoarele informații:
- Datele beneficiarului
- Număr persoane private de libertate
- Perioada desfășurării contractului
- Activitatea detaliată ce urmează să fie desfășurată de către deținute
- Locația unde se va desfășura activitatea
- Programul de lucru
- Persoana de contact, adresa de email, număr de telefon – pentru informații.
Complementar scopului economic, unitatea noastră susține și promovează, prin încheierea contractelor amintite, importața muncii prestate de către persoanele condamnate pentru menținerea și creșterea capacității acestora de a-și câștiga existența după liberare, formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, în vederea reintegrării sociale și a prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni.
Totodată munca este un factor esențial pentru pregătirea persoanelor condamnate pentru perioada postcondamnatorie, pentru cultivarea sentimentului de apartenență la o anumită colectivitate din care lipsesc doar pentru o perioadă strict determinată de timp, ajută la diminuarea efectelor negative ale încarcerării prin implicarea lor în activități ocupaționale în comunitate, contribuie la un crearea unui mediu de viață sănătos pentru întreaga societate.
Pentru informații suplimentare referitoare la posibilitatea încheierii contractelor de prestări servicii, vă rugăm să transmiteți solicitările dumneavoastră la Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, la adresa de e-mail ptargsor@anp.gov.ro sau fax 0244/380345.
Martie 2023
Luna martie este o lună dedicată femeii și un prilej potrivit de a le acorda o atenție specială femeilor deținute din Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou. Cu această ocazie activitățile care se vor desfășura în această lună vin să împlinească nevoi diverse, la nivel emoțional, relațional și spiritual.
Activitățile dedicate acestei perioade au debutat încă de la începutul lunii, prin pavoazarea secțiilor de deținere și a spațiilor destinate activităților de reintegrare socială cu ornamente specifice și organizarea de activități educaționale și de asistență psihosocială dedicate zilelor de 1 și 8 martie. Astfel, pe parcursul lunii martie se derulează ateliere ocupaționale care vizează confecționarea de obiecte decorative specifice acestei perioade, activități sociale destinate facilitării și menținerii legăturii cu copiii și familia, activități moral-religioase și spectacole susținute de colaboratori externi.
Pentru promovarea tradițiilor legate de zilele de 1 și 8 martie, precum și pentru a evidenția importanța actului de a dărui, au fost oferite tuturor persoanelor custodiate mărțișoare realizate în cadrul atelierelor de creație organizate în penitenciar. De asemenea, cu sprijinul colaboratorilor externi, în toamna anului 2022 au fost sădiți în sectorul agrozootehnic bulbi de lalele, iar la începutul lunii martie 2023 aceștia au fost plantați în ghivece care au fost oferite pentru înfrumusețarea fiecărei cameră de deținere.
Voluntarii organizațiilor neguvernamentale colaboratoare desfășoară în această lună activități specifice prin care provoacă persoanele private de libertate să se redescopere ca femei, să se cunoască mai bine pe ele însele, să învețe cum să-și gestioneze conflictele, să relaționeze armonios cu cei din jur și să aprofundeze dimensiunea spirituală a vieții.
Activitatea anului 2022
Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou este serviciul public responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, facilitând responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate şi contribuind la creşterea gradului de siguranţă a comunităţii, menţinerea ordinii publice şi securităţii naţionale.
În acest sens, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou întreprinde în mod constant activităţi menite să prevină şi să stopeze introducerea de obiecte interzise în unitate de detenţie, astfel încât în cursul anului 2022 nu au existat situații în care obiectele interzise să ajungă în posesia persoanelor private de libertate.
Pentru menținerea legăturii cu mediul de suport, în anul 2022 au fost asigurate condițiile necesare pentru exercitarea drepturilor persoanelor private de libertate de a primi vizite, atât cu dispozitiv de separare cât şi fără dispozitiv de separare, de a primi pachete, vizite intime, precum și pentru exercitarea dreptului la corespondență. De asemenea, au fost acordate recompense constând în: ridicarea unei măsuri disciplinare, suplimentarea drepturilor la vizită, pachet și convorbiri online, suplimentarea dreptului la vizită intimă, precum și permisiunea de ieșire din penitenciar.
Munca prestată în timpul executării pedepselor urmăreşte dezvoltarea capacităţii persoanelor private de libertate de a-şi câştiga existenţa după liberare dar şi realizarea unor venituri care pot fi folosite la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Din efectivul mediu al persoanelor private de libertate pe anul 2022 au fost implicate în activități lucrative, atât pentru prestări servicii, cât și în interesul locului de deținere, un număr mediu de 150 persoane private de libertate, reprezentând 29% din efectivul existent şi 46% din efectivul eligibil pentru prestare activități lucrative. Implicarea deținutelor în activități lucrative rămâne un obiectiv principal al administrației penitenciarului și în anul 2023.
În conformitate cu obiectivele stabilite pentru anul 2022, administrația Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a întreprins demersurile necesare în vederea îmbunătățirii constante a condițiilor de detenție, cât și a condițiilor de muncă ale personalului din penitenciar. În acest sens, s-a realizat reamenajarea sectorului destinat acordării dreptului la vizită al persoanelor private de libertate, s-au executat permanent lucrări de reparație a instalației sanitare și de încălzire și lucrări de reparații curente și întreținere a camerelor de deținere, au fost instalate în spațiile destinate plimbării în aer liber elemente de mobilier pentru exterior (mese și bănci), mese de șah, precum și aparate de fitness pentru exterior în vederea menținerii unui tonus fizic şi psihic corespunzător.
Pentru realizarea funcţiei educative şi de asistenţă psihosocială, la nivelul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou s-au desfăşurat activităţi de instruire şcolară şi formare profesională a persoanelor private de libertate, de coordonare şi planificare a etapelor execuţionale şi a programelor educaţionale, respectiv de asistenţă psihosocială.
Astfel, pe parcursul anului 2022 s-a continuat derularea programului de instruire școlară, nivel primar, gimnazial și liceal, și au fost organizate două cursuri de calificare profesională (confecționer articole textile și îngrijitor spații verzi), precum și un curs de perfecționare profesională destinat persoanelor cu studii superioare (consilier pentru dezvoltare personală).
De asemenea, au fost organizate întâlniri cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile implicate în procesul de reintegrare socială, astfel încât să se asigure un sistem coerent de reinserție socială a persoanelor private de libertate. Cu sprijinul acestora, pe parcursul anului 2022 unitatea penitenciară a reușit diversificarea atelierele ocupaționale derulate la nivelul unității, organizarea de ieșiri în comunitate, punerea în scenă a unor piese de teatru, organizarea de cursuri de prim ajutor, realizarea de întâlniri între deţinute şi copiii acestora aflaţi în familii sau în plasament, campanii de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.
Unul dintre obiectivele administrației penitenciarului pentru anul 2022, care rămâne o prioritate și pentru anul 2023, a fost implementarea unor proiecte educaționale destinate deprinderii unor abilități specifice unor meserii, astfel încât să se faciliteze găsirea unui loc de muncă după finalizarea executării pedepsei privative de libertate.
Astfel, au fost implementare proiecte educaționale precum:
– Atelierul de grădinărit, în cadrul căruia deținutele participante au avut ocazia de a deprinde noțiuni teoretice și practice referitoare la activitățile care se pot desfășura în gradină și solar;
– Atelierul de croitorie unde deținutele au reușit să deprindă cunoștințe teoretice și deprinderi practice minimale, specifice meseriei de „Confecționer articole textile”.
– Ateliere de creație în cadrul cărora participantele au dobândit abilitățile artistice necesare pentru confecționarea de obiecte artizanale folosind tehnici precum tesut la gherghef, croșetat, quilling, împletituri, desen, pictură.
Pentru anul 2023 administrația Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou își propune să continue demersurile pentru modernizarea atât a spaţiilor de cazare existente, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, cât și a spaţiilor administrative în vedere îmbunătățirii condițiilor de muncă ale personalului, dezvoltarea colaborării cu comunitatea și instituțiile care au atribuții în procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, implicarea în campanii destinate prevenirii delincvenței juvenile şi a traficului şi consumului de droguri în şcoli şi licee, creșterea procentului de încadrare cu personal a statului de organizare a unității.
”Dincolo de gratii”
În data de 16 februarie 2023 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea “Dincolo de gratii” în colaborare cu Organizația Umanitară CONCORDIA.
Activitatea s-a derulat la Școala de Meserii CONCORDIA, cu participarea specialiștilor din cadrul Serviciului Asistență Psihosocială, a unui număr de 3 deținute clasificate în regimurile semideschis și deschis, a reprezentanților organizației și a unui număr de 28 tineri beneficiari ai organizației.
Scopul activității a fost valorificarea experienței și a lecțiilor de viată ale persoanelor private de libertate în vederea prevenirii comportamentelor specifice delincvenței juvenile în rândul tinerilor.
De asemenea, reprezentanți ai Organizației Umanitare CONCORDIA au prezentat persoanelor private de libertate participante activitatea desfășurată de către Școala de Meserii CONCORDIA, proiect prin intermediul căreia organizația care sprijină persoanele defavorizare în vederea calificării profesionale.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate și prevenirea infracționalității, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
”O zi în penitenciar”
În data de 10 februarie 2023 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea ”O zi în penitenciar” în colaborare cu Inspectoratul Județean de Politie Dâmbovița și Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Valahia.
Activitatea s-a derulat la sediul unității, cu participarea specialiștilor din cadrul Serviciului Asistență Psihosocială, a unui număr de 6 deținute clasificate în regimurile închis, semideschis și deschis și un număr de 13 de studenți din cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative.
Scopul activității a fost valorificarea experienței și a lecțiilor de viată ale persoanelor private de libertate în vederea prevenirii comportamentelor specifice delincvenței juvenile în rândul tinerilor.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate și prevenirea infracționalității, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
”Crăciunul – sărbătoarea bucuriei”
În perioada Sărbătorilor de Iarnă, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a elaborat proiectul ”Crăciunul – Sărbătoarea bucuriei” ce a cuprins o serie de activități educaționale și de asistență psihosocială, destinate promovării valorilor culturale, spirituale și sociale în rândul persoanelor private de libertate, reîntoarcerea la tradițiile populare, precum și dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu partenerii din comunitate, care pot sprijini procesul de reinserţie socială a persoanelor custodiate.
Crearea unei atmosfere de sărbătoare în spaţiul de deţinere s-a realizat prin amenajarea corespunzătoare a camerelor de deţinere cu ornamente de Crăciun confecționate de deținute în cadrul activităților ocupaționale, prin afişarea la avizierele fiecărei secții de deţinere a unor imagini cu specificul acestor sărbători, prin amenajarea unei expoziții în cadrul clubului deținutelor cu obiecte decorative confecționate de deținutele participante la atelierele de creație.
Pentru a evidenția frumusețea și importanța muzicii în viața fiecărei persoane, mai ales în preajma sărbătorilor, a fost organizat un concert de muzică clasică instrumentală, susținut voluntar de 3 artiști din cadrul Filarmonicii George Enescu București: doamna Natalia Pancec, domnul Niculai Maxim și domnul Ștefan Gheorghiu.
De asemenea, cu sprijinul și implicarea Protoieriei Ploiești Sud, persoanele custodiate s-au bucurat de un concert de colinde specifice românești susținut de un grup vocal folcloric, ”Mândrele de la Ploiești”, coordonat de doamna profesor Adela Dumitru.
Mai mult, pentru a oferi deținutelor posibilitatea de a petrece timp într-un spațiu cât mai apropiat de cel din comunitate, a fost amenajat și un Târg de Crăciun unde acestea au putut admira un brad împodobit, viziona o expoziție cu obiecte confecționate în cadrul atelierelor ocupaționale și servi un ceai și turtă dulce, în compania colindelor.
Asociațiile neguvernamentale colaboratoare, precum și preoții voluntari, au susținut activități moral-religioase și concerte de colinde și au sprijinit deținutele în această perioadă prin oferirea de pachete cu produse de igienă pentru persoanele care nu beneficiază de sprijinul mediului de suport, precum și mici daruri constând în produse specifice sărbătorilor (fructe, dulciuri, cozonac) pentru celelalte deținute custodiate de penitenciar.
Au fost organizate concursuri tematice precum și ateliere ocupaționale cu colaboratori externi, în scopul promovării tradițiilor și înțelegerii semnificației Crăciunului. De asemenea, au fost organizate activități sociale specifice și s-au intensificat demersurile specialiștilor pentru menținerea legăturii cu mediul de suport.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor de iarnă contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase şi morale ale acestora, ci mai ales la valorizarea unor norme creştine, la cultivarea bunătăţii, a generozităţii şi a recunoştinţei faţă de semeni.
”Eforturi comune pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate”
În data de 22 decembrie 2022, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a găzduit întâlnirea la nivel local cu tema ”Eforturi comune pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate”.
Activitatea a fost organizată conform obiectivului strategic prevăzut în Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020 – 2024 – Dezvoltarea capacității instituționale și interinstituționale în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice colaboratoare implicate în procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Filipeștii de Târg, Serviciul de Probațiune Prahova, Liceul Tehnologic Energetic ”Elie Rau” Ploiești, Protoieria Ploiești Sud, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Prahova, Primăria Ariceștii Rahtivani.
Cu acest prilej a fost prezentată Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020 – 2024 și au fost diseminate modele profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, eforturile depuse de instituțiile implicate în procesul de reintegrare socială, precum și dificultățile întâmpinate în acest proces.
Activitate interpenitenciară – ”Crăciunul și magia sărbătorilor”
În data de 21 decembrie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou a organizat activitatea interpenitenciară ”Crăciunul și magia sărbătorilor”, în colaborare cu penitenciarele Mărgineni și Ploiești.
Evenimentul a presupus organizarea și desfășurarea unui spectacol artistic de colinde și a unor expoziții cu obiecte confecționate în cadrul atelierelor ocupaționale, cu implicarea atât a deținutelor femei custodiate, precum și a deținuților bărbați selectați din Penitenciarele Mărgineni și Ploiești.
De asemenea, având în vedere amenajarea unui ”Târg de Crăciun” în sectorul agrozootehnic din cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, deținuții bărbați custodiați de Penitenciarele Mărgineni și Ploiești au avut posibilitatea de a vizita târgul și de a serba această zi, într-un cadru informal, având o experiență specifică sărbătorilor de iarnă în condiții apropiate celor din comunitate.
Sărbătorile creștine de iarnă reprezintă o perioadă cu semnificații profunde, iar lipsa celor dragi și a familiei, este acut resimțită de persoanele private de libertate.
În acest context, efortul personalului specializat se îndreaptă spre oferirea unei palete variate de activități artistice care să contribuie atât la valorizarea talentului artistic al deținuților și creșterea stimei de sine, cât și la promovarea unei atmosfere specifice Crăciunului și conservarea tradițiilor populare în spațiile destinate custodierii persoanelor condamnate.
Activitate în comunitate
În data de 16 decembrie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat o activitate desfășurată în comunitate, cu participarea a 7 persoane private de libertate clasificate în regim închis.
Activitatea s-a derulat la sediul Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilități, Filipeștii de Târg și a presupus interacțiunea directă a persoanelor custodiate cu membri ai comunității, fiind cuprinse în acest demers ateliere ocupaționale de confecționare obiecte decorative specifice Crăciunului, precum și un concert de colinde susținut de deținute.
Persoanele private de libertate au interacționat cu 42 de beneficiari ai centrului, urmărindu-se înțelegerea si experimentarea de către femeile deținute a unor concepte prosociale, precum empatia și compasiunea. De asemenea, acestea au fost implicate în activitatea de împărțire a darurilor pregătite de angajații unității penitenciare pentru beneficiarii centrului.
Cuprinsă în proiectul destinate promovării spiritului Sărbătorilor de Iarnă, activitatea socială „Împărtășește Magia Crăciunului” a avut ca scop și dezvoltarea abilităților de socializare și comunicare, ca surse de întreținere a relației pozitive cu sine și cu ceilalți, prin implicarea persoanelor private de libertate în activități de voluntariat.
Activitatea socială în comunitate
În data de 29 noiembrie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea socială în comunitate, la sediul Teatrului de animație pentru copii și tineret ”Imaginario”, din Ploiești.
În cadrul întâlnirii, 4 deținute clasificate în regim deschis au avut posibilitatea de a viziona o piesă de teatru alături de mediul de suport, precum și de a petrece timp împreună, într-un spațiu aflat în afara penitenciarului.
Activitatea a fost derulată în colaborare cu Fundația Stânca Veacurilor și cu sprijinul reprezentanților Teatrului de animație pentru copii și tineret ”Imaginario.
Scopul activităţii a fost încurajarea, dezvoltarea, refacerea şi menţinerea legăturii deţinutelor cu familia, iar reîntâlnirea în comunitate a avut un puternic impact emoţional asupra femeilor private de libertate.
Implicarea persoanelor custodiate în activități sociale desfăşurate în comunitate contribuie la dezvoltarea relaţiilor sociale cu mediul de suport şi implicit la facilitarea reintegrării în comunitate.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat îmbunătățirea relațiilor persoanelor private cu mediul de sprijin, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Reamenajare sector vizită
În conformitate cu obiectivele stabilite pentru anul 2022, în perioada august – noiembrie 2022 administrația Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a întreprins demersurile necesare în vederea reamenajării sectorului destinat acordării dreptului la vizită al persoanelor private de libertate. Lucrările au vizat atât îmbunătățirea condițiilor de detenție în concordanță cu standardele europene, cât și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului din penitenciar.
Astfel, a fost realizate următoarele lucrări:
- igienizarea tuturor spațiilor existente în sector, prin lucrări de zugrăveli și reparații ale pereților;
- schimbarea mobilierului existent, atât cel folosit de către persoanele private de libertate și persoanele vizitatoare, cât și cel folosit de către cadre;
- dotarea spațiului destinat vizitelor între mamei și copii cu jucării și amenajarea acestuia astfel încât să ofere posibilitatea atât mamelor deținute, cât și copiilor vizitatori să petreacă timp în condiții cât mai apropiate de mediul exterior.
Demersurile derulate au fost posibile atât prin achiziții de echipamente de către unitatea penitenciară, cât și cu sprijinul unui partener extern, SC Lemet SRL, care a asigurat dotarea cu mobilier pentru spațiul destinat vizitelor între mame și copii și pentru cadrele care își desfășoară activitatea în sector.
„Mesaje din detenție pentru comunitate”
În data de 19.10.2022, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a încheiat seria activităților derulate cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, prin desfășurarea în comunitate, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, a activității „Mesaje din detenție pentru comunitate”, la care au participat studenți ai Universității Valahia din Târgoviște.
Scopul activităţii a fost prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informaţii corecte cu privire la consecinţele privării de libertate, prin prezentarea poveştilor de viaţă ale deţinutelor şi prin promovarea mesajelor antiinfracţionale către societatea civilă.
La activitate au participat reprezentanţi ai penitenciarului, ai Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, un reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, 120 studenți, cadre didactice și două deținute clasificate în regim închis care au împărtășit povestea lor de viață și au transmis studenților mesaje destinate prevenirii delincvenței juvenile.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea comunităţii cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi prevenirea infracţionalităţii, iar pe de altă parte dezvoltarea şi consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Finalizarea cursului de calificare profesională în meseria Confecționer articole textile
În data de 17 octombrie 2022, la sediul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a fost organizat examenul de absolvire al cursului de calificare profesională ”Confecționer articole textile”.
Activitatea, derulată în conformitate cu obiectivul Creșterea eficienței și eficacității intervenției specializate derulate în perioada de executare a sancțiunilor privative de libertate cuprins în Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, a avut ca scop stimularea accesului persoanelor private de libertate la activități de formare profesională, în acord cu cerințele pieței muncii.
Cursul de calificare s-a derulat în perioada iulie-octombrie 2022, în colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, și a fost absolvit de 13 deținute clasificate în regimurile de executate închis, semideschis și deschis.
De asemenea, ca urmare a demersurilor comune ale celor două instituții, în perioada următoare alte deținute vor beneficia de activități de formare profesională, prin participarea la cursul de perfecționare Consilier pentru dezvoltare personală.
Bursa locurilor de muncă
În data de 14 octombrie 2022, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a participat la ”Bursa locurilor de muncă”, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova.
La activitate au participat 6 deținute clasificate în regim deschis, aflate în ultima parte a traseului execuțional penal, care au manifestat o atitudine pozitivă în ceea ce privește activitatea lucrativă și care sunt interesate să-și găsească un loc de muncă după liberare.
În cadrul acestui demers s-a avut în vedere promovarea de către operatorii economici a ofertelor de locuri de muncă vacante pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, printre care se numără și deținutele aflate în custodia unității penitenciare (calificate într-o meserie, precum și fără calificare profesională), prin realizarea de interviuri directe cu agenții economici locali, în vederea creșterii șanselor de angajare a acestora. Cu această ocazie, persoanele participante au avut ocazia să studieze ofertele de locuri de muncă puse la dispoziție de către agenții economici, implicit identificarea unei oportunități de angajare după punerea în libertate.
Obținerea unui loc de muncă reprezintă un pas extrem de important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să încurajeze si să ofere persoanelor condamnate suportul necesar în revenirea acestora pe piața muncii și în societate.
”Lecții de viață”
De asemenea, tot astăzi, 14 octombrie 2022, la sediul unității penitenciare s-a derulat activitatea „Lecții de viață” în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”, cu participarea a 30 de elevi din cadrul Liceului ”Voievodul Mircea” din Târgoviște.
Evenimentul, cuprins și în proiectul destinat celebrării Zilei Educației în penitenciare, a fost organizat cu sprijinul Inspectoratului Județean de Politie Dâmbovița și a Inspectoratului Școlar Dâmbovița și a avut ca scop prevenirea criminalității și facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, prin sensibilizarea comunității cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil și sprijinirea eforturilor persoanelor liberate din penitenciar.
În cadrul activității a fost valorificată experiența de viață a celor 7 deținute participante, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate, prin prezentarea poveștilor de viață ale acestora și prin promovarea unor mesajelor antiinfracționale către societatea civilă.
”13 octombrie – Ziua Internațională a Educației în Penitenciare”
În data de 13 octombrie 2022 se celebrează Ziua Internațională a Educației în Penitenciare, demers desfășurat la nivelul întregului sistem penitenciar.
Alăturându-se acestei celebrări, Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou desfășoară tot parcursul lunii octombrie 2022 o serie de activități educaționale și de asistență psihosocială, destinate evidențierii importanței funcției educative a unităților de detenţie şi esenței intervenției recuperative.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor private de libertate custodiate, au fost incluse în acest proiect numeroase activități, derulate atât la sediul unității penitenciare, cât și în comunitate.
Astfel, au fost organizate activități artistice precum o expoziție cu obiecte confecționate de persoanele private de libertate, în cadrul atelierelor de creație, accesibilă vizionării tuturor deținutelor custodiate și voluntarilor care desfășoară activități educaționale cu acestea și un spectacol muzical susținut de deținutele care fac parte din Formația Corală a penitenciarului.
Deținutele incluse în colectivul redacțional al Revistei penitenciarului au realizat un număr special dedicat Zilei internaționale a educației în penitenciare și au fost derulate în cadrul tuturor secțiilor de deținere concursuri tematice ce au ca scop promovarea educației în mediul penitenciar, ca factor important al dezvoltării individului.
A fost organizată o conferință cu tema ”Educația creștină a femeilor” susținută de un preot voluntar precum și activități moral-religioase având ca temă centrală importanța educației din punct de vedere spiritual.
Deținutele incluse în programul de instruire școlară ”A doua șansă” au participat la o prelegere cu tema ”13 octombrie – Ziua internațională a educației în penitenciare” susținută de profesorul coordonator al programului școlar;
Voluntarii asociațiilor neguvernamentale colaboratoare s-au implicat în acest proiect, fie susținând activități educaționale la sediul unității, fie facilitând derularea de ateliere de creație în exteriorul unității, beneficiarii fiind copiii din medii defavorizate.
De asemenea, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița se vor organizarea activități de prevenire a delincvenței în cadrul proiectului ”Dincolo de aparențe”, organizate atât la sediul unității cu participarea a 30 de elevi din cadrul Liceului Voievodul Mircea, din Târgoviște, cât și în exterior, în comunitate, la sediul Universității Valahia din Târgoviște;
Activitățile cuprinse în proiect sunt înregistrate și difuzate prin intermediul televiziunii cu circuit închis, astfel încât să poată fi vizionate de întregul efectiv de persoane custodiate.
Demersurile de reintegrare socială implementate în cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou sunt destinate să contribuie la modificarea, în sens pozitiv, a abilităților de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, în acord cu cerințele societății, precum și la îmbunătăţirea percepţiei comunităţii cu privire la persoanele custodiate.
Ștafeta veteranilor
În data de 6 octombrie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a fost implicat în evenimentul ”Ștafeta Veteranilor – Ediția a IX-a”, organizat de către Asociația Invictus România.
Misiunea voluntarilor Invictus este de a desfășura activități umanitare cu ocazia zilelor cu semnificație istorică, pentru strângerea de fonduri în scopul de a trimite luptători răniți în Afghanistan sau Irak la competiții paralimpice.
”Ștafeta veteranilor” este un eveniment anual aflat la a IX-a ediție și este o acțiune desfășurată la nivel național care integrează eforturile a peste 500 de atleți de a acoperi peste 3300 km de alergare, în scopul promovării valorilor naționale și a respectului față de veteranii și eroii României.
Răspunzând pozitiv invitației Asociației Invictus România, unitatea penitenciară a asigurat prezența unui membru al personalului care a însoțit ștafeta, pe raza Municipiului Ploiești, pe o distanță de aproximativ 8 km, având ca punct de plecare Monumentul Eroilor din apropierea Gării de Sud.
Cu acest prilej, conducerea unității penitenciare subliniază faptul că instituția custodială este un serviciu aflat în slujba comunității și reiterează importanța dezvoltării de parteneriate în activități de promovare a valorilor sociale.
Cadou muzical în penitenciar
Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesară implicarea comunităţilor locale în derularea acestui tip de activitate, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar şi de beneficiari ai întregului proces de reinserţie socială.
Astfel, în data de 30 august 2022, la sediul Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, un grup format din artişti prahoveni, interpreți de muzică populară și ușoară, a susținut un program muzical, dedicat persoanelor private de libertate custodiate.
Activitatea a fost derulată cu sprijinul domnului Gabriel Dima, redactor șef al ziarului online Info Ploiești City și cu participarea unor interpreți de muzică populară, ușoară, precum: Simion Sandra, Petty Musa, Crina David, Ion Petre, Constantin Laura, Ramona Georgiana Baicu.
Spectacolul a fost organizat în curtea interioară a penitenciarului, fiind primit cu entuziasm de cele aproximativ 100 de deținute participante, clasificate în regimurile de executare deschis, semideschis și închis.
Evenimentul a fost înregistrat și urmează a fi difuzat prin intermediul televiziunii cu circuit închis, astfel toate persoanele private de libertate având posibilitatea de a viziona activitatea.
Activitate sportivă în comunitate
În data de 29 august 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat, în colaborare cu Asociația Întoarce-te la Sport din Ploiești, o activitate sportivă în exteriorul unității, la Salina Himalaya din Ploiești. Colaborarea cu Asociația Întoarce-te la Sport a demarat în luna aprilie 2022 în scopul de a ajuta populația carcerală să conștientizeze importanța educației prin sport și pentru a sublinia faptul că perseverența este cheia către un stil de viață activ. În cadrul activităților derulate, reprezentanții asociației au prezentat celor aproximativ 170 de deținute participante de-a lungul celor 5 luni de colaborare importanța activităților sportive în viața de zi cu zi, pașii de urmat pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și tehnicile folosite în sală (fetno aerobic, pilates, nirvana fitness, laughter yoga, zumba, terapie prin respirație și sunete cu frecvențe binefăcătoare).
Pentru o mai bună înțelegere a activităților derulate în interiorul penitenciarului și pentru exersarea de către persoanele private de libertate, în cadrul comunităţii locale, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială, cu sprijinul Asociației Întoarce-te la Sport, deținutele au putut experimenta un program de zumba și exerciții cu corzi speciale (Freestyler Super Toning, Wayflex System Training) în sala de sport, precum și exerciții de respirație, terapie prin râs și nirvana în Salina Himalaya.
La activitatea în comunitate au participat 8 deținute clasificate în regim deschis și semideschis, care s-au evidențiat pe parcursul ședințelor derulate de voluntarii asociației.
În vederea obținerii unor rezultate reale în procesul de reinserție socială este importantă interacțiunea directă dintre persoanele private de libertate și reprezentanți ai societății, iar prin derularea unor activități în exteriorul mediului carceral, dorim să subliniem importanța suportului şi concursului comunităților locale pentru succesul componentei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
”Clipe de bucurie cu mama”
În data de 24 iunie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea activitatea socială ”Clipe de bucurie cu mama” în colaborare cu Direcția Generală de asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, la care au participat 2 persoane private de libertate, clasificate în regim închis și deschis.
Scopul activităţii a fost încurajarea, dezvoltarea, refacerea şi menţinerea legăturii deţinutelor cu familia şi în special cu copiii. Activitatea s-a desfasurat în Parcul ”Constantin Stere” din Bucov, judeţul Prahova, loc în care persoanele private de libertate şi-au reîntâlnit copiii, au vizitat gradina zoologică şi au petrecut timp împreună în parc.
Reîntâlnirea cu proprii copii în comunitate a avut un puternic impact emoţional asupra femeilor private de libertate. Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi sociale desfăşurate în comunitate contribuie la dezvoltarea relaţiilor sociale cu mediul de suport şi implicit la facilitarea reintegrării în comunitate.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat îmbunătățirea relațiilor persoanelor private cu mediul de suport, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
Sărbătorile Pascale
Apropierea sărbătorilor pascale reprezintă o perioadă marcată de o puternică încărcătură emoțională pentru persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. În această perioadă Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou și-a propus organizarea unor pelerinaje, la bisericile și mănăstirile din județul Prahova.
Astfel, în data de 17 aprilie a fost organizată o vizită la Biserica Sfinții Voievozi din localitatea Târgșoru Nou pentru asistarea la slujba organizată în Duminica Floriilor, iar în data de 20 aprilie a fost organizat un pelerinaj la Mănăstirea Turnu, din localitatea Târgșoru Vechi.
La activitățile religioase au participat 30 de persoane private de libertate, clasificate în regim semideschis și deschis. Acestea au avut ocazia atât de a vizita biserica și mănăstirea, cât și de a asista la serviciile religioase derulate.
Totodată, în această perioadă preoții voluntari colaboratori desfăşoară slujbe religioase și sesiuni de informare a persoanelor private de libertate cu privire la importanţa sărbătorilor religioase şi a semnificaţiei acestora.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase şi morale ale acestora, ci mai ales la valorizarea unor norme creştine, la cultivarea bunătăţii, a generozităţii şi a recunoştinţei faţă de semeni.
Activități de voluntariat în cadrul campaniei ”Curătăm România”
În perioada 18.04 – 20.04.2022, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a participat la campania națională de ecologizare ”Curățăm România”, în colaborare cu Primăria Comunei Ariceștii Rahtivani.
Activitatea a presupus colectarea deșeurilor de pe raza localității Ariceștii Rahtivani, fiind implicate, pe bază de voluntariat, 10 deținute clasificate în regim semideschis.
Prin participarea voluntară a persoanelor private de libertate la această acţiune se urmărește implicarea efectivă a penitenciarului în viața comunității, astfel încât să devină o parte activă a acesteia, pentru a facilita demersurile de reintegrare socială ale persoanelor private de libertate, respectiv adoptarea unor modele prosociale de comportament de către acestea.
Prin derularea unor astfel de activități Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou subliniază importanța suportului şi concursului comunităților locale pentru succesul componentei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Proiect ”Întoarce-te la sport”
La începutul lunii aprilie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a demarat o colaborare cu Asociația Întoarce-te la Sport, în scopul de a ajuta populația carcerală să conștientizeze importanța educației prin sport și pentru a sublinia faptul că perseverența este cheia către un stil de viață activ.
În cadrul activităților derulate, reprezentanții asociației au discutat despre importanța activităților sportive în viața de zi cu zi, pașii de urmat pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și au prezentat tehnicile folosite în sală (fetno aerobic, pilates, nirvana fitness, laughter yoga, zumba, terapie prin respirație și sunete cu frecvențe binefăcătoare), o parte fiind puse în practică, atât în clubul persoanelor private de libertate, cât și în aer liber.
La activitățile sportive au participat 64 de deținute clasificate în regim închis.
Activitățile au avut un impact pozitiv asupra persoanelor private de libertate, acestea participând cu entuziasm și bucurie.
În vederea obținerii unor rezultate reale în procesul de reinserție socială este importantă interacțiunea directă dintre persoanele private de libertate și reprezentanți ai societății, astfel creându-se oportunități pentru perioada post detenție și pentru o cunoaștere mai bună a mediului penitenciar.
Admitere în sistemul penitenciar 2022
Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou selecționează candidați pentru instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care pregătesc personal pentru sistemul administrației penitenciare, sesiunea de admitere 2022, după cum urmează:
INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT UNIVERSITAR
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu
- Facultatea de Științe Economice și Administrative, domeniul de licenţă Contabilitate, Specializarea Contabilitate și Informatică de gestiune/Finanțe-contabilitate, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani, 1 loc (bărbați și femei)
- Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” București
- Facultatea de Comandă şi Stat Major, domeniul de licenţă Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, Specializarea Logistică, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani, 3 locuri (bărbați și femei)
Pentru locurile repartizate sistemului administraţiei penitenciare în cadrul instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, condiţiile generale şi specifice de admitere, etapele care trebuie parcurse de fiecare candidat precum şi documentele ce trebuie depuse la dosarul de înscriere sunt precizate în anunţurile publicate pa pagina web a Administrației Naționale a Penitenciarelor www.anp.gov.ro – secțiunea Carieră/ Admitere în instituții de învățământ/ Admitere 2022.
Informaţii suplimentare se pot obţine de pe pagina oficială a Administrației Naționale a Penitenciarelor www.anp.gov.ro – sau telefonic la numărul 0244/381254, 380770/ Fax: 0244/380345 int.144, Biroul Resurse Umane și Formare Profesională – Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou.
Atelier de grădinărit și Sera cu flori
În data de 21 martie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a demarat două proiecte educaționale de tip ocupațional, ce presupun amenajarea unei sere cu flori și a unui solar cu legume, în sectorul agrozootehnic existent la nivelul unității penitenciare.
Proiectele ”Atelier de grădinărit” și ”Sera cu flori” au fost implementate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor deținutelor de a fi angrenate în activități practice ce au capacitatea de a spori sentimentul de utilitate, precum și pentru a le oferi posibilitatea de a petrece în mod diversificat și cu folos timpul petrecut în detenție.
Activitățile din cele două proiecte se desfășoară pornind de la necesitatea obiectivă de cunoaștere a activităților care se pot realiza într-o gradină sau solar (întreținerea și lucrările solului, modul de cultivare și îngrijire a florilor/legumelor etc). Derularea activităților include asimilarea unor cunoștințe teoretice și mai ales practice de bază: noțiuni elementare despre uneltele folosite în grădinărit, modul de pregătire al solului, lucrări manuale ce se pot executa în grădină și moduri de înmulțire, întreținere și recoltare a florilor/legumelor.
În cele două proiecte au fost implicate 15 deținute clasificate în regim deschis și semideschis, iar parcurgerea acestor activități ocupaționale va permite deținutelor care vor fi puse în libertate atât să-și amenajeze eficient spațiul verde din jurul locuinței, asigurând o ambianță plăcută, cât și să facă economii prin folosirea în alimentația proprie a legumelor obținute prin munca proprie.
”Dependența – drumul către vindecare”
În data de 18 martie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea ”Dependența – drumul către vindecare” în colaborare cu Asociația Teen Challenge România.
Activitatea s-a derulat la sediul unității, cu participarea unui număr de 44 de deținute clasificate în regim închis, foste consumatoare de droguri.
Din partea Asociației Teen Challenge România au participat domnul Cătălin Niculae, director adjunct și doamna Georgiana Dragan Moldoveanu, director Centru de fete House of Joy.
Scopul activității a fost de a oferi persoanelor private de libertate exemple de restructurare, optimizare personală și ulterior de construire a unui nou stil de viață, sănătos, în absența abuzului de substanțe, exemple ce pot contribui la recâștigarea speranței și la construirea motivației pentru schimbare.
Totodată, interacțiunea directă dintre persoanele private de libertate și reprezentanți ai societății contribuie la o cunoaștere mai bună a mediului penitenciar și creează oportunități pentru perioada post detenție, fiind necesară o colaborare strânsă între penitenciar și comunitate în vederea obținerii unor rezultate reale în procesul de reinserție socială.
Oportunități prestări servicii cu persoanele private de libertate
Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou oferă posibilitatea încheierii unor contracte de prestări servicii, având ca obiect folosirea la muncă, în condiții avantajoase, a unor persoane private de libertate.
Parteneriatul cu unitatea noastră prezintă numeroase avantaje care pot conduce la optimizarea performanțelor afacerii dumneavoastră, sens în care amintim:
- Scutirea de obligațiile de plată la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate;
- Asigurarea unui număr constant de persoane private de libertate pe toată durata derulării contractului, ținând cont de nevoile beneficiarului;
- Continuitatea serviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor;
- Posibilitatea asigurării unor spatii de producție în interiorul penitenciarului;
- Negocierea tarifelor în funcție de complexitatea lucrărilor efectuate, durata contractului şi numărul de persoane private de libertate implicate;
- Folosirea la muncă a persoanelor private de libertate nu implică încheierea unor contracte cu acestea, ci doar încheierea unui contract de prestări servicii între beneficiar şi administrația penitenciarului;
- Posibilitatea întreruperii temporare a activității, la solicitarea dumneavoastră, din cauze obiective, fără ca aceasta să atragă cheltuieli suplimentare;
- Siguranţă asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor şi utilajelor folosite în procesul tehnologic, neexistând riscul sustragerii acestora;
- Asigurarea pazei şi hranei persoanelor private de libertate de către administrația penitenciarului, fără a implica costuri suplimentare din partea beneficiarului;
- Posibilitatea supravegherii şi coordonării lucrărilor de către personalul propriu în colaborare cu reprezentanții beneficiarului.
Documente necesare încheierii contractului de prestări servicii cu administraţia locului de deţinere:
- Pentru persoane juridice:
- a) copie a certificatului de înregistrare şi a certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul teritorial. Ambele documente trebuie să fie semnate pe fiecare pagină de către reprezentantul beneficiarului pentru conformitate cu originalul;
- b) declaraţie pe proprie răspundere că nu se află în nici una din situaţiile prevăzute la art. 164, 165 și 167 din Legea nr.98/2016 privind achizitiile publice, cu modificările şi completările ulterioare;
- c) dovada bonităţii financiare certificată prin ultimul bilanţ contabil sau achitarea unui avans lunar în procent de 40% din valoarea lunară a prestaţiei de servicii cu regularizarea acestuia lunară, avans ce va fi folosit pentru plata veniturilor din prestări servicii ale persoanelor private de libertate;
- d) declaraţie autentificată la notar, pe proprie răspundere, că nu are obligaţii de plată restante către unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
- f) solicitarea din partea beneficiarului pentru încheierea unui contract de prestări servicii;
* Solicitarea din partea beneficiarului trebuie să cuprindă următoarele informații:
- Datele beneficiarului
- Număr persoane private de libertate
- Perioada desfășurării contractului
- Activitatea detaliată ce urmează să fie desfășurată de către deținuți
- Locația unde se va desfășura activitatea
- Programul de lucru
- Persoana de contact, adresa de email, număr de telefon – pentru informații.
Pentru informații suplimentare referitoare la posibilitatea încheierii contractelor de prestări servicii, vă rugăm să transmiteți solicitările dumneavoastră la Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, la adresa de e-mail ptargsor@anp.gov.ro sau fax 0244/380345.
”Mesaje antiinfracționale din detenție”
În data de 10 februarie 2022 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat activitatea ”Mesaje antiinfracționale din detenție” în colaborare cu Inspectoratul Județean de Politie Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Dâmbovița și Liceul Tehnologic ”Marin Grigore Năstase” Tărtășești.
Activitatea s-a derulat la sediul unității, în format online, cu participarea specialiștilor din cadrul Serviciului Asistență Psihosocială, a unui număr de 3 deținute clasificate în regim semideschis și a elevilor din cadrul Liceului Tehnologic ”Marin Grigore Năstase” Tărtășești.
Scopul activității a fost prevenirea comportamentelor deviante în rândul copiilor/tinerilor, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate, prin prezentarea poveștilor de viață ale deținutelor și prin promovarea mesajelor antiinfracționale către societatea civilă.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte sensibilizarea comunității cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate și prevenirea infracționalității, iar pe de altă parte dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea facilitării reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate.
”Crăciunul și magia sărbătorilor”
În perioada Sărbătorilor de Iarnă, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat o serie de activități educaționale și de asistență psihosocială, destinate promovării valorilor culturale, spirituale și sociale în rândul persoanelor private de libertate, reîntoarcerea la tradițiile populare, precum și dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu partenerii din comunitate, care pot sprijini procesul de reinserţie socială a persoanelor custodiate.
Crearea unei atmosfere de sărbătoare în spaţiul de deţinere s-a realizat prin amenajarea corespunzătoare a camerelor de deţinere cu ornamente de Crăciun confecționate de deținute în cadrul activităților ocupaționale, prin afişarea la avizierele fiecărei secţii de deţinere a unor imagini cu specificul acestor sărbători, prin amenajarea unei expoziții în cadrul clubului deținutelor cu obiecte decorative confecționate de deținutele participante la ateliere de creație, folosind tehnici diverse (quilling, croțetat, țesut, împletituri).
De asemenea, a fost organizată o Serbare de Crăciun susținută de deținutele care participă la programul de învățământ ”A doua șansă”, în cadrul căreia deținutele au avut posibilitatea de a împodobi un brad de Crăciun. Deținutele tinere au susținut un concert de colinde în cadrul bibliotecii penitenciarului și întreg efectivul de deținutele custodiate au avut posibilitatea de a viziona filme specifice, transmise prin intermediul televiziunii cu circuit închis. Au fost organizate concursuri tematice precum și activități educaționale în format online, cu colaboratori externi, în scopul promovării tradițiilor și înțelegerii semnificației Crăciunului. De asemenea, au fost organizate activități sociale specifice și s-au intensificat demersurile specialiștilor pentru menținerea legăturii cu mediul de suport.
Asociațiile neguvernamentale colaboratoare au susținut activități moral-religioase și concerte de colinde și au sprijinit deținutele în această perioadă prin oferirea de pachete cu produse de igienă pentru persoanele care nu sunt vizitate de membrii familiei și pachete consținând fructe și dulciuri pentru celelalte deținute custodiate de penitenciar.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor de iarnă contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase şi morale ale acestora, ci mai ales la valorizarea unor norme creştine, la cultivarea bunătăţii, a generozităţii şi a recunoştinţei faţă de semeni.
Finalizarea cursului de calificare profesională în meseria Confecționer articole textile
În data de 30 septembrie, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, în colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, a organizat examenul de absolvire al cursului de calificare profesională ”Confecționer articole textile”.
Activitatea, derulată în conformitate cu obiectivul Creșterea eficienței și eficacității intervenției specializate derulate în perioada de executare a sancțiunilor privative de libertate cuprins în Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, a avut ca scop stimularea accesului persoanelor private de libertate la activități de formare profesională, în acord cu cerințele pieței muncii.
Cursul de calificare s-a derulat în perioada iulie-septembrie 2021 și a fost parcurs de 15 deținute clasificate în regimurile de executate închis, semideschis și deschis.
De asemenea, ca urmare a demersurilor comune ale celor două instituții, în perioada următoare alte deținute vor beneficia de activități de formare profesională, prin participarea la cursul de perfecționare Consilier pentru dezvoltare personală.
Conferință ”De vorbă cu personalitățile naționale – Dan Puric”
În data de 23 septembrie 2021 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a găzduit activitatea ”De vorbă cu Dan Puric”, organizată în cadrul proiectului național ”De vorbă cu personalități locale/naționale”, proiect ce vizează diversificarea intervenției recuperative derulată la nivelul unităților de detenție, prin valorificarea influenței pozitive a exemplului personal, a experiențelor de viață și modelele de reușită în plan social ale personalităților invitate să susțină activitatea.
Evenimentul, susținut de autorul, regizorul și actorul Dan Puric, a fost primit cu încântare de către cele 30 de persoane private de libertate participante, cât și de personalul unității de detenție și de invitații din partea instituțiilor colaboratoare.
Conferința a fost înregistrată și difuzată prin intermediul televiziunii cu circuit închis, astfel toate persoanele private de libertate având posibilitatea de a viziona activitatea.
”Meșteșuguri și artizanat alături de semeni”
În data de 26 august 2021, Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie şi Arheologie Prahova a organizat o expoziție cu obiecte artizanale cu specific tradițional, confecționate de persoanele private de libertate. De asemenea, au fost organizate și 4 ateliere de creație, unde deținutele participante au prezentat tehnicile folosite pentru realizarea obiectelor artizanale și au avut ocazia de a-și prezenta povestea lor de viață.
Proiectul, derulat în conformitate cu obiectivele Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, a vizat două componente, pe de o parte sensibilizarea comunității cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor private de libertate și prevenirea infracționalității, prin valorificarea potenţialului educativ al experienţelor de viaţă ale persoanelor private de libertate, iar pe de altă parte facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.
La activitate au participat reprezentanţi ai penitenciarului, ai Muzeului Județean de Istorie şi Arheologie Prahova, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale colaboratoare, membrii ai comunității, precum și 4 deținutele clasificate în regim deschis.
Valorificarea experienţei persoanelor condamnate poate condiţiona asumarea şi învăţarea unor atitudini şi comportamente dezirabile social și evitarea comportamentelor delincvente. De asemenea, interacțiunea directă cu persoanele private de libertate contribuie la o cunoaștere mai bună a mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, în sensul prevenirii comportamentelor de acest gen.
Vizită la Organizația Umanitară Concordia
În data de 3 septembrie 2021 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat o activitate desfășurată în comunitate, cu participarea a 4 persoane private de libertate clasificate în regim deschis și semideschis.
Activitatea s-a derulat la sediul Organizației Umanitare CONCORDIA și a presupus exersarea de către persoane private de libertate, în cadrul comunităţii locale, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială, cunoașterea de către societatea civilă a problemelor cu care se confruntă persoanele private de libertate, precum și prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele săvârșiriid e infracțiuni.
De asemenea, reprezentanți ai Organizației Umanitare CONCORDIA au prezentat deținutelor participante activitatea desfasurată de către Școala de Meserii CONCORDIA, organizație care sprijină persoanele defavorizare în vederea calificării profesionale.
Înscriindu-se în obiectivele prevăzute de Strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, evenimentul a vizat pe de o parte valorificarea oportunităţilor de îmbunătăţire a imaginii de sine, creşterea încrederii în propria persoană şi în cei din jur, expunerea la situaţii noi de învăţare şi de exersare a conduitelor prosociale de către persoanele custodiate, iar pe de altă parte sensibilizarea membrilor societăţii în raport cu problematica reintegrării sociale a persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.
Ziua Internațională a Educației în Penitenciare
În perioada 10-16 octombrie 2019 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou va organiza activități dedicate marcării Zilei Internaționale a Educației în Penitenciare, demers desfășurat la nivelul întregului sistem penitenciar.
Astfel, pentru sărbătorirea acestui eveniment, specialiștii din cadrul Serviciului Educație derulează cu persoanele private de libertate o serie de activității specifice, destinate evidențierii importanței funcţiei educative a unităților de detenţie şi esenţei intervenţiei recuperative.
În perioada 10-15 octombrie se derulează concursuri tematice ce au ca scop promovarea educației în mediul penitenciar, ca factor important al formării individului ce permite evoluția armonioasă a personalității umane din punct de vedere spiritual, moral, social și cultural.
De asemenea, în această perioadă a fost organizată și o expoziție cu obiecte confecționate de persoanele private de libertate, în cadrul atelierelor de creație, accesibilă vizionării tuturor deținutelor custodiate și voluntarilor care desfășoară activități educaționale cu acestea.
În vederea promovării activităților educaționale derulate la nivelul unității, în data de 12 octombrie 2019, un grup de 14 deținute a susținut un spectacol coral în comunitate la Biserica Creștină ”Eben Ezer” din Boldești Scăieni.
În lumina acestei zile, în data de 16 octombrie 2019 va avea loc o întâlnire cu reprezentații organizațiilor neguvernamentale care derulează demersuri de reintegrare socială cu persoanele private de libertate custodiate de Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, scopul fiind diseminarea de bune practici identificare în activitate colaboratorilor, promovarea Strategiei de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate și a Metodologiei privind organizarea și derularea activităților de voluntariat, desfășurate de către reprezentanții societății civile cu persoanele private de libertate.
Demersurile de reintegrare socială implementate în cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou sunt destinate să contribuie la modificarea, în sens pozitiv, a abilităților de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, în acord cu cerințele societății, precum și la îmbunătăţirea percepţiei comunităţii cu privire la persoanele custodiate.
Comunicat de presă
Vizită la Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești
În conformitate cu Strategia de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou asigură organizarea şi desfăşurarea de activităţi educaţionale, de asistenţă psihosocială, care contribuie la responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate.
Astfel, în data de 24 mai 2019 Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou a organizat o vizită la Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești.
La activitate au participat 10 deținute clasificate în regim închis, care s-au implicat în mod constant în activităţile și programele educaționale desfăşurate în interiorul locului de deţinere.
Acțiunea a avut în vedere exersarea de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, în afara spaţiului carceral, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială.
Totodată, pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar concursul comunităţilor locale în derularea acestui tip de activitate, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar şi de beneficiari ai întregului proces de reinserţie socială.
Comuncat de presă
Oportunități de carieră în sistemul penitenciar
Absolvenţii liceelor cu diplomă de bacalaureat pot urma cariera în sistemul administraţiei penitenciare în calitate de ofiţer sau agent de penitenciare, în urma absolvirii unei instituţii de învăţământ superior sau postliceal militar.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin intermediul Penitenciarul de Femei Ploieşti Târgşorul Nou, recrutează candidaţi în vederea participării la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi cele colaboratoare, din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, sesiunea 2019, pentru locurile repartizate sistemului administraţiei penitenciare, astfel:
INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT UNIVERSITAR
- Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti
- Facultatea de Poliţie, domeniul de licenţă Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, specializarea Ordine şi siguranţă publică – penitenciare, curs de zi, durata studiilor 3 ani, 40 locuri (bărbaţi şi femei);
- Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti
- Facultatea de Informaţii, curs de zi, durata studiilor 3 ani, specializarea Psihologie – informaţii, 5 locuri (bărbaţi şi femei);
- Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti
- Facultatea de Comandă şi Stat Major, domeniul de licenţă Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, specializarea Logistică, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani, 10 locuri (bărbaţi şi femei).
INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT POSTLICEAL
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti
- Programul de studii postliceale, cursuri de zi, durata studiilor 2 ani, domeniul de calificare – maistru militar, ofertă educaţională – 28 locuri, astfel :
Auto – specialitatea militară auto : 5 locuri (bărbaţi şi femei);
Construcţii – specialitatea militară construcţii : 3 locuri (bărbaţi şi femei);
Intendenţă – specialitatea militară bucătar : 10 locuri (bărbaţi şi femei);
Comunicaţii şi informatică – specialitatea militară Administrare securitate sisteme/ reţele de comunicaţii/ informatică : 5 locuri (bărbaţi şi femei);
Comunicaţii şi informatică – specialitatea militară Operare şi mentenanţă echipamente de comunicaţii : 5 locuri (bărbaţi şi femei).
- Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna
– Programul de studii postliceale, cursuri de zi, durata studiilor 1 an, ofertă educaţională – 210 locuri – bărbaţi şi 30 locuri – femei.
Avantajele de care ar putea beneficia studentul/ elevul în situaţia în care alege să urmeze o carieră în sistemul administraţiei penitenciare:
- educaţie gratuită (Asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării; asigurarea unei solde lunare pe timpul studiilor)
- o bună pregătire profesională;
- asigurarea unui loc de muncă sigur şi stabil, după absolvire, prin repartizarea într-o unitate a sistemului penitenciar;
- posibilitatea de afirmare şi de dezvoltare a carierei după reguli bine stabilite;
- un venit sigur, peste medie;
- măsuri de protecţie socială.
Informaţii privind condiţiile generale şi specifice de participare la concursurile de admitere se pot obţine la sediul Penitenciarului de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou, comuna Ariceştii Rahtivani, sat Târgşorul Nou judeţul Prahova, sau la telefon: 0244/380770 sau 0244/381254, int. 144 sau pe pagina web a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – www.anp.gov.ro.
Comunicat de presă
Bursa locurilor de muncă
În data de 12 aprilie 2019, în cadrul „Bursei locurilor de muncă” organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, au avut posibilitatea de a participa 15 persoane private de libertate care execută pedepse privative de libertate în regim deschis în cadrul Penitenciarului Ploiești – Târgșorul Nou.
Deținutele selecționate în vederea participării la această activitate se află în ultima parte a traseului execuțional penal și manifestă o atitudine pozitivă în ceea ce privește munca.
În cadrul acestui demers s-a avut în vedere promovarea de către operatorii economici a ofertelor de locuri de muncă vacante pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, printre care se numără și deținutele aflate în custodia unității penitenciare (calificate într-o meserie, precum și fără calificare profesională), prin realizarea de interviuri directe cu agenții economici locali, în vederea creșterii șanselor de angajare a acestora.
Cu această ocazie, persoanele participante au avut ocazia să studieze ofertele de locuri de muncă puse la dispoziție de către agenții economici, implicit identificarea unei oportunități de angajare după liberare.
Obținerea unui loc de muncă după liberare reprezintă un pas extrem de important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să încurajeze si să ofere persoanelor condamnate suportul necesar în revenirea acestora pe piața muncii și în societate.
Comunicat de presă
Pelerinaj la Mănăstirea Zamfira
Apropierea sărbătorilor pascale reprezintă o perioadă marcată de o puternică încărcătură emoțională pentru persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. În această perioadă Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou și-a propus organizarea unor pelerinaje, la mănăstirile din județul Prahova.
Astfel, în data de 10 aprilie, cu sprijinul Protoeriei Ploiești, a fost organizată o vizită la Mănăstirea Zamfira.
La activitate au participat 16 persoane private de libertate, clasificate în regim semideschis.
Totodată, în această perioadă preotul unităţii desfăşoară sesiuni de informare a persoanelor private de libertate cu privire la importanţa sărbătorilor religioase şi a semnificaţiei acestora.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor româneşti şi a obiceiurilor contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase şi morale ale acestora, ci mai ales la valorizarea unor norme creştine, la cultivarea bunătăţii, a generozităţii şi a recunoştinţei faţă de semeni.
Comunicat de presă
Activități specifice lunii martie la Penitenciarul de Femei Ploioești – Târgșorul Nou
Luna martie este o lună dedicată femeii și un prilej potrivit de a le acorda o atenție specială femeilor deținute din Penitenciarul de femei Ploiești Târgșorul Nou. Cu această ocazie activitățile care se vor desfășura în această lună vin să împlinească nevoi diverse, la nivel emoțional, relațional și spiritual.
Activităţile dedicate acestei perioade au debutat încă de la începutul lunii, prin pavoazarea secțiilor de deținere cu ornamente specifice și organizarea de activități educaționale și de asistență psihosocială dedicate zilelor de 1 și 8 martie.
Pe parcursul lunii martie voluntari din cadrul Fundației Stânca Veacurilor vor derula activitatea educațională ”Eu, femeia”, în cadrul căreia aceștia vor provoca persoanele private de libertate să se redescopere ca femei, să se cunoască mai bine pe ele însele, să învețe cum să-și gestioneze conflictele, să relaționeze armonios cu cei din jur și să aprofundeze dimensiunea spirituală a vieții.
De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, deținutele vor primi vizita unor femei implicate la nivel internațional în Proiectul Women of Hope (Femeile Speranței), un proiect internațional care se adresează de peste 20 de ani categoriilor de femei defavorizate din lumea întreagă. Printre vizitatori se numără domana Peggy banks, director internațional al misiunii Femeile Speranței, doamna Claudia Schmidt director al unui post de radio din Germania și Eeva Vahasarja, coordonatoare regională a misiuniii Femeile Speranței pe zona Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală.
Având în vedere influenţa pozitivă a exemplului personal, cu ecou direct în structura interioară a fiecărui individ, precum şi importanţa de a valorifica, din punct de vedere educativ, orice aspect al vieţii cotidiene, în luna martie Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou și-a propus invitarea unor personalități locale care să le vorbească deținutelor despre povestea lor de succes. Astfel, în data de 7 martie a fost organizată o conferință cu titlul ”Avem curajul să ne reconstruim viitorul” susținută de doamna Monica Radu, autoarea cărții ”Dantele interioare”.
Totodată, în această perioadă, asociațiile neguvernamentale colaboratoare sprijină deținutele în această perioadă și prin oferirea de pachete cu produse de igienă pentru persoanele care nu sunt vizitate de membrii familiei.
Comunicat de presă
Oportunități prestări servicii cu deținuți
Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou oferă posibilitatea încheierii unor contracte de prestări servicii, având ca obiect folosirea la muncă, în condiţii avantajoase, a unor persoane private de libertate.
Folosirea la muncă a persoanelor private de libertate se realizează în temeiul unui contract de prestări servicii încheiat între directorul penitenciarului (în calitatea de prestator) și operatorul economic (în calitate de beneficiar).
Parteneriatul cu unitatea noastre prezintă numeroase avantaje care pot conduce la optimizarea performanţelor afacerii dumneavoastră, sens în care amintim:
- Scutirea de obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fondul de şomaj;
- Asigurarea unui număr constant de persoane private de libertate pe toată durata derulării contractului, ţinând cont de nevoile beneficiarului;
- Continuitatea serviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor;
- Negocierea tarifelor în funcţie de complexitatea lucrărilor efectuate, durata contractului şi numărul de persoane private de libertate implicate;
- Folosirea la muncă a persoanelor private de libertate nu implică încheierea unor contracte cu acestea, ci doar încheierea unui contract de prestări servicii între beneficiar şi directorul penitenciarului;
- Asigurarea pazei şi hranei persoanelor private de libertate de către administraţia penitenciarului, fără a implica costuri suplimentare din partea beneficiarului;
Documente necesare încheierii contractului de prestări servicii cu administraţia locului de deţinere, pentru persoanele juridice:
- a) copie a certificatului de înregistrare şi a certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul teritorial;
- b) declaraţie pe proprie răspundere că nu se află în nici una din situaţiile prevăzute la art. 180-181 din OUG 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
- c) dovada bonităţii financiare certificată prin bilanţ (balanța de verificare);
- d) declaraţie pe proprie răspundere că nu are obligaţii de plată restante către unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, autentificată la notariat;
- e) copie BI/CI administrator
- f) copie cod fiscal
Pentru informaţii suplimentare referitoare la posibilitatea încheierii contractelor de prestări servicii, vă rugăm să transmiteți solicitările dumneavoastră la Penitenciarului de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, la adresa de e-mail ptargsor@anp.gov.ro sau fax 0244/380345.
Arhivă comunicate de presă
Comunicat de presă – 23.06.2015
Vineri, 26 iunie 2015, începând cu ora 10,00, Penitenciarul de Femei Târgşor organizează la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” – Ploiești, activitatea interactivă „Biblioteca vie”. Manifestarea este organizată la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor și se desfășoară la nivel național de către toate unitățile penitenciare, la aceeași dată. citește mai mult
Comunicat de presă-11.06.2015
Joi, 11 iunie 2015, începând cu ora 09:30, la Penitenciarul de Femei Târgșor, a avut loc festivitatea de absolvire a anului şcolar 2014-2015 pentru persoanele condamnate.citeste mai mult
Comunicat de presă – 30.04.2015
Penitenciarul de Femei Târgșor selecționează candidați pentru sesiunea de admitere 2015 în instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, după cum urmează: citeste mai mult
Comunicat de presă – 20.02.2015
În data de 20.02.2015, Penitenciarul de Femei Târgşor, în colaborare cu Poliţia Municipiului Târgovişte şi Universitatea Valahia din Târgovişte, a organizat un simpozion interactiv în cadrul proiectului: „Dincolo de aparenţe” citește mai mult
Comunicat de presă – 15.12.2014
În data de 15.12.2014, Penitenciarele Târgșor și Ploiești, cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Iorga Ploiești, au organizat o serie de activități cu ocazia sărbătorilor de iarnă…citește mai mult
Comunicat de presă – 12.12.2014
În data de 12 decembrie 2014, de la ora 11,00, reprezentanții Filarmonicii „George Enescu” București au susținut un recital musical pentru persoanele condamnate custodiate în cadrul Penitenciarului de Femei Târgșor… citește mai mult
Comunicat de presă – 14.10.2014
În data de 14 octombrie 2014, la sediul Penitenciarului de Femei Târgșor a avut loc o acțiune de conștientizare a importanței depistării precoce a apariției cancerului la sân, în cadrul campaniei „Sunt femeie orice-ar fi”, organizată de Asociația Pacienților Oncologici din Romania (A.P.O.R.) cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Prahova și Colegiului Medicilor Prahova….citeste mai mult
Comunicat de presă – 10.10.2014
Luni, 13 octombrie 2014, începând cu ora 11,00, Penitenciarul de Femei Târgșor și Penitenciarul Ploiești organizează, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” – Ploiești, activitatea interactivă cu tema „Reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, calea către o comunitate mai sigură„.
Comunicat de presă – 15.09.2014
Luni, 15 septembrie 2014, începând cu ora 10:30, la Penitenciarul de Femei Târgșor, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar pentru persoanele condamnate. citește mai mult
Informare de presă – 25.05.2014
În data de 25 mai 2014, persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului de Femei Târgşor şi-au exercitat dreptul de vot, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum şi cu Deciziile Biroului Electoral Central. Citește mai mult
Comunicat de presă – 18.03.2014
Penitenciarul de Femei Târgşor recrutează viitori ofiţeri sau agenţi de penitenciare
În perioada 17 – 28 martie 2014 o echipă multidisciplinară din cadrul Penitenciarului de Femei Târgşor va derula, în liceele prahovene, o campanie de informare privind oferta de şcolarizare 2014 din instituţiile de învăţământ aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi celelalte instituţii de învăţământ partenere, care pregătesc personal pentru sistemul penitenciar. citeste mai mult
Comunicat de presă – 28.02.2014
În data de 28.02.2014, Penitenciarul de Femei Târgşor, în colaborare cu Poliţia Municipiului Târgovişte şi Universitatea Valahia din Târgovişte, a organizat un simpozion interactiv în cadrul proiectului: „Dincolo de aparenţe”… citeste mai mult
Informare de presă – 03.02.2014
În conformitate cu HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 și OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul Penitenciarului de Femei Târgor s-a constituit și a funcționat o comisie mixtă, formată din judecători, procurori și personal administrativ. citeşte mai mult
Comunicat de presă – 13.12.2013
În perioada 01.12.2013 – 31.12.2013, în Penitenciarul de Femei Târgşor au loc diverse activităţi specifice Sărbătorilor de Iarnă, acţiuni caritabile şi/sau de voluntariat…citeşte mai mult
Comunicat de presă – 06.12.2013
În data de 06 decembrie 2013, Penitenciarul de Femei Târgşor a organizat, la Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti, o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai organizaţiilor neguvernamentale locale ce au ca obiect de activitate asistenţa persoanelor private de libertate….Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 04.10.2013
În perioada 01 octombrie 2013 – 30 noiembrie 2013, la nivelul tuturor unităţilor de detenţie din sistemul penitenciar se va desfăşura o campanie de informare antidrog adresată persoanelor private de libertate…citeşte mai mult
Comunicat de presă – 26.09.2013
Penitenciarul Târgșor în colaborare cu Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova a organizat, în data de 26.09.2013, ora 10.00, la sediul Penitenciarului Târgșor, sesiunea „Piața”, în cadrul programului „Reducerea riscului de recidivă după închisoare – program de pregătire pentru liberare si asistentă post penală a deţinuţilor”. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 05.08.2013
În data de 05.08.2013, la sediul Penitenciarului de Femei Târgşor, 24 de persoane private de libertate au susținut examenul de finalizare al cursului de calificare profesională în meseria de confecţioner articole textile. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 20.06.2013
În data de 19.06.2013, în cadrul Penitenciarului de Femei Târgşor, s-a marcat încheierea anului şcolar 2012-2013, la finalul căruia a promovat un număr de 19 persoane private de libertate înscrise în clasele I-IV, respectiv 16 persoane private de libertate înscrise în clasele V-VIII. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 17.05.2013
În data de 17 mai 2013, în cadrul Penitenciarului Târgşor, s-a desfăşurat activitatea „Ascultă şi participă la concertul PROCONSUL„, concepută în scopul îmbogăţirii cunoştinţelor muzicale şi artistice ale persoanelor private de libertate.Citeşte mai departe
Comunicat de presă – 30.04.2013
În data de 30.04.2013, la sediul Penitenciarului de Femei Târgşor, a fost organizată, în colaborare cu Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” Ploieşti, o acţiune de promovare a ofertei educaţionale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 29.03.2013
În data de 29.03.2013 Penitenciarul de Femei Târgşor, în colaborare cu Poliţia Municipiului Târgovişte şi Universitatea Valahia din Târgovişte, a organizat un simpozion interactiv în cadrul proiectului: „Dincolo de aparenţe”Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 25.03.2013
Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate au demarat luni, 25 martie 2013, campania de informare şi recrutare pentru anul şcolar şi universitar 2013-2014. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 21.03.2013
În data de 21 martie 2013, la biserica din cadrul Penitenciarul Târgşor, într-un cadru restrâns, s-a desfăşurat ceremonia botezului a patru bebeluşi, aceştia fiind însoţiţi de mamele lor, persoane private de libertate aflate în custodia penitenciarului. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 21.03.2013
În data de 21 martie 2013, în cadrul Penitenciarului Târgşor, au fost demarate cursurile de calificare în meseria de brutar şi legumicultor, cursuri realizate în colaborare cu Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană, în cadrul proiectului „Economia socială – O nouă provocare în inserţia pe piaţa muncii a deţinuţilor”. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 08.03.2013
În perioada 01 – 08 martie, în cadrul Penitenciarului Târgşor s-a derulat proiectul „Invitaţie la o floare”, ce a cuprins o serie de activităţi dedicate serbării Zilei Mondiale a Femeilor. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 15.01.2013
În data de 15.01.2013, începând cu ora 10.00, a fost prezentat bilanţul activităţii desfăşurate în anul 2012 de către funcţionarii publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Târgşor. Citeşte mai mult
Comunicat de presă – 14.01.2013
În data de 14 ianuarie 2013, în cadrul Penitenciarului Târgşor, s-a desfăşurat activitatea „Un gând purtat de dor de Eminescu„, în scopul omagierii celor 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Citeşte mai mult