Persoanelor private de libertate le este interzisă:
- primirea de produse alimentare care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice;
- cumpărarea de produse alimentare ușor alterabile ori care, în vederea consumului, necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, cu excepția cafelei, ceaiului, laptelui și a supelor instant;
- primirea și cumpărarea de lămâi și derivate ale acestora.
- primirea de produse alimentare care nu sunt sub formă feliată și vidate sau la conservă și care nu prezintă sigiliul producătorului, gramajul și termen de valabilitate.
- apă plată/minerală, sucuri, prăjituri cofetărie și patiserie, cafea, țigări, condimente, produse lactate, murături, compoturi, obiecte și produse pentru igiena personală
- primirea de reviste și materiale cu conținut pornografic (avându–se în vedere art. 53 din Constituția României), rasist, xenofob.
- Primirea de articole de îmbrăcăminte cu caracter ofensator, vulgar, rasist, sexist, obscen, pantaloni cu imprimeuri și/sau aplicații metalice, îmbrăcăminte cu efecte destroy (cu aspect de pantaloni, bluze rupți/rupte etc.), articole vestimentare cu glugă;
- Orice alt tip de hrană preparată în regie proprie de persoanele vizitatoare sau de alte persoane
În vederea efectuării corespunzătoare a controlului specific:
- În cazul produselor alimentare care se vând la bucată (de ex: piept de pui afumat, pulpe de pui afumate, pește afumat, etc), acestea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să fie introduse în ambalaj transparent și să fie vidate individual, să aibă eticheta producătorului, să respecte gramajul tipărit pe etichetă și să fie în termen de valabilitate.
- În cazul produselor care se vând la kilogram, precum brânza, cașcavalul, se va urmări ca acestea să fie ambalate în cantitate de maxim 500 g și să fie vidate în ambalaj transparent, având eticheta producătorului și în termen de valabilitate.
- În cazul conservelor cu carne presată, pește, pate, mâncare la conservă, se va urmări ca întreg ambalajul să fie confecționat (inclusiv capacul) din material metalic.
- În cazul crenvurștilor, cârnaților, mezelurilor sau al altor asemenea produse, se va urmări ca acestea să fie așezate pe un singur strat.
Bunurile, obiectele, produsele alimentare și fructele a căror primire nu este permisă, inclusiv cele care nu respectă condițiile indicate mai sus, se restituie imediat persoanei care le-a adus, cu excepția bunurilor a căror deținere este interzisă de lege oricărui cetățean, care sunt reținute în vederea predării organului de urmărire penală competent.
Se interzice primirea bunurilor, obiectelor și produselor prevăzute de anexa nr. 3 la regulament, precum și a celor a căror manipulare implică risc de deteriorare sau de încălcare a regulilor de igienă alimentară sau care, nu pot fi supuse controlului specific în vederea descoperirii eventualelor obiecte interzise fără a le fi alterate calitățile.