Astăzi 18-09-2024 sunt: 427 persoane private de libertate
august 30, 2024
După testarea psihologică, candidaţii declaraţi „apt” psihologic vor depune o adeverinţă (conform tipizatului descărcat aici ) completată de medicul de familie. Fişa medicală se deschide/eliberează doar după depunerea adeverinţei completate de medicul de familie
iulie 22, 2024
Având în vedere implicarea constantă pentru realizarea unor demersuri care susțin facilitarea reinserției sociale a persoanelor custodiate, evidențiem colaborarea internațională menținută la nivelul Penitenciarului Bacău cu parteneri din Italia, care utilizează îmbinarea unor elemente de clownterapie și terapie ocupațională ca un instrument în vederea creșterii inteligenței emoționale și a empatiei în rândul persoanelor private de libertate.
Anul acesta, timp de 4 zile, în perioada 15-18 iulie, voluntarii din cadrul Asociației ,,Viviamo in Positivo’’ Italia, au derulat activități terapeutice cu 21 de femei arestate preventiv. În cadrul activității ,,Terapie prin zâmbet’’, prin intermediul jocului, persoanele participante au avut cadrul adecvat pentru a identifica, a conștientiza și a manifesta un spectru de emoții, acest lucru contribuind la dezvoltarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire socială. Pe parcursul celor 4 întâlniri cu grupul de lucru, voluntarii au discutat despre importanța încrederii în sine, a încrederii în ceilalți și eliminarea prejudecăților despre cei din jurul nostru.
La finalul săptămânii, în data de 18 iulie, 25 de femei arestate preventiv au participat la spectacolul ,,Emoții fără granițe’’ susținut de către cei 16 voluntari, aceștia având o reprezentație artistică prin elemente de teatru specifice clownterapiei.
iunie 18, 2024
În contextul politicilor sociale susținute de către Administrația Națională a Penitenciarelor, Penitenciarul Bacău a organizat în data de 17 iunie 2024, o sesiune de lucru cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, organizații non-guvernamentale și cu reprezentanții AJOFM Bacău, având ca scop promovarea integrării pe piața muncii a deținuților aflați în custodie.
Evenimentul susținut de echipa managerială a Penitenciarului Bacău și desfășurat la Universitatea George Bacovia din Bacău, a reunit specialiști din diverse domenii și a facilitat un dialog constructiv asupra oportunităților și beneficiilor angajării deținuților.
Reintegrarea socială este un proces esențial pentru construirea unei societăți mai incluzive și mai echitabile iar rolul partenerilor sociali este unul esențial și necesar.
În cadrul acestei întâlniri de lucru s-au purtat discuții interactive, s-au adus în atenția operatorilor economici beneficiile angajării deținuților, modele de bună practică în cazul unor contracte ce au fost perfectate în trecutul instituțional.
Totodată, această întâlnire a pus bazele unei viitoare colaborări atât pe plan de angajare a deținuților cât și pe necesitatea calificării/recalificării lor profesionale, în fucție de cerințele și nevoile actuale ale societății pe linie de forță de muncă.
Acest proiect reprezintă un vector al schimbării pentru persoanele custodiate și un pilon esențial în construirea unei societăți cu principii și valori prosociale.
aprilie 29, 2024
Paștele reprezintă una dintre cele mai mari sărbători ale românilor. Învierea Domnului se cinstește în toate colțurile țării în care se și păstrează, de la an la an, diverse tradiții din strămoși. Încondeierea ouălor reprezintă o tradiție veche românească plină de semnificații și simboluri pe care o regăsim în preajma Sărbătorilor Pascale.
În acest context, în data de 29 aprilie 2024, nouă deținuți custodiați de Penitenciarul Bacău au participat la o vizită în comunitate la Centrul pentru Persoane Vârstnice ,,Acoperământul Maicii Domnului’’ din Valea Budului, județul Bacău pentru o activitate de încondeiere de ouă. Scopul activității a fost acela de a contibui la identificarea modelelor pozitive de comportament în cadrul grupului și a soluțiilor viabile de gestionare a problemelor contextuale, precum și la detensionarea emoțională prin evocarea amintirilor din perioada Sărbătorilor Pascale.
În cadrul demersului terapeutic, persoanele private de libertate au fost îndrumate către implicarera în cadrul tehnicilor de terapie ocupațională pentru a contribui la identificarea corectă a emoțiilor și către exersarea modelelor comportamentale funcționale prin dezvoltarea abilităților de relaționare și colaborare în cadrul grupului. Persoanele vârstnice participante au împărtășit experiențe de viață și au avut posibilitatea să le ofere îndrumare și sfaturi de viață persoanelor private de libertate astfel încât să contribuie la recuperarea psihosocială și morală a acestora.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de personalul din cadrul Serviciului Asistență psihosocială, inspector principal de poliție penitenciară Andrea Ardeleanu – șef serviciu Asistență psihosocială, subcomisar de poliție penitenciară Dănuț Pintilie – asistent social și subinspector de poliție penitenciară Mihaela Munteanu – ofițer psiholog.
Diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate reprezintă unul dintre scopurile vizate de activitățile desfășurate de către personalul sectorului reintegrare socială cu persoanele private de libertate, acestea din urmă având posibilitatea să învețe și să exerseze, în perioada detenției, conduite prosociale în cadrul comunității locale.
februarie 29, 2024
Cu ocazia aniversării a 60 de ani de învățământ superior de profil în domeniul Educației Fizice și Sportului, în data de 23.02.2024, reprezentanți ai Penitenciarului Bacău împreună cu patru persoane private de libertate repartizate în regim închis, custodiate de Penitenciarul Bacău au participat la un workshop cu tema ,,Importanța exercițiului fizic ca activitate compensatorie a sedentarismului la persoanele private de libertate”.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău și a fost coordonat de conf. univ. dr. Sava Adrian, prodecan cu Managementul Calității, Etica și Imaginea Facultății.
Din partea Penitenciarului Bacău au participat doamna subcomisar de poliție penitenciară Alexandra Aursulesi – șef Serviciu Educație, inspector de poliție penitenciară Lidia Țîmpu – ofițer psiholog, agent șef principal de poliție penitenciară Bogdan Buhăianu – monitor sportiv și agent principal de poliție penitenciară Lucian Moisei – agent tehnic.
Workshopul a avut două componente puse în dezbatere, respectiv:
2.Rolul sportului în cadrul prevenirii unui comportament delicvent; disciplina, regulile, munca în echipă fiind doar câteva valori promovate și susținute în acest domeniu.
Persoanele private de libertate manifestă, în general, un interes deosebit față de exercițiile fizice și față de mișcare, precum și față de orice exercițiu fizic desfășurat sub formă de joc sau competiție și au răspuns întrebărilor adresate de cei prezenți la evenimet dezvăluind aspecte importante referitoare la beneficiile pe care sportul le are asupra sănătății fizice și psihice, în cazul persoanelor aflate în detenție.
Pe această cale transmitem mulțumiri pentru invitație domnului prodecan Adrian Sava, ca urmare a bunei colaborări dintre Penitenciarul Bacău și Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău care sprijină reintegrarea socială a persoanelor private de libertate înțelegând importanța participării comunității în cadrul acestui proces complex ce vizează remodelarea personalității umane prin dezvoltarea atitudinii prosociale, ce nu poate avea loc fără aportul și implicarea societății din care aceștia fac parte și în cadrul căreia se vor întoarce.
februarie 8, 2024
În data de 07.02.2024 într-un cadru festiv, a avut loc la Hotel Ramada Iași, Analiza de Bilanț a activităților reprezentative ale Penitenciarelor din regiunea Nord-Est unde a fost prezentă și o delegație din cadrul Penitenciarului Bacău formată din directorul unității, director adjunct Siguranța deținerii și regim penitenciar, director adjunct Economico-administrativ, director adjunct Reintegrare socială precum și reprezentanți ale celor două organizații sindicale de la nivelul penitenciarului.
Cu această ocazie au fost prezentate principalele realizări ale Penitenciarului Bacău cu privire la îmbunătățirea condițiilor de detenție în concordanță cu standardele europene, creșterea siguranței locului de deținere, a misiunilor precum și prevenirea evenimentelor negative. Anul 2023 a reprezentat pentru Penitenciarul Bacău o etapă de tranziție privind categoriile de persoane custodiate, fapt ce a presupus schimbări majore cu privire la regimul de detenție și asigurarea intervenției recuperative a persoanelor custodiate.
De asemenea s-a prezentat gradul de implementare al activităților din cadrul Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, care s-au materializat prin includerea deținuților în diverse activități care s-au desfășurat atât în cadrul locului de deținere cât și în comunitate. Diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate s-a înscris în scopurile vizate de activităţile desfăşurate de către personalul Penitenciarului Bacău, prin implicarea în activități directe între colaboratori, reprezentanți ai comuniății locale, și persoanele private de libertate, fapt care a contribuit la o mai bună cunoaștere a mediului penitenciar de către societatea civilă și la recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate și sporind şansele acestora de reintegrare socială.
La ședința de bilanț au fost prezentate și elementele de impact generate de colaborarea între unitățile penitenciare din regiunea Nord-Est ce au o importanță semnificativă în asigurarea securității, eficienței sistemului penitenciar și reabilității deținuților.
Pe această cale transmitem mulțumiri și felicitări personalului din cadrul penitenciarului care, datorită performanțelor și eforturilor susținute, au făcut posibilă îndepinirea tuturor obiectivelor stabilite.
aprilie 6, 2023
Planificare testare psihologică – afișat în data de 27.07.2023
martie 6, 2023
Comunicat de presă
”Săptămâna altfel” la Penitenciarul Bacău
În perioada 27.02.2023 – 03.03.2023 Penitenciarul Bacău, în colaborare cu unitățile de învățământ băcăuane: Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” , Colegiul ”Mihai Eminescu” și Colegiul Economic ”Ion Ghica” , a organizat o serie de activități menite să marcheze Programul Național ”Școala altfel”.
Astfel, în săptămâna dedicată explorării și experimentării de noi forme de educație prin activități derulate la nivelul comunității, 375 de elevi și 19 cadre didactice au realizat vizite de cunoaștere a mediului carceral din Penitenciarul Bacău.
Principalele obiective ale activității au vizat prevenirea săvârșirii de infracțiuni prin promovarea principiilor incluziunii sociale și a egalității de șanse, prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate, precum și pozitivarea imaginii sistemului penitenciar și a reprezentărilor sociale despre persoanele aflate în detenție.
În cadrul întâlnirilor, elevii și cadrele didactice au participat la un dialog deschis cu tinerii custodiați de Penitenciarul Bacău. Persoanele private de libertate au împărtășit celor prezenți la activitate propriile experiențe de viață, au vorbit despre importanța alegerilor făcute și regretul pentru faptele săvârșite. În acest context, valorificarea experienței persoanelor condamnate contribuie la asumarea și învățarea unor atitudini și comportamente dezirabile social și evitarea comportamentelor delicvente de către tinerii aflați în faza de dezvoltare orientată către țeluri imediate, prin participarea în cadrul unei experiențe pedagogice constructive.
Înțelegând importanța activităților de prevenire a infracționalității, demersurile desfășurate cu ocazia săptămânii ”Școala altfel” au vizat valorificarea experienței de viață a deținuților pentru conștientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului uman. Interacțiunea directă cu lucrătorii și persoanele private de libertate contribuie la o mai bună cunoaștere a mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, în sensul prevenirii comportamentelor deviante.
februarie 14, 2023
COMUNICAT DE PRESĂ
Persoanele private de libertate l-au cinstit pe Sfântul Mucenic Haralambie la Capela Penitenciarului Bacău
Vineri, 10 februarie 2023, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Haralambie, la Capela „Izvorul Tămăduirii” din incinta Penitenciarului Bacău a avut loc de la primele ore ale dimineții un eveniment cultural-religios, în cadrul căruia au participat mai multe grupuri de persoane aflate în custodia instituției.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul slujbei religioase oficiate în capela ”Izvorul Tămăduirii” din cadrul Penitenciarului Bacău și s-a adresat persoanelor private de libertate cu cerințe speciale de asistență care necesită activități și metode de lucru specifice, integrate într-un demers recuperativ adaptat particularităților psihosomatice și nevoilor de dezvoltare ale acestora.
Părintele Ilarion MÂȚĂ, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și reprezentantul preoților de caritate din eparhie, a săvârșit slujba religioasă alături de părintele capelan Daniel MAȘALA, părintele Răzvan-Dimitrie RADU, asistent social al Protoieriei Bacău și alți preoți de caritate din cuprinsul eparhiei.
Prima parte a activității a fost dedicată unui grup de 9 deținuți, persoane peste 60 de ani, care au participat activ la slujba Acatistului ”Sf. Sfințit Mc. Haralambie”, activitatea fiind inclusă în categoria demersurilor dedicate persoanelor vârstnice în Eparhia Romanului și Bacăului, întrucât anul 2023 reprezintă ”Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română”.
În a doua parte a activității s-a oficiat slujba ”Sfântului Maslu”, la eveniment fiind prezente 19 persoane private de libertate, femei, arestate preventiv, custodiate în cadrul Penitenciarului Bacău. Acestea au avut o prezență activă manifestând interes pentru activitatea religioasă la care au luat parte.
Activitatea s-a încheiat cu o cateheză despre ”Rugăciunea liturgică și roul participării credincioșilor la slijbele bisericii” susținută de părintele RADU Răzvan Dimitrie, fiind prezenti în capelă 12 deținuți tineri incluși în regim deschis.
Concluziile zilei au fost prezentate de părintele capelan comisar de poliție penitenciară Daniel MAȘALA, care a adus aminte de contextul Anului Omagial 2023, în cadrul căruia a avut loc prezenta activitate și a transmis mulțumiri reprezentanților Protoieriei Bacău pentru buna colaborare și deschidere pentru activitățile menite să susțină și îmbunătățească viață persoanelor private de libertate.
februarie 9, 2023
COMUNICAT DE PRESĂ
Tinerii custodiați de Penitenciarul Bacău – mai pregătiți în caz de urgență
Penitenciarul Bacău, în colaborare cu Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău, a organizat joi, 9 februarie 2023, o activitate dedicată Zilei Europene a Numărului de Urgență 112 cu scopul de a le prezenta participaților noțiuni și metode de prim ajutor. În cadrul activității au participat 33 de tineri deținuți custodiați de Penitenciarul Bacău.
Activitatea a debutat cu o dezbatere pe o tema ”Apelarea numărului de urgență 112 cu responsabilitate” pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. De asemenea, tinerii prezenți la activitate au primit informații cu privire la regulile de bază pe care trebuie să le respecte în momentul în care apelează numărul de urgență.
În a doua parte a activității, domnul lect. univ. Dr. SAVA Mihai Adrian, doamna conf. univ. Dr. BALINT Nela-Tatiana și doamna lect. univ. Dr. CRISTUȚĂ Mihaela-Alina au prezentat tinerilor noțiuni de prim-ajutor prin exerciții practice de acordare a asistenței în caz de urgență. Astfel, participanții la activitate au fost informați cu privire la noțiunea de prim-ajutor și tehnici de bază de aplicat în caz de accidente.
Invitații la activitate au exemplificat prin exerciții practice tehnica de dezobstrucție a căilor aeriene, așezarea unei persoane în poziție de siguranță, aplicarea corectă a bandajului în cazuri de hemoragie nazală, leziuni în zona capului sau imobilizare a antebrațului, precum și etapele de intervenție în cazul unei entorse. Persoanele private de libertate prezente la activitate s-au implicat activ în îndeplinirea exercițiilor practice și asimilarea informațiilor și tehnicilor prezentate, manifestând un interes deosebit față de acest tip de activitate.
Activitatea a fost inițiată de inspector principal de poliție penitenciară SCURTU Antonel – ofițer educator și inspector de poliție penitenciară ȚÎMPU Lidia – psiholog, fiind coordonată de comisar de poliție penitenciară COȘET-MELEŞCANU Simona Mihaela – șef Serviciu Educație.
februarie 7, 2023
Comunicat de presă
Bucuria sărbătorii hramului Parohiei Drăgușani împărtășită cu persoanele private de libertate din Penitenciarul Bacău
În data de 20 ianuarie 2023, 15 deținuti tineri aflați în custodia Penitenciarului Bacău, au participat la o vizită în comunitate în cadrul Parohiilor Drăgușani și Parava din comuna Parava, jud Bacău.
Scopul activității l-a constituit crearea unor mecanisme de interacțiune cu reprezentanții comunității locale, care să răspundă eficient nevoilor persoanelor private de libertate, atât în sensul formării și dezvoltării abilităților specifice unui mod de viață responsabil, cât și în vederea sporirii șanselor de reintegrare socială prin reducerea fenomenului de excluziune socială.
În cadrul activității, participanții au asistat la săvârșirea Sfintei Liturghii de către de către un sobor de preoţi din cadrul Cercului Pastoral nr. 2, Sf. Cuv. Eftimie cel Mare, sub coordonarea preacucernicului preot Alexandru GRIGORAŞ, protopop al Protoieriei Sascut. După finalizarea slujbei, activitatea a continuat în Aşezământul Social Filantropic „Sf. Ierarh Spiridon” din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, cu un cuvânt de învăţătură despre Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”.
În același cadru, persoanele private de libertate au asistat la o frumoasă cateheză cu titlul „Rugăciunea Tatăl nostru: Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri”, susținută de părintele Paroh Prisecariu Marius Gheorghiță, în cadrul căreia a fost evidențiată virtutea iertării aproapelui.
Concluziile zilei au fost prezentate de părintele capelan comisar de poliție penitenciară Daniel MAȘALA, care transmis mulțumirile beneficiarilor acestui proiect, evidențiind faptul că parteneriatul dintre Penitenciarul Bacău și Protopopiatul Sascut este unul care dorește să aducă mângâiere sufletească celor care sunt privați de libertate.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de personalul din cadrul Serviciului Educație, preot capelan comisar de poliție penitenciară Daniel MAȘALA și educator inspector principal de poliție penitenciară Antonel SCURTU.
decembrie 12, 2022
Comunicat de presă
În data de 09.12.2022, 4 deținuti tineri custodiați de Penitenciarul Bacău, incluși în regim semideschis, au participat la o vizită în comunitate la Fundația W.K.M.S. – ”Să-i ajutăm iubindu-i” din Piatra Neamt, județul Neamț, în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”.
Principalele obiective ale activității au vizat prevenirea săvârșirii de infracțiuni prin promovarea principiilor incluziunii sociale și a egalității de șanse, prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate, precum și pozitivarea imaginii sistemului penitenciar și a reprezentărilor sociale despre persoanele aflate în detenție.
În cadrul dezbaterii, persoanele private de libertate au împărtășit tinerilor și minorilor prezenți la activitate propriile experiențe de viață, au vorbit despre importanța alegerilor făcute și regretul pentru faptele săvârșite. În acest context, valorificarea experienței persoanelor condamnate contribuie la asumarea și învățarea unor atitudini și comportamente dezirabile social și evitarea comportamentelor delicvente de către tinerii aflați în faza de dezvoltare orientată către țeluri imediate, prin participarea în cadrul unei experiențe pedagogice constructive.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de comisar șef de poliție penitenciară MĂTĂSARU Mădălina, șef Serviciu Asistență psihosocială și inspector principal de poliție penitenciară SILIȘTEANU Ștefana, asistent social.
Înțelegând importanța activităților de prevenire a infracționalității, ”Campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate” a vizat valorificarea experienței de viață a deținuților pentru conștientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului uman. Interacțiunea directă cu lucrătorii și persoanele private de libertate contribuie la o mai bună cunoaștere a mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, în sensul prevenirii comportamentelor deviante.
decembrie 5, 2022
Ziua Națională a României
Ziua Națională a României, 1 Decembrie, este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care ne amintește că începând cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice românești au devenit istorie, iar România, un stat unitar și indivizibil, a apărut pe harta lumii.
Pe data de 1 Decembrie, în cadrul ceremoniilor publice, românii își amintesc an de an de lupta asiduă pe care au dus-o strămoșii pentru a aduce poporul sub același steag. Este un moment solemn, dar și de bucurie, care le oferă oamenilor ocazia de a se reconecta la valorile naționale și la spiritul neamului.
La mulți ani Romania! La multi ani romani!
noiembrie 22, 2022
Comunicat de presă „Săptămâna Educației Globale” la Penitenciarul Bacău
În perioada 14 – 20 noiembrie 2022 s-a desfășurat, în cadrul Penitenciarului Bacau, „Săptămâna Educației Globale” sub coordonarea Școlii Gimnaziale nr. 22 Târgu Ocna și a Serviciului Educație din cadrul penitenciarului. Activitățile desfășurate în această perioadă au avut ca obiectiv încurajarea tinerilor să reflecteze asupra unor valori și atitudini precum pace, justiție, putere, gândire critică, empatie, cooperare, cunoașterea drepturilor și asupra modalităților de a lupta pentru acestea.
În acest context, în data de 18 noiembrie 2022, a avut loc proiectul educațional ”De ce luptăm?”, în cadrul căruia au participat 58 de tineri custodiați de Penitenciarul Bacău. Obiectivele principale ale activității au vizat promovarea vieții sub aspectele ei optime și prevenirea agresivității și a violenței în mediul penitenciar prin crearea unui mediu incluziv, mediu propice de exersare a comportamentelor și atitudinilor civilizate.
În cadrul activității, a participat ca invitat surpriză, Ionuț Iftimoaie, campion mondial și național la kickboxing, ambasador al fair-play-ului și a păcii prin sport. Acesta le-a vorbit tinerilor prezenti la activitate despre lupta pentru depășirea condiției, importanța regulilor pentru a trăi în armonie, a autoeducației și a perseverenței în vederea atingerii obiectivelor personale. Tinerii au asistat la o lecție de viață din partea sportivului de înaltă performanță, acesta promovând prin discursul său, valori fundamentale ale vieții precum corectitudinea și cinstea.
„Global Education Week” reprezintă o campanie de sensibilizare la nivel european, adoptată de 42 de țări, printre care și România, ce are drept scop dezvoltarea unei comunități de învățare în care se încurajează cooperarea, toleranța și în care să se dezvolte abilități pentru o cetățenie globală participativă.
noiembrie 11, 2022
„Aleea prevenirii” la Universitatea „George Bacovia” din Bacău
Joi, 10 noiembrie 2022, Universitatea „George Bacovia” din Bacău a găzduit cea de a șasea ediție a Conferinței naționale cu participare internațională „Devianță și Criminalitate. Evoluție, Tendințe, Perspective – DECRET”.
Pe durata desfășurării conferinței, la sediul Universității, au fost organizate standuri tematice de bune practici în cadrul activității „Aleea prevenirii”, în colaborare cu: Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția Locală Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, Penitenciarul Bacău, Centrul Educativ Târgu Ocna și Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.
Activitatea „Aleea prevenirii”, ediția a III-a, reprezintă un eveniment dedicat informării tuturor participanților la conferință asupra acțiunilor și activităților desfășurate de instituțiile publice cu rol important în prevenirea și combaterea fenomenelor de delincvență și devianță.
Participanții la conferința DECRET care au pășit pe ALEEA PREVENIRII au putut urmări la standul Penitenciarul Bacău o prezentare a demersurilor de reintegrare socială desfășurate cu persoanele private de libertate în vederea dezvoltării unei atitudini corecte față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă. Persoanele interesate au primit informații cu privire la activitățile desfășurate atât în interiorul locului de deținere cât și în comunitate, care au drept scop atenuarea influenţei negative a privării de libertate asupra personalităţii deținuţilor, identificarea şi dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor care să le permită integrarea într-o viaţă socială normală după ieşirea din penitenciar.
De asemenea, participanții au putut viziona și secțiunea dedicată activităților de organizare a pazei, escortării, însoţirii și supravegherii persoanelor private de libertate. Sectorului operativ a fost reprezentat de doi membrii ai echipei operative, agent principal de politie penitenciara FÎNTÎNARU Adrian și agent de politie penitenciara FLOREAN Gabriel, precum și de șeful Serviciului Siguranța Deținerii subcomisar de politie penitenciară dr. ing. VULPE Mihai, care au prezentat echipamentul și o parte din mijloacele de imobilizare folosite în situații speciale de menținere a ordinii și disciplinei în rândul deținuților.
Activitatea a fost de un real succes, participanții manifestând un interes deosebit față de specificul profesiei de polițist de penitenciare.
noiembrie 10, 2022
Activitate interinstituțională „30 de ani de parteneriat pentru educație” la Universitatea „George Bacovia” din Bacău
Directorul Penitenciarului Bacău, domnul comisar șef de poliție penitenciară PAVEL Cătălin-Remus, a fost prezent în data de 9 noiembrie 2022, la activitatea ”30 de ani de parteneriat pentru educație”, în cadrul căreia, rectorul Universității ”George Bacovia” din Bacău, domnul Conf. univ. dr. PARASCHIVESCU Andrei Octavian, i-a acordat reprezentantului instituției o diplomă aniversară în semn de recunoaștere a colaborării interinstituționale.
În cadrul evenimentului care a celebrat parteneriatul interinstituțional, directorul Penitenciarului Bacău a înmânat domnului Conf. univ. dr. PARASCHIVESCU Andrei Octavian, o diplomă de excelență în semn de aleasă recunoștință pentru contribuția deosebită adusă în vederea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate prin activitățile derulate în colaborare, prin implicarea și suportul constant oferite de Universitatea „George Bacovia”.
Consolidarea cadrului interinstituțional de colaborare reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020 – 2024, iar realizarea demersurilor recuperative în parteneriat interinstituțional constituie o premisă esențială a reușitei intervenției de tip social.
Mulțumim Universității „George Bacovia” din Bacău pentru excelenta colaborare și pentru un parteneriat solid.
noiembrie 9, 2022
„Ziua Carierei – Drumul meu în viață. Față în față cu experiența profesională”
Un moment important în cadrul Sesiunii anuale de Manifestări științifice prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Universității „George Bacovia” din Bacău, a fost workshop-ul dedicat studenților „Ziua Carierei – Drumul meu în viață. Față în față cu experiența profesională”.
Evenimentul a fost organizat de Departamentul Servicii pentru Elevi, Studenți și Absolvenți ai Universității și a avut ca invitați reprezentanți din cadrul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – Filiala Bacău, Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Bacău, Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău, alături de procurori, avocați și consilieri juridici.
Penitenciarul Bacău a fost reprezentat de comisar șef de poliție penitenciară PAVEL Cătălin-Remus, directorul unității, comisar șef de poliție penitenciară VADANA Marius, șef Birou resurse umane și formare profesională, comisar de poliție penitenciară LUPAȘCU Adrian, consilier juridic și subinspector de poliție penitenciară MUNTEANU Mihaela, purtător de cuvânt.
În cadrul dezbaterii, au fost abordate diferite teme privind specificul profesiei de polițist de penitenciare, provocările acestei meserii, misiunea și rolul sistemului penitenciar, modalitățile și condițiile prin care se poate accesa o cariera în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Studenții de la Specializarea Drept au manifestat interes față informațiile primite în cadrul workshop-ului și au adresat întrebări suplimentare pentru a cunoaște mai bine particularitățile profesiei de polițist de penitenciare.
noiembrie 9, 2022
Workshop „Modernizarea sistemului penitenciar românesc – calea către succes sustenabil în reintegrarea socială a deținuților” organizat în cadrul Sesiunii anuale de Manifestări științifice la Univesitatea „George Bacovia” din Bacău
Au fost prezentate în cadrul workshop-ului programele și activitățile desfășurate cu persoanele custodiate, atât la nivelul Penitenciarul Bacău cât și în cadrul Centrului Educativ Târgu Ocna, demersuri care vizează învățarea și practicarea conduitelor prosociale care sa faciliteze recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate, sporind astfel şansele acestora de reintegrare socială şi diminuând riscului recidivei.
De asemenea, s-au adus în prim plan demersurile specifice desfășurate în cadrul comunității cu persoanele internate sau private de libertate, activități care răspund necesității deschiderii sistemului penitenciar spre comunitate și multiplicării oportunităților oferite deținuților, astfel încât acestora să li se asigure tranziția spre un mod de viață independent și responsabil.
Mulțumim pentru participare, implicare și colaborare Centrului Educativ Targu Ocna și Colegiului Național al Asistenților Sociali din Romania – Sucursala Teritorială Bacău.
noiembrie 8, 2022
Activități interinstituționale cu ocazia Sesiunii anuale de Manifestări științifice prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Universității ”George Bacovia” din Bacău
În perioada 7 – 11 noiembrie 2022, Penitenciarul Bacău participă, în calitate de partener, la Sesiunea anuală de Manifestări științifice prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Universității ”George Bacovia” din Bacău, în vederea susținerii colaborării interinstituționale, facilitării întâlnirilor și dezbaterilor între specialiști, identificării bunelor practici, a ideilor inovatoare și a noilor abordări. Reprezentanții penitenciarului, managementul instituției și diverși specialiști, vor participa la activitățile organizate în colaborare cu Universitatea ”George Bacovia”, cu scopul realizării schimburilor de experiență, al preluării și aplicării de know-how, precum și al realizării convergenței tematice între cercetarea științifică și aspectele practice din domeniul devianței și criminalității.
În acest context, în data de 07 noiembrie 2022, cinci deținuți tineri custodiați de Penitenciarul Bacău au participat la activitatea ”Dialoguri fără gratii”, în cadrul căreia studenții și cadrele universitare prezente în sală au avut oportunitatea de a discuta cu persoanele private de libertate despre factorii care au condus la săvârșirea actelor infracționale precum și despre impactul pe care îl are privarea de libertate asupra vieții fiecăruia.
În data de 08 noiembrie 2022, Penitenciarul Bacău va participa, alături de Centrul Educativ Târgu Ocna și CNASR Biroul Teritorial Bacău, la workshopul ”Modernizarea sistemului penitenciar românesc – calea către succes sustenabil în reintegrarea socială a deținuților”.
Miercuri, 9 noiembrie 2022, directorul Penitenciarului Bacău, comisar șef de poliție penitenciară PAVEL Cătălin-Remus, va fi prezent la activitatea ”30 de ani de parteneriat pentru educație” în cadrul căreia, rectorul Universității ”George Bacovia” din Bacău va acorda diplome aniversare în semn de recunoaștere a colaborării interinstituționale.
În data de 10 noiembrie, în cadrul Sesiunii de Manifestări științifice, se va desfășura Conferința națională cu participare internațională „Devianță și criminalitate. Evoluție, tendințe și perspective” „DECRET”, ediția 6/2022, eveniment organizat cu scopul de a încuraja activitatea de cercetare și analiză, în vederea identificării celor mai performante modalități de prevenire și combatere a multiplelor forme de devianță și delincvență, oferind totodată un cadru academic adecvat explorării științifice proactive și schimbului de idei din aria temelor de interes.
În cadrul conferinței, secțiunea ”Evoluția, impactul și tendințele de manifestare a fenomenelor naționale și internaționale de devianță și criminalitate”, inspector de poliție penitenciară ȚÎMPU Lidia, psiholog în cadrul Penitenciarului Bacău și asistent univ. drd. LUPAȘCU Adrian vor prezenta lucrarea ”Efectele devianței comportamentale asupra societății și analiza cauzelor care contribuie la apariția actelor infracționale”.
Tot în data de 10 noiembrie 2022, Penitenciarul Bacău va fi prezent la „Aleea Prevenirii”, ediția a III-a, eveniment dedicat informării tuturor participanților la conferință asupra acțiunilor și activi tăților desfășurate de instituțiile publice cu rol important în preve nirea și combaterea fenomenelor de delincvență și devianță.
Vineri, 11 noiembrie 2022, reprezentanții Penitenciarului Bacău vor fi prezenți la Scoala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, unde va avea loc o masă rotundă cu tema ”Noutăți și perspective privind managementul schimbării în instituțiile din sistemul penitenciar”.
octombrie 31, 2022
Activitate educațional-artistică
În perioada 28.10.2022-31.10.2022, la nivelul Penitenciarului Bacău s-a desfășurat proiectul de activitate educațional-artistică „Halloween” în cadrul căruia au fost implicați 10 tineri privați de libertate și 10 deținuți majori. Activitatea a avut drept scop valorificarea talentelor și a intereselor artistice ale persoanelor participante, în vederea contribuirii la îmbunătățirea stării de spirit și a dezvoltării răbdării, îndemânării precum și a simțului estetic.
Arta este strâns legată de trăirile interioare, contribuind cu bucurie, liniște și căldură la viața persoanelor private de libertate. Comunicarea plastică reprezintă o modalitate de exprimare a propriilor stări, trăiri și emoţii. În acest context, persoanele custodiate au fost încurajate să folosească exprimarea prin artă pentru a reda, prin lucrările realizate, sentimentul de libertate.
În cadrul activității au fost realizați bostani decorativi de Halloween cu tematici specifice, care au surprins diferite părți ale identității persoanei precum familia, naționalitatea, emoțiile și profesia. La finalul activității lucrările au fost expuse în curtea interioară a penitenciarului pentru a putea fi vizionate de societatea civilă și de persoanele vizitatoare.
Activitatea a fost coordonată de comisar de poliție penitenciară COȘET-MELEŞCANU Simona Mihaela – șef Serviciu Educație și implementată de inspector principal de poliție penitenciară SCURTU Antonel – ofițer educator, inspector principal de poliție penitenciară AURSULESI Alexandra – ofițer educator și comisar șef de poliție penitenciară PASCU Florentin – ofițer educator.
octombrie 24, 2022
Comunicat de presă
În data de 21.10.2022, Asociația Sportivă Bronx a desfășurat o sesiune demonstrativă de judo dedicată persoanelor private de libertate custodiate în cadrul Penitenciarului Bacău la care au participat 10 tineri, arestați preventivi și 8 femei, arestate preventiv.
Activitatea a avut drept scop prezentarea unor procedee tehnice de judo și dezbaterea importanței educației prin sport în viața individului. Asociația Sportivă Bronx susține, prin programele desfășurate, persoanele care provin din medii defavorizate să ducă o viață normală, să studieze și să practice un sport de performanță.
Copiii prezenți la activitate din partea asociației, proveniți din medii de risc, au relatat propriile povești de viață și au vorbit despre felul în care practicarea sportului i-a ajutat la îmbunătățirea nivelului de trai, la dezvoltarea fizică și reechilibrarea emoțională.
Persoanele private de libertate, au împărtășit, la rândul lor, propriile experiențe de viață, au vorbit despre alegerile făcute și impactul pe care l-a avut situația privării de libertate asupra fiecăruia.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de comisar de poliție penitenciară COȘET-MELEŞCANU Simona Mihaela – șef Serviciu Educație și inspector principal de poliție penitenciară SCURTU Antonel – ofițer educator.
Prezenta acțiune s-a organizat pentru a marca ”Ziua Internațională a Educației în Penitenciare” sărbătorită anual în data de 13 octombrie și s-a defășurat în cadrul proiectului ”Judo se joacă, ce spui?” finanțat prin programul ”În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
octombrie 19, 2022
Comunicat de presă
Educația ne-a făcut ceea ce suntem – Lecții de la campioni
În data de 18.10.2022, în cadrul Penitenciarului Bacău s-a desfășurat activitatea ”Educația ne-a făcut ceea ce suntem – Lecții de la campioni” în colaborare cu Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău, activitate destinată persoanelor private de libertate custodiate, cu scopul conștientizării importanței educației și a rolului acesteia în viața fiecărei persoanei. În cadrul activității au participat 10 tineri, internați în centrul de detenție și 12 tineri, incluși în regim semideschis, custodiați în cadrul Penitenciarului Bacău.
Din partea Universtății ”Vasile Alecsandri” din Bacău au participat la activitate: domnul lect. univ. Dr. SAVA Mihai Adrian, doamna conf. univ. Dr. ALEXE Cristina-Ioana, doamna lect. univ. Dr. MILON Alexandra doamna lect. univ. Dr. VULPE Ana Maria, foști sportivi de performanță cu rezultate deosebite, alături de domnul SOARE Nicolae Alexandru și domnul SOLOMON Alexandru, actuali studenți în cadrul facultății, cu rezultate deosebite în sportul de înaltă performanță.
Personalitățile din lumea sportului au împărtășit persoanelor private de libertate propriile povești de viață despre educație, succes și performanțele obținute prin muncă și sacrificiu. În cadrul prelegerii s-au analizat aspectele care au contribuit la atingerea rezultatelor deosebite, persoanele participante identificând ca factori esențiali pasiunea pentru sportul practicat, determinarea și motivația intrinsecă. De asemenea, s-a discutat despre importanța educației și rolul primordial al acesteia în atingerea obiectivelor.
Activitatea a fost inițiată de agent șef de poliție penitenciară BUHĂIANU Bogdan – monitor sportiv și inspector principal de poliție penitenciară SCURTU Antonel – ofițer educator, fiind coordonată de comisar de poliție penitenciară COȘET-MELEŞCANU Simona Mihaela – șef Serviciu Educație și de prodecanul Facultății de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău.
Prezenta activitate s-a desfășurat pentru a marca ”Ziua Internațională a Educației în Penitenciare” sărbătorită anual în data de 13 octombrie, eveniment care aduce în atenție și dorește să marcheze rolul educației în procesul de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
octombrie 18, 2022
Comunicat de presă
În data de 16.10.2022, 9 deținuti tineri custodiați în cadrul Penitenciarului Bacău, incluși în regim semideschis, au participat la o vizită în comunitate la Parohia Siretu cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Siretu, comuna Letea Veche, județul Bacău.
Realizarea acestei activități a avut drept scop crearea unor mecanisme de interacțiune, cu reprezentanții comunității locale, care să răspundă eficient nevoilor persoanelor private de libertate, atât în sensul formării și dezvoltării abilităților specifice unui mod de viață responsabil, cât și în vederea sporirii șanselor de reintegrare socială prin reducerea fenomenului de excluziune socială.
În cadrul activității persoanele private de libertate participante au asistat la săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu Ciprian-Eugen CIUCHE, altături de parohul bisericii, părintele Răzvan Dimitrie RADU, părintele capelan Daniel MAȘALA și 11 preoți din satele învecinate. După finalizarea slujbei, participanții s-au deplasat la Monumentul Eroilor amplasat în curtea bisericii, unde a avut loc slujba de sfințire a monumentului și de pomenire a eroilor înscriși pe piatra funerară a acestuia, fiind depuse coroane de flori.
În încheierea activității, persoanele private de libertate au participat la agapa frățească din casa de prăznuire a parohiei în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce au vizat îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de personalul din cadrul Serviciului Educație și Asistență psihosocială, preot capelan comisar de poliție penitenciară Daniel MAȘALA și asistent social inspector principal de poliție penitenciară Ștefana SILIȘTEANU.
octombrie 7, 2022
Comunicat de presă
„A ști cum să îmbătrânești este o capodoperă a înțelepciunii și unul din cele mai dificile capitole din marea artă de a trăi.” Henri Amiel
În data de 07.10.2022, 8 deținuti majori custodiați în cadrul Penitenciarului Bacău, incluși în regim deschis, au participat la o vizită în comunitate la Centrul pentru Persoane Vârstnice ”Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului, județul Bacau.
Activitatea a fost realizată pentru a marca ”Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”, sărbătorită anual în data de 1 octombrie, și a avut drept scop realizarea unei dezbateri cu privire la modalitățile de rezolvare a problemelor cotidiene abordate de persoanele vârstnice în comparație cu metodele utilizate astăzi de tinerii adulți, din perspectiva erei tehnologice.
Persoanele vârstnice participante au împărtășit experiențe de viață și au avut posibilitatea să le ofere îndrumare și sfaturi de viață persoanelor private de libertate astfel încât să contribuie la recuperarea psihosocială şi morală a acestora. În cadrul activității s-au purtat discuții despre importanța educației, familiei și a credinței ca factori de sanogeneză care pot contribui la reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, diminuând astfel riscului recidivei.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de personalul din cadrul Serviciului Educație și Asistență psihosocială, director adjunct E.A.P. inspector de poliție penitenciară ARDELEANU Andrea, asistent social subcomisar de poliție penitenciară PINTILIE Dănuț, psiholog inspector de poliție penitenciară ȚÎMPU Lidia și educator inspector principal de poliție penitenciară SCURTU Antonel.
Diminuarea distanței sociale între sistemul penitenciar și comunitate reprezintă unul dintre scopurile vizate de activităţile desfăşurate de către personalul sectorului reintegrare socială cu persoanele private de libertate, acestea din urmă având posibilitatea să învețe și să exerseze, în perioada detenției, conduite prosociale în cadrul comunității locale.
octombrie 5, 2022
Slujire de arhierei la hramul mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului
În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, metocul chiriarhal de la Valea Budului din Protopopiatul Bacău, unul dintre cele mai tinere aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare cu prilejul hramului.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Daniel Mașala, preotul capelan al Penitenciarului Bacău, pentru activitatea misionară şi pastorală excepţională pe care o desfăşoară în sprijinul persoanelor private de libertate, a fost hirotesit iconom stavrofor.
Cu această ocazie, doamna comisar șef de poliție penitenciară Mădălina Mătăsaru, Director adjunct Educație și Asistență Psihosocială, a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, din partea domnului Comisar şef de poliție penitenciară Cătălin Remus Pavel, Directorul Penitenciarului Bacău, o „Diplomă de excelenţă”.
Această diplomă a fost acordată „în semn de adâncă recunoştinţă pentru contribuţia deosebită şi sprijinul constant oferit persoanelor private de libertate, în vederea integrării sociale, prin activităţile derulate în cadrul Proiectului eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”. Ne exprimăm gratitudinea pentru colaborarea şi suportul oferit sistemului penitenciar prin sprijinul persoanelor custodiate de instituţia noastră, acest model de bună practică pe care Biserica ni-l oferă prin Înaltpreasfinţia Voastră, reprezentând o sursă inspiraţională pentru sociatea civilă”.
Doamna comisar de poliție penitenciară Coșet-Meleşcanu Simona Mihaela, şef Serviciu Educaţie din cadrul Penitenciarului Bacău a oferit o „Diplomă de excelenţă” părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.
La finalul slujbei, pe lângă binecuvântarea şi hrana spirituală primită cu prilejul hramului, toţi credincioşii prezenţi la această sărbătoare au primit din partea mănăstirii şi câte un pacheţel cu hrană trupească.
septembrie 29, 2022
Comunicat de presă
”Pentru fiecare persoană, sportul este un prilej de îmbunătățire a felului său de a fi.” Pierre de Coubertin
În data de 29.09.2022, 14 deținuti tineri custodiați în cadrul Penitenciarului Bacău, incluși în regim deschis și semideschis, au participat la un joc de fotbal, în comunitate, la Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău.
Realizarea acestei activități a avut drept scop valorificarea și dezvoltarea aptitudinilor motrice, precum și menținerea unui tonus fizic și psihic ridicat pentru persoanele participante. Activitatea răspunde nevoilor persoanelor private de libertate care manifestă, în general, un interes deosebit față de exercițiile fizice și față de mișcare, precum și față de orice exercițiu fizic desfășurat sub formă de joc sau competiție.
Activitatea a fost inițiată și coordonată de domnul agent șef de poliție penitenciară BUHĂIANU Bogdan, monitor sportiv în cadrul Serviciului Educație, și facilitată de domnul lect. univ. Dr. SAVA Mihai Adrian din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate se înscrie în scopurile vizate de activităţile desfăşurate de către personalul sectorului reintegrare socială, prin implicarea personalului și a persoanelor private de libertate în activități legate de viața socială a comunității, facilitând astfel recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate și sporind şansele acestora de reintegrare socială.
mai 4, 2017
Comunicat de presă
Penitenciarul Bacău dăruieşte viaţă, dăruieşte zâmbet de Paşte
„Un om care dăruieşte din toată inima primeşte în schimb o bucurie de nedescris”.
Donarea de sânge ajută la desfăşurarea optimă a intervenţiilor chirurgicale, în tratarea pacienţilor de cancer, a victimelor accidentelor, transplantul de organe, pacienţi care au suferit arsuri, copii născuţi prematur sau copii bolnavi.
În data de 31.03.2017, funcţionarii publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Bacău, au răspuns iniţiativei conducerii unităţii, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bacău, de a dona sânge în scopul sprijinirii sistemului medical naţional.
Acțiunea iniţiată se doreşte a fi un gest de solidaritate al lucrătorilor din Penitenciarul Bacău faţă de cei aflaţi în suferinţă, în spiritul umanismului şi respectului faţă de valorile sociale şi dovedeşte că aceştia sunt modele de implicare civică pentru comunitatea din care fac parte.
Bonurile de masă ale colegilor care au donat sânge au fost dăruite cu generozitate de către aceştia, pentru achiziţionarea unui obiect de uz casnic, imperios necesar unei familii cu unsprezece copii din comuna Răcăciuni, judeţul Bacău, cu ocazia Sărbătorilor De Paști.Acestei campanii s-au alăturat şi funcţionarii publici care nu au participat la acţiunea comună de donare de sânge, cu sume de bani din care s-au achiziţionat alimente, cu obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu diverse alimente neperisabile.
Astfel, în data de 14 aprilie 2017, în Vinerea Mare a Paştelui, 6 reprezentanți ai Penitenciarului Bacău s-au deplasat în comuna Răcăciuni, judeţul Bacău pentru a oferi familiei aflate în nevoie daruri şi a aduce lumină şi bucurie în sufletele lor.
Sperăm ca, prin generozitatea personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Penitenciarului Bacău, am reuşit să oferim un zâmbet, o speranţă spre mai bine, un strop din bucuria Învierii Lui Hristos, de care avem cu toţii nevoie .
Conducerea Penitenciarului Bacău transmite tuturor angajaților Penitenciarului Bacău, familiilor acestora, precum și colaboratorilor instituției, urări de sănătate, lumină și căldură, care să întâmpine inimile cu iubire, credință și iertare.Paște fericit!
Comunicat Reuniune de familie
În data de 31.03.2017, începând cu ora 8.00, angajații Penitenciarului Bacău vor participa, pe bază de voluntariat, la o campanie de donare de sânge. Această activitate este organizată în parteneriat cu Sindicatul Liber al Funcționarilor cu Statut Special din Penitenciarul Bacău și cu Filiala Sindicală din Penitenciarul Bacău a Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare. Bonurile de masă primite de angajați cu această ocazie, vor face obiectul unor acțiuni umanitare îndreptate către familii nevoiașe din județul Bacău.
Conducerea Penitenciarului Bacău urează tuturor doamnelor și domnișoarelor, o zi de 8 Martie luminoasă, petrecută cu zâmbetul pe buze și toată fericirea de pe pământ!La mulți ani!
Conducerea Penitenciarului Bacău urează tuturor angajaților sistemului penitenciar, o primăvară însorită, renașterea de noi speranțe și pace în suflet, putere și multe realizări!
Ideea unui regim penitenciar aşa cum a apărut în epoca modernă nu a fost cunoscută în vechime, pedespele constituindu-se în plata unor fapte, reale sau imaginate de cei ce le puteau aplica, iar închisoarea ca loc de pedeapsă era destinată numai suferinţelor celor osândiţi. La fel ca în celelalte ţări europene temniţele noastre au fost locuri de chinuri nicidecum mijloace de îndreptare a infractorilor. Cu toate că nu se poate vorbi de organizarea închisorilor romane până în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, originea închisorilor la noi este foarte veche. Încarcerarea şi utilizarea unor deţinuţi la muncă în mine o găsim chiar şi pe vremea când Dacia a intrat în stăpânirea romanilor. Ca pedepse în trecut enumerăm: arderea şi tragerea în ţeapă pentru tâlhari şi ucigaşi, iar pentru ceilalţi spânzurătoarea sau decapitarea. Închisorile de la noi au fost sub aspect arhitectonic nişte improvizaţii: case părăsite, beciurile curţilor domneşti, gropi adânci şi ocne. Unele mănăstiri au servit la noi şi ca loc de închisoare.
Legea organizării urbane din anul 1884 stabileşte normele de administraţie orăşenească şi hotărăşte înfiinţarea arestului preventiv în oraşul Bacău pe lângă cel existent la Târgu Ocna care a funcţionat până în anul 1885 după aceeaşi denumire de arest preventiv. Până în anul 1885 când s-a mutat în actualul local de arest, „grosul” cum i se zicea pe atunci, arestul preventiv era situat pe strada 9 Mai lângă piaţa mare a oraşului Bacău. Directorul penitenciarului în acea perioadă a fost Gheorghe Ţintea, un vechi ziarist.
Din punct de vedere geografic, Penitenciarul Bacău este aşezat în partea de Vest a oraşului. La început locul de deţinere pe care este amplasat şi acum Penitrenciarul Bacău dispunea de 4 corpuri de clădire pentru cazarea deţinuţilor, un corp de clădire pentru pavilionul administrativ şi alte construcţii aferente. Cele 4 corpuri de clădire dispuneau de un spatiu care asigura cazarea a 143 de detinuti. Prin construcţii şi amenajari ulterioare s-a mărit capacitatea de cazare astfel că în 1971 aceasta era de 770 de locuri. Din datele pe care le deţinem, secţia I, a –II-a şi a – III-a au fost date în folosinţă în anul 1974. Blocul alimentar a fost dat în folosinţă în anul 1973. Spaţiul unde se desfăşoară activitatea Şcolii nr. 22 şi sectorul Vizită în prezent a fost dat în folosinţă în anul 1973. Pavilionul administrativ I unde se află în prezent şi biroul directorului a fost dat în folosinţă în anul 1968. Pavilionul admninistrativ II unde în prezent se află şi bucătăria cadrelor a fost dat în folosinţă în anul 1972. Iar cel mai nou spaţiu de deţinere care a inaugurat la data de 14 decembrie 2006 este pavilionul cu secţiile a IV-a, a-V-a şi a-VI-a, iar la demisol se află atelierul de tâmplărie, clubul pentru activităţi şi o sală de croitorie.
Anul 1990 reprezintă anul în care s-a produs ruptura de comunism care a permis ruptura fată de modelul de educaţie comunistă cu toate implicaţiile sale.
După finalizarea procesului de profilare Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Bacău custodiază următoarele categorii de persoane private de libertate:
• Persoane arestate preventiv de sex masculin şi feminin , tineri şi minori, cu cauze pe rolul instanţelor judiciare din judeţele Bacău , Neamţ, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Buzău, Botoşani şi Suceava;
• Persoane condamnate de sex feminin , tineri şi minori , din toate regimurile de executare cu cauze pe rolul organelor judiciare din judeţele Bacău, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Buzău, Galaţi, Botoşani şi Suceava;
• Persoanele condamnate de sex masculin din regimul deschis care sunt folosite la activităţi productive.
On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.