Astăzi 18-01-2025 sunt: 427 persoane private de libertate

Despre noi

 

În atenția aparținătorilor persoanelor private de libertate!

 

Odată cu instituirea stării de alertă la nivel național[1], Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, aplică prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, începând cu data de 18.05.2020:

 

  • Exercitarea dreptului de a primi vizite se va realiza cu dispozitiv de separare, indiferent de regimul de executare sau categoria din care fac parte persoanele private de libertate

 

  • La momentul efectuării planificării pentru acordarea dreptului la vizită (telefonic, prin e-mail), persoanele vizitatoare vor fi informate despre obligativitatea de a deține asupra lor și de a purta echipamentul individual de protecție (mască, mănuși, vizieră – după caz), pentru a le fi permis accesul în locul de deținere;
  • Deplasarea către spațiul destinat acordării dreptului la vizită se va realiza pe un itinerar prestabilit. Persoanele vizitatoare vor fi supuse triajului epidemiologic și vor completa un chestionar pentru evaluarea riscului. În cazul în care acestea prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii, vizita va fi replanificată;
  • Pe durata efectuării vizitei, persoanele vizitatoare trebuie să poarte, în mod obligatoriu, echipamentul individual de protecție. În caz contrar, întrevederea dintre aparținător/i și deținut se întrerupe și se consideră a fi efectuată, conform prevederilor legale.

 

Observații:

  • spațiile destinate acordării dreptului la vizită vor fi dotate cu soluții pentru dezinfectare; acestea vor fi dezinfectate și aerisite înainte și după fiecare serie de vizită;
  • inclusiv persoanele private de libertate vor purta echipament individual de protecție;
  • în situația în care persoana privată de libertate planificată pentru exercitarea dreptului de a primi vizite se află într-o situație asociată prezentului context epidemiologic, vizita va fi replanificată.

 

  • Exercitarea dreptului la vizită intimă se va realiza doar dacă prin aceasta nu sunt afectate măsurile de prevenție și siguranță medicală

 

  • Administrația locului de deținere va solicita persoanei vizitatoare un document medical certificat de un medic în specialitatea boli infecțioase – în baza unor analize medicale din care să rezulte că nu are o infecție curentă cu virusul SARS-CoV-2. Documentul trebuie să fie emis cu cel mult 3 zile înainte de data acordării dreptului la vizită intimă (atât ziua emiterii documentului, cât și ziua acordării dreptului la vizită intimă intră în calculul termenului de 3 zile);
  • La prezentarea în unitate, persoana vizitatoare va fi supusă triajului epidemiologic și va completa un chestionar pentru evaluarea riscului. În cazul în care aceasta prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii, vizita va fi replanificată;
  • Deplasarea către spațiul destinat acordării vizitelor intime se va realiza pe un itinerar prestabilit. Pe parcursul deplasării către spațiul indicat, persoana vizitatoare are obligația de a purta echipamentul individual de protecție (mască, mănuși, vizieră – după caz).

 

Observații:

  • spațiile destinate acordării dreptului la vizită intimă vor fi dotate cu soluții pentru dezinfectare și săpun; acestea vor fi dezinfectate și aerisite înainte și după fiecare vizită intimă;
  • în situația în care persoana privată de libertate planificată pentru exercitarea dreptului la vizită intimă se află într-o situație asociată prezentului context epidemiologic, vizita va fi replanificată.

 

Prin formularea cererii de acordare a dreptului la vizită intimă, persoana privată de libertate își va exprima acordul cu privire la:

  • cazarea separată de restul colectivului, pentru o perioadă de maxim 14 zile după data acordării acestui drept, în vederea monitorizării stării de sănătate;
  • efectuarea unei proceduri medicale pentru depistarea COVID-19, după minim 5 zile de la efectuarea vizitei intime.

 

  • Exercitarea dreptului de a primi bunuri

 

  • Persoanele private de libertate au dreptul de a primi pachete și bunuri cu ocazia efectuării vizitelor. Pachetele nu trebuie să conțină produse cu alimente care necesită preparare termică (coacere, fierbere etc.);
  • Efectele primite vor fi depozitate într-o încăpere care dispune de ventilație naturală, astfel încât această procedură să fie asigurată minim 24h de la preluare, la predarea către deținut;
  • Alte bunuri care nu intră în categoria produselor alimentare și care nu pot fi degradate de efectul produselor biocide vor fi supuse procedurii de dezinfecție, prin nebulizare, conform specificațiilor tehnice.

 

Observații:

  • spațiile destinate acordării dreptului de a primi bunuri vor fi dotate cu soluții pentru dezinfectare și săpun;
  • acestea vor și dezinfectate și aerisite înainte și după fiecare serie.

 

 

  • Exercitarea dreptului la comunicări online se realizează indiferent de situația disciplinară a persoanei private de libertate și periodicitatea legăturii cu familia

 

 

Administrațiile locurilor de deținere depun, în continuare, eforturi pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, atât în rândul efectivelor de deținuți, cât și în rândul personalului. Pentru reușita acestui deziderat, este necesar, în această perioadă de alertă, ca efortul să fie unul comun, al instituției penitenciare și al aparținătorilor.

În acest sens, facem apel la responsabilitate și solidarizare, respectarea obligațiilor pe linie de siguranță medicală și a celor de distanțare socială fiind esențială pentru menținerea actualului status – niciun caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate.

 

 

[1] în baza Hotărârii nr. 24 din 14 mai 2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urări de Paște

Conducerea Penitenciarului Bacău urează tuturor angajaților sistemului penitenciar, familiilor acestora și colaboratorilor instituției, multă sănătate, pace şi linişte în suflet, speranţă, armonie, fericire şi multă iubire.  Hristos a Înviat!

Urări de 1 Martie

Conducerea Penitenciarului Bacău urează tuturor angajaților sistemului penitenciar, o primăvară minunată, plină de dragoste, putere și multe realizări!

Comunicat de presă

Penitenciarul Bacău dăruieşte viaţă, dăruieşte zâmbet de Paşte

„Un om care dăruieşte din toată inima primeşte în schimb o bucurie de nedescris”. 

Donarea de sânge ajută la desfăşurarea optimă a intervenţiilor chirurgicale, în tratarea pacienţilor de cancer, a victimelor accidentelor, transplantul de organe, pacienţi care au suferit arsuri, copii născuţi prematur sau copii bolnavi.

În data de 31.03.2017, funcţionarii publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Bacău, au răspuns iniţiativei conducerii unităţii, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău, de a dona sânge în scopul sprijinirii sistemului medical naţional.

Acțiunea iniţiată se doreşte a fi un gest de solidaritate al lucrătorilor din Penitenciarul Bacău faţă de cei aflaţi în suferinţă, în spiritul umanismului şi respectului faţă de valorile sociale şi dovedeşte că aceştia sunt modele de implicare civică pentru comunitatea din care fac parte.

Bonurile de masă ale colegilor care au donat sânge au fost dăruite cu generozitate de către aceştia, pentru achiziţionarea unui obiect de uz casnic, imperios necesar unei familii cu unsprezece copii din comuna Răcăciuni, judeţul Bacău, cu ocazia Sărbătorilor De Paști.Acestei campanii s-au alăturat şi funcţionarii publici care nu au participat la acţiunea comună  de donare de sânge, cu sume de bani din care s-au achiziţionat alimente, cu obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu diverse alimente neperisabile.

Astfel, în data de 14 aprilie 2017, în Vinerea Mare a Paştelui, 6 reprezentanți ai Penitenciarului Bacău s-au deplasat în comuna Răcăciuni, judeţul Bacău pentru a oferi familiei aflate în nevoie daruri şi a aduce lumină şi bucurie în sufletele lor.

 

Sperăm ca, prin generozitatea personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Penitenciarului Bacău, am reuşit să oferim un zâmbet, o speranţă spre mai bine,  un strop din bucuria Învierii Lui Hristos, de care avem cu toţii nevoie .

 

Urări de Paște

 Conducerea Penitenciarului Bacău transmite tuturor angajaților Penitenciarului Bacău, familiilor acestora, precum și colaboratorilor instituției, urări  de sănătate, lumină și căldură, care să întâmpine inimile cu iubire, credință și iertare.Paște fericit! 

 

Comunicat Reuniune de Familie

Comunicat Reuniune de familie

 

Penitenciarul Bacău organizează o campanie de donare de sânge

   În data de 31.03.2017, începând cu ora 8.00,  angajații Penitenciarului Bacău vor participa, pe bază de voluntariat, la o campanie de donare de sânge.                                                                                             Această activitate este organizată în parteneriat cu Sindicatul Liber al Funcționarilor cu Statut Special din Penitenciarul Bacău și cu Filiala Sindicală din Penitenciarul Bacău a Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare.                                                                                                                                            Bonurile de masă primite de angajați cu această ocazie, vor face obiectul unor acțiuni umanitare îndreptate către familii nevoiașe din județul Bacău.

 

 

Urări de 8 Martie

Conducerea Penitenciarului Bacău urează tuturor doamnelor și domnișoarelor, o zi de 8 Martie luminoasă, petrecută cu zâmbetul pe buze și toată fericirea de pe pământ!La mulți ani!

 

Urări de 1 Martie

Conducerea Penitenciarului Bacău urează tuturor angajaților sistemului penitenciar, o primăvară însorită, renașterea de noi speranțe și pace în suflet, putere și multe realizări!

 

Scurtă monografie

      Ideea unui regim penitenciar aşa cum a apărut în epoca modernă nu a fost cunoscută în vechime, pedespele constituindu-se în plata unor fapte, reale sau imaginate de cei ce le puteau aplica, iar închisoarea ca loc de pedeapsă era destinată numai suferinţelor celor osândiţi. La fel ca în celelalte ţări europene temniţele noastre au fost locuri de chinuri nicidecum mijloace de îndreptare a infractorilor. Cu toate că nu se poate vorbi de organizarea închisorilor romane până în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, originea închisorilor la noi este foarte veche. Încarcerarea şi utilizarea unor deţinuţi la muncă în mine o găsim chiar şi pe vremea când Dacia a intrat în stăpânirea romanilor. Ca pedepse în trecut enumerăm: arderea şi tragerea în ţeapă pentru tâlhari şi ucigaşi, iar pentru ceilalţi spânzurătoarea sau decapitarea. Închisorile de la noi au fost sub aspect arhitectonic nişte improvizaţii: case părăsite, beciurile curţilor domneşti, gropi adânci şi ocne. Unele mănăstiri au servit la noi şi ca loc de închisoare.

      Legea organizării urbane din anul 1884 stabileşte normele de administraţie orăşenească şi hotărăşte înfiinţarea arestului preventiv în oraşul Bacău pe lângă cel existent la Târgu Ocna care a funcţionat până în anul 1885 după aceeaşi denumire de arest preventiv. Până în anul 1885 când s-a mutat în actualul local de arest, „grosul” cum i se zicea pe atunci, arestul preventiv era situat pe strada 9 Mai lângă piaţa mare a oraşului Bacău. Directorul penitenciarului în acea perioadă a fost Gheorghe Ţintea, un vechi ziarist.

      Din punct de vedere geografic, Penitenciarul Bacău este aşezat în partea de Vest a oraşului. La început locul de deţinere pe care este amplasat şi acum Penitrenciarul Bacău dispunea de 4 corpuri de clădire pentru cazarea deţinuţilor, un corp de clădire pentru pavilionul administrativ şi alte construcţii aferente. Cele 4 corpuri de clădire dispuneau de un spatiu care asigura cazarea a 143 de detinuti. Prin construcţii şi amenajari ulterioare s-a mărit capacitatea de cazare astfel că în 1971 aceasta era de 770 de locuri. Din datele pe care le deţinem, secţia I, a –II-a şi a – III-a au fost date în folosinţă în anul 1974. Blocul alimentar a fost dat în folosinţă în anul 1973. Spaţiul unde se desfăşoară activitatea Şcolii nr. 22 şi sectorul Vizită în prezent a fost dat în folosinţă în anul 1973. Pavilionul administrativ I unde se află în prezent şi biroul directorului a fost dat în folosinţă în anul 1968. Pavilionul admninistrativ II unde în prezent se află şi bucătăria cadrelor a fost dat în folosinţă în anul 1972. Iar cel mai nou spaţiu de deţinere care a inaugurat la data de 14 decembrie 2006 este pavilionul cu secţiile a IV-a, a-V-a şi a-VI-a, iar la demisol se află atelierul de tâmplărie, clubul pentru activităţi şi o sală de croitorie.

      Anul 1990 reprezintă anul în care s-a produs ruptura de comunism care a permis ruptura fată de modelul de educaţie comunistă cu toate implicaţiile sale.

      După finalizarea procesului de profilare Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Bacău custodiază următoarele categorii de persoane private de libertate:

• Persoane arestate preventiv de sex masculin şi feminin , tineri şi minori, cu cauze pe rolul instanţelor judiciare din judeţele Bacău , Neamţ, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Buzău, Botoşani şi Suceava;

• Persoane condamnate de sex feminin , tineri şi minori , din toate regimurile de executare cu cauze pe rolul organelor judiciare din judeţele Bacău, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Buzău, Galaţi, Botoşani şi Suceava;

• Persoanele condamnate de sex masculin din regimul deschis care sunt folosite la activităţi productive.

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.