Cu ocazia aniversării a 60 de ani de învățământ superior de profil în domeniul Educației Fizice și Sportului, în data de 23.02.2024, reprezentanți ai Penitenciarului Bacău împreună cu patru persoane private de libertate repartizate în regim închis, custodiate de Penitenciarul Bacău au participat la un workshop cu tema ,,Importanța exercițiului fizic ca activitate compensatorie a sedentarismului la persoanele private de libertate”.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău și a fost coordonat de conf. univ. dr. Sava Adrian, prodecan cu Managementul Calității, Etica și Imaginea Facultății.
Din partea Penitenciarului Bacău au participat doamna subcomisar de poliție penitenciară Alexandra Aursulesi – șef Serviciu Educație, inspector de poliție penitenciară Lidia Țîmpu – ofițer psiholog, agent șef principal de poliție penitenciară Bogdan Buhăianu – monitor sportiv și agent principal de poliție penitenciară Lucian Moisei – agent tehnic.
Workshopul a avut două componente puse în dezbatere, respectiv:
- Exerciții fizice și mișcare versus Sedentarismul în viața carcerală
2.Rolul sportului în cadrul prevenirii unui comportament delicvent; disciplina, regulile, munca în echipă fiind doar câteva valori promovate și susținute în acest domeniu.
Persoanele private de libertate manifestă, în general, un interes deosebit față de exercițiile fizice și față de mișcare, precum și față de orice exercițiu fizic desfășurat sub formă de joc sau competiție și au răspuns întrebărilor adresate de cei prezenți la evenimet dezvăluind aspecte importante referitoare la beneficiile pe care sportul le are asupra sănătății fizice și psihice, în cazul persoanelor aflate în detenție.
Pe această cale transmitem mulțumiri pentru invitație domnului prodecan Adrian Sava, ca urmare a bunei colaborări dintre Penitenciarul Bacău și Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău care sprijină reintegrarea socială a persoanelor private de libertate înțelegând importanța participării comunității în cadrul acestui proces complex ce vizează remodelarea personalității umane prin dezvoltarea atitudinii prosociale, ce nu poate avea loc fără aportul și implicarea societății din care aceștia fac parte și în cadrul căreia se vor întoarce.