COMUNICAT DE PRESĂ – “Împreună, pentru o comunitate mai bună” – Campanie de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate
În baza Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2015-2019, în data de 24.05.2018, începând cu ora 11.00, cu sprijinul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani, reprezentanții Penitenciarului Botoșani organizează campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate – “Împreună, pentru o comunitate mai bună”.
La activitatea ce urmează a se desfășura la sediul Primăriei Dorohoi sunt invitați 14 primari ai primăriilor limitrofe municipiului Dorohoi, domnul director al Direcției de Asistență Socială Dorohoi și părintele protopop al Protopopiatului Dorohoi.
Prin acest demers, se urmărește derularea de activități comune care să vizeze informarea factorilor locali, cu privire la demersurile desfășurate de către aceste două instituții, în perspectiva reintegrării socio-profesionale a foștilor deținuți, precum și identificarea unor oportunități de dezvoltare a colaborării din această perspectivă.
Campania inițiată de unitatea penitenciară este întemeiată pe ideea că persoanele private de libertate aparțin comunității, crearea la nivel local a unui mecanism interinstituţional care să asigure parcurgerea etapelor succesive ale procesului de reintegrare socială devenind un aspect prioritar.
COMUNICAT DE PRESĂ – “Ziua Internațională a Familiei”
Pentru a marca “Ziua Internațională a Familiei”, în data de 15 mai specialiștii Serviciului Asistență Psihosocială au implementat un proiect destinat menținerii/dezvoltării relației cu mediul de suport, prin intermediul unei vizite sociale, la care au participat 6 deținuți-părinți aflați în regim semideschis și deschis, alături de familiile acestora.
Având în vedere faptul că unul dintre domeniile fundamentale de reducere a comportamentelor deviante este reprezentat de domeniul relațiilor semnificative (familie, prieteni, colegi), menținerea sau dezvoltarea relațiilor cu mediul de suport contribuie la acceptarea de sine și a celorlalți, precum și la motivarea de schimbare a comportamentelor care au determinat încarcerarea. De asemenea, contribuie la dezvoltarea abilităților de relaționare și comunicare, precum și la asumarea în mod adecvat a rolurilor pe care le au ca membri ai unei familii.
Participanții în cadrul acestei activități au fost selectați din rândul deținuților cu posibilități materiale precare, deținuți care au copii în diverse forme de protecție socială (plasament, asistență maternală etc) sau care, din anumite motive, nu au putut menține legătura sau care mențin legătura sporadic cu mediul de suport. Vizita dintre deținuți și familiile acestora s-a realizat într-un spațiu organizat în așa fel încât să creeze un mediu primitor și să faciliteze contactul dintre părinți și copii.
Asistenții sociali au urmărit să încurajeze discuțiile și să faciliteze comunicarea eficientă între părinți și copii, astfel încât prin această acțiune să se contribuie la creșterea sentimentului de apartenență la o familie și îmbunătățirea stării psiho-emoționale a persoanelor private de libertate pe de o parte, iar pe de altă parte, asigurarea dreptului copiilor de a menține legături directe și permanente cu părinții lor.
COMUNICAT DE PRESĂ – „Prezent la școală, absent în penitenciar”
Penitenciarul Botoșani, prin Serviciul de Educație și Asistență Psihosocială, a implementat, în perioada 09 – 10.05.2018, proiectul educațional „Prezent la școală, absent în penitenciar”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Elie Radu” Botoșani și Liceul Tehnologic “Mihai Ciucă” Săveni, cu participarea a 33 de elevi și trei cadre didactice.
Prin desfăşurarea activităţilor prevăzute în proiect s-a urmărit prevenirea comportamentelor deviante în rândul elevilor instituțiilor de învățământ implicate, consolidarea informaţiilor corecte privind privarea de libertate şi condițiile reale de viaţă din penitenciar.
De asemenea, a vizat valorificarea experienţei de viaţă a deţinuţilor pentru conştientizarea pierderilor pe care încarcerarea le presupune, necesitatea respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc și importanţa integrării în societate. Experiența trăită de elevi în penitenciar facilitează conștientizarea importanței alegerilor personale prin prisma consecințelor pe care propriile acțiuni le pot avea în ceea ce îi privește.
În prezent, mai mult ca oricând, în contextul problematicii înregistrate la nivelul acestei grupe de vârstă, instituțiile penitenciare trebuie să își asume rolul social, implicându-se activ în demersurile de prevenire a comportamentelor deviante derulate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ.
COMUNICAT DE PRESĂ – BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ
În data de 20 aprilie 2018, în cadrul „Bursei locurilor de muncă” organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani la sediul Uvertura Mall, vor avea posibilitatea de a participa și 12 persoane aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, cu domiciliul pe raza județului Botoșani.
În cadrul acestui demers se are în vedere promovarea de către operatorii economici a ofertelor de locuri de muncă vacante pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, printre care se numără și deținuții aflați în custodia unității penitenciare (calificați într-o meserie, precum și fără calificare profesională), prin realizarea de interviuri directe cu agenții economici locali, în vederea creşterii şanselor de angajare a acestora.
Obţinerea unui loc de muncă după liberare reprezintă, deopotrivă, un pas extrem de important în procesul de reinserţie a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, dar încă dificil de realizat, devenind astfel o prioritate în cadrul demersurilor adresate persoanelor condamnate.
COMUNICAT DE PRESĂ – Sfinte Sărbători Pascale
Perioada Sfintelor Sărbători Pascale, cât și perioada anterioară acestora, cea a Săptămânii Patimilor, reprezintă pentru toți creștinii, momentul de reculegere spirituală, în care își întorc smeriți fața către Divinitate. Jertfa supremă a Mântuitorului, îndeamnă la iertare și pioșenie, iar Învierea de după moarte readuce, în sufletele tuturor, speranța unui nou început.
Pentru persoanele condamnate, încărcătura emoțională este accentuată de imposibilitatea de a sărbători evenimentul creștin în familie, dar și de asumarea și recunoașterea celor greșite și apropierea de Dumnezeu prin căință.
Pentru ca spiritul sfintelor sărbători de Paște să fie resimțit şi de către cei aflați în detenție, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Botoşani, organizează în această perioadă o serie de activităţi pentru a aduce bucurie şi căldură în sufletele persoanelor private de libertate.
În acest sens, astăzi, 05 aprilie 2018, 50 de persoane condamnate au participat la conferința ”Învierea Domnului, învierea noastră”, activitate susținută de preotul Gheorghe Grigoraș. În Săptămâna Patimilor, prin grija preotului capelan se oficiază slujbele Deniilor, cu accent pe Denia Prohodului din Vinerea Mare. În noaptea de înviere, un număr de aproximativ 100 de persoane condamnatevor participa la slujba oficiată la capela unității, celelalte persoane custodiate urmând să primească Lumina Sfântă a Învierii la camerele de deținere, urmată de împărţirea Paştilor.
Tot în această perioadă, s-a urmărit intensificarea demersurilor de mediere cu instituțiile de asistență socială în scopul menținerii relațiilor dintre părintele aflat în detenție și copilul/copiii acestuia. Astfel, șase persoane condamnate au avut posibilitatea să se bucure de prezența copiilor în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale.
Desfăşurarea activităţilor din această perioadă vin să susţină afectiv şi moral persoanele aflate în detenție în această perioadă şi nu în ultimul rând, să cultive spiritului şi valorile moral-creştine în rândul acestora, să faciliteze recuperarea psiho–comportamentală şi stimularea altruismului şi menţinerii contactelor cu familia şi comunitatea.
Marți, 03.04.2018, la Penitenciarul Botoșani a răsunat muzica populară, peste 60 de persoane private de libertate având posibilitatea să participe la reprezentarea oferită de ansamblul Școlii Populare de Arte Botoșani, în preajma sărbătorilor pascale.
Sub îndrumarea dirijorului Viorel Fantu, precum și a doamnelor profesor Alina Călinescu și Cornelia Ciobanu, 20 de elevi îmbrăcați în costume tradiţionale, au prezentat un program artistic în cadrul căruia au interpretat vocal și instrumental frumoase cântece populare româneşti, pentru a aduce bucurie în sufletul celor prezenți.
Exemplul oferit de elevii Școlii Populare de Arte Botoșani poate constitui un factor motivațional pentru persoanele aflate în penitenciar, contribuind la diminuarea diferențelor între viața în detenție și viața în libertate.
Acţiunea de la Penitenciarul Botoșani se încadrează în şirul de evenimente cultural-artistice organizate în colaborare cu societatea civilă și are ca scop promovarea frumuseții folclorului și tradițiilor populare românești în rândul persoanelor private de libertate, precum şi dezvoltarea respectului, ca valoare şi însuşire civică de comportament şi convieţuire umană.
COMUNICAT DE PRESĂ – ACȚIUNE CARITABILĂ
”Soarta unei glume depinde de urechea care o aude,
nu de limba care o spune.” (W. Shakespeare)
În data de 21.02.2018, începând cu orele 18.00, scena Casei Tineretului Botoșani va fi gazda spectacolului „Visul unei nopți de vară” – „Scena meșterilor”, adaptare după piesa scrisă de William Shakespeare, în regia actriței Mirela Cornelia Nistor.
Evenimentul face parte din demersurile umanitare întreprinse de reprezentanții unității penitenciare începând cu anul 2017, beneficiarii acestei inițiative fiind 7 copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, aflați sub ocrotirea Centrului de tip familial Ruxandra Botoșani, coordonat de doamna Cătălina Croitoru – șef centru.
Intrarea este liberă tuturor celor interesați să ia parte la campania umanitară demarată de Penitenciarul Botoșani, cu sprijinul domnului Apetrei Traian, directorului Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani. Având în vedere misiunea acestei activități, spectatorii prezenți pot face donații către Centrul de tip familial Ruxandra, care are drept misiune cazarea, îngrijirea, educarea și orientarea spre un loc de muncă pentru cele opt suflete care nu au avut norocul să crească în propriile familii. Instituția funcționează de 15 ani exclusiv din donații, care la data prezentă sunt din ce în ce mai puține.
Acest eveniment permite spectatorilor să ia contact cu o realitate a sistemului penitenciar la care altminteri nu ar putea avea acces. Interpretarea celor cinci deținuți dovedește faptul că există potențial pozitiv în fiecare persoană, aceștia străduindu-se și muncind pentru a-și acorda ei înșiși o nouă șansă după o greșeală sau după greșeli pe care le-au comis.
COMUNICAT DE PRESĂ – INTRODUCERE ÎN TEHNICA INTERVIULUI MOTIVAȚIONAL
În perioada 17-18.11.2017, Penitenciarul Botoșani, în colaborare cu Clinica de Psihiatrie și Psihoterapie COLOR MIND, organizează la sediul unității, workshop-ul de dezvoltare personală:
“INTRODUCERE ÎN TEHNICA INTERVIULUI MOTIVAȚIONAL”
Clinica de Psihiatrie și Psihoterapie COLOR MIND va fi reprezentată de domnul dr. Gabriel Cicu – medic specialist psihiatru, doctor în științe medicale, psihoterapeut psihanalist, terapeut și formator în domeniul adicțiilor și a interviului motivațional.
Evenimentul constituie o provocare în ce privește pregătirea profesională continuă a specialiștilor din domeniul psihologie, asistență socială, medicină, care activează în instituțiile care au ca obiectiv asistența diferitelor categorii de persoane cu risc de vulnerabilizare, având în vedere buna colaborare interinstituțională la nivel local.
Pornind de la importanța activităților derulate de specialiștii implicați în activitatea de reinserție socială a persoanelor care fac parte din categorii cu risc de vulnerabilizare, acest demers vizează, pe de o parte, creșterea gradului de profesionalism al acestora, din perspectiva potenţialului profesional individual şi al experienţei profesionale, precum și dezvoltarea şi extinderea reţelei de parteneriate între Penitenciarul Botoșani şi alte instituţii partenere în beneficiul persoanelor custodiate.
COMUNICAT DE PRESĂ – Ziua Internaţională a Educaţiei
Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte. (Confucius)
Având în vedere rolul important al educației în formarea individului, în plan cultural, moral, social şi economic, în fiecare an începând cu 1994, Ziua Internaţională a Educaţiei este celebrată în întreaga lume la data de 5 octombrie, pentru a aminti importanţa rolului acesteia pentru o societate sănătoasă.
Pentru a sublinia importanţa funcţiei educative a instituţiilor de detenţie şi esenţa intervenţiei recuperative, organizate şi derulate cu persoanele care execută pedepse privative de libertate, în anul 2014 ziua de 13 octombrie a fost desemnată ca Ziua Naţională a Educaţiei în Penitenciare.
Pornind de la valorizarea actului educaţional, în data de 13 octombrie 2017, începând cu orele 14.00, specialiști din cadrul Penitenciarului Botoșani, în parteneriat cu reprezentanți ai Serviciului de Probaţiune Suceava şi Universității Ştefan cel Mare Suceava – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative derulează workshopul: Privarea de libertate şi reinserţia socială a persoanelor condamnate. Perspectiva interinstituţională, la care vor participa și 100 de studenți. În același context, la nivelul unității, specialiștii Serviciului Educație urmăresc implicarea tuturor persoanelor custodiate în activități de informare, difuzând materiale audio-video prin intermediul studioului tv cu circuit închis.
Activitatea de tip workshop presupune prezentarea specificului mediului de detenţie a demersurilor de reintegrare socială, audierea unor mărturii ale traiectoriilor unor persoane private de libertate, urmate de discuţii libere pe tema incluziunii sociale şi vizionarea expoziţiei cu lucrări realizate de către deţinuţi.
Acest demers vizează pe de o parte îmbunătăţirea percepţiei comunităţii cu privire la serviciile de reintegrare socială, iar pe de altă parte, valorificarea experienţei de viaţă a deţinuţilor în conştientizarea, de către participanţi, a efectelor negative pe care le are încarcerarea asupra individului uman, precum şi a importanţei respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc. Cointeresarea şi parteneriatul instituţional pe care le presupun acest demers asigură o intervenţie din perspective multiple, presupunând atât asimilarea unor informaţii despre mediul penitenciar, despre strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, cât şi experienţele directe, individuale, ale participanţilor.
COMUNICAT DE PRESĂ – BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ
În data de 16 iunie 2017, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, partener constant în desfăşurarea activităţilor socio-educative, va avea loc „Bursa locurilor de muncă”, activitate la care vor avea posibilitatea de a participa și 16 persoane aflate în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Botoșani, cu domiciliul pe raza județului Suceava.
În cadrul acestui demers se are în vedere promovarea de către operatorii economici a ofertelor de locuri de muncă vacante, atât pentru deţinuţii calificaţi într-o meserie, cât și pentru cei fără calificare profesională, prin realizarea de interviuri directe între persoanele custodiate și agenți economici locali, în vederea creşterii şanselor de angajare a acestora.
Obţinerea unui loc de muncă după liberare reprezintă, deopotrivă, un pas extrem de important în procesul de reinserţie a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, dar încă dificil de realizat, devenind astfel o prioritate în cadrul demersurilor adresate persoanelor condamnate.
COMUNICAT DE PRESĂ – DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR
Duminica închinată tuturor sfinţilor este prilej de bucurie şi înălţare duhovnicească la Penitenciarul Botoşani. În această zi se cinstesc ocrotitorii şi ctitorii Capelei din incinta unităţii de detenţie botoşănene, Soborul tuturor sfinţilor fiind hramul principal al acestei biserici. Urmare acestui fapt, în această zi, singura dată în an, aşa cum s‑a împământenit o frumoasă tradiţie în acest loc, se vor deschide porţile unităţii pentru ca toţi cei ce vor să se înalţe duhovniceşte să o poată face prin rugăciune în această biserică, unde este nevoie atât de mult de rugăciunile mijlocitoare ale sfinţilor.
Reamintim credincioşilor, care vor da curs invitaţiei noastre la comuniune prin rugăciune, că accesul la Capela “Duminica tuturor Sfinţilor” din incinta Penitenciarului Botoşani se va face după următorul program: sâmbătă 10.06.2017, începând cu orele 17:00, când se va oficia slujba vecerniei mari în sobor de către preoţii din municipiul Botoşani.
Accesul în incinta unităţii este permis pe baza unui act de identitate valabil, fără telefoane mobile, aparate foto sau alte dispozitive electronice.
Lansare de carte – conf. univ. dr. Gheorghe Florian
Joi, 20 aprilie 2017, orele 11: 30, la sediul Penitenciarului Botoșani, va avea loc lansarea de carte a domnului Gheorghe Florian, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea București.
Autor al unor importante lucrări în domeniul penitenciar, premiate de Uniunea Juriștilor din România, precum “Psihologie penitenciară”, “Prevenirea criminalității. Teorie și practică”, “Fenomenologie penitenciară”, domnia sa a ales și Penitenciarul Botoșani ca locație pentru promovarea lucrării intitulate “Penitenciarul – Ultima autoritate”.
Printre paginile acestei complexe lucrări, cititorii pot regăsi informații cu privire la tendinţele actuale privind instituţiile penitenciare, funcțiile sociale ale pedepsei cu închisoarea, gradul de pericol al delincvenților și deținuților, educația în penitenciare, dar și cele referitoare la “lumea supraveghetorilor din închisori”.
“Lumea penitenciarelor este plină de interes pentru psihologi, sociologi, antropologi dar și pentru juriști și oamenii politici. Această lume cu luminile și mai ales cu umbrele ei este puțin cunoscută și foarte mitologizată. Cartea aceasta ne oferă o frescă uneori cu aspecte dramatice ale acestui univers cu caracteristicile lui, cu ritmurile și ritualurile sale, cu comportamentele umane și trăirile deținuților și personalului, percepute și expuse după o experiență de 40 de ani.” – Constantin Bălăceanu Stolnici, Director Onorific al Institului Francisc I. Rainer de Antropologie al Academiei Române.
Acest eveniment este deschis tuturor colaboratorilor unității penitenciare și persoanelor interesate de problematica mediului penitenciar.
Oferta educaţională a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor
Promovarea carierei profesionale în cadrul sistemului penitenciar se derulează la Botoșani prin Campania de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru anul 2017, privind admiterea în unităţile de învăţământ proprii, dar şi în cele din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din subordinea M.Ap.N., partenere în procesul de învăţământ.
În luna aprilie, anul curent, o echipă formată din specialiști ai Penitenciarului Botoşani desfăşoară o campanie de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru anul 2017.
Programul campaniei vizează informarea elevilor claselor a XI-a şi a XII-a din instituţiile de învăţământ din judeţul Botoşani, precum şi distribuirea de afişe şi pliante de prezentare.
Instituţiile de învăţământ care formează funcţionari publici cu statut special specializaţi pentru munca de penitenciare sunt:
- Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”;
- Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” – specializarea psihologie-informații;
- Universitatea Națională de Apărare – specializarea logistică;
- Academia Forţelor Terestre – specializarea finanțe-contabilitate;
- Academia Tehnică Militară – specializările construcții și fortificații, calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională;
- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre – specializările intendență, auto, operare și mentenanță echipamente de comunicare;
- Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna.
Pentru o mai bună informare asupra specificul sistemului penitenciar și condițiilor de admitere în sistemul de învățământ, vă invităm să vizitaţi site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, http://www.anp-just.ro şi al Penitenciarului Botoşani, http://www.anp-just.ro/web/penitenciarul-botosani.
Raport anual de activitate 2016
Miercuri, 18.01.2017, directorul Penitenciarului Botoşani, dl. comisar şef de penitenciare Cristian Ieremie a prezentat raportul privind activitatea unităţii în anul 2016.
COLINDE ȘI DATINI STRĂBUNE
23.12.2016 Sărbătorile şi timpul sacru din preajma întâmpinării Crăciunului reprezintă o perioadă marcată de o puternică încărcătură emoţională. În detenție, în aceste zile, lipsa celor dragi, a familiei este acut resimţită de către deținuți, motiv pentru care, efortul personalului specializat de la nivelul unităţilor de detenţie este de a readuce speranţă și bucuria tradițiilor strămoșești. ...citește mai mult.
PROIECT CREDO
2016.11.08 Campanii de schimbare a atitudinii sociale față de deținuți și foști deținuți la nivelul comunității locale
Penitenciarul Botoșani în colaborare cu Protopopiatul Botoșani a inițiat la nivel local, proiectul ,,Credo’‘ – Campanii de schimbare a atitudinii sociale față de deținuți la nivelul comunității locale ….citește mai mult
13 octombrie – Ziua Internaţională a Educaţiei în Penitenciare
13.10.2016 Ziua de 13 octombrie a fost desemnată ca Ziua Internaţională a Educaţiei în Penitenciare, ocazie cu care în toate unitățile sistemului penitenciar vor fi organizate şi derulate cu persoanele care execută sancţiuni privative de libertate, activități dedicate acestei zile, desfășurate atât în interiorul unității cât și în comunitate. Cu acest prilej, în data de 12.10.2016, 10 deținuți ce urmează a se libera şi care doresc să-şi găsească un loc de muncă, vor vizita sediul unei societăți de tâmplărie din localitatea Frumușica și vor împărtăși din experiența unui antreprenor din acest domeniu. Deasemenea, în data de 13.10.2016, la sediul unității penitenciare va avea loc o dezbatere privind importanța educației formale, la care vor participa deţinuţii înscrişi în anul şcolar 2016 – 2017 și susţinută de cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani. Va fi organizat și un concurs de eseuri privind importanța educației în mediul penitenciar, concurs în urma căruia lucrările primilor 3 clasați vor fi publicate în Revista de cultură și educație „Caietele lui Cain” aparținând persoanelor private de libertate. Toate activitățile derulate vor fi înregistrate pe suport video și promovate prin studioul TV al unităţii în rândul tuturor deţinuţilor custodiaţi. Proiectul derulat de către Penitenciarul Botoșani are ca scop sublinierea importantei funcției educative a penitenciarului în pregătirea persoanelor private de libertate pentru reintegrarea în societate, educaţia fiind un factor important al formării individului, a personalităţii umane din punct de vedere spiritual, moral, social, cultural şi economic, fiecare om educat adăugând un plus de valoare societăţii
„Let`s do it, Romania!”22.09.2016
Bursa locurilor de muncă pentru persoane private de libertate. 15.09.2016
În data de 15.09.2016, în intervalul 10:00 – 11:300, la sediul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani Botoşani s-a desfășurat Bursa locurilor de muncă pentru persoane private de libertate. Activitatea s-a organizat la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, partener constant în desfăşurarea activităţilor cu deținuții, care a facilitat prezența a 8 angajatori din județul Botoșani. Cele 28 de locuri de muncă puse la dispoziție, din domenii precum prelucrarea lemnului, servicii publice, construcții, dar şi pentru muncitori necalificaţi în diverse domenii de activitate, s-au adresat persoanelor condamnate cu domiciliul în județul Botoșani. În prima parte a evenimentului, specialiști din cadrul AJOFM Botoșani au prezentat celor 13 deținuți prezenți, serviciile de care pot beneficia după liberare, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În cea de a doua parte, persoanele private de libertate au beneficiat de servicii de mediere a muncii prin punerea la dispoziție a locurilor de muncă oferite de agenții economici prezenți, dispuși să ofere o șansă pe piața muncii unor persoane supuse riscului marginalizării sociale. Obţinerea unui loc de muncă după liberare reprezintă, deopotrivă, un pas extrem de important în procesul de reinserţie a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, dar încă dificil de realizat. Astfel, pregătirea deţinuţilor pentru a se prezenta la un interviu de angajare devine o prioritate în cadrul demersurilor adresate persoanelor condamnate, prin intermediul programelor aflate în derulare în cadrul unității penitenciare. Activităţile desfăşurate în cadrul bursei s-au concretizat cu promisiuni de angajare pentru o parte dintre cei prezenți, motivați și de exemplele de succes în ceea ce privește reintegrarea socială a deținuților prezentate de către doi angajatori ai unor foste persoane private de libertate.
“Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului” 08.09.2016
OFERTA FORŢEI DE MUNCĂ A PENITENCIARULUI BOTOȘANI
comunicat 08.09.2016 Festival National de Folclor
Comunicat de presa-Biblioteca vie
COMUNICAT DE PRESĂ 28 iunie 2016
„Astăzi am ales să fiu o carte deschisă pentru tine. CITEȘTE-MĂ!”
Penitenciarul Botoșani organizează marți, 28 iunie, la etajul 3 din incinta Uvertura Mall, începând cu ora 12.00, proiectul „Biblioteca Vie”, manifestare desfăşurată la nivel naţional de către toate penitenciarele, la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Scopul acestei manifestări vizează combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele aflate în detenţie, precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin implicarea personalului şi a persoanelor custodiate în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale. La această activitate vor participa, în calitate de „CĂRȚI”, și colaboratori implicați în activități cu deținuții, precum și foști deținuți care vor să împărtășească aspecte ale vieții carcerale și impactul detenției asupra vieții lor sociale.
Biblioteca vie este asemenea unei biblioteci obișnuite, din care cititorii interesați împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp, le citesc și le returnează bibliotecarului, pentru a fi răsfoite de următorii cititori interesați. Sunt două diferențe majore – cărțile sunt persoane, iar citirea lor presupune dialogul cititorului cu acestea.
COMUNICAT DE PRESĂ 25 iunie 2016
COMUNICAT DE PRESĂ 25iunie 2016
Cu ocazia sărbătorii închinate tuturor Sfinților, Penitenciarul Botoșani organizează ziua Hramului Capelei ,,Duminica tuturor sfinţilor”, aflată în incinta unităţii.
Astfel, în cadrul acestui eveniment, un sobor de preoți va oficia sâmbătă, 25 iunie 2016, între orele 17.30 ‑ 20.00, slujba Vecerniei Mari.
Este permis cu această ocazie, accesul pe baza cărții de identitate (fără telefoane mobile, aparate sau alte dispozitive electronice), a credincioșilor care doresc să participe la eveniment.
COMUNICAT DE PRESĂ 10 iunie 2016
„Perseverență, muncă, pasiune”
Vineri, 10 iunie 2016, începând cu ora 1000, 60 de deținuți custodiați de Penitenciarul Botoșani, au asistat la o demonstrație de arte marțiale oferită de Si-Fu Cătălin Amariei, vicepreședintele Federației de Jeet Kune Do Romane.
Evenimentul a avut loc la clubul exterior al unității de deținere, fiind organizat în cadrul proiectului inițiat de Administrația Națională a Penitenciarelor ” De vorbă cu personalitățile locale”.
Exemplu de perseverență, muncă, pasiune, Cătălin Amariei a împărtășit deținuților experiența sa în domeniul artelor marțiale, suscitând interesul auditoriului prin evocarea întâlnirilor cu discipoli ai lui Bruce Lee și a rezultatelor obținute de-a lungul timpului.
Contactul nemijlocit cu persoane care, prin efort propriu susţinut, au obţinut recunoaşterea comunității, precum şi prezentarea directă a unor aspecte de viaţă se pot constitui în subiecte de reflecţie şi pot canaliza resursele individuale ale celor prezenţi în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social.
Comunicat de presă – 23 iunie 2015
” Biblioteca Vie”
Penitenciarul Botoșani organizează în data de 26 iunie 2015, la etajul 3 din incinta Uvertura Mall, începând cu ora 12.00, proiectul „Biblioteca Vie”, manifestare desfăşurată la nivel naţional de către toate penitenciarele, la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Scopul acestei manifestări vizează combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele aflate în detenţie, precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin implicarea personalului şi a persoanelor custodiate în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale.
Biblioteca vie este asemenea unei biblioteci obișnuite, din care cititorii interesați împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp, le citesc și le returnează bibliotecarului, pentru a fi răsfoite de următorii cititori interesați. Sunt două diferențe majore însă: cărțile sunt persoane, iar citirea lor presupune dialogul cititorului cu acestea.
„Biblioteca Vie” oferă prin cărţile sale, poveşti de viaţă interesante care aşteaptă să fie cunoscute şi retransmise, astfel încât Penitenciarul Botoșani te invită să afli informaţii despre mediul penitenciar, despre oamenii care lucrează acolo şi despre persoanele condamnate, te invită să împrumuţi o „carte”!
Comunicat de presă – 22 decembrie 2014
„Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon,
ci o stare de spirit (Calvin Coolidge)”.
Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă de mare încărcătură afectivă, Crăciunul fiind o sărbătoare a bucuriei şi veseliei, marcată prin emoţia naşterii Domnului Iisus Hristos.
În această perioadă membrii Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială au pregătit o serie de activităţi reunite sugestiv în „Proiectul de Crăciun”, menite să promoveze semnificaţia şi spiritul sărbătorilor de iarnă, valorile, tradiţiile creştine şi obiceiurile de iarnă.
În acest context, alături de activitățile cu tradiție în această perioadă a anului, membrii Serviciului Asistență Psihosocială au organizat vineri, 19 decembrie, întâlniri între zece deținuți și copiii acestora pentru care a fost instituită măsura de plasament familial/ rezidenţial, în scopul menținerii legăturii cu familia şi mediul de suport
Glasuri de copii au răsunat în unitatea penitenciară și în zilele următoare, la capela „Duminica tuturor sfinților”, care, prin frumoasele colinde interpretate, au adus o rază de lumină și bucurie în sufletele deținuților din Penitenciarul Botoșani.
Cu aceeași bucurie în suflet, doamna Sofia Vicoveanca a prezentat un frumos program de colinde și cântece tradiționale la care au avut acces 60 de deținuți. Fiind primit cu mare apreciere, programul a fost transmis și prin studioul tv cu circuit închis spre a putea fi vizionat de toți deținuții aflați în custodia penitenciarului.
În perioada premărgătoare Sărbătorii Nasterii Domnului, preotul unității, cu sprijinul preoților din cadrul Protopopiatului Botoșani, oficiază serviciile religioase specifice acestei perioade, urmând ca, în zilele de Crăciun, persoanele condamnate să participe la Sfânta Liturghie.
Organizarea acestor activităţi au ca scop aducerea în rândul persoanelor condamnate a sentimentului de bucurie şi a atmosferei calde pe care le creează colindele şi tradiţiile de sărbători.
Mulţumim, pe această cale, tuturor reprezentanţilor bisericilor şi confesiunilor religioase, reprezentanţilor societăţii civile care au fost alături de Penitenciarul Botoșani şi persoanele condamnate pe tot parcursul anului. Nu în ultimul rând, dorim să mulţumim reprezentanţilor mass-media care, în materialele jurnalistice realizate, au oglindit în mod real şi obiectiv activităţile desfăşurate de către unitatea de detenţie.
Comunicat de presă – 15 decembrie 2014
În perioada 15 – 22 decembrie 2014, Uvertura Mall va fi gazda expoziției „Cadouri fără etichete”, care reuneşte lucrări create de persoane private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani.
Înzestraţi cu talent, sub îndrumarea coordonatorilor Constantin Alexa şi Beatrice Siminiuc, cei nouă deținuți vor expune o serie de lucrări realizate în cadrul atelierelor ocupaționale, care constau în icoane pe lemn, picturi, felicitări şi obiecte decorative dedicate Sărbătorilor de iarnă.
În același context, astăzi, 15 decembrie 2014, începând cu ora 12.00, se va desfășura atelierul de creație la care vor participa elevi din cadrul Centrului de Plasament „Elena Doamna” Botoșani, precum și persoanele prezente interesate de tehnica de confecționare a diverselor decorațiuni pentru bradul de Crăciun.
Participarea deținuților la acţiuni de acest gen are ca scop promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, exersarea unor aptitudini ce se pot dovedi utile ulterior încheierii perioadei privative de libertate, precum şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte eforturile de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Persoanele interesate de a achiziţiona dintre lucrările cu adevărat de excepţie sunt aşteptate începând cu ora 12:00, la etajul 3 al mall-ului, expoziţia fiind deschisă până în data de 22 decembrie 2014.
Comunicat de presă – 12 decembrie 2014
Astăzi Penitenciarul Botoșani a fost gazda șezătorii literare „Invitaţie la lectură – eu citesc, eu povestesc„, la care au participat 35 de deținuți aflați în custodia unității.
Acțiunea face parte din cadrul demersurilor de reintegrare adresate persoanelor aflate în executarea unei măsuri privative de libertate, proiectul inițiat de reprezentanții Serviciului Educație în colaborare cu Biblioteca Județeană făcând posibil ca titluri semnificative literaturii române și universale să încânte cititorii din Penitenciarul Botoșani.
Persoanele care au manifestat interes pentru concursul de astăzi au avut de realizat rezumate ale romanelor primite spre lecturare de la Biblioteca Județeană Botoșani.
Drept apreciere pentru efortul depus, cei clasați pe primele trei locuri au fost răsplătiți cu diplome și cărți înmânate de domnul Vasilache Alexandru, reprezentantul Bibliotecii Județene Botoșani, care s-a implicat direct în realizarea tuturor etapelor concursului.
Comunicat de presă – 11 decembrie 2014
Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă de mare încărcătură afectivă, Crăciunul fiind o sărbătoare care ne reînvaţă să dăruim, să nu-i uităm pe cei sărăci, pe cei bolnavi, pe bătrânii din azile, pe copiii din orfelinate şi pe toţi cei aflaţi în suferinţă.
În această perioadă cu semnificaţii profunde, în care lipsa celor dragi este acut resimţită de persoanele private de libertate, membrii Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială au pregătit o serie de activităţi reunite sugestiv în „Proiect de Crăciun”, menite să promoveze semnificaţia şi spiritul sărbătorilor de iarnă, valorile, tradiţiile creştine, precum şi obiceiurile de iarnă.
În acest context, în data de 11 decembrie 2014, începând cu orele 11.30, Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoșani va fi gazda unui atelier de creație la care vor participa 6 deținuți şi elevi ai instituției de învățământ.
Atelierul de creaţie se desfăşoară în cadrul proiectului „Lada de zestre”, care reprezintă un parteneriat între Penitenciarul Botoşani, Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.
Scopul principal al acestei acţiuni îl constituie valorificarea optimă a disponibilităţilor psihoindividuale, dezvoltarea capacităţii empatice şi stimularea coeziunii de grup, precum şi exersarea unor abilităţilor practice ce se pot dovedi utile foștilor deținuți în perioada post-condamnatorie. În acelaşi context, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare contribuie la formarea unor atitudini prosociale şi a respectului faţă de semeni, creşterea sentimentului de apartenenţă la comunitate, premise necesare reintegrării sociale a celor care au săvârşit infracţiuni.
Comunicat de presă – 9 decembrie 2014
„Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească”
(F. G. Lorca)
Marți, 9 decembrie 2014, începând cu ora 17:00, trupa de teatru a Penitenciarului Botoșani va pune în scena un deosebit spectacol de teatru la Casa Tineretului Botoșani.
Cu implicarea plină de talent actoricesc și regizoral al actrițelor Mirela Nistor și Alexandra Zorilă, alături de colaborarea coregrafică excelentă a Victoriei Bucun, Penitenciarul Botoșani, prin intermediul Serviciului de educaţie şi de asistenţă psihosocială, joacă anul acesta piesa „Așteptându-l pe Godot„, de Samuel Beckett.
Încă din această toamnă, cei șase actori amatori se pregătesc intens pentru a putea oferi publicului prezent un spectacol pregătit cu multă dăruire și bucurie, piesă de teatru care, cu încredere și sprijin din partea actrițelor Teatrului Mihai Eminescu, a crescut frumos spre a fi oferită publicului iubitor de teatru.
Exprimarea prin artă reprezintă o modalitate de implicare a persoanelor condamnate în activităţi menite să dezvolte un comportament prosocial, această activitate urmărind să oglindească potențialul creator și simțul artistic al persoanelor din mediul carceral, vizând consolidarea legăturilor dintre mediul de detenție și societatea civilă.
Intrarea este liberă la debutul trupei de teatru a Penitenciarului Botoșani, eveniment la care sunt așteptați toți iubitorii de teatru și cei interesați de reintegrarea socială a persoanelor care, pentru o perioadă de timp, au fost custodiate în mediul carceral.
Comunicat de presă – 22 noiembrie 2014
” Toleranţa este singura flacără care poate lumina înăuntrul unui suflet mare”
( Victor Hugo)
În data de 22 noiembrie 2014, începând cu ora 10:00, Sala oglinzilor din cadrul Muzeului Județean de Istorie va găzdui o activitate organizată în cadrul proiectului Parteneriat pentru incluziune socială prin cultură.
În contextul în care în acestă lună sunt celebrate, deopotrivă, Ziua internaţională a educației copiilor nevăzători și Ziua internaţională a toleranţei, specialiști din cadrul unității penitenciare au inițiat și dezvoltat un parteneriat cu reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor, ai Centrului de Plasament Elena Doamna, ai Clubului Sportiv Fashion Dance și Muzeului Județean de Istorie Botoșani.
Activitatea, la care vor participa 15 deținuți aflați în custodia Penitenciarului Botoșani, copii nevăzători și elevi din cadrul centrului de plasament, promovează acceptarea diversității și promovarea incluziunii sociale prin activități cultural artistice.
Toleranța este respectul, acceptarea și aprecierea diversității ca formă de exprimare a umanității noastre, astfel promovarea unui comportament responsabil şi tolerant, prin conştientizarea importanţei relaţiilor interumane bazate pe înţelegere şi acceptare, reprezintă un deziderat pentru fiecare partner implicat în acest proiect.
Comunicat de presă – 20 noiembrie 2014
În data de 20.11.2014, în intervalul 10:00 – 12:00, la sediul Penitenciarului Botoşani s-a desfășurat „Bursa locurilor de muncă”.
Activitatea s-a organizat cu sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, partener constant în desfăşurarea activităţilor cu deținuții, care a facilitat prezența a 11 angajatori din județul Botoșani. Cele 40 de locuri de muncă puse la dispoziție, din domenii precum prelucrarea lemnului, servicii publice, construcții, croitorie, dar şi pentru muncitori necalificaţi în diverse domenii de activitate, se adresează persoanelor condamnate cu domiciliul în județul Botoșani.
Obţinerea unui loc de muncă după liberare reprezintă, deopotrivă, un pas extrem de important în procesul de reinserţie a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, dar încă dificil de realizat. Astfel, pregătirea deţinuţilor pentru a se prezenta la un interviu de angajare devine o prioritate în cadrul demersurilor adresate persoanelor condamnate, prin intermediul programelor aflate deja în derulare în cadrul unității penitenciare.
Scopul activităţii de astăzi a fost promovarea de către operatorii economici a ofertelor de locuri de muncă vacante, atât pentru deţinuţii calificaţi într-o meserie, cât și pentru cei fără calificare profesională, prin realizarea de interviuri directe între persoanele custodiate și agenți economici locali, în vederea creşterii şanselor de angajare a acestora. În același context, s-a urmărit luarea în evidență a acestora de către reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Activităţile desfăşurate în cadrul bursei s-au concretizat cu promisiuni ferme de angajare pentru o parte dintre persoanele private de libertate aflate în ultima parte a executării pedepsei.
Comunicat de presă – 16 noiembrie 2014
Referitor la exercitarea dreptului de vot de către deținuții din Penitenciarul
Botoșani la alegerile pentru Preşedintele României
Astăzi, 16 noiembrie 2014, deţinuţii aflaţi în custodia Penitenciarului Botoșani şi-au exercitat dreptul la vot la alegerile prezidențiale din acest an.
În conformitate cu prevederile legale, pentru exercitarea dreptul de vot, a fost necesar ca aceștia să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- vârsta de peste 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor şi care posedă act de identitate valabil;
- cetăţenia română
- sunt arestate preventiv, indiferent de faza procesuală
- sunt condamnate definitiv la pedeapsa închisorii sau detenţiunii pe viaţă şi nu li s-a interzis dreptul de vot
- solicită în scris preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să-şi exprime dreptul de vot.
În cadrul turului al II-lea de scrutin desfăşurat pentru alegerea Preşedintelui României, 895 deținuți au fost identificați ca având drept de vot şi şi-au exprimat în scris intenţia de a vota, din totalul de 972 de deținuți.
Penitenciarul Botoșani este arondat secţiilor nr. 80, 83 și 87 de votare din municipiul Botoșani, iar pentru exercitarea dreptului de vot al persoanelor private de libertate reprezentanţii celor două secţii s-au deplasat la sediul unităţii cu urnele speciale.
Administraţia penitenciarului şi comisiile de votare ale secţiilor mai sus amintite au dispus toate măsurile pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului.
Comunicat de presă – 2 noiembrie 2014
Referitor la exercitarea drepturilor electorale de către persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Botoșani
În data de 2 noiembrie 2014, începând cu ora 07:30, la sediul Penitenciarului Botoșani, îşi vor putea exercita dreptul de vot, în cadrul primului tur de scrutin desfăşurat pentru alegerea Preşedintelui României, 767 de persoane private de libertate care au fost identificate ca având drept de vot şi şi-au exprimat în scris intenţia de a vota, din totalul de 947 de deținuți.
În conformitate cu prevederile legale, persoanele private de libertate pot să-şi exercite dreptul de vot dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
– au vârsta de peste 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor şi care posedă act de identitate valabil;
– sunt arestate preventiv, indiferent de faza procesuală sau sunt condamnate definitiv şi nu li s-a interzis dreptul de vot (nu pot alege persoanele puse sub interdicţie şi persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă);
– au cetăţenia română;
– solicită în scris preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să-şi exprime dreptul de vot.
Penitenciarul Botoșani este arondat secţiilor nr. 80, 83 și 87 de votare din municipiul Botoșani, iar pentru exercitarea dreptului de vot al persoanelor private de libertate reprezentanţii celor două secţii se vor deplasa la sediul unităţii cu urna specială.
Comunicat de presă – 13 octombrie 2014
„Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar și când se părea că nu mai este nici o speranță.” D.B. Carnegie
Luni, 13 octombrie 2014, începând cu ora 1000, în sala de conferințe Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia, va avea loc „Masa rotundă privind incluziunea socială și rolul parteneriatelor / comunității în succesul acestui demers” în cadrul campaniei naționale „Reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, calea către o comunitate mai sigură„.
Activitatea organizată de Penitenciarul Botoșani face parte din campania naţională de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica reintegrării sociale a deţinuţilor şi are ca scop conştientizarea de către membrii societății civile a importanţei reintegrării sociale a foştilor deţinuţi, ca premisă esenţială în creşterea gradului de siguranţă comunitară.
Manifestarea organizată în cadrul Proiectului POSDRU/165/6.2/S/141062 „Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie (PRISON)„ se adresează reprezentanţilor societăţii civile, precum și organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale.
Obiectivul general al campaniei, coroborat cu obiectivele proiectului inițiat de Penitenciarul Botoșani, urmărește creşterea oportunităţilor, din comunitate, pentru reintegrarea socială a persoanelor care au executat o pedeapsă privativă de libertate.
Cu această ocazie, pe lângă prezentarea aspectelor problematice cu care se confruntă persoanele private de libertate după liberare, vor fi diseminate principalele activităţi desfăşurate cu persoanele aflate în detenţie în cadrul Proiectului Prison, poveşti de succes ale unor foşti deţinuţi, precum şi vizionarea unor filme de sensibilizare privind situaţia acestora.
De asemenea, tot cu această ocazie, va avea loc şi o mini expoziţie cu lucrări artistice realizate de către deţinuţi în cadrul atelierelor ocupaționale.
Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar ca demersurile iniţiate de sistemul penitenciar (prin intervenţiile realizate cu persoanele custodiate în perioada executării pedepsei) să beneficieze de suportul şi concursul comunităţilor locale, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar şi de beneficiari ai întregului proces de reinserţie socială.
Comunicat de presă – 15 septembrie 2014
Luni, 15.09.2014 ora 10:00, la Penitenciarul Botoșani a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar pentru 69 persoanele private de libertate.
La festivitate au participat cadrele didactice ce vor preda materiile de curs pe întreaga durată a anului şcolar pentru persoanele private de libertate înscrise la cursurile şcolare precum şi lucrători ai serviciilor de educaţie şi intervenţie psihosocială din cadrul penitenciarului. Evenimentul a fost precedat de slujba de Te Deum, oficiată de preotul unităţii.
Reprezentarea din partea unităţii de învăţământ a fost asigurată de doamna Loredana Secrieru, director al Liceului Tehnologic Special „Sf. Stelian” Botoșani și doamna inspector Adăscăliței Antonica.
Efectivul înscris în anul şcolar 2014 – 2015 cuprinde un număr de 26 de elevi în învăţământul primar și 43 de elevi în învăţământul gimnazial.
Programa şcolară cuprinde aceleaşi materii şi bareme de evaluare ca în toate şcolile similare din sistemul educaţional românesc.
Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele private de libertate care promovează un an şcolar beneficiază de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsă
Administraţia penitenciarului a pregătit corespunzător spaţiile pentru desfăşurarea activităţilor educative, punând la dispoziţia elevilor şi profesorilor 8 săli de clasă și o bibliotecă.
Educaţia persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate pentru administraţia penitenciarului, prin aceasta realizându-se pregătirea acestora pentru revenirea în societate şi sporirea şanselor de reintegrare în societate.
Comunicat de presă – 26 august 2014
Mâine, 27.08.2014, un grup de 12 persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Botoşani vor vizita Muzeul Judeţean de Istorie – secția Etnografie.
Activitatea, desfăşurată în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii, vine în completarea demersurilor educative de dezvoltare a universului cunoaşterii destinate persoanelor private de libertate custodiate în unitatea penitenciară.
Cu acest prilej, deținuții vor vizita cele cinci săli tematice ale muzeului care păstrează peste 3000 de piese reprezentative pentru: arhitectura populară, ocupaţiile locuitorilor din zonă, tradiţii şi meşteşuguri, ceramică, piese de mobilier, port popular, ţesături, accesorii pentru diverse obiceiuri din zona judeţului Botoşani.
Persoanele condamnate participante la această activitate au fost selectionate avându-se în vedere dorinţa acestora de participare în cadrul activităţii, precum şi comportamentul pozitiv al acestora pe perioada detenţiei.
Vizita la muzeu este cuprinsă în sfera activităţilor cultural-educative menite să dezvolte orizontul cultural a persoanelor private de libertate, urmărind să promoveze cultura, tradițiile și meșteșugurile populare din zona etnografică Botoșani.
Participarea deținuților la acţiuni de acest gen contribuie la promovarea unor comportamente prosociale, menţinerea legãturii cu comunitatea constituind un factor favorizant al procesului de reinserţie postcondamnatorie.
Comunicat de presă – 14 iulie 2014
Luni, 14 iulie 2014, persoanele condamnate din Penitenciarul Botoșani se vor bucura de prezența campionului național la skandenberg Radu „Valahu” și arbitrul Cristian Anheliuc, supranumit și „Micutzu”.
În acest sens, personalul Serviciului Educație organizează o competiție de skandenberg, la care vor participa 50 de persoane private de libertate, căștigătorii fiind desemnați de către cei doi sportivi de performanță.
Prin activitatea planificată se urmărește exploatarea energiilor fizice ale persoanelor condamnate în vederea formării abilităţilor şi competenţelor sociale, a comportamentelor non-agresive, a stimulării spiritului de fairplay prin mijloace alternative de petrecere a timpului liber, integrând principiile nondiscriminării, transparenţei şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Comunicat de presă – 3 iulie 2014
Investeşte în oameni !
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară 6 ,,Promovarea incluziunii sociale”
Domeniul major de intervenţie 6.2 ,,Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”
Titlul proiectului: POSDRU/165/6.2/S/141062 „Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor in Nevoie (PRISON)”
Joi, 03 iulie 2014, începând cu ora 10.30, la Sala de conferințe Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia din municipiul Botoșani, va avea loc Conferința de lansare a proiectului
„Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie (PRISON)”
Proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 POSDRU/165/6.2/S/141062, se implementează în perioada 23.04.2014 – 22.10.2015 de către Penitenciarul Botoșani, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Penitenciarele Poarta Albă, Codlea și Giurgiu, Asociația Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială Galați și Fundația Solidaritate și Speranță Iași.
Obiectivul general al proiectului este facilitarea incluziunii sociale și ocupării persoanelor private de libertate din penitenciarele aflate în 4 județe din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Centru, Sud Muntenia prin asigurarea accesului la programe de formare profesională integrate în vederea dezvoltării competențelor profesionale și abilităților în diverse meserii recunoscute pe piața muncii, asistență de specialitate în acțiunile vizând ocuparea și creșterea calității vieții și acțiuni de combatere/diminuare a marginalizării sociale a acestora.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- imbunătățirea activităților desfașurate în penitenciare, care au drept scop creșterea interesului și încrederii persoanlor private de libertate pentru participarea la activitățile de reintegrare socială, pentru adoptarea unor comportamente sociale adecvate și renunțarea la acțiuni și comportamente deviante sau negative, creșterea interesului pentru asigurarea mijloacelor de subzistență prin munca cinstită, creșterea calității vieții, inclusiv prin programe de dezvoltare a abilităților și inițiativei antreprenoriale în rândul deținuților.
- adaptarea metodelor și tehnicilor de desfășurare a activităților din penitenciare, vizând reinserția socială, la realitățile sociale și ale sistemului penitenciar românesc;
- asigurarea participării detinuților din cele 4 penitenciare la programe de calificare și recalificare dedicate și personalizate, adaptate la specificul populației penitenciare, în vederea obținerii și certificării compețentelor profesionale în meserii recunoscute și căutate pe piața muncii din cele 4 regiuni;
- asigurarea posibilității exersării și dezvoltării abilităților dobândite în condiții reale de muncă prin desfășurarea de către persoanele private de libertate calificate a anumitor activități lucrative în locul de deținere sau în afara acestuia, până la liberarea din penitenciar;
- schimbarea atitudinii sociale față de deținuți și foști deținuți și schimbarea percepției comunității față de activitățile desfășurate în penitenciare și importanța demersurilor de reintegrare socială a acestora;
- asigurarea asistenței de specialitate în demersurile vizând accesarea unui loc de muncă;
- creșterea motivației pentru schimbare prin promovarea în rândul persoanelor private de libertate a unor exemple de succes
- asigurarea posibilităților de pregătire și perfecționare a personalului din cele 4 unități penitenciare în vederea creșterii calității activităților desfașurate, atât de personalul care lucrează direct și nemijlocit cu deținuții, cât și de personalul care asigură managementul, la toate nivelele, în cele 4 instituții
Principalele activități care vor fi desfăşurate în cadrul proiectului:
- Dezvoltarea și implementarea unui model de evaluare, dezvoltare profesională și personală și furnizarea programelor și activităților suport pentru persoanele private de libertate din penitenciarele din cele 4 regiuni în vederea reintegrării socio-profesionale a acestora
- Programe de calificare/recalificare profesională pentru minim 630 persoane, din care 40 de etnie rromă
- Dezvoltarea și furnizarea serviciilor sociale de suport, consiliere și orientare profesională în carieră pentru deținuți
- Derularea unor programe și activități specifice vizând dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă
- Derularea unor programe și activități specifice suport pentru persoanele dependente
- Derularea unor programe de dezvoltare a inițiativei antreprenoriale în rândul deținuților și organizarea unor concursuri de proiecte antreprenoriale plecând de la situația reală în care se află deținuții (nivel de calificare, suport material și familial), evaluarea acestora și premierea celor mai bune 5 proiecte din fiecare unitate parteneră
- Organizarea unor campanii vizând schimbarea atitudinii sociale față de persoanele aflate și/sau liberate din detenție la nivelul comunităților de apartenență
- Implementarea unui nivel calitativ superior al activităților cu deținuții prin programe de pregătire a angajaților, grupuri de lucru, schimburi de bune practici
- Organizarea și desfășurarea a unor burse a locurilor de muncă pentru deținuți
- Realizarea unui studiu de impact cu privire la schimbările survenite asupra persoanelor aflate în detenție sau care au fost anterior în detenție, prin participarea la programe și activități vizând incluziunea socială.
Grupul ţintă în acest program este format din 1960 persoane private de libertate, custodiate din Penitenciarele Botoşani, Poarta Albă, Codlea și Giurgiu care se vor califica în 16 tipuri de meserii și 300 de angajați ai instituțiilor.
Acest proiect se integrează în seria principalelor politici comunitare care se adresează nevoilor de integrare pe piaţa forţei de muncă a persoanelor aflate în situaţie de risc, şi anume, Strategia Europeană de Ocupare şi Cadrul Strategic pentru Egalitatea de Şanse.
La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ai Penitenciarului Botoşani și reprezentanţi ai unităților partenere.
Comunicat de presă – 26 iunie 2014
Joi, 26 iunie 2014, la Penitenciarul Botoșani a răsunat muzica populară, peste 60 de persoane private de libertate având posibilitatea să participe la reprezentarea oferită de ansamblul Școlii Populare de Arte Botoșani.
Sub îndrumarea profesorilor Călinescu Alina, Fantu Viorel și Postolache George-Robert, 20 de elevi, în costume tradiţionale, au prezentat un program artistic în cadrul căruia au interpretat vocal și instrumental frumoase cântece populare româneşti, acompaniate de dansuri tradiționale, pentru a aduce bucurie în sufletul celor prezenți.
Exemplul oferit de elevii Școlii Populare de Arte poate constitui un factor motivațional pentru persoanele aflate în penitenciar și contribuie la diminuarea diferențelor între viața în detenție și viața în libertate.
Acţiunea de la Penitenciarul Botoșani se încadrează în şirul de evenimente cultural-artistice organizate în colaborare cu societatea civilă și are ca scop promovarea frumuseții folclorului și tradițiilor populare românești în rândul persoanelor private de libertate, precum şi dezvoltarea respectului, ca valoare şi însuşire civică de comportament şi convieţuire umană.
Comunicat de presă – 19 iunie 2014
Miercuri, 18.06.2014, ora 10.00, la sediul Penitenciarului Botoşani a avut loc festivitatea de închidere a anului şcolar 2013 – 2014, activitate la care au participat un număr de 74 de elevi – persoane private de libertate, învăţători, profesori şi diriginţi care au asigurat predarea la clase.
Ca şi în anii anteriori, activitatea de predare a fost asigurată de cadre didactice delegate din cadrul Liceului Tehnologic Special „Sf. Stelian” Botosani şi a vizat, în principal, următoarele materii: matematică, limba şi literatura română, biologie, geografie – istorie, precum şi alte materii corespunzătoare programei şcolare. La începutul anului şcolar au fost înscrise în învăţământului primar şi gimnazial un număr de 85 de persoane custodiate, la sfârşit de an înregistrându-se o promovabilite de 86%, după cum urmează: învăţământ primar 34 elevi, gimnazial 40 elevi și clasa a IX-a 12 absolvenţi.
Reprezentarea din partea unităţii de învăţământ va fi asigurată de doamna Loredana Secrieru, director al Liceului Tehnologic Special „Sf. Stelian” Botosani.
Educaţia persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate pentru administraţia unităţii penitenciare, prin aceasta asigurându-se pregătirea acestora pentru revenirea în societate şi sporirea şanselor de reintegrare socială.
Comunicat de presă- 19 iunie 2014
„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”
(Mahatma Gandhi)
În data de 19 iunie 2014, începând cu orele 12:00, Uvertura Mall va fi gazda ediției a doua a concursului „Invitaţie la reciclare”, proiect interpenitenciar din regiunea Nord-Est, care reuneşte o serie de lucrări create de persoane private de libertate custodiate în Penitenciarele Botoşani, Bacău şi Tg. Ocna, în parteneriat cu Agenţia de Protecţia Mediului Botoşani.
Acţiunea de reciclare creativă reprezintă metoda cea mai la îndemână prin care persoanele private de libertate se pot implica activ în acţiuni de promovare a mediului. Ideea proiectului vine în completarea activităţilor în care sunt implicate persoanele custodiate, pentru a le oferi oportunitatea de a realiza obiecte unice, frumoase, utile sau pur decorative, obiecte inedite din ceea ce alţii consideră deşeuri, de a găsi frumosul în orice bucăţică de hârtie, pet sau doză de suc.
În procesul de jurizare a creaţiilor, pentru fiecare secţiune a proiectului – lucrări artistice / lucrări cu utilitate practică, vor fi implicate toate persoanele prezente la expoziţie, alături de copii din cadrul Centrului de Plasament „Elena Doamna” și Centrul Pinocchio Botoșani.
Participarea persoanelor private de libertate la acţiuni de acest gen are ca scop stimularea exersării spiritului creativ prin refolosirea materialelor reciclabile, precum şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte eforturile şi atitudinea pro-reciclare şi de protejare a mediului înconjurător a persoanelor private de libertate.
Comunicat de presă – 12 iunie 2014
Prima Duminică după Rusalii, închinată Tuturor Sfinţilor, este prilej de bucurie şi înălţare duhovnicească la Penitenciarul Botoşani. În această zi se cinstesc ocrotitorii şi ctitorii Capelei din incinta unităţii de deţinere, Soborul tuturor sfinţilor fiind hramul principal al acestei biserici.
Evenimentul va reuni un sobor de preoţi din municipiul Botoşani, alături de personalul unităţii penitenciare şi persoane private de libertate custodiate.
Programul activităţilor va începe sâmbătă, 14 iunie 2014, la ora 1730 cu slujba de Vicernie săvârşită de către soborul de preoţi, în cadrul acesteia fiind pomeniți toţi cei care au lucrat de-a lungul timpului unitatea penitenciară, dar şi credincioşi martiri din perioada comunistă (preoţi care au pătimit în acest penitenciar). Evenimentul va continua și în ziua de duminică, cu săvârșirea Sfintei Liturghii între orele 0900 – 1200și Sfântul Maslu între orele 1700 – 1900.
Reamintim credincioşilor care vor da curs invitaţiei noastre că accesul în Capela „Duminica tuturor sfinţilor” din incinta Penitenciarului Botoşani se va face în baza actului de identitate, după programul mai sus menționat.
Comunicat de presă – 02 iunie 2014
În fiecare an, la data de 31 mai, la nivel internaţional se organizează diferite manifestări pentru a marca „Ziua Mondială Anti-fumat”, dată care reuneşte fumători din întreaga lume într-un angajament de a renunţa la tutun.
Cu această ocazie, luni, 02.06.2014, personalul Serviciului Educaţie în colaborare cu domnul Mihai Muscăliţa, reprezentant al Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie Botoşani, a organizat, o activitate instructiv – educativă dedicată persoanelor private de libertate.
În expunere s-au făcut referiri la bolile provocate de fumat, statistici la nivel mondial cu privire la cazurile de deces în rândul persoanelor fumătoare, metode de renunţat la fumat, fumatul activ versus fumatul pasiv, fumatul în rândul tinerilor și beneficiile renunţării la fumat.
La începutul secolului XXI, tutunul este considerat a fi a doua cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită. Prin activitatea desfăşurată s-a urmărit ca persoanele custodiate să beneficieze de o informare corectă şi avizată cu privire la efectele nocive ale fumatului, precum şi despre noile modalităţi care facilitează renunţarea la comportamentul adictiv.
Demersurile educative destinate persoanelor private de libertate au rolul asigurării unei educaţii sanitare preventive şi formării unui mod de viaţă sănătos, în vederea diminuării numărului de îmbolnăviri şi reducerea comportamentelor cu risc pentru sănătate.
Comunicat de presă – 1 iunie 2014
„Sufletul de copil este inima fiecarei varste” (Lucian Blaga)
1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului, este o ocazie de a sărbători copilăria, de a promova o viziune pozitivă asupra condiţiei umane în general şi a copilului în special, în rândul persoanelor private de libertate, minori şi adulţi, custodiate în cadrul Penitenciarului Botoşani
În perioada 15.05 – 06.06.2012, personalul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Botoşanii, desfăşoară o serie de activități în cadrul proiectului Copilăria, inima tuturor vârstelor, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor publice din domeniul protecţiei copilului.
Proiectul adresat tinerilor custodiaţi de unitatea noastră cuprinde o serie activităţi și întreceri sportive organizate în colaborare cu reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, la care au participat 19 copii din cadrul Centrului de Plasament Elena Doamna și Centrul Penal Pinochio Botoșani. Prin demersurile desfăşurate s-a urmărit crearea unei ocazii de a socializa, de a învăţa şi exersa conduite prosociale, acţiuni ce contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine şi creşterea încrederii în propria persoană.
În data de 04.06.2014, cu ocazia Zilei internaționale a copiilor victime ale agresiunii, la sediul Penitenciarului Botoşani, a avut loc activitatea de prevenire a violenţei şi altor forme de abuz asupra copilului. Dezbaterea a fost desfăşurată în parteneriat cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani şi a urmărit sensibilizarea persoanelor private de libertate adulte faţă de suferinţa copilului abuzat.
În acelaşi context, prin concursul de creaţie epistolară Gânduri părintești, cu adresabilitate persoanelor private de libertate adulte custodiate, se urmăreşte promovarea acelor valori sufleteşti menite să sensibilizeze şi să sublimeze gradul de implicare a adulţilor părinţi şi viitori părinţi, prin încurajarea asumării rolului parental în relaţie cu proprii copii.
Susţinerea activităţilor pentru marcarea zilei de 1 Iunie contribuie la ameliorarea climatului afectiv al persoanelor aflate în custodie penitenciarã, îmbunătățirea relațiilor intrafamiliale pentru persoanele condamnate care aucalitatea de părinte, precum și la schimbarea atitudinii şi mentalitãţii din comunitate în legãturã cu situaţia acestora şi posibilitatea de reintegrare în societate.
Comunicat de presă – 26 mai 2014
La solicitarea Biroului Electoral Central, prin Decizia nr. 10 D/27.03.2014 în vederea aplicării unitare a Legii nr 33/16.01.2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu articolul 36 din Constituţia României, administraţia Penitenciarului Botoşani a dispus măsurile necesare pentru a asigura persoanelor custodiate cu drept de vot posibilitatea exercitării drepturilor electorale.
În acest sens, în data de 25.05.2014, persoanele private de libertate care nu şi-au pierdut drepturile electorale au avut posibilitatea să voteze prin intermediul unor urne speciale în baza actului de identitate, potrivit normelor procedurale prevăzute.
În ceea ce priveşte Penitenciarul Botoșani, un număr de aproximativ 682 de persoane private de libertate au solicitat înscrierea în listele speciale, dintre care 674 de deținuți și-au exercitat dreptul de vot.
Pentru asigurarea participării persoanelor private de libertate la vot, în incinta Penitenciarului Botoșani s-a amenajat un spaţiu corespunzător pentru amplasarea urnelor speciale şi a cabinelor de vot, în condiţii de asigurare deplină a secretului votului. Menţionăm că unitatea noastră este arondată secţiilor de votare nr. 80, 83 și 84 Botoșani.
Comunicat de presă – 13 mai 2014
privind înscrierea la instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru sistemul penitenciar
Penitenciarul Botoșani demarează procesul de selecție a absolvenţilor de liceu pentru participarea la concursul de admitere organizat de instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru sistemul penitenciar.
Astfel, persoanele interesate se pot prezenta la sediul penitenciarului pentru înscrierea la următoarele instituţii de formare a personalului din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională:
1. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Poliție, specializarea „Ordine și siguranță publică” – penitenciare, curs de zi, durata studiilor 3 ani, 40 de locuri (bărbați și femei);
2. Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti, Facultatea de Informații, curs de zi, durata studiilor 3 ani:
- specializarea Psihologie – Informații – 10 locuri (bărbați și femei);
- specializarea Studii de securitate și informații – 5 locuri (bărbați).
3. Institutul Medico – Militar Bucureşti – Facultatea de medicină, cursuri de zi, durata studiilor 6 ani – 10 locuri (bărbați și femei); Facultatea de medicină dentară, cursuri de zi, durata studiilor 6 ani – 5 locuri (bărbați și femei); Farmacie, cursuri de zi, durata studiilor 5 ani – 1 loc (bărbați și femei);
4. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Facultatea de Management Militar, pentru domeniile de licență:
- Științe militare, informații și ordine publică – programul de studii Management economico – financiar, Specialitatea militară Finanțe – contabilitate, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani – 5 locuri (bărbați și femei);
- Științe administrative – programul de studii Administrație publică, Specialitatea militară Intendență, cursuri de zi, durata studiilor 3 ani – 5 locuri (bărbați și femei).
5. Academia Tehnică Militară Bucureşti – Facultatea de Mecatronică și Sisteme Integrate de Armament, domeniul de licență Inginerie civilă – specializarea Construcții și fortificații (Inginer de construcții și fortificații), cursuri de zi, durata studiilor 4 ani – 3 locuri (bărbați și femei); – Facultatea de Sisteme Electronice și Informații Militare, domeniul de licență Calculatoare și tehnologia informației, specializarea Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională, cursuri de zi, durata studiilor 4 ani – 4 locuri (bărbați și femei); – Facultatea de Sisteme Electronice și Informații Militare, domeniul de licență Inginerie electronică și telecomunicații – specializarea Transmisiuni, cursuri de zi, durata studiilor 4 ani – 2 locuri (bărbați și femei).
6. Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, cursuri de zi, durata studiilor 2 ani:
- Auto – specializarea Auto – 10 locuri (bărbați și femei);
- Comunicații și informatică – specializările:
- Tehnică de comunicații – 5 locuri (bărbați și femei);
- Operare și mentenanță echipamente de comunicații – 5 locuri (bărbați și femei);
- Construcții – specializarea Construcții – 2 locuri (bărbați și femei);
- Intendență – specializarea Bucătar – 10 locuri (bărbați și femei).
7. Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, cursuri de zi, durata studiilor – 1 an, 190 de locuri bărbați, 30 de locuri femei.
Detalii suplimentare referitoare la metodologia de admitere se pot obține accesând pagina web www.anp.gov.ro/Carieră/Admitere-în-instituții-de-învățământ a Administrației Naționale a Penitenciarelor, sau la Compartimentul resurse umane și formare profesională al Penitenciarului Botoșani.
Comunicat de presă – 13 mai 2014
În data de 14.05.2014, începând cu ora 09.00, la Penitenciarul Botoșani va avea loc activitatea „O zi în penitenciar” la care vor participa opt elevi ai Liceul Tehnologic Grigore Antipa Botoșani.
Programul, cu aplicabilitate la nivel naţional, se alătură altor activităţi prevăzute în Protocolul de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi se înscrie pe linia activităţilor de prevenţie primară a comportamentelor deviante în rândul tinerilor liceeni din judeţ. Atât tinerii liceeni, cât şi persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoşani vor colabora în vederea diseminării informaţiilor privitoare la consecinţele faptelor antisociale şi importanţa deciziilor responsabile în conturarea viitorului adolescenţilor.
Derularea programului în cadrul conţinuturilor curriculare oferă o experienţă inovatoare pentru adolescenţii liceeni, adresându-se capacităţii de luare a deciziilor şi auto-responsabilizare. De asemenea, se asigură şi experienţe pedagogice constructive pentru persoanele private de libertate datorită faptului că devin figuri ce orientează comportamentele adecvate, investind în propria lor resocializare şi reabilitare.
În a doua fază de derulare a programului tinerii liceeni vor fi implicaţi într-o experienţă simulată, în mediul penitenciar, care le va oferi posibilitatea de a cunoaşte aspecte ale mediului penitenciar şi reprezentativitatea noţiunii privării de libertate atât din perspectiva proprie, precum şi din perspectiva persoanelor custodiate. Pentru a conferi veridicitate paşilor parcurşi de tinerii elevi, activitatea se va desfăşura cu implicarea angajaţilor unităţii de detenţie.
Faza a treia a programului are drept obiective urmărirea impactului psihosocial al experienţei trăite în penitenciar şi consolidarea informaţiilor asimilate. Este o fază considerată fundamentală pentru succesul proiectului, constând în activităţi de diseminare a informaţiilor realizate la nivelul unităţii de învăţământ.
Comunicat de presă – 24 aprilie 2014
În data de 24 aprilie 2014, începând cu ora 10.00, formaţia instrumental – vocală Jail Project compusă din 6 persoane private de libertate din Penitenciarul Botoşani va susţine un program muzical la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Leorda. Prin intermediul activității, membrii formaţiei doresc să aducă un zâmbet şi un moment de voie bună persoanelor aflate în centrul de îngrijire.
În același context, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare, a aptitudinilor creative a persoanelor private de libertate în sprijinul semenilor contribuie la dezvoltarea unor comportamente prosociale.
Comunicat de presă – 09 martie 2014
Motto: „Nu contează etnia, ci contează omenia”
În România se sărbătorește în fiecare an, la începutul lunii aprilie, „Ziua internațională a romilor”, în cadrul primului Congres Internațional al Romilor din 8 aprilie 1971 fiind adoptat și imnul „Gelem, gelem”.
În acest sens, în data de 09.04.2014, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Comunitară Inter-Activă A.D.C.I.A., persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Botoşani au participat la activităţi organizate în cadrul proiectului „Ziua Internaţională a Romilor„.
Programul activităţilor prevăzute cu persoanele private de libertate a demarat la Penitenciarul Botoşani, începând cu orele 12:00, cu un moment artistic susţinut de formaţia instrumental – vocală „Jail Project”. În continuarea proiectului s-a organizat un cerc de dezbatere pe tema istoriei, tradiţiei şi valorilor romilor, a drepturilor omului și minorităților, dar și despre elementele de actualitate privind oportunitățile de reintegrare socială.
Bazat pe principiului diversităţii culturale și al nediscriminării, obiectivul principal al programului de activităţi vizează stimularea comunicării interpersonale şi valorizarea diversităţi prin acceptarea diferenţelor interculturale, în încercarea de a depăşi sau limita diferenţele de natură socială şi culturală.
Comunicat de presă- 27 martie 2014
Penitenciarul Botoşani, în cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani, Inspectoratul Judeţean de Poliție Botoșani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani și Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani ca urmare a Protocolului încheiat între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Justiţiei, a desfășurat începând cu ora 12:00, un exercitiu specific de interventie cu forțe și mijloace în teren, pentru limitarea și înlăturarea efectelor unor situații de urgență.
Cu ocazia acestei acţiuni au fost simulate și soluționate două situaţii tactice: incendiu la punctul de lucru interior artizanat, precum şi tulburarea ordinii în cadrul unei secții de deținere.
La finalizarea celor două situații operative s-a evaluat capacitatea de intervenţie şi reacţie a personalului unităţii în situaţii de urgenţă, timpii operativi de intervenţie ai forţelor proprii, precum și eficienţa managerială în situaţii de urgenţă a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Scopul acestor exerciţii tehnico-tactice a fost acela de a dezvolta abilităţile personalului şi capacitatea de intervenţie rapidă pentru soluţionarea eficientă a posibilelor incidente, dar şi de menţinere a unui grad ridicat de siguranţă a unității penitenciare.
Comunicat de presă – 20 martie 2014
„Poezia este creaţia ritmică a frumuseţii în cuvinte.”
(Edgar Alan Poe)
Ziua Internațională a Poeziei, marcată anual la 21 martie ca urmare a deciziei UNESCO din anul 1999, reprezintă o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
Cu această ocazie, astăzi 20 martie 2014, poetul Sorin Poclitaru va participa la șezătoarea literară organizată la Penitenciarul Botoșani, cu un recital de poezii pentru persoanele private de libertate participante la diverse concursuri de creaţie literară și colaboratori la revista Caietele lui Cain.
Activităţile prilejuite de această activitate se înscriu în şirul de activităţi care au ca scop încurajarea afirmării persoanelor private de libertate în domeniul creaţiei literare şi artistice, prin participarea acestora la activităţi valorizatoare care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine şi creşterea încrederii în propria persoană.
Campanie de recrutare a candidaţilor pentru ocuparea locurilor cuprinse în oferta educaţională a anului 2014
În perioada 17 – 28 martie, o echipã mixtã a Penitenciarului Botoşani, formatã din personalul Biroului Resurse Umane şi Formare Profesională și Serviciulul de Educatie si Asistentã Psihosocialã va derula, în liceele din județele Botoşani și Suceava, o campanie de informare privind admiterea în anul 2014 în unitãtile de învãtãmânt proprii sistemului penitenciar, dar și a institutiilor partenere la procesul de învãtãmânt din MApN, si MAI care formeazã personal pentru penitenciare.
Astfel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, în sesiunea 2014, locuri la: Academia Tehnică Militară Bucureşti, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Institutul de Medicină Militară, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Piteşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna.
În cadrul campaniei de informare, liceenilor le vor fi prezentate materiale informative video și pliante apartinând scolilor de ofiteri si agenti de penitenciare, promovându-se totodatã si diverse alte materiale pentru tinerii interesati sã dezvolte o carierã în domeniul executional penal.
Printre avantajele oferite de aceste instituţii de învăţământ se pot enumera:
– asigurarea unui climat organizaţional motivant prin numeroase oportunităţi de realizare pe plan profesional;
– asigurarea unui loc de muncă stabil, după absolvire, prin repartizarea într-o unitate a sistemului penitenciar;
– asigurarea unei solde lunare pe timpul studiilor;
– asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării.
Prin activitatea depusă, viitorii ofiţeri şi agenţi din sistemul administraţiei penitenciare vor face parte dintr-un segment important al siguranţei, apărării şi ordinii publice şi vor avea posibilitatea să contribuie la creşterea siguranţei în comunitate, prin crearea unui mediu custodial sănătos şi sigur.
Înscrierea (depunerea dosarului de candidat) la concursul de admitere, pentru oricare dintre instituţiile de învăţământ prezentate anterior se realizează la sediul unităţii penitenciare. Informaţiile referitoare la condiţiile de participare, documentele necesare în vederea depunerii dosarelor, tematica şi bibliografia în vederea susţinerii examenelor pot fi obţinute consultând site-urile instituțiilor de învãțãmânt sau la de la Biroul Resurse Umane şi Formare Profesională din cadrul Penitenciarului Botoşani, Str. I.C. Brătianu nr. 118 sau la numărul de telefon: 0231/515937–interior 145, fax: 0231/535421, e-mail: pbotosani@anp.ro.
Comunicat de presă – martie 2014
Luna Mărţişorului, perioadă care marchează pretutindeni o sărbătoare închinată înnoirii timpului în pragul primăverii, este aşteptată şi de persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoşani.
În acest sens, în perioada 20 februarie – 10 martie 2014, în cadrul Proiectului educațional Tradiții în suflet românesc realizat în colaborare cu Liceul Tehnologic Special Sfântul Stelian Botoşani și Centrului de plasament „Elena Doamna” Botoșani, vor fi organizate ateliere de creație care vor reuni deopotrivă elevi și persoane private de libertate.
Activitățile vor debuta în data de 20.02.2014, începând cu ora 11:30, la sediul unității de învățământ. Articolele deosebite, care vor consta preponderent în felicitări şi mărţişoare, obţinute în cadrul atelierelor de creaţie, vor fi păstrate de către copii cu scopul de a fi oferite celor dragi.
În vederea promovării comportamentelor prosociale, precum şi aprecierii şi valorizării efortului depus pentru prelucrarea acestor articole deosebite, în perioada 20 februarie – 04 martie 2014, la sediul Uvertura Mall, vor fi expuse spre vânzare mărţişoare confecţionate de persoanele private de libertate cu migală în cadrul atelierului de creaţie.
Scopul acestor acţiuni îl constituie promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, precum şi exersarea unor aptitudini ce se pot dovedi utile persoanelor private de libertate în perioada post-condamnatorie.
Comunicat de presă – 24 ianuarie 2014
„Unirea naţiunea a făcut-o.”
Mihail Kogălniceanu
Unirea din 24 Ianuarie 1859 reprezintă o etapă esenţială pe drumul spre unitatea naţională, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască in 1918. Actul politic care stă la baza României moderne este un prilej de rememorare şi pentru persoanele private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani.
Sub genericul „Unirea Principatelor Române”, specialiști din cadrul Serviciului Educaţie au iniţiat şi organizat un concurs tematic la care s-au înscris un număr de 232 de persoane private de libertate. Prin expunerile precedente, s-a asigurat prezentarea succintă a semnificaţiei evenimentului istoric, precum şi a factorilor specifici care au stat la baza formării statului naţional român.
Activitatea desfășurată astăzi reprezintă un prilej de fixare a cunoştinţelor referitoare la calităţile poporului român, de dezvoltare a sentimentelor de devotament faţă de ţară, precum şi de consolidare a cunoştinţelor despre unele momente semnificative ale istoriei noastre şi despre eroii neamului român.
Demersurile educative au rolul de transmitere a informaţiilor esenţiale menite să faciliteze îmbogăţirea şi dezvoltarea universului cunoaşterii persoanelor private de libertate, promovarea evenimentelor istorice reprezentând o modalitate concretă de conştientizare a valorilor naţionale.
Comunicat de presă – 20.12.2013
„Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon,
ci o stare de spirit (Calvin Coolidge)”.
Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă de mare încărcătură afectivă, Crăciunul fiind o sărbătoare a bucuriei şi veseliei, marcată prin emoţia naşterii Domnului Iisus Hristos.
În această perioadă cu semnificaţii profunde, în care lipsa celor dragi este acut resimţită de persoanele private de libertate, membrii Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială au pregătit o serie de activităţi reunite sugestiv în „Proiectul de Crăciun”, menite să promoveze semnificaţia şi spiritul sărbătorilor de iarnă, valorile, tradiţiile creştine şi obiceiurile de iarnă.
În acest context, în data de 16 decembrie 2013, la sediul Uvertura Mall s-a desfășurat atelierul de creație la care au participat un număr de 8 persoane private de libertate, 12 elevi din cadrul Centrului de Plasament „Elena Doamna” Botoșani, precum și persoanele prezente interesate de tehnica de confecționare a diverselor decorațiuni pentru bradul de Crăciun.
În perioada 16-22 decembrie 2013, Uvertura Mall va fi gazda expoziției „Un colț de artă”, ce reunește o serie de lucrări care constau în icoane pe lemn, picturi, felicitări şi obiecte decorative dedicate Sărbătorilor de iarnă, realizate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor ocupaționale.
Și în acest an, grupuri de elevi doresc să aducă o rază de lumină și bucurie în sufletele persoanelor custodiate, data de 19.12.2013 fiind marcată cu frumoase colinde interpretate de corul de elevi din cadrul Școlii Generale nr. 10 Botoșani.
Printre acţiunile reunite în cadrul proiectului se numără şi programe artistice care includ obiceiuri populare româneşti de Anul Nou, colinde și urături ce vor fi susținute de copii din cadrul Centrului de Plasament „Elena Doamna” Botoșani, elevi care activează în cadrul Palatului Copiilor Botoşani, dar și de persoanele private de libertate custodiate.
În scopul menținerii legăturii cu familia şi mediul de suport, reprezentanții unității penitenciare vor intermedia întâlniri între persoanele condamnate și copiii acestora, pentru care a fost instituită măsura de plasament familial/rezidenţial.
În perioada premărgătoare Sărbătorii Nasterii Domnului, preotul unității, cu sprijinul preoților din cadrul Protopopiatului Botoșani, a oficiat serviciile religioase specifice acestei perioade, urmând ca, în zilele de Crăciun, persoanele private de libertate să participe la Sfânta Liturghie.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor şi a obiceiurilor de iarnă contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase, morale ale acestora şi la valorizarea unor norme creştine, ci şi la formarea unor atitudini prosociale şi a respectului faţă de semeni, creşterea sentimentului de apartenenţă la comunitate, premise necesare reintegrării sociale a celor care au săvârşit infracţiuni.
Mulţumim, pe această cale, tuturor reprezentanţilor bisericilor şi confesiunilor religioase, reprezentanţilor societăţii civile care au fost alături de Penitenciarul Botoșani şi persoanele private de libertate pe tot parcursul anului. Nu în ultimul rând, dorim să mulţumim reprezentanţilor mass-media care, în materialele jurnalistice realizate, au oglindit în mod real şi obiectiv activităţile desfăşurate de către unitatea de detenţie.
Comunicat de presă – 16.12.2013
În perioada 16 – 22 decembrie 2013, Uvertura Mall va fi gazda expoziției „Un colţ de artă”, care reuneşte o serie de lucrări create de persoane private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani.
Înzestraţi cu talent, sub îndrumarea coordonatorilor Constantin Alexa şi Siminiuc Beatrice, cele opt persoane private de libertate vor expune o serie de lucrări realizate în cadrul atelierelor ocupaționale, care constau în icoane pe lemn, picturi, felicitări şi obiecte decorative dedicate Sărbătorilor de iarnă.
În același context, în data de 16 decembrie 2013, începând cu ora 12.00, se va desfășura atelierul de creație la care vor participa un număr de 10 elevi din cadrul Centrului de Plasament „Elena Doamna” Botoșani, precum și persoanele prezente interesate de tehnica de confecționare a diverselor decorațiuni pentru bradul de Crăciun.
Participarea persoanelor private de libertate la acţiuni de acest gen are ca scop promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, exersarea unor aptitudini ce se pot dovedi utile ulterior încheierii perioadei privative de libertate, precum şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte eforturile de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Persoanele interesate de a achiziţiona dintre lucrările cu adevărat de excepţie sunt aşteptate începând cu ora 12:00, la etajul 4 al mall-ului, expoziţia fiind deschisă până în data de 22 decembrie 2013.
Comunicat de presă – 05.12.2013
În data de 05.12.2013, începând cu ora 12.00, Consiliul Județean Suceava va găzdui, în sala Ciprian Porumbescu, întâlnirea de lucru organizată de Penitenciarul Botoșani în parteneriat cu Serviciul de Probațiune Suceava.
La întâlnire vor participa specialiști din cadrul Serviciului Educație și Asistență Psihosocială din Penitenciarul Botoșani, consilieri de probațiune din cadrul Serviciului de Probaţiune Suceava, alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice şi organizaţiilor guvernamentale și neguvernamentale din judeţul Suceava, care contribuie la asistenţa persoanelor private de libertate în vederea facilitării reinserției sociale.
Agenda de lucru include prezentarea proiectului Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, a activităților derulate cu persoanele private de liberate cu sprijinul comunității, diversificarea şi extinderea reţelei de suport social prin stabilirea de contacte şi încheierea de colaborări cu instituţii care pot oferi susţinere persoanelor aflate în detenţie și asigurarea cadrului formal necesar menţinerii în libertate a persoanelor care au suferit o condamnare, în contextul în care în prezent, Penitenciarul Botoșani custodiază peste 25% persoane private de libertate cu domiciliul în județul Suceava, dintr-un total de peste 1300 de deținuți,
Inițiat în perioada 2009-2010 de către Administrația Națională a Penitenciarelor, proiectul Strategiei a beneficiat de completări din partea instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale, cooptate în demersurile de definitivare, precum: Ministerul Justiţiei, prin Direcţia Elaborare Acte Normative, Direcţia Naţională de Probaţiune şi Unitatea de Management Public şi Planificare Strategică, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Agenţia Naţională Antidrog și DirecţiaGenerală de Poliţie a municipiului Bucureşti, fiind supus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției la finele anuluitrecut.
În același context, sala Ciprian Porumbescu va găzdui o expoziție cu lucrări realizate cu mare migală de persoanele private de libertate, în cadrul atelierelor de terapie ocupațională.
Comunicat de presă – 14.11.2013
„A fi împreună este un început. A rămâne împreună este un progres.
A lucra împreună este un succes!” (Henry Ford)
În data de 14.11.2013, începând cu ora 12.00, Penitenciarul Botoșani va găzdui o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Botoşani care contribuie la asistenţa persoanelor private de libertate în vederea facilitării reinserției sociale.
„Optimizarea parteneriatului instituţional şi parteneriatul public – privat în vederea creşterii siguranţei comunitare şi a prevenirii victimizării„ face parte din proiectul Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, initiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în perioada 2009 – 2010, în scopul creării premiselor pentru facilitarea reintegrării sociale şi, implicit, pentru reducerea riscului de recidivă.
Această abordare interinstituţională în sistem integrat îşi propune să evidenţieze rolul activ pe care factorii instituţionali şi comunitari ar trebui să-l dobândească, printr-o acţiune convergentă, în raport cu dezideratul reintegrării sociale.
Persoanele participante îşi vor acorda sprijin reciproc şi vor asigura o cooperare eficientă în vederea dezvoltării de proiecte de parteneriat în scopul îmbunătăţirii accesului la servicii sociale și optimizării intervenţiei prin asigurarea continuității și coerenței acesteia.
În același context, se urmărește diversificarea şi extinderea reţelei de suport social prin stabilirea de contacte şi încheierea de colaborări cu instituţii care pot oferi susţinere persoanelor aflate în detenţie și asigurarea cadrului formal necesar menţinerii în libertate a persoanelor care au suferit o condamnare.
Comunicat de presă – 31.10.2013
Astăzi, 31.10.2013, începând cu ora 10.00, un număr de 6 persoane private de libertate şi 10 elevi ai Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani vor participa la un atelier ocupațional în cadrul activităţii „All Hallows – Halloween”.
Grupurile de lucru vor avea ca temă de activitate confecționarea machetelor tridimensionale din hârtie cu simboluri specifice sărbătorii, precum fantome, monstruleți, vrăjitoare și alte personaje. Fiecare elev va fi sprijinit şi îndrumat de persoanele private de libertate în procesul de confecţionare a acestor articole, sub coordonarea doamnei inspector Siminiuc Beatrice..
Scopul principal al acestei acţiuni îl constituie valorificarea optimă a disponibilităţilor psihoindividuale, dezvoltarea capacităţii empatice şi stimularea coeziunii de grup, precum şi stimularea expresivității creatoare prin activități artistico-plastice. În acelaşi context, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare contribuie la promovarea şi încurajarea eforturilor de reinserţie socială a persoanelor care au suferit o condamnare.
Comunicat de presă – 12.10.2013
În data de 12.10.2013, la sediul Penitenciarului Botoşani, se va organiza o serie de competiţii sportive în cadrul proiectului „Sport fără prejudecăţi„, care va reuni copii ai Centrului de Plasament „Elena Doamna” Botoşani, persoane cu deficienţe de vedere din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani şi persoane private de libertate.
Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu cele două instituţii, face parte din campania anuală, la nivel european, MOVE WEEK, ce promovează sportul şi activitatea fizică, subliniind impactul pozitiv al acestora asupra membrilor societăţilor europene. (descriere proiect: http://nowwemove/)
Având în vedere promovarea incluziunii sociale, a spiritului de fairplay, precum şi a unui stil de viaţă sănătos, în cadrul proiectului vor fi organizate competiţii sportive pe două domenii, după cum urmează:
- tenis de masă, desfăşurat între copiii instituţionalizaţi şi persoanele private de libertate tineri
- şah, desfăşurat între membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani şi persoanele private de libertate.
Penitenciarul Botoşani îşi asumă misiunea de serviciu public, atât prin activităţile ce vizează creşterea gradului de siguranţă comunitară prin asigurarea unui mediu custodial sănătos, cât şi prin programele şi activităţile de reintegrare socială cu scopul creşterii şanselor de incluziune comunitară a persoanelor care au suferit o condamnare.
În acest sens, există o permanentă preocupare a specialiştilor din cadrul Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială în vederea dezvoltării activităţilor de reinserţie psihosocială, prin colaborarea cu parteneri din comunitate.
Comunicat de presă – 02.10.2013
„Dependent de speranţă – închisoarea nu este un capăt de drum”
Pornind de la ideea că problemele produse de consumul şi traficul ilegal de droguri sunt printre cele mai grave probleme cu care se confruntă lumea de astăzi, în perioada octombrie – noiembrie 2013, în Penitenciarul Botoşani se va desfăşura Campania de prevenire a consumului de droguri în penitenciare, proiectul organizat la nivel naţional.
Implementarea va fi asigurată prin specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani în colaborare cu reprezentanţi ai Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială de la nivelul unităţii penitenciare. Activitatea, desfăşurată cu persoanele declarate foste consumatoare şi nu numai, va consta în sesiuni de informare şi promovare a reţelei de servicii de asistenţă integrată, corelate cu sesiuni de dezbateri privind diferite materiale puse la dispoziţie în cadrul campaniei.
Scopul acestui demers îl constituie conştientizarea şi informarea populaţiei carcerale asupra efectelor consumului de droguri, precum şi creşterea gradului de informare a foştilor consumatori de droguri care se pregătesc pentru liberare cu privire la posibilitatea de accesare a serviciilor integrate existente la nivel naţional.
Prin intermediul activităţilor de consiliere şi informare se urmăreşte conştientizarea asupra riscurilor generate de consumul de droguri precum şi motivarea spre un comportament pozitiv cu riscuri cât mai reduse pentru sănătate.
Comunicat de presă – 28.09.2013
În data de 28.09.2013, începând cu ora 09:00, un număr de 20 de persoane private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani vor participa în calitate de voluntari, la activităţi de ecologizare şi igienizare pe raza localităţii Botoşani, zona fostului poligon militar Petru Rareş.
Persoanele private de libertate implicate în cadrul acestor activităţi îşi execută pedeapsa privativă de libertate în regimul semideschis. Evenimentul se încadrează în contextul parteneriatului încheiat atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, între Penitenciarul Botoşani, respectiv Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu Asociaţia „Viitorul în Zori” în cadrul campaniei „Let`s do it, Romania”, în această campanie fiind implicate majoritatea unităţilor penitenciare din ţară.
Proiectul „Let’s Do It, Romania!” este o acţiune socială care îşi propune să responsabilizeze autorităţile şi cetăţenii în ceea ce priveşte gestiunea corectă a deşeurilor şi aplicarea legislaţiei de mediu, precum şi curăţarea arealelor naturale de pe teritoriul întregii ţări, într-o singură zi.
Prin participarea la eveniment se urmăreşte prezentarea obiectivă a sistemului penitenciar ca serviciu social în slujba comunităţii şi, în acelaşi timp, se urmăreşte modificarea de atitudini şi convingeri, cu privire la capacitatea de adoptare a unor modele prosociale de comportament de persoanele condamnate.
Comunicat de presă – 20.09.2013
În data de 20 septembrie 2013, începând cu orele 10:00, în sala de conferinţe a Hotelului Belvedere, Penitenciarul Botoşani va organiza Conferinţa de închidere a Proiectul FSE POSDRU 96/6.2/52913 „O societate în schimbare – Reintegrarea Socială şi profesională a deţinuţilor”,
Proiectul s-a implementat în perioada 01.10.2010 – 30.09.2013 în parteneriat de către trei instituţii penitenciare situate în trei regiuni diferite de dezvoltare a României (Sud Est, Sud Muntenia şi Nord Est), respectiv Penitenciarul Galaţi, în calitate de beneficiar şi semnatar al contractului de finanţare şi Penitenciarele Giurgiu şi Botoşani, în calitate de parteneri.
Având o importantă componentă de formare profesională şi incluziune socială a persoanelor private de libertate, obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea în comun şi adaptarea practicilor şi produselor privind creşterea gradului de incluziune socială şi ocuparea deţinuţilor prin facilitarea participării la programe de calificare pe perioada executării pedepsei, în vederea dezvoltării competenţelor profesionale ale deţinuţilor din penitenciarele aflate în 3 judeţe din regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia şi Nord-Est.
Obiectivele specifice ale proiectului au făcut referire la:
– identificarea unor aspecte care trebuiesc îmbunătăţite sau dezvoltate, necesare schimbării sistemului penitenciar românesc referitoare la incluziunea socială a deţinuţilor;
– crearea unui cadru pentru armonizarea proceselor de reintegrare socială cu măsurile custodiale şi dezvoltarea unor proceduri interne, referitoare la formarea şi ocuparea pe durata detenţiei pentru deţinuţi;
– crearea posibilităţii interne prin pregătirea personalului de a implementa procesele interne şi metodologiile privind abordarea îmbunătăţirii continue care va promova implementarea practicilor de reinserţie socială a deţinuţilor şi a dezvoltării personale;
– furnizarea de programe de instruire pentru obţinerea competentelor profesionale de către deţinuţi prin introducerea programelor moderne şi inovative de formare profesională;
– dezvoltarea resurselor de învăţare pentru instruirea personalului în vederea sprijinirii proceselor interne de inovare;
– promovarea unei culturi colaborative şi integrative, prin crearea unor structuri sociale informale (comunităţi de practica şi comunitate virtuală).
Fenomenul excluziunii sociale afectează grupuri supuse riscului de marginalizare socială, din cadrul grupurilor vulnerabile făcând parte şi persoanele aflate sau eliberate din detenţie, categorii defavorizată confruntată cu multe probleme legate de integrare socială, determinate de discriminare în privinţa accesul la educaţie şi, ulterior, pe piaţa muncii.
În acest context, prin implementartea proiectului s-a urmărit intervenţia în acest segment de populaţie defavorizată, prin:
– stimularea interesului şi motivării de participare în activităţile economiei formale a deţinuţilor;
– combaterea discriminării împotriva deţinuţilor pe piaţa muncii şi creşterea receptivităţii angajatorilor pentru a încadra persoane care au fost în detenţie;
– creşterea ocupării în activităţi ce permit obţinerea de calificări la locul de muncă;
– implementarea unor campanii publice de conştientizare, pentru combaterea şi promovarea unei atitudini colective suportive pentru deţinuţi.
Printre activităţile desfăşurate cu persoanele private de libertate enumerăm cursuri de calificare în diverse meserii, precum: tâmplar universal, operator introducere, validare şi prelucrare date, bucătar, faianţar, montator placaje, lucrător în cultura plantelor şi fochist (inclusiv autorizare ISCIR), precum şi activităţi de informare şi de consiliere şi orientare profesională, cu scopul de a informa deţinuţii şi de a le forma deprinderile şi abilităţile necesare accesării unui loc de muncă.
Comunicat de presă – 18.09.2013
În data de 18.09.2013, începând cu ora 10:00, în cadrul Proiectul FSE POSDRU 96/6.2/52913 „O societate în schimbare – Reintegrarea socială şi profesională a deţinuţilor”, la Penitenciarul Botoşani se va organiza „Bursa locurilor de muncă”.
Activitatea, organizată cu sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, partener constant în desfăşurarea activităţilor cu persoanele private de libertate, se adresează unui număr de 35 de persoane private de libertate care îndeplinesc condiţiile pentru a fi propuşi pentru liberarea condiţionată.
Agenţii economici participanţi vor pune la dispoziţia persoanelor condamnate oferta locurilor de muncă în domeniile de activitate corespunzătoare calificărilor profesionale obţinute de către aceştia în urma participării la cursurile organizate în cadrul proiectului, precum: faianţar–montator placaje, tâmplar universal, bucătar, operator introducere – validare şi prelucrare date, lucrător în comerţ, fochist, dar şi muncitori necalificaţi în diverse domenii de activitate.
Demersurile iniţiate de către specialiştii din cadrul Penitenciarul Botoşani vizează conştientizarea şi sensibilizarea comunităţii cu privire la importanţa reintegrării foştilor detinuţi în societate şi pe piaţa forţei de muncă.
Activitatea organizată urmăreşte realizarea unor obiective ale proiectului, şi anume:
– stimularea interesului şi motivării de participare în activităţile economiei formale a deţinuţilor;
– combaterea discriminării împotriva deţinuţilor pe piaţa muncii şi creşterea receptivității angajatorilor pentru a încadra persoane care au fost în detenţie;
– creşterea ocupării în activităţi ce permit obţinerea de calificări la locul de muncă;
– implementarea unor campanii publice de conştientizare, pentru combaterea şi promovarea unei atitudini colective suportive pentru deţinuţi.
Apreciind ca prioritară colaborarea cu instituţiile, autorităţile publice şi organizaţiile nonguvernamentale, cu atribuţii în derularea demersurilor de pregătire pentru liberare şi cu posibil rol în asistenţa postcondamnatorie, se urmăreşte încurajarea dialogului social, crearea unui cadru normativ corespunzător şi dezvoltarea unui sistem interinstituţional care să permită desfăşurarea unor programe fiabile în vederea facilitării reintegrării sociale a acestor grupuri vulnerabile.
Comunicat de presă – 16.09.2013
În data de 16.09.2012, la sediul Penitenciarului Botoşani va avea loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2013 – 2014 pentru un număr de 97 de elevi persoane private de libertate.
Reprezentarea din partea unităţii de învăţământ va fi asigurată de doamna Loredana Secrieru, director al Liceului Tehnologic Special „Sf. Stelian” Botoșani și doamna inspector Adăscăliței Antonica.
Ca şi în anii anteriori, activitatea de predare va fi asigurată de cadre didactice delegate din cadrul Liceului Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani şi vizează, în principal, materii precum: matematică, limba şi literatura română, biologie, geografie – istorie, precum şi alte materii corespunzătoare curriculei şcolare stabilite la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Pentru prima dată în acest an, va funcționa clasa a IX-a în cadrul învățământului tehnologic profesional cu profilul confecții textile industriale (croitorie).
Efectivul înscris în anul şcolar 2013 – 2014 cuprinde un număr de 33 de elevi în învăţământul primar, 42 de elevi în învăţământul gimnazial și 12 elevi în cadrul învățământului liceal, cadrele didactice urmând să îşi desfăşoare activitatea în cadrul celor 8 clase puse la dispoziţie de către administraţia unităţii penitenciare.
Conform Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele private de libertate care promovează un an şcolar beneficiază de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsă.
Educaţia persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate pentru administraţia unităţii penitenciare, prin aceasta asigurându-se pregătirea acestora pentru revenirea în societate şi sporirea şanselor de reintegrare socială.
Comunicat de presa – 30.07.2013
În perioada 30 iulie – 1 august 2013, în cadrul Penitenciarului Botoşani se vor desfășura mai multe competiții sportive, organízate de Federaţia Română Sportul pentru Toţi, prin Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Suceava şi Asociaţia Judeţeană Sportul pentru, în colaborare cu Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, Penitenciarul Botoşani, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. În aceste competiții vor fi implicaţi atât deţinuţi aflaţi în custodia penitenciarului, cât şi persoane aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava şi care execută pedeapsa în libertate.
Astfel, în data de 30.07.2013, va avea loc finala pe unitate la fotbal între două echipe de deţinuţi, urmând ca în data de 01.08.2013, să fie disputată finala între echipa câştigătoare a Penitenciarului Botoşani şi o echipă formată din persoanele aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava. O altă activitate sportivă, care va avea loc în data de 31.07.2013, cu adresabilitate către deţinuţii încarceraţi în Penitenciarul Botoşani, vizează competiţii de skandenberg, derulate cu suportul Clubului Sportiv Nord – Arena Suceava.
În ceea ce priveşte numărul de beneficiari implicaţi în activităţile menţionate anterior, precizăm că sunt 56 de deţinuţi înscrişi pentru competiţiile de fotbal, 27 de deţinuţi înscrişi pentru competiţiile de skandenberg şi 10 beneficiari aflaţi în evidenţa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru finala la fotbal.
Elemente de background
Proiectul European „Move Project”, derulat de către Federaţia Română Sportul pentru Toţi şi finanţat de ISCA – International Sport and Culture Association Danemarca şi Friedrich Alexander Universitat Erlangen-Nurnberg Germania prin European Commission’s Executive Agency for Health and Consumers a fost implementat de către instituţiile partenere menţionate mai sus în scopul dezvoltării şi eficientizării activităţilor de prevenire a criminalităţii şi a recidivei, de facilitare a reinserţiei sociale a deţinuţilor, a persoanelor liberate din penitenciar, a celor care execută pedeapsa sub supravegherea serviciului de probaţiune, dar şi a imigranţilor, prin creşterea gradului de responsabilitate socială a grupurilor vulnerabile, exploatarea energiilor fizice în vederea formării abilităţilor şi competenţelor sociale, a comportamentelor non-agresive, a stimulării spiritului de fairplay prin mijloace alternative de petrecere a timpului liber, integrând principiile nondiscriminării, transparenţei şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Printre activităţile implementate în cadrul acestui proiect, menţionăm Cupa Interetnică Bucovina, derulată în intervalul 10-12.05.2013 în municipiul Suceava, Cupa Cartierelor la fotbal, derulată în intervalul 30.05.2013 – 09.06.2013 în municipiul Suceava, precum şi activităţile sportive derulate în data de 20.06.2013 în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Rădăuţi, beneficiari fiind 30 de azilanţi din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţii de azil Rădăuţi, precum şi 15 persoane aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava. Ca şi activităţi sportive agreate de către parteneri, menţionăm fotbalul şi tirul cu arcul.
Comunicat de presa – 27.06.2013
În data de 28.09.2013, începând cu ora 09:00, un număr de 20 de persoane private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani vor participa în calitate de voluntari, la activităţi de ecologizare şi igienizare pe raza localităţii Botoşani, zona fostului poligon militar Petru Rareş.
Persoanele private de libertate implicate în cadrul acestor activităţi îşi execută pedeapsa privativă de libertate în regimul semideschis. Evenimentul se încadrează în contextul parteneriatului încheiat atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, între Penitenciarul Botoşani, respectiv Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu Asociaţia „Viitorul în Zori” în cadrul campaniei „Let`s do it, Romania”, în această campanie fiind implicate majoritatea unităţilor penitenciare din ţară.
Proiectul „Let’s Do It, Romania!” este o acţiune socială care îşi propune să responsabilizeze autorităţile şi cetăţenii în ceea ce priveşte gestiunea corectă a deşeurilor şi aplicarea legislaţiei de mediu, precum şi curăţarea arealelor naturale de pe teritoriul întregii ţări, într-o singură zi.
Prin participarea la eveniment se urmăreşte prezentarea obiectivă a sistemului penitenciar ca serviciu social în slujba comunităţii şi, în acelaşi timp, se urmăreşte modificarea de atitudini şi convingeri, cu privire la capacitatea de adoptare a unor modele prosociale de comportament de persoanele condamnate.
Comunicat de presa – 29.06.2013
În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte „Ziua personalului din administraţia penitenciară”, odată cu prăznuirea patronilor spirituali Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului.
Anul acesta, ziua aniversară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel va fi marcată într-un mod deosebit în Penitenciarul Botoşani
Astfel, în Capela „Duminica tuturor sfinţilor” din curtea unităţii va poposi sâmbătă, 29 iunie 2013, orele 17:00, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei care va binecuvânta lucrările de înfrumuseţare ce s-au săvârşit la această Biserică şi va oficia Slujba Vecerniei Mari cu prilejul Hramului acesteia.
De asemenea, programul dedicat hramului va continua şi în ziua de duminică, 30.06.2013, ora 09:30 cu slujba Sfintei Liturghii, ce va fi oficiată de preoţii de penitenciare din zona Moldovei. Mai apoi, în ziua de luni, începând cu orele 16:00 se va oficia Slujba Sfântului Maslu cu un sobor de 15 preoţi. La toate acestea se va adăuga bucuria aducerii timp de 3 zile în Capela Penitenciarului a Raclei cu Sfintele Moaşte ale mai multor Sfinţi din Altarul Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
La aceste evenimente ale ,,porţilor deschise” este permis accesul persoanelor civile din exterior pe baza cărţii de identitate, fără telefoane mobile, aparate foto sau alte dispozitive electronice
Comunicat de presă – 20.06.2013
În data de 20.06.2013, ora 10.00, la sediul Penitenciarului Botoşani va avea loc festivitatea de închidere a anului şcolar 2012 – 2013, activitate la care vor participa un număr de 79 de elevi – persoane private de libertate, învăţători, profesori şi diriginţi care au asigurat predarea la clase.
Reprezentarea din partea unităţii de învăţământ va fi asigurată de doamna Loredana Secrieru, director al Liceului Tehnologic Special „Sf. Stelian” Botosani.
Ca şi în anii anteriori, activitatea de predare a fost asigurată de cadre didactice delegate din cadrul Liceului „Sf. Stelian” Botosani şi a vizat, în principal, următoarele materii: matematică, limba şi literatura română, biologie, geografie – istorie, precum şi alte materii corespunzătoare programei şcolare. La începutul anului şcolar au fost înscrise în învăţământului primar şi gimnazial un număr de 85 de persoane custodiate, la sfârşit de an înregistrându-se o promovabilite de 93%, după cum urmează: învăţământ primar 29 de elevi şi gimnazial 50 de absolvenţi.
Educaţia persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate pentru administraţia unităţii penitenciare, prin aceasta asigurându-se pregătirea acestora pentru revenirea în societate şi sporirea şanselor de reintegrare socială.
Comunicat de presă – 17.06.2013
În data de 17.06.2013, orele 12:00, în baza Planului anual de activităţi, la sediul Penitenciarului Botoşani va avea loc o activitate în parteneriat cu instituţii publice şi non-guvernamentale din judeţele Botoşani şi Suceava.
Având în vedere că unitatea penitenciară, a cărui scop declarat este acela de reintegrare a deţinuţilor, nu funcţionează în afara unui parteneriat solid cu societatea, specialiştii din cadrul Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială organizează astăzi întâlnirea de lucru sub titulatura „Modalităţi de dezvoltare şi de eficientizare a parteneriatelor în vederea reinserţiei sociale a persoanelor private de libertate şi creşterii gradului de siguranţă comunitară”.
Această abordare interinstituţională în sistem integrat, cu impact regional asupra problematicii creării unui cadru coerent şi articulat între penitenciar şi comunitatea de apartenenţă a persoanelor private de libertate, reuneşte specialişti din cadrul Serviciilor de Probaţiune Suceava şi Botoşani, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava şi Botoşani, a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, Bibliotecii Judeţene Botoşani, Liceului Tehnologic Special „Sf. Stelian„, Palatului Copiilor, Serviciului Social, Asociaţiei Nevăzătorilor, Serviciului Umanitar pentru Penitenciare, Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, Asociaţiei ADOR, Asociaţiei pentru Dezvoltare Interactivă şi Fundaţiei Estuar.
Conform programului activităţii, cu aportul specialiştilor, se va constitui un grup de lucru în cadrul căruia se vor prezenta exemple de bună practică privind activităţile derulate în parteneriat. În baza acestora, precum şi a datelor înregistrate la nivelul instituţiilor participante, se vor analiza şi identifica programe viabile în vederea prevenirii riscului de recidivă, precum şi dezvoltarea reţelei de suport în rândul persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.
Persoanele participante îşi vor acorda sprijin reciproc şi vor asigura o cooperare eficientă în vederea dezvoltării de proiecte de parteneriat în vederea îmbunătăţirii accesului la servicii sociale, facilitarea reinserţiei sociale în perioada postcondamnatorie şi asigurarea cadrului formal necesar menţinerii în libertate a persoanelor care au suferit o condamnare.
Comunicat presă – 10.06.2013
Pentru prima dată de la sfinţirea Capelei „Duminica Tuturor Sfinţilor”, Penitenciarul Botoşani va găzdui în data de 10.06.2013 un deosebit eveniment, care va reuni peste 100 de preoţi din cadrul Protopopiatului Botoşani, personalul unităţii penitenciare, precum şi persoane private de libertate custodiate.
Programul activităţilor va începe la ora 07:30 cu Sfânta Liturghie săvârşită de către soborul de preoţi, sub îndrumarea Părintelui Protopop dr. Luchian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoşani. În cadrul slujbei, se vor pomeni toţi cei care au lucrat de-a lungul timpului unitatea penitenciară, dar şi credincioşi martiri din perioada comunistă (preoţi care au pătimit în acest penitenciar).
Evenimentul, prilejuit de şedinţa lunară a preoţilor botoşăneni, va continua în clubul unităţii penitenciare. Începând cu ora 10:00, persoanele participante vor putea urmări un material cu privire la activităţile moral-religioase desfăşurate de preotul capelan cu persoanele custodiate. În acelaşi context, tema întrunirii va face referire la religiozitatea persoanelor private de libertate, precum şi la rolul şi importanţa activităţilor religioase în reabilitarea morală a celor care au suferit o condamnare.
Comunicat de presă – 31.05.2013
În fiecare an, la data de 31 mai, la nivel internaţional se organizează diferite manifestări pentru a marca „Ziua Mondială Anti-fumat”, dată care reuneşte fumători din întreaga lume într-un angajament de a renunţa la tutun.
La începutul secolului XXI, tutunul este considerat a fi a doua cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită. Cu această ocazie, personalul Serviciului Educaţie, în colaborare cu domnul Mihai Muscăliţa, educator de sănătate publică din cadrul Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie Botoşani, va organiza o activitate instructiv educativă dedicată persoanelor private de libertate interesate.
Prin activitatea desfăşurată astăzi, se urmăreşte ca persoanele custodiate să beneficieze de o informare corectă şi avizată cu privire la efectele nocive ale fumatului, despre beneficiile renunţării la fumat precum şi despre noile modalităţi care facilitează renunţarea la comportamentul adictiv.
Demersurile educative destinate persoanelor private de libertate au rolul asigurării unei educaţii sanitare preventive şi formării unui mod de viaţă sănătos, în vederea diminuării numărului de îmbolnăviri şi reducerea comportamentelor cu risc pentru sănătate.
Comunicat de presă – 28.05.2013
În perioada 28 – 29.05.2013, în cadrul protocolului de colaborare încheiat între Penitenciarul Botoşani şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – filiala Botoşani, se desfăşoară o activitate instructivă sub genericul „un simplu gest la momentul potrivit poate salva vieţi„.
17 angajaţi ai Penitenciarului Botoşani au posibilitatea de a urma un curs de prim ajutor de bază, cu durata de 12 ore, desfăşurat de reprezentanţii Crucii Roşii sub coordonarea domnului Eduard Măciucă, directorul filialei.
În cadrul activităţii, reprezentanţii S.N.C.R.C. au prezentat aplicaţii practice de acordare a primului ajutor în diferite situaţii, în care intervenţia promptă şi corectă face diferenţa între viaţă şi moarte.
Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia fiecare absolvent primeşte un certificat de absolvire care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază.
Scopul programului urmăreşte asigurarea pregătirii unitare a personalului unităţii penitenciare în vederea manifestării unui comportament adecvat în situaţii limită, în contextul în care oferirea primului ajutor în timp util este critic pentru victime şi, de multe ori, salvează vieţi.
Comunicat de presă – 31.05.2013
În fiecare an, la data de 31 mai, la nivel internaţional se organizează diferite manifestări pentru a marca „Ziua Mondială Anti-fumat”, dată care reuneşte fumători din întreaga lume într-un angajament de a renunţa la tutun.
La începutul secolului XXI, tutunul este considerat a fi a doua cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită. Cu această ocazie, personalul Serviciului Educaţie, în colaborare cu domnul Mihai Muscăliţa, educator de sănătate publică din cadrul Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie Botoşani, va organiza o activitate instructiv educativă dedicată persoanelor private de libertate interesate.
Prin activitatea desfăşurată astăzi, se urmăreşte ca persoanele custodiate să beneficieze de o informare corectă şi avizată cu privire la efectele nocive ale fumatului, despre beneficiile renunţării la fumat precum şi despre noile modalităţi care facilitează renunţarea la comportamentul adictiv.
Demersurile educative destinate persoanelor private de libertate au rolul asigurării unei educaţii sanitare preventive şi formării unui mod de viaţă sănătos, în vederea diminuării numărului de îmbolnăviri şi reducerea comportamentelor cu risc pentru sănătate.
Comunicare de presă – 13.05.2013
În data de 13.05.2013, formaţia instrumental – vocală Jail Project a persoanelor private de libertate din Penitenciarul Botoşani a susţinut un program muzical la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Leorda. Prin aceasta, membrii formaţiei au dorit să aducă un zâmbet şi un moment de voie bună persoanelor aflate în centrul de îngrijire.
În plus, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare, a aptitudinilor creative a persoanelor private de libertate în sprijinul semenilor contribuie la dezvoltarea unor comportamente prosociale.
Comunicat de presă – 09.05.2013
Astăzi, 9 mai, la Penitenciarul Botoşani au avut loc activităţi educative menite să rememoreze proclamarea independenţei de stat a României şi Ziua Europei Unite dar şi pentru cunoaşterea semnificaţiei zilei de 8 mai ca Zi Internaţională a Crucii şi Semilunii Roşii.
În acest sens, au fost organizate 2 concursuri tematice dedicate celor două evenimente. Prin expunerile şi dezbaterile care au precedat concursurile tematice, s-a asigurat prezentarea succintă a semnificaţiei evenimentelor istorice, a personalităţilor care au contribuit la scrierea istoriei româneşti şi europene, totul având ca scop cultivarea interesului pentru istoria naţională şi europeană.
La finalul concursului tematic, personalul din cadrul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a urmărit evaluarea gradului de acumulare şi fixare a cunoştinţelor dobândite de către persoanele participante. Activităţile desfăşurate au avut rolul de transmitere a informaţiilor esenţiale menite a fixa, în context european, locul şi rolul românilor în istoria modernă.
Tot astăzi, a fost organizată, în cadrul protocolului de colaborare încheiat între Penitenciarul Botoşani şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România – filiala Botoşani, o activitate instructivă sub genericul „ un simplu gest la momentul potrivit poate salva vieţi„.
Reprezentanţii Crucii Roşii, coordonaţi de către domnul Eduard Măciucă, directorul filialei, au prezentat într-o manieră interactivă istoricul organizaţiei la nivel mondial dar şi naţional, misiunea şi valorile acesteia.
Activitatea a fost urmată de exerciţii practice de acordare a primului ajutor în trei situaţii diferite, în care, intervenţia promptă şi corectă face diferenţa între viaţă şi moarte.
Persoanele private de libertate au avut posibilitatea de a afla ce înseamnă să fii voluntar al Crucii Roşii, de a-şi corecta şi completa informaţiile deţinute cu privire la acordarea primului ajutor în diferite situaţii limită.
Informare de presă – 15.05.2013
În data de 15 mai 2013, orele 14:05, un număr de 4 angajaţi ai unităţii penitenciare au identificat şi capturat persoana privată de libertate care a părăsit punctul de lucru la care era repartizat – sectorul agrozootehnic al unităţii.
Acesta a fost identificat în localitatea Truşeşti, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de gară. În acest moment se dispun măsurile specifice de aducere a persoanei condamnate la unitatea penitenciară.
În legătură cu fapta săvârşită a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani şi, în paralel, continuă cercetarea administrativă în vederea identificării circumstanţelor producerii evenimentului.
De asemenea, pentru persoana condamnată se declanşează procedura disciplinară conform legii 275/2006 privind executarea măsurilor privative de libertate, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de rezultatele acesteia luându-se măsurile legale.
Comunicat de presă – 15.05.2013
În data de 15 mai 2013, un bărbat în vârstă de 28 ani, încarcerat în Penitenciarul Botoşani, aflat în executarea unei condamnări definitive de 1an şi 10 luni pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, a părăsit punctul de lucru la care era repartizat – sectorul agrozootehnic al unităţii.
Din primele verificări efectuate a rezultat faptul că deţinutul a părăsit punctul de lucru fără a invoca un motiv anume. Persoana privată de libertate executa pedeapsa în regim semideschis şi urma să fie analizat în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată la începutul lunii octombrie 2013. În vederea capturării deţinutului au fost dispuse măsuri specifice în astfel de situaţii, respectiv: blocarea căilor de acces – posibile direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din personalul unităţii, precum şi cooperarea cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani.
Bărbatul, în vârstă de 28 ani, cu domiciliul în localitatea Costeşti, judeţul Iaşi, are constituţie atletică, înălţime de 185 cm., păr şaten închis şi, la momentul părăsirii punctului de lucru, era îmbrăcat în pantaloni şi geacă de culoare albastră, şapcă de culoare roşie şi pantofi albi, tip sport.
De asemenea, conducerea penitenciarului a dispus demararea unei anchete administrative care să analizeze circumstanţele care au condus la producerea evenimentului.
Comunicat de presă – 30.04.2013
În spiritul apropiatelor Sărbători Pascale în data de 30 aprilie 2013, persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Botoşani au participat, din proprie iniţiativă, la o acţiune de strângere de bunuri, alimente şi dulciuri pentru o familie numeroasă dintr-un cartier limitrof al oraşului.
Sensibilizaţi de situaţia persoanelor aflate în dificultate, în semn de solidaritate, persoane custodiate în Penitenciarul Botoşani au dorit să contribuie direct în interesul celor care au nevoie de sprijin şi suport în această perioadă a Sărbătorilor Pascale.
În dorinţa de a aduce un zâmbet pe chipul celor mai puţini fericiţi, în această perioadă în care fiecare ar trebui să înveţe să dăruiască, personalul Penitenciarului Botoşani a contribuit cu o sumă de bani pentru a sprijini financiar membrii a trei familii, cazuri medico-sociale, din municipiul Botoşani
Atât persoanele private de libertate, cât şi personalul unităţii au receptat într-un mod pozitiv nevoia de a solidariza cu semenii aflaţi în dificultate şi necesitatea de colaborare în interesul celor care au nevoie de sprijin şi suport.
Valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare constituie premizele procesului de remodelare a structurii personale, de formare a unei atitudini prosociale, care vin să susţină eforturile de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Doar împărtăşind bucuria cu cei asemenea nouă suntem mai aproape de un climat natural, firesc, menit să-i pregătească pe cei aflaţi după gratii pentru primirea luminii Sfinte a Învierii, dar şi pentru a descoperi în ei înşişi sentimentul umanului, a recunoştinţei prin puterea de a primi şi dărui iertare, şi a descoperi astfel pacea şi liniştea sufletească.
Comunicat de presă – 30.04.2013
Pentru ca spiritul sfintelor sărbători de Paşte să fie resimţit şi de către cei aflaţi în detenţie, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Botoşani, cu sprijinul partenerilor din societatea civilă, organizează o serie de activităţi artistice, religioase şi sociale pentru a aduce bucurie şi căldură în sufletele persoanelor private de libertate.
Calendarul activităţilor este următorul:
1. Informarea persoanelor private de libertate despre apropierea şi semnificaţia sărbătorilor de Paşte
- expunerea de anunţuri la avizierele secţiilor de deţinere, care vor conţine date din calendarul creştin, imagini specifice, care să evidenţieze importanţa obiceiurilor şi tradiţiilor populare ocazionate de apropierea şi programul activităţilor derulate cu acest prilej
- intensificarea colaborării cu preoţii slujitori de la celelalte biserici şi culte recunoscute de Biserica Ortodoxă Română, care sărbătoresc „Pastele” în această perioadă
- redactarea revistei capelei „Cuvântul care zideşte”
2. Organizarea şi desfăşurarea activităţilor din Săptămâna Mare
- organizarea expoziţiei cu vânzare „Un colţ de artă” în cadrul Uvertura Mall, cu obiecte confecţionate de persoanele condamnate din Penitenciarul Botoşani în perioada 24.04 – 12.05.2013
- organizarea unei întâlniri între persoanele private de libertate şi copiii acestora asupra cărora ete instituită o măsură de plasament
- organizarea unui pelerinaj de cult la Mănăstirea Vorona
- organizarea unei conferinţe referitoare la Sărbătoarea Paştelui, cu participarea unui preot din cadrul Protopopiatului Botoşani
- spovedanii pentru persoanele private de libertate custodiate
- organizarea de ateliere ocupaţionale cu participarea persoanelor condamnate şi elevi ai Liceului Tehnic Special Sf. Stelian Botoşani
Slujbele specifice acestei perioade vor fi oficiate de către preotul capelan al penitenciarului în curtea interioară a unităţii, prilej cu care vor putea asista toate persoanele private de libertate, aceasta fiind transmisă şi prin intermediul televiziunii cu circuit închis.
3. Organizarea şi desfăşurarea activităţilor caritabile
- organizarea unei acţiuni de ajutorare a unor persoane private aflate în dificultate prin sprijinul persoanelor private de libertate, care doresc să doneze o serie de produse alimentare, dulciuri şi alte alimente cumpărate de la magazinul situat în incinta unităţii penitenciare
- prezentarea unui program artistic persoanelor aflate în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Leorda
În ziua de Paste, în meniul persoanelor private de libertate se vor regăsi şi preparatele tradiţionale, cum ar fi ouă roşii şi produse de panificaţie.
Scopul desfăşurării acestor activităţi este acela de a susţine afectiv şi moral persoanele private de libertate în perioada premergătoare sărbătorilor pascale şi nu în ultimul rând, de cultivare a spiritului şi valorilor moral – creştine în rândul acestora, de a facilita recuperarea psiho – comportamentală, precum şi stimularea altruismului şi menţinerii contactelor cu familia şi comunitatea.
Comunicat de presă – 24.04.2013
În data de 24 aprilie 2013, Uvertura Mall va fi gazda vernisajului „Un colţ de artă”, care reuneşte o serie de lucrări create de persoane private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani.
Înzestraţi cu talent, sub îndrumarea coordonatorilor Constantin Alexa şi Siminiuc Beatrice, cei opt expozanţi au realizat o serie de lucrări care constau preponderent în icoane pe lemn, picturi, felicitări şi obiecte decorative dedicate Sărbătorilor pascale.
Persoanele interesate de a achiziţiona dintre lucrările cu adevărat de excepţie sunt aşteptate începând cu orele 13:00, la etajul al treilea al mall-ului, expoziţia fiind deschisă până în data de 12.05.2013.
Participarea persoanelor private de libertate la acţiuni de acest gen are ca scop promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, exersarea unor aptitudini ce se pot dovedi utile ulterior încheierii perioadei privative de libertate, precum şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte eforturile de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Comunicat de presă – 18.04.2013
În decursul zilei de astăzi Penitenciarul Botoşani a găzduit o vizită de informare din partea unui număr de 34 de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, specializarea Drept, din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava.
Cu această ocazie, sub îndrumarea domnului director adjunct S.D.R.P., comisar şef de penitenciare Viorel Paraschiv, studenţii din anul III au avut posibilitatea să cunoască aspecte ale mediului penitenciar din prisma dispoziţiilor care reglementează executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Printre altele, participanţii la activitate au avut posibilitatea de a cunoaşte condiţiile de custodiere a persoanelor private de libertate, programului zilnic al persoanelor custodiate, dar şi programele şi activităţile specifice desfăşurate de personalul de specialitate din cadrul Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială.
Activitatea s-a desfăşurat în baza protocolului de colaborare încheiat între unitatea penitenciară şi instituţia universitară, sub coordonarea doamnei Lămăşanu Daniela, lector universitar şi prim procuror general adjunct a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
La finalul activităţii, studenţii s-au declarat impresionaţi de cele văzute, subliniind faptul că realitatea constatată contrastează cu imaginea despre condiţiile de detenţie relatată în mass-media.
Comunicat de presă – 18.04.2013
În data de 18.04.2013, începând cu orele 11.30, un număr de 8 persoane private de libertate şi 10 elevi ai Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani vor participa la un atelier de creaţie, în cadrul activităţii „Chiar şi darul cel mai simplu te arată un om ales„.
Grupurile de lucru vor avea ca temă de activitate decorarea ouălor de Paşte prin utilizarea culorilor cerate, tempera şi a altor instrumente de lucru. Fiecare elev va fi sprijinit şi îndrumat de persoanele private de libertate în procesul de confecţionare a acestor produse. În acelaşi timp, persoanele private de libertate vor expune câteva modalităţi de realizare a unor obiecte specifice sărbătorilor pascale prin folosirea tehnicii quilling.
Scopul principal al acestei acţiuni îl constituie valorificarea optimă a disponibilităţilor psihoindividuale, dezvoltarea capacităţii empatice şi stimularea coeziunii de grup, precum şi exersarea unor abilităţilor practice ce se pot dovedi utile persoanelor private de libertate în perioada post-condamnatorie. În acelaşi context, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare contribuie la promovarea şi încurajarea eforturilor de reinserţie socială.
Atelierul de creaţie se desfăşoară în cadrul proiectului „Lada de zestre 2”, realizat în parteneriat între Penitenciarul Botoşani, Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.
Comunicat de presă – 08.04.2013
Motto: „Nu contează etnia, ci contează omenia”
În România se marchează ziua de 8 aprilie ca „Sărbătoare a etniei romilor din România, adoptată de Parlamentul României”. Scopul sărbătoririi acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă persoanele de etnie romă, dar şi de a pune în valoare cultura şi potenţialul creativ al acestora.
În acest sens, în perioada 8 – 9 aprilie 2013, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Comunitară Inter – Activă A.D.C.I.A., persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Botoşani, vor participa la activităţi organizate în cadrul proiectului „Ziua Internaţională a Romilor”.
Programul activităţilor prevăzute cu persoanele private de libertate va demara astăzi, începând cu orele 16:00, cu un moment artistic susţinut de formaţia instrumental – vocală „Jail Project” pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. În holul teatrului vor putea fi admirate standuri cu expoziţii de pictură, desene şi obiecte meşteşugăreşti, la care vor participa şi persoane private de libertate, autori ai obiectelor expuse, expoziţia fiind cu vânzare.
Data de 9 aprilie 2013 va reuni la Penitenciarul Botoşani un cerc de dezbatere pe tema istoriei, tradiţiei şi valorilor romilor, activitate dedicată tuturor persoanelor private de libertate care doresc să cunoască şi să înţeleagă modul de viaţă a acestora.
Bazat pe principiului diversităţii culturale, al nediscriminării, obiectivul principal al programului de activităţi vizează stimularea comunicării interpersonale şi valorizarea diversităţi prin acceptarea diferenţelor interculturale, în încercarea de a depăşi sau limita diferenţele de natură socială şi culturală.
Comunicat de presă – 02.04.2013
La nivel national săptămâna 01 – 05.04.2013 este dedicată derulării programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”. În această perioadă, specialiştii Penitenciarului Botoşani, în parteneriat cu licee din Botoşani şi Rădăuţi Suceava, vor desfăşura activităţi de prevenire a comportamentelor deviante şi de dezvoltare a simţului civic.
În ultimii ani numărul actelor de violenţă în rândul elevilor a crescut şi educaţia pentru prevenirea formelor de violentă, sub toate formele ei, reprezintă o componentă esenţială a politicii educaţionale actuale.
În acest context, instituţiile de învăţământ din judeţ şi nu numai au subscris acestui tip activităţii, un număr de 100 elevi ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoşani şi ai Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuţi urmând să participe în cadrul acestor demersuri desfăşurate la nivelul Penitenciarului Botoşani.
Scopul activităţilor constă, în principal, în prevenţia comportamentelor deviante în rândul tinerilor elevi, transmiterea importanţei alegerilor şi a simţului răspunderii atribuit acestora, precum şi diseminarea informaţiilor privitoare la consecinţele faptelor antisociale şi importanţa deciziilor responsabile în conturarea viitorului adolescenţilor.
Programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun” se adresează deopotrivă şi persoanelor private de libertate care umează cursurile şcolare ale Liceului Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani, un număr de 40 de elevi urmând să participe la o serie de activităţi pregătite cu mare migală de către cadrele unităţii de învăţământ, după următorul program:
- 01.04.2013: vizionare film „Eu când vreau să fluier, fluier!” şi atelier de decoraţiuni din material reciclabile
- 02.04.2013: vizită la biblioteca şi capela unităţii
- 03.04.2013: întrecere sportivă „Şahul – sportul minţii” şi vizită la atelierul de pictură a unităţii „Frumuseţea artei”
- 04.04.2013: atelier de lucru „Educaţia pentru sănătate – Stop drogurilor” şi o dezbatere „Munca la negru şi munca în legalitate”
- 05.04.2013: audiţii muzicale „Portativul veseliei”.
Programul acestei săptămâni se alătură activităţilor prevăzute în Protocolul de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi unităţile de învăţământ.
Comunicat de presă – 27.03.2013
În cadrul proiectului „Lada de zestre 2”, în data de 27.03.2013, un număr de 7 persoane private de libertate care activează în cadrul atelierelor de creaţie şi de pictură şi 8 elevi ai instituţiei şcolare au participat la atelierul de creaţie organizat de Liceul Tehnologic Special Sfântul Stelian Botoşani în colaborare cu Penitenciarul Botoşani.
În grupuri de lucru, s-au confecţionat felicitări inspirate din simbolistica Sărbătorilor Pascale, lucrări ce urmează a fi expuse la sediul unităţii şcolare. Fiecare persoană privată de libertate a oferit sprijin şi îndrumare copiilor cu dizabilităţi în procesul de confecţionare a diverselor produse. În acelaşi timp, persoanele private de libertate au expus câteva modalităţi de realizare a unor obiecte decorative pe care le aplică în cadrul atelierului de activităţi ocupaţionale. Tehnicile de lucru folosite au fost: decupaj, colaj, quilling.
Scopul principal al acestei acţiuni îl constituie promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, dezvoltarea capacităţii empatice şi stimularea coeziunii de grup, precum şi exersarea unor abilităţilor practice ce se pot dovedi utile persoanelor private de libertate în perioada post-condamnatorie. În acelaşi context, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare contribuie la promovarea şi încurajarea eforturilor de reinserţie socială.
Comunicat de presă – 25.03.2013
„Penitenciarul Botoşani începe campania de recrutare a candidaţilor pentru ocuparea locurilor cuprinse în oferta educaţională a anului 2013″
În perioada 25.03. – 05.04.2013, o echipă a Penitenciarului Botoşani formată din personalul Biroului Resurse Umane şi Formare Profesională şi Sectorul Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar va derula în liceele din municipiul Botoşani o campanie de informare privind ocuparea locurilor vacante pentru admiterea în anul 2013 în instituţiile de învăţământ aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Ministerului Administraţiei şi Internelor precum şi a Ministerului Apărării Naţionale.
Astfel, Administraţia Naţională a Penitenciarelor pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, în sesiunea 2013, locuri la: Academia Tehnică Militară Bucureşti, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Institutul de Medicină Militară, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Piteşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna.
Cu această ocazie vor fi prezentate liceenilor pliante aparţinând şcolilor de ofiţeri şi agenţi de penitenciare, promovându-se diverse alte materiale pentru tinerii interesaţi să dezvolte o carieră în domeniul execuţional penal.
Avantaje oferite de aceste instituţii de învăţământ:
– Asigurarea unui climat organizaţional motivant prin numeroase oportunităţi de realizare pe plan profesional;
– Asigurarea unui loc de muncă stabil, după absolvire, prin repartizarea într-o unitate a sistemului penitenciar;
– Asigurarea unei solde lunare pe timpul studiilor;
– Asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării.
Prin activitatea depusă, viitorii ofiţeri şi agenţi din sistemul administraţiei penitenciare vor face parte dintr-un segment important al siguranţei, apărării şi ordinii publice şi vor avea posibilitatea să contribuie la creşterea siguranţei în comunitate, prin crearea unui mediu custodial sănătos şi sigur.
Înscrierea (depunerea dosarului de candidat) la concursul de admitere, pentru oricare dintre instituţiile de învăţământ prezentate anterior se realizează la sediul unităţii penitenciare. Informaţiile referitoare la condiţiile de participare, documentele necesare în vederea depunerii dosarelor, tematica şi bibliografia în vederea susţinerii examenelor pot fi obţinute de la Biroul Resurse Umane şi Formare Profesională din cadrul Penitenciarului Botoşani, Str. I.C. Brătianu nr. 118, telefon: 0231/515937 – interior 145, fax: 0231/535421, e-mail: pbotosani@anp.ro, precum şi de pe paginile web ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ( www.anp-just.ro, rubrica „Anunţuri”).
Comunicat de presă – 22.03.2013
În fiecare an, la data de 24 martie, la nivel internaţional se organizează diferite manifestări care marchează „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei”, descoperirea doctorului Robert Koch deschizând drumul către diagnosticul şi tratamentul tuberculozei.
Cu această ocazie, în decursul zilei de 22.03.2013, personalul Serviciului Educaţie din cadrul Penitenciarului Botoşani va organiza un concurs tematic la care şi-au manifestat intenţia de participare un număr de 305 persoane private de libertate. Materialul informativ care cuprinde noţiuni de definire, simptomatologie, răspândire şi diagnostic, atrage atenţia asupra faptului că, deşi de decenii sunt disponibile tratamente eficiente, tuberculoza este încă responsabilă de moartea a milioane de oameni în fiecare an.
La finalul activităţii, personalul Serviciului Educaţie va evalua gradul de acumulare şi fixare a cunoştinţelor dobândite de către participanţi, persoanele care se vor clasa pe primele locuri vor fi recompensate prin acordarea de diplome şi de credite aferente.
Demersurile educative destinate persoanelor private de libertate au rolul asigurării unei educaţii sanitare preventive şi formării unui mod de viaţă sănătos, bazat pe respectarea regulilor de igienă individuală şi colectivă.
Comunicat de presă – 08.03.2013
Ziua de 8 Martie este recunoscută ca sărbătoarea internaţională a femeii, ziua feminităţii, a frumuseţii, ziua în care femeia este în centrul atenţiei. Venirea primăverii a fost aşteptată şi de persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoşani, care au confecţionat cu dăruire şi pricepere mici comori alb-roşii, mărţişoare lucrate manual şi au pregătit frumoase programe artistice.
Seria de manifestări dedicate simbolului feminităţii şi al renaşterii, va debuta cu programul „O mamă pentru toţi„, în perioada 07 – 08 martie 2013. Activităţile care vor avea loc în cadrul unui club destinat activităţilor educative vor reuni un număr 18 persoane private de libertate elevi din clasele I-IV şi alte 18 din clasele V-VIII care, sub coordonarea profesorilor institutori Rusu Aurica, Ţurcanu Lidia, Scutaru Mihai şi Raclaru Vasile din cadrul Liceului Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani, vor susţine un recital de versuri şi interpretare de cântece dedicate „Zilei Femeii”.
În cadrul programului, formaţia instrumental – vocală Jail Project a persoanelor private de libertate din Penitenciarul Botoşani va susţine un program muzical. Prin interpretarea repertoriului folcloric, cei patru membri ai formaţiei doresc să aducă un zâmbet şi un moment de voie bună, la început de primăvară, atât personalului feminin din unitatea penitenciară, cât şi persoanelor aflate în detenţie.
Aceste manifestări vor fi onorate de prezenţa doamnei inspector de specialitate Adăscăliţei Antonica, a doamnei Secrieru Loredana, director al Liceului Tehnologic Special „Sfântul Stelian” Botoşani, precum şi a doamnei director adjunct Burdujoc Gabriela.
Comunicat de presă – 19.02.2013
„Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre
conştiinţa formei pure”. (Henry Moore)
Data de 19 februarie marchează naşterea marelui sculptorul român, care a adus o contribuţie covârşitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
Sub genericul „Viaţa şi opera sculptorului Constantin Brâncuşi”, Serviciul Educaţie a organizat un concurs tematic la care a participat un număr de 284 de persoane private de libertate. Fiecărui participant i s-a oferit posibilitatea de a se documenta asupra vieţii şi operei celui care „şi-a stabilit în mod definitiv locul său ca artist genial şi chiar ca unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou).
La finalul concursului tematic, personalul din cadrul Serviciului Educaţie a urmărit evaluarea gradului de acumulare şi de fixare a cunoştinţelor dobândite de către participanţi. Persoanele care s-au clasat pe primele locuri vor fi recompensate prin acordarea de diplome şi de credite aferente.
Prin activitatea desfăşurată s-a urmărit sublinierea contribuţiei aduse de încă un român, Constantin Brâncuşi alăturându-se pleiadei celor care au îmbogăţit patrimoniul umanităţii: Mihai Eminescu, George Enescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran etc.
Comunicat de presă – 14.02.2013
Luna Mărţişorului marchează pretutindeni o sărbătoare închinată înnoirii timpului în pragul primăverii, micul simbol cu şnur alb-roşu fiind creat ca un talisman menit să poarte noroc şi să ne însoţească urările de sănătate, bucurie şi bunăstare.
Ca în fiecare an, persoanele private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani sărbătoresc luna mărţişorului. În acest sens, în data de 14 februarie 2013, începând cu ora 10.00, la sediul unităţii penitenciare va avea loc activitatea „Un zâmbet de primăvară”, la care vor participa şase persoane condamnate aflate sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani, precum şi minorii şi tinerii custodiaţi.
Rezultat al parteneriatului de incluziune socială încheiat între cele două instituţii, activitatea va reuni un atelier de creaţie în cadrul căruia, sub coordonarea personalului de specialitate, participanţii vor realiza lucrări inspirate din simbolistica primăverii care vor consta preponderent în felicitări şi mărţişoare.
Articolele deosebite obţinute în cadrul atelierelor de creaţie, vor fi utilizate cu ocazia activităţilor dezvoltate de membrii Serviciului Educaţie în luna martie, în scopul sublinierii misiunii sociale a unităţii penitenciare şi întăririi legăturilor dintre instituţie şi comunitatea locală.
În vederea promovării comportamentelor prosociale, precum şi aprecierii şi valorizării efortului depus pentru prelucrarea acestor articole deosebite, persoanele implicate în cadrul proiectului vor avea posibilitatea de a dărui celor dragi mărţişoarele confecţionate cu migală în cadrul atelierului de creaţie.
Scopul principal al acestei acţiuni îl constituie promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, precum şi exersarea unor aptitudini ce se pot dovedi utile persoanelor private de libertate în perioada post-condamnatorie. În acelaşi context, valorizarea experienţelor pozitive de întrajutorare contribuie la promovarea şi încurajarea eforturilor de reinserţie socială.
Comunicat de presa – 24 ianuarie 2013
![]() |
Unirea din 24 Ianuarie 1859 reprezintă o etapă esenţială pe drumul spre unitatea naţională, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască in 1918. Actul politic care stă la baza României moderne este un prilej de rememorare şi pentru persoanele private de libertate custodiate în Penitenciarul Botoşani.
Sub genericul „Unirea Principatelor Române”, Serviciul Educaţie a lansat un concurs tematic la care s-au înscris un număr de 317 de persoane. Prin expunerile precedente, s-a asigurat prezentarea succintă a semnificaţiei evenimentului istoric, precum şi a factorilor specifici care au stat la baza formării statului naţional român.
La finalul concursului tematic, personalul din cadrul Serviciului Educaţie va urmări evaluarea gradului de acumulare şi de fixare a cunoştinţelor dobândite de către participanţi. Persoanele care se vor clasa pe primele locuri vor fi recompensate prin acordarea de diplome şi de credite aferente.
Demersurile educative au rolul de transmitere a informaţiilor esenţiale menite să faciliteze îmbogăţirea şi dezvoltarea universului cunoaşterii persoanelor private de libertate. Promovarea evenimentelor istorice reprezintă o modalitate concretă de conştientizare a valorilor naţionale.
Comunicat de presa – 22 ianuarie 2013
În data de 22 ianuarie 2013 la Penitenciarul Botoşani a avut loc prezentarea Bilanţului de activitate pe anul 2012, în prezenţa domnului Director General Adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dl. comisar şef de penitenciare Claudiu Cătălin Bejan, a personalului unităţii şi a reprezentanţilor instituţiilor locale şi judeţene, colaboratori ai unităţii penitenciare.
În cadrul şedinţei de bilanţ au fost prezentate principalele activităţi derulate pe parcursul anului 2012 de către serviciile şi compartimentele instituţiei, stadiul îndeplinirii obiectivelor precum şi obiectivele propuse pentru anul în curs.
Garantarea siguranţei locurilor de detenţie este una dintre responsabilităţile principale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea asigurării unui mediu custodial sigur. Astfel, Penitenciarul Botoşani are obligaţia de a garanta ordinea şi disciplina în locul de detenţie precum şi cu ocazia misiunilor în afara acestuia, în condiţiile creării unui climat care să respecte demnitatea persoanelor private de libertate.
Activitatea desfăşurată cu persoanele private de liberate este bazată pe principiul balanţei dintre umanitate şi stricteţe, valori asumate de către personalul penitenciarului. În acest fel, se exercită controlul necesar implementării sancţiunilor privative de libertate, în acelaşi timp asigurând suportul şi motivarea condamnaţilor spre o dezvoltare personală, socială, vocaţională şi educaţională pro-socială.
Principiile care stau la baza activităţilor desfăşurate în Penitenciarul Botoşani sunt: normalizare, deschidere, exerciţiul responsabilităţii, securitate, intervenţie individualizată şi utilizarea optimă a resurselor.
În anul 2012 Penitenciarul Botoşani a manifestat o preocupare spre acordarea drepturilor persoanelor private de libertate în termenele legale, conform dispoziţiilor în vigoare.
Astfel, Penitenciarul Botoşani a custodiat un efectiv mediu de 1216 persoane private de libertate, în continuă creştere faţă de anii precedenţi. Din acest efectiv au fost folosiţi la muncă un număr de 224 de persoane private de libertate, realizând un venit, din prestări servicii, în valoare de 256.708 lei.
Persoanele private de libertate au fost prezentate la organele judiciare, conform solicitărilor venite din partea instanţelor şi a organelor de urmărire penală. Activitatea s-a menţinut ca fiind deosebit de importantă prin faptul că Penitenciarul Botoşani deserveşte un număr de 28 organe judiciare din judeţele Suceava şi Botoşani. În anul 2012 au fost înregistrate un număr de 6980 prezentări ale persoanelor private de libertate în faţa instanţelor de judecată.
În acelaşi context, escortarea persoanelor private de libertate s-a realizat într-un număr de 987 la policlinici şi spitale, precum şi un număr de 33 pentru deservirea la punctele de lucru exterioare.
Aplicarea metodologiei disciplinare şi intervenţia recuperativă individualizată, au determinat o practică disciplinară adecvată menţinerii unei stări de normalitate. În anul 2012, a fost declanşată procedura disciplinară într-un număr de 221 situaţii, pentru care au fost aplicate 410 sancţiuni disciplinare.
În ceea ce priveşte asigurarea drepturilor persoanelor private de libertate ca direcţie prioritară de acţiune, după punerea în aplicare a dispoziţiei ANP privind programarea prealabilă a vizitelor persoanelor private de libertate, la data de 01.09.2010, s-a încercat optimizarea timpului efectiv de acordare a vizitei, reuşindu-se atingerea unei durate de 2 ore, conform reglementărilor legale, în ciuda spaţiului fizic limitat în cadrul sectorului PVC.
Acordarea dreptului la vizită, pachet, convorbiri telefonice şi corespondenţă s-a asigurat la timp şi în cuantumurile prevăzute de lege, pe parcursul anului 2012 fiind acordate 9075 vizite. Prin optimizarea activităţii în cadrul sectorului s-a reuşit ca timpul efectiv de acordare a vizitelor să atingă durata prevăzută de lege, respectiv 120 minute.
În această perioadă s-au acordat un număr de 282 vizite intime cu durata de 2 ore şi 14 vizite cu durata de 48 ore.
Dreptul la informare al deţinuţilor a fost asigurat prin contractarea abonamentelor lunare de către unitatea penitenciară, la publicaţii centrale şi locale, precum şi a televiziunii cu circuit închis Captivant TV.
Cu ocazia referendumului din data de 29.07.2012, s-au depus eforturi şi s-au făcut demersurile necesare pe lângă Serviciul public de evidenţă a persoanelor, pentru eliberarea actelor de identitate a unui număr de 139 persoane private de libertate care aveau cărţi de identitate expirate, în vederea exprimării dreptului de vot.
Pentru acoperirea nevoilor de şcolarizare a persoanelor private de libertate, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi Liceul Tehnologic Special Sfântul Stelian, s-au organizat cursuri şcolare pentru nivelul primar şi gimnazial, anul şcolar 2011/2012 fiind finalizat de 80 persoane, dintr-un număr de 88 înscrise iniţial, diferenţa fiind dată de persoanele transferate la alte unităţi penitenciare dar şi de cele care nu au putut face dovada studiilor anterior absolvite.
Pentru anul şcolar 2012-2013, 85 persoane private de libertate au avut ca recomandare continuarea cursurilor şcolare, dar numai 81 dintre ele au putut face dovada studiilor anterior absolvite. Primul semestru al anului şcolar 2012/2013 a fost absolvit de un număr de 73 persoane. Pentru un număr de 43 de persoanele analfabete, personalul Serviciului Educaţie a organizat programe de alfabetizare.
Formarea profesională a persoanelor private de libertate a reprezentat, ca şi în anul anterior, o prioritate în activitatea Serviciului Educaţie, având în vedere custodierea deţinuţilor repartizaţi să execute pedeapsa privativă de libertate în regim semideschis.
Cursurile de calificare se desfăşoară exclusiv în cadrul unor proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, fiind implementate astfel: „Pregătire TIC la standarde europene în sistemul penitenciar românesc” implementat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, „O societate în schimbare – reintegrarea socială şi profesională a deţinuţilor implementat in parteneriat cu penitenciarele Galaţi şi Giurgiu, „Program interregional integrat de calificare/recalificare profesională a persoanelor private de libertate”, desfăşurat în parteneriat cu Penitenciarul Timişoara şi Penitenciarul Satu Mare şi „Participarea grupurilor vulnerabile în economia socială”.
Din punct de vedere logistic, sectorul economico-administrativ din unitate a avut în vedere utilizarea eficientă a resurselor limitate oferite de economia naţională, aflată în criză economică, astfel încât unitatea să nu înregistreze sincope majore în funcţionare.
Aplicarea raţionalităţii în activitatea economică a condus la utilizarea resurselor în cea mai adecvată formă, la conceperea şi realizarea unui raport eficient între resursele alocate şi nevoile unităţii, precum şi la prognozarea evoluţiei acestui raport şi găsirea celor mai bune căi de optimizare a lui.
Menţinerea unui standard ridicat al calităţii actului medical a reprezentat o provocare constantă în decursul anului care s-a încheiat, în condiţiile unui deficit de personal de specialitate şi continuă să fie un obiectiv în anul 2013.
În cursul anului 2012, sectorul medical din cadrul unităţii penitenciate a acordat un număr de 20.880 consultaţii medicale persoanelor private de libertate. De asemenea, au fost efectuate un număr de 40.076 de tratamente şi manopere de mică chirurgie şi au fost acordate 847 consultaţii stomatologice.
În cursul anului 2012 au fost înregistrate un număr de 34 internări ale persoanelor private de libertate cu afecţiuni diverse, medicale sau chirurgicale, în spitalele aparţinând reţelei Ministerului Sănătăţii Publice şi 350 în spitale penitenciar, activitate care a determinat asigurarea escortării şi supravegherii persoanelor private de libertate de către personalul operativ.
Concluzionând, despre activitatea desfăşurată în anul 2012, putem afirma faptul că ea s-a înscris în condiţii de normalitate, fiind înregistrate progrese în principalele domenii de activitate: siguranţa deţinerii, reintegrare socială şi pe linia folosirii judicioase a resurselor umane şi financiare.
Comunicat de presă – 09.01.2013
„Eminescu a ridicat cântecul, basmul şi graiul popular la
înălţimea scânteietoare a Luceafărului.”
(Eusebiu Camilar, 1910-1965)
Omagierea „Luceafărului poeziei româneşti” va fi marcată şi în acest an, la Penitenciarul Botoşani, prin implicarea persoanelor private de libertate în cadrul activităţilor organizate cu sprijinul personalului Serviciului Educaţie.
Programul manifestărilor va debuta, în data de 09.01.2013, cu vizitarea Memorialului Ipoteşti, la care vor participa 10 persoane private de libertate. În cadrul acestei ieşiri în comunitate, persoanele participante vor putea vizita Casa Memorială, Capela familiei Eminovici, Muzeul tematic Mihai Eminescu şi Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”.
Seria acestor activităţi va continua cu participarea persoanelor private de libertate membre ale cenaclului literar de pe lăngă revista „Caietele lui Cain”, în data de 12.01.2013, la o şedinţă de cenaclu literar – artistic, având ca generic: „Portretul artistului în tinereţe”, în sala de lectură a Bibliotecii judeţene „Mihai Eminescu”. Cu această ocazie, va avea loc lansarea ultimului număr al revistei „Caietele lui Cain”, cu „Suplimentul lui Moş Crăciun” şi recitarea unor creaţii ale membrilor cenaclului;
Ziua de 15 ianuarie, data la care se împlinesc 163 de ani de la naşterea poetului nepereche, va fi marcată în cadrul unei şezători literar-artistice „Eminescu – Contemporanul Nostru”, la Penitenciarul Botoşani, prilej cu care colaboratorii revistei „Caietele lui Cain” vor recita din creaţiile eminesciene. Semnificaţia acestei zilei, precum şi aspecte din viaţa şi opera „spiritului tutelar al culturii româneşti”, vor fi prezentate de, coordonatorul activităţilor, domnul prof. Napolion Ungureanu.
Desfăşurarea unor astfel de acţiuni contribuie la creşterea nivelului de informare şi de cultură generală în rândul persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, prin dezvoltarea universului cunoaşterii şi formarea unui bagaj de cunoştinţe aprofundate despre creaţia eminesciană.