Astăzi 12-12-2024 sunt: 851 persoane private de libertate

Programare vizită

ANUNȚ IMPORTANT

Ca urmare a instalării unei noi aplicații informatice, din motive tehnice, în perioada 03.11.2023 ora 1800 – 06.11.2023 ora 0700nu se pot efectua cumpărături, convorbiri telefonice, programări la vizită și depunerea sumelor de bani.

Excepție: sumele de bani pot fi depuse în perioadele 03.11.2023 ora 1800 – 06.11.2023 ora 070doar de persoanele care au fost programate să efectueze vizita în această perioadă.

În situații deosebite, administrația Penitenciarului Craiova va facilita legătura cu familia/aparținători prin intermediul convorbirilor telefonice și al comuncărilor on-line.

 

PROCEDURA DE PROGRAMARE SI ACORDARE A VIZITELOR PENTRU DEŢINUŢII DIN PENITENCIARUL CRAIOVA

 

La Penitenciarul Craiova, membrii de familie ai deţinuţilor sau alte persoane îşi vor anunţa intenţia de a efectua vizita cu cel puţin 72 de ore înainte de data prezentării (mai puţin în zilele de sâmbăta, duminica şi sărbători legale).

Solicitarea programării se face:

– telefonic la numărul 0251.422967;

– prin e-mail la adresa vizite.pcraiova@anp.gov.ro;

– direct la sediul penitenciarului, în Craiova, strada Vasile Alecsandri, nr. 89, în timpul programului de lucru al sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită , în intervalul orar 0730 – 1800.

La fixarea datei de efectuare a vizitei, solicitantul va comunica persoanei desemnate să efectueze programarea:

– datele de identificare ale persoanelor care solicită programarea ( numele şi prenumele, adresa, seria actului cu care se identifică, buletin sau carte de identitate, paşaport etc.),

– numărul persoanelor vizitatoare (majore/minore), precum şi

– numărul de telefon la care poate fi contactat.

Persoanele solicitante sunt anunţate atunci când intervin modificări în situaţia deţinuţilor care nu mai permit acordarea vizitei la data planificării.

Programarea vizitelor se va face în ordinea cronologică a primirii solicitărilor, în limita numărului maxim de deţinuţi care pot fi vizitaţi.

În situaţia în care solicitarea depăşeşte posibilităţile de acordare a dreptului la pachet şi vizită se vor comunica solicitantului data şi intervalele orare pentru care se poate programa.

Prezentarea vizitatorilor la punctul de control acces se va face cu minimum 15 minute înainte de ora programată, pentru verificarea identităţii şi efectuarea controlului antiterorist.

În vederea acordării accesului, persoanele vizitatoare vor trebui să aibă în vedere următoarele aspecte:

– persoanele asupra cărora se găsesc bunuri şi obiecte interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, vor răspunde penal sau contravenţional, deoarece Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită de către personalul administraţiei locului de deţinere sau personalul centrelor de reţinere şi arestare preventivă, pedeapsa este închisoarea de la un an la 5 ani. Tentativa se pedepseşte. Introducerea în mod ilicit de bunuri şi obiecte interzise prevăzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi, precum şi a obiectelor şi bunurilor permise a fi primite, folosite şi păstrate de persoanele supuse pedepselor şi măsurilor privative de libertate, în penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.”, în conformitate cu prevederile art. 185 -186 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal;

– persoanelor care nu respectă regulile de vizitare a deţinuţilor li se poate interzice accesul în unitate pentru o perioada de până la 6 luni.

 

ALTE PRECIZĂRI:

Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care intenţionează să viziteze un deţinut:

  1. Persoanele din afara unităţii care intenţionează să viziteze un deţinut încarcerat în  Penitenciarul  Craiova, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– să existe acordul deţinutului de a fi vizitat de persoanele în cauză (în cazul soţului/soţiei şi al rudelor până la gradul IV inclusiv);

– să existe aprobarea directorului penitenciarului faţă de persoanele pentru care este necesar acest lucru, precum şi acordul deţinutului pentru care se face programarea;

– să nu fie pe lista persoanelor cărora li s-a interzis accesul în penitenciar.

  1. Deţinuţii pot fi vizitaţi în acelaşi timp de maxim două persoane cu vârsta peste 18 ani. Persoana sau persoanele vizitatoare pot fi însoţite de maxim doi copii cu vârsta până la 14 ani.

Persoanele cu vârsta sub 14 ani nu au acces decât însoţite de persoane cu vârste mai mari de 18 ani.

  1. Un deţinut poate beneficia pe parcursul unei zile de o singură vizită.

Persoanele vizitatoare nu pot vizita simultan doi sau mai mulţi deţinuţi. Prin excepţie, soţul sau soţia ori rudele până la gradul al IV-lea inclusiv pot vizita simultan doi sau mai mulţi deţinuţi, cu respectarea regulilor de acordare a vizitei, corespunzătoare regimului de executare cel mai sever în care se află una dintre persoanele vizitate.

Cazuri în care NU se va efectua programarea:

  • au fost acordate sau programate toate vizitele la care are dreptul în luna pentru care se solicită programarea;
  • este în executarea unei sancţiuni disciplinare cu izolarea sau cu suspendarea dreptului de a primi vizite în perioada pentru care se solicită programarea, când se poate face programarea doar pentru acordarea dreptului la pachet;
  • este internat în spital în perioada pentru care se solicită programarea;
  • este făcută programare la vizită cu alt aparţinător în ziua pentru care se solicită programarea;
  • trebuie prezentat la instanţe de judecată sau organe de urmărire penală ori la policlinică în ziua pentru care se solicită programarea;
  • participă la activităţi lucrative ori la cursuri de şcolarizare sau calificare în intervalul orar în care se solicită programarea;
  • toate seriile din ziua respectivă sunt ocupate.

 

INSTRUCȚIUNI PRIVIND REGLEMENTAREA ACCESULUI PERSOANELOR VIZITATOARE ÎN LOCUL DE DEȚINERE

Pentru desfășurarea în deplină siguranță și în bune condiții a activităților ce urmează a fi desfășurate în unitatea de de detenție ,ocazionate de acordarea dreptului la vizită și pachet cu persoanele private de libertate, este necesară cunoașterea si respectarea următoarelor reguli și interdicții:

  LA INTRAREA ÎN PENITENCIAR:

  • Persoanele vizitatoare sunt obligate să-şi dovedească calitatea, precum şi identitatea cu cartea sau buletinul de identitate, cartea de identitate provizorie, cu paşaportul sau cu orice alt act cu fotografie, emis de o autoritate a statului ai cărui cetăţeni sau rezidenţi sunt.
  • În scopul prevenirii introducerii în penitenciar de armament, muniţie ori substanţe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzise a se afla în posesia deţinuţilor, persoanele vizitatoare vor fi supuse, în mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităţilor canine
  • Persoanele vizitatoare au obligația să prede obiectelor personale a căror deținere/introducere este interzisă în unitatea de dețenție și să le depună într-un spațiu anume desemnat în cadrul Postului control acces vizitatori.( Anterior efectuării controlului antiterorist şi de specialitate, persoanele vizitatoare sunt informate verbal cât și prin afişare în locuri accesibile cu privire la bunurile şi obiecte care cad sub incidenţa art. 185 şi 186 din Lege, precum şi la bunurile şi obiectele permise a se afla în posesia deţinuţilor).
  • Bunurile şi obiectele interzise, nedeclarate, descoperite cu prilejul controlului asupra persoanelor vizitatoare şi bagajelor ori pachetelor acestora, se ridică şi se conservă, întocmindu-se un proces-verbal în acest sens. În cazul bunurilor a căror deţinere este interzisă prin lege oricărui cetăţean, a celor care sunt prevăzute de art. 185 din Lege sau faţă de care există suspiciunea că au legătură cu săvârşirea unor infracţiuni, administraţia penitenciarului anunţă de îndată organele de cercetare penală.
  • Persoanele vizitatoare vor fi supuse triajului epidemiologic și vor completa Chestionarul Coronavirus. Aparținătorii vor avea obligativitatea de a purta echipamentele individuale de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV-2 (mască de protecție doar de tip medical (3 pliuri) sau FFP2 (N95), după caz viziere și mănuși etc.) și de a respecta regulile de distanțare socială.

PE PERIOADA DEPLASĂRII ȘI ACORDĂRII VIZITEI:

  • Respectarea itinerariului de deplasare către sectorul de acordare a dreptului la vizită și/sau pachet și a indicațiilor primite din partea personalului unității de detenție.
  • Respectarea strictă a programului sectorului vizită, a modului de planificare al vizitei în serii.
  • Portul echipamentului individual de protecție, în mod obligatoriu, pe toată durata acordării dreptului.
  • Manifestarea de grijă faţă de integritatea bunurilor din proprietatea publică şi privată.
  • Adoptarea unei conduite civilizate pe intreaga perioadă în care se află în unitatea de dețenție, fără a folosi gesturi obscene sau de natură sexuală.
  • Adoptarea unei atitudini cuviincioase faţă de orice persoană cu care intră în contact.
  • Ținută decentă, curată şi îngrijită;

 

 LA IEȘIREA DIN PENITENCIAR:

  • Ridicarea obiectelor personale declarate și depuse în cadrul sectorului, anterior intrării în unitatea de detenție.
  • Ridicarea tuturor bunurilor, obiectelor, produselor alimentare a căror primire nu a fost permisă.

Persoanele vizitatoare au următoarele interdicţii:

  • exercitarea de acte de violenţă asupra personalului, asupra persoanei privată de libertate sau oricărei alte personale.
  • organizarea, sprijinirea, participarea la revolte, răzvrătiri, acte de nesupunere pasive sau active ori alte acţiuni violente.
  • deținerea, comercializarea sau consumul de stupefiante, băuturi alcoolice ori substanţe toxice sau ingerarea fără prescripţie medicală de medicamente de natură a-mi crea tulburări de comportament.
  • sustragerea să distrugerea de bunuri sau valori existente în spaţiul destinat vizitei;
  • confecţionarea sau deţinerea de obiecte interzise.
  • ameninţarea personalul.
  • utilizarea în mod necorespunzător sau în alte scopuri bunurile puse la dispoziţie de administraţia locului de deţinere.
  • exercitarea de acţiuni care ar perturba buna desfăşurare a activităţii personalului sau altor categorii de persoane private de libertate.
  • fumatul în alte locuri decât în cele premise.
  • săvărsirea de infracțiuni sau contraventii, cuprinse în prevederile art.185 -186 din LEGEA nr.254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

 

Introducerea în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool

(1) Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool într-un penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, în scopul folosirii lor de către deţinuţi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta este săvârşită de către personalul administraţiei locului de deţinere sau personalul centrelor de reţinere şi arestare preventivă, pedeapsa este închisoarea de la un an la 5 ani.

(3) Tentativa se pedepseşte.

 

Introducerea în mod ilicit a unor obiecte interzise

(1) Introducerea în mod ilicit de bunuri şi obiecte interzise prevăzute de regulamentul de aplicare a prezentei legi, precum şi a obiectelor şi bunurilor permise a fi primite, folosite şi păstrate de persoanele supuse pedepselor şi măsurilor privative de libertate, în penitenciar, centru de reţinere şi arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ şi centru de detenţie, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.

(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul locului de deţinere.

(3) Bunurile care au făcut obiectul contravenţiei se confiscă, prevederile art. 20 aplicându-se în mod corespunzător.

(4) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

(5) Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(6) Prevederile prezentului articol nu sunt aplicabile deţinuţilor.

 

Situații care atrag după sine întreruperea, suspendarea sau anularea vizitei şi răspunderea contravenţională sau penală după caz, potrivit legii.

  • încălcarea dispoziţiilor legale prezentate mai sus.
  • asupra persoanelor vizitatoare s-au descoperit armament, muniţie, substanţe halucinogene, droguri, medicamente sau orice alte obiecte interzise a fi în posesia acestora, nedeclarate anterior efectuării controlului antiterorist și de specialitate;
  • persoanele vizitatoare pot avea o influenţă negativă asupra comportamentului persoanelor private de libertate.
  • persoanele vizitatoare se află în stare de ebrietate.
  • persoanele vizitatoare nu se supun controlului antiterorist ori de specialitate.
  • alte situații ce țin de siguranța, ordinea și disciplina în locul de deținere.
  • săvărsirea de infracțiuni sau contraventii.
  • nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 de către persoanele vizitatoare pe întreaga perioadă în care se află în unitatea de dețenție.
  • persoanele vizitatoare prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii, (în acest caz, vizitele vor fi replanificate la o dată ulterioară).

In cazurile relatate, cu excepția ultimelor două paragrafe, se aplică următoarele măsuri:

  • stabilirea unei perioade, care nu poate fi mai mare de 6 luni, în care persoanele vizitatoare nu pot avea acces în unitatea de dețenție.
  • sesizarea organelor competente, în cazul săvârșirii unor infracțiuni.
← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.