Comunicat de presă
În data de 09.12.2022, 4 deținuti tineri custodiați de Penitenciarul Bacău, incluși în regim semideschis, au participat la o vizită în comunitate la Fundația W.K.M.S. – ”Să-i ajutăm iubindu-i” din Piatra Neamt, județul Neamț, în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”.
Principalele obiective ale activității au vizat prevenirea săvârșirii de infracțiuni prin promovarea principiilor incluziunii sociale și a egalității de șanse, prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate, precum și pozitivarea imaginii sistemului penitenciar și a reprezentărilor sociale despre persoanele aflate în detenție.
În cadrul dezbaterii, persoanele private de libertate au împărtășit tinerilor și minorilor prezenți la activitate propriile experiențe de viață, au vorbit despre importanța alegerilor făcute și regretul pentru faptele săvârșite. În acest context, valorificarea experienței persoanelor condamnate contribuie la asumarea și învățarea unor atitudini și comportamente dezirabile social și evitarea comportamentelor delicvente de către tinerii aflați în faza de dezvoltare orientată către țeluri imediate, prin participarea în cadrul unei experiențe pedagogice constructive.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de comisar șef de poliție penitenciară MĂTĂSARU Mădălina, șef Serviciu Asistență psihosocială și inspector principal de poliție penitenciară SILIȘTEANU Ștefana, asistent social.
Înțelegând importanța activităților de prevenire a infracționalității, ”Campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate” a vizat valorificarea experienței de viață a deținuților pentru conștientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului uman. Interacțiunea directă cu lucrătorii și persoanele private de libertate contribuie la o mai bună cunoaștere a mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, în sensul prevenirii comportamentelor deviante.