Bine ați venit pe site-ul Penitenciarului București-Jilava
Sunteți o persoană motivată, dinamică, având un sistem de valori și credințe bine conturat? V-ați gândit vreodată să deveniți polițist de penitenciare și să vă dezvoltați o carieră în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională?
Dacă aveți în vedere un loc de muncă ce vă oferă stabilitate, lucrul într-un mediu motivant, cu posibilitatea avansării în carieră, alături de un colectiv unit, programe de formare profesională continuă și multe alte avantaje ce decurg din obținerea acestui statut, vă provocăm, vă invităm să accesați secțiunea Carieră.
Vă așteptăm să fiți colegii noștri!
ÎN ATENȚIA PERSOANELOR INTERESATE DE VIZITAREA FORTULUI 13 JILAVA!!!!
Stimați vizitatori,
Se redeschide programul de vizitare a Fortului 13 Jilava, care va fi de luni până vineri (exceptând sărbătorile legale sau zilele libere acordate de stat), între orele 08.00-14.00, în limita disponibilității personalului desemnat pentru activitatea de însoțire și coordonare a vizitei, având în vedere prioritățile în activitatea specifică.
Atragem atenția că prioritățile instituției penitenciare sunt legate de activitățile specifice desfășurate cu persoanele private de libertate, în mod direct sau indirect.
Conducerea penitenciarului nu își asumă responsabilitatea în cazul unor eventuale accidente/accidentări, astfel că vă rugăm să imprimați și să completați acest document și să îl prezentați la accesul în penitenciar, alături de actul de identitate.
De asemenea, avem rugămintea să transmiteți solicitarea de vizitare a edificiului pe adresa pjilava@anp.gov.ro cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte, iar aceasta trebuie să cuprindă nume, prenume, serie si nr. act de identitate. Pentru minorii sub 14 ani nu este necesară prezentarea certificatului de naștere.
Precizăm că nu s-au perceput niciodată taxe de vizitare și nu se pretind donații sau sponsorizări cu această ocazie, vizitarea Fortului 13 Jilava fiind absolut gratuită, în funcție de disponibilitatea de resurse umane, de timp și condiții meteorologice.
Scurt istoric
Aici se afla un fort din linia de centura a Bucurestilor, construit pe vremea regelui Carol I, dupa razboiul de la 1877 . . .
Fortificatiile construite intre 1884 si 1895 au devenit operative in 1900.
Proiectarea si executia lucrarilor au fost coordonate de generalul belgian Brialmont si de maiorul prusac Schuman, doi dintre cei mai reputati specialisti ai vremii.
Lunga de 70 de kilometri, centura de forturi era compusa din 18 bastioane si tot atatea baterii intermediare de artilerie. La zidarie s-au folosit caramizi ultradure tip „Tonola”. Fiecare fort era dotat cu 8-10 guri de foc de mare calibru.
„Craterele” care se mai vad acum sint urmele lacasurilor in care erau amplasate piesele de artilerie: obuziere Hotchkiss si tunuri Grusson, de ultima generatie, fabricate in Franta si Germania.
Gurile de foc de mare calibru erau dotate cu dispozitive hidraulice, care le coborau sau le ridicau in pozitie de tragere. In pozitia coborit, incinta era protejata cu scuturi groase din otel, in forma de cupola.
Ansamblul era atit de solid, incit regele Carol I a avut curajul sa stea sub cupola principala a fortului Jilava atunci cind s-a tras cu tunul asupra ei, ca sa i se verifice rezistenta. Intregul sistem de fortificatii era deservit de 33.000 de militari.
Materialele militare erau aduse pe o retea rutiera si de cale ferata special construite, care si acum constituie „Linia de centura” a Capitalei.
Fortul de la Jilava a fost folosit, inca de la inceput, si ca inchisoare militara. Dupa rascoala din 1907, acolo au fost incarcerate capeteniile „razmeritei”.
In perioada interbelica a servit drept penitenciar de maxima siguranta, in care au fost inchisi legionarii.
Cind acestia au ajuns temporar la putere, tot acolo i-au inghesuit pe functionarii publici considerati incomozi, masacrati apoi in iarna anului 1940.
Dupa alti citiva ani, au venit la putere comunistii, iar Jilava a devenit una dintre cele mai cumplite puscarii politice. Celulele de la „neagra” se aflau sub pamint, la 8-10 m adincime, iar detinutii erau tinuti in bezna, frig si umezeala.
Acum, fortul Jilava adaposteste citeva depozite si magazii, anexe ale penitenciarului, penitenciar ce se „bucura” de o imagine patata de atrocitatile regimului comunist, de regimul detinutilor politici si de evenimentele revolutiei din decembrie 1989, nu putini sunt cei care se oripileaza pe loc la auzul cuvintelor „Puscaria Jilava”, dar si mai putini sunt cei care stiu ca, odata cu trecerea anilor, Penitenciarul Bucuresti Jilava a devenit mai mult decat un simplu penitenciar, este un centru de detentie activ implicat in instruirea, educarea, reeducarea, recuperarea si reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate.
Penitenciarul Burești Jilava poate asigura forţă de muncă specială
Penitenciarul Burești Jilava poate asigura forţă de muncă specială (persoane private de libertate) pe bază de contract de prestări servicii, în interiorul şi exteriorul locului de deţinere, pentru executarea de lucrări necalificate ce ţin de domeniul public şi privat.