Astăzi 12-12-2024 sunt: 1454 persoane private de libertate

Comunicate de presa

Comunicat de presă 25.01.2022
Marți, 25.01.2022, la sediul Penitenciarului Arad a avut loc prezentarea Raportului de activitate pe anul 2021, în cadrul căreia au fost evidențiate rezultatele instituționale, provocările și prioritățile pentru anul 2022.Raportul sintetic a fost prezentat de directorul unității, comisar de poliție penitenciară Elvis Dobrescu, cu participarea online, în calitate de invitat, a domnului comisar șef de poliție penitenciară Marian Ilie, directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.Concluziile privind activitatea de ansamblu a instituției în anul 2021 au evidențiat rezultatele bune obținute de colectivul unității, în condițiile contextului epidemiologic fără precedent și a deficitului de personal existent.

Astfel, întreaga activitate a Penitenciarului Arad a fost orientată spre a servi intereselor comunității, contribuind la creșterea gradului de siguranță în societate și la prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, prin asigurarea funcției custodiale și prin pregătirea reinserției sociale a persoanelor condamnate la executarea unei pedepse privative de libertate. Pentru a realiza acest deziderat, activitățile derulate în penitenciar au avut ca scop creșterea calității vieții persoanelor private de libertate prin organizarea de demersuri educațional – formative şi prin formarea unor competențe și abilități specifice.

În contextul epidemiologic cauzat de virusul SARS-CoV-2, conducerea unității și întreg personalul angajat au acționat înspre protejarea sănătății tuturor persoanelor custodiate, prin promovarea imunizării prin vaccinare. Ca urmare, în prezent, în Penitenciarul Arad aproximativ 93% din efectivul de deținuții custodiați sunt vaccinați cu schema completă de vaccinare.

Recunoscând importanța educației, administrația Penitenciarului Arad a fost preocupată de organizarea și derularea activităților de instruire școlară aferente învățământului primar, gimnazial și liceal, în colaborare cu Liceul special “Sfânta Maria” Arad. De asemenea, în anul școlar 2021-2022, în cadrul Penitenciarului Arad a fost implementat Programul “A doua șansă” – învățământ primar, destinat femeilor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Un alt aspect notabil a fost faptul că, în cursul anului 2021, Penitenciarul Arad s-a situat pe primul loc în întreg sistemul penitenciar românesc, din punctul de vedere al folosirii deținuților la muncă, respectiv al veniturilor obținute, cu toate restricțiile impuse de pandemie.

De asemenea, conducerea unității a fost preocupată de implementarea unor noi procedurile online, în scopul eficientizării activități derulate cu persoanele custodiate: sistem de cumpărături online și sistem de studiere studiere a dosarului de la instanță în format electronic, la sediul penitenciarului. Aceste proceduri au fost preluate la nivelul întregului sistem penitenciar, cu succes.

La capitolul dificultăți s-a evidențiat menținerea ridicată și în 2021 a numărului de deținuți cu diagnostic psihiatric și a celor aflați în monitorizare pentru adoptarea unor conduite auto și heteroagresive, fapt care a adăugat o presiune semnificativă, prin problemele prezentate, din punct de vedere medical, psihologic și al siguranței locului de deținere. Cu toate acestea, prin implicarea întregului personal, în anul 2021 nu a fost înregistrat nici un eveniment negativ deosebit din punctul de vedere al siguranței locului de deținere.

În concluzie se poate afirma că, în anul 2021, Penitenciarul Arad a păstrat un ritm susținut de desfășurare a activităților și a continuat implementarea proiectelor sistemice şi a inițiativelor strategice asumate, proces care va continua și în anul 2022.

 

Comunicat de presă

 

cu privire la Campania de prezentare a ofertelor educaţionale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

În perioada 17.04.2019 – 14.05.2019, angajaţi din cadrul Penitenciarului Arad, desfăşoară o campanie de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Programul campaniei vizează informarea elevilor de la licee din municipiu şi judeţ despre oferta educaţională ale şcolilor care formează ofiţeri şi agenţi de penitenciare.

Campania promovează înscrierea pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la următoarele instituţii de învăţământ universitar şi postliceal:

  1. ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA” BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.academiadepolitie.ro
  2. ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „MIHAI VITEAZUL” BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.sri.ro
  3. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I ” BucureştiInformaţii suplimentare pe site-ul http://www.unap.ro
  4. INSTITUTUL MEDICO-MILITAR BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.univermed-cdgm.ro
  5. ACADEMIA TEHNICĂ MILITARĂ BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.mta.ro
  6. ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESU” SIBIU. Informaţii suplimentare pe site-ulhttp://www.armyacademy.ro
  7. ŞCOALA MILITARĂ DE MAIŞTRI MILITARI ŞI SUBOFIŢERI A FORŢELOR TERESTRE „BASARAB I” PITEŞTI.Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.ncoacademy.ro
  8. ŞCOALA NAŢIONALĂ DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA. Informaţii suplimentare pesite-ul www.snpaptgocna.ro

Înscrierile pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la instituţiile de învăţământ prezentate, se pot face la sediul Penitenciarului Arad, Calea 6 Vînători, FN, personalul biroului resurse umane şi formare profesională fiind abilitat să îndrume şi să sprijine candidaţii la întocmirea dosarelor de înscriere.

Comunicat de presă

Începând cu data de 21 august 2017, funcţia de director a Penitenciarului Arad este asigurată de domnul subcomisar de penitenciare dr. Dan HALCHIN.

Domnul subcomisar de penitenciare dr. Dan HALCHIN revine în fruntea instituţiei arădene după ce a mai condus această unitate în perioada 2006-2010.

De la această dată şi până în prezent, ofiţerul a efectuat multiple misiuni în străinătate, în calitate de expert în cadrul Uniunii Europene şi Organizaţia Naţiunilor Unite, iar începând cu ianuarie 2015 şi până în prezent a îndeplinit  funcţia de Director General Adjunct a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Comunicat de presă

     În data de 13.04.2017, elevii Scolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna școlarizați în cadrul Structurii de Învățământ Arad, însoțiți de cadrele didactice au participat la o acțiune de voluntariat la Centrul de copii ”CURCUBEU” din Arad, unde au cunoscut copiii din centru și le-au dăruit pachete pascale.
Activitatea a avut ca scop stimularea implicării directe în problemele sensibile ale comunității, în general și ale copiilor în special, dezvoltarea comportamentului pro-social al elevilor și a spiritului de echipă printr-o comunicare interpersonală adecvată și empatică precum și responsabilizarea acestora față de sine și față de societate.

 

Comunicat de presă

cu privire la Campania de prezentare a ofertelor educaţionale a

Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

În perioada 03.04 – 14.04.2017, angajaţi din cadrul Penitenciarului Arad, desfăşoară o campanie de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Programul campaniei vizează informarea elevilor de la licee din municipiu şi judeţ despre oferta educaţională ale şcolilor care formează ofiţeri şi agenţi de penitenciare.

Campania promovează înscrierea pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la următoarele instituţii de învăţământ universitar şi postliceal:

  1. ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA” BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.academiadepolitie.ro
  2. ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „MIHAI VITEAZUL” BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.sri.ro
  3. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I ” BucureştiInformaţii suplimentare pe site-ul http://www.unap.ro
  4. INSTITUTUL MEDICO-MILITAR BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.univermed-cdgm.ro
  5. ACADEMIA TEHNICĂ MILITARĂ BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.mta.ro
  6. ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESU” SIBIU. Informaţii suplimentare pe site-ulhttp://www.armyacademy.ro
  7. ŞCOALA MILITARĂ DE MAIŞTRI MILITARI ŞI SUBOFIŢERI A FORŢELOR TERESTRE „BASARAB I” PITEŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.ncoacademy.ro
  8. ŞCOALA NAŢIONALĂ DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA. Informaţii suplimentare pe site-ul www.snpaptgocna.ro

Înscrierile pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la instituţiile de învăţământ prezentate, se pot face la sediul Penitenciarului Arad, Calea 6 Vînători, FN, personalul biroului resurse umane şi formare profesională fiind abilitat să îndrume şi să sprijine candidaţii la întocmirea dosarelor de înscriere.

     Elementele de interes pentru tinerii dornici să dezvolte o carieră în domeniul execuţional penal se concentrează în jurul următoarelor aspecte:

§  asigurarea unui loc de muncă stabil după absolvire, prin repartizarea într-o unitate din sistemul penitenciar;

§  acordarea unei solde lunare pe timpul studiilor;

§  asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării;

§  acordarea, după absolvire, a gradului de ofiţer sau agent de penitenciare;

§  condiţii de salarizare motivante;

§  asigurarea unui climat organizaţional motivant, cu numeroase oportunităţi de dezvoltare a carierei;

§  posibilitatea de a face parte dintr-un segment important al siguranţei, apărării şi ordinii publice;

§  posibilitatea de realizare pe plan profesional.

Pentru o mai bună informare asupra specificului sistemului penitenciar, vă invităm să vizitaţi site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, www.anp.gov.ro.

 

Comunicat de presă

Campania umanitară de donare de sânge

     În spiritul dezvoltării sentimentului de responsabilitate socială în rândul elevilor școlarizați de către Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, prin Structura de învățământ Arad, s-a demarat o amplă campanie de donare de sânge.

În acest sens, în ziua de 04 aprilie 2017, un număr de 30 de elevi ai structurii de învățământ Arad au răspuns inițiativei conducerii, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguină Arad,  în scopul ajutorării semenilor și sprijinirea sistemului medical național, prin donarea de sânge.

Școala formează elevii în spiritul umanismului și respectului față de valorile sociale fundamentale, iar gestul de solidaritate al viitorilor agenți de penitenciare față de cei aflați în suferință dovedește că aceștia pot deveni modele de implicare civică pentru comunitatea din care fac parte.

 

Comunicat de presă

        Penitenciarul Arad, în parteneriat cu Asociaţia Cetatea Voluntarilor Arad şi Teatrul de Stat Ioan Slavici din Arad vă invită în data de 03 aprilie 2017, în incinta instituţiei de cultură, începând cu orele 0900, la proiectul Biblioteca vie, o activitate inedită unde cărţile sunt oamenii cu care cititorii pot interacţiona.

Sub sloganul Nu judeca o carte după copertă!, acest eveniment vizează combaterea stereotipurilor şi a prejudecăţilor privind mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele condamnate, precum și rolurile și profesiile care pot fi ocupate de femei în societatea actuală.

    Biblioteca Vie este un proiect care încurajează toleranţa şi care permite oamenilor să acceseze experienţele celorlalţi, oferind o oportunitate unică de învăţare, de explorare a diversităţii şi stimulare a egalităţii de şanse.

 

Fiți cititori în Biblioteca Vie, unde cărţile pot vorbi!         

 

Comunicat de presă

     Penitenciarele Arad şi Timişoara, în colaborare cu Just For Fun Events, organizează o activitate inedită: un spectacol de stand up comedy dedicat deţinuţilor celor două instituţii, în interpretarea lui Cosmin Nedelcu şi Cătălin Bordea.

Activitatea va avea ca slogan: „Prin umor, poţi înmuia cele mai dure lovituri pe care ţi le dă viaţa. Şi, odată ce ai descoperit puterea de a râde, nu contează cât de dureroasă e situaţia în care te afli, pentru că vei putea trece peste.”

Scopul acestei manifestări vizează combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie şi persoanele condamnate, stimularea comunicării, creativităţii şi diminuarea distanţei sociale dintre acest sistem şi comunitate, prin implicarea personalului şi a persoanelor custodiate în astfel de activităţi.

Primul spectacol va avea loc în data de 31.03.2017, în curtea Penitenciarului Timişoara, de la ora 17:00, iar cea de-a doua reprezentaţie va avea loc în data de 01.04.2017, începând cu ora 14.00, în sala de evenimente a Penitenciarului Arad.

Cele două penitenciare şi Just For Fun Events au acceptat provocarea organizării acestor evenimente deoarece cred cu tărie în puterea purificatoare a umorului şi în dreptul fiecărui om de a zâmbi, pentru că, într-un loc în care realitatea poate fi uneori mai dură, râsul te umanizează şi îţi aminteşte de părţile bune ale vieţii, făcând greutăţile mai uşor de suportat.

 

Comunicat de presă

     Pe parcursul ultimilor doi ani, Penitenciarul Arad a implementat, în calitate de coordonator, proiectul de parteneriat pentru învăţare Grundtvig, „Psychodrama and Creative Education in Prison”, ID  naţional GRU-13-C-LP-61-AR-RO,  finanțat în cadrul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții.

Obiectivul general al proiectului a vizat formarea personalului de specialitate și a voluntarilor implicați în educația deținuților privind utilizarea tehnicilor psihodramatice în activitățile educaționale din penitenciar, cu scopul de a dezvolta motivația intrinsecă a deținuților pentru învățare.

Proiectul a reunit ca parteneri instituții corecționale și organizații neguvernamentale care activează în penitenciarele europene: Penitenciarul Arad (România), Consorzio Tartaruga Società Cooperativa Sociale (Italia), Service pénitentiaire d’insertion et de probation du Val d’Oise (Franța), Kalėjimų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Panevėžio apygardos probacijos tarnyba (Lituania), HMP Grendon Underwood (Marea Britanie).

Activitățile de instruire au fost susținute de formatori acreditați, reprezentanții unor școli recunoscute la nivel european în domeniul formării în metoda psihodramatică de lucru cu grupul: Asociația Română de Psihodrama Clasică (România) și London Centre for Psychodrama Individual & Group Psychotherapy  (Marea Britanie).

Workshop-urile de formare în cadrul proiectului s-au desfășurat cu prilejul întâlnirilor de lucru comune, organizate în țările partenere. Fiecare sesiune de formare a avut obiective specifice de învățare și au fost organizate astfel încât să permită participanților să exerseze tehnicile psihodramatice care pot fi utilizate în activitățile educaționale din penitenciar. De asemenea, întâlnirile de proiect au constituit oportunități de dezvoltare a dialogului intercultural și a schimburilor de bune practici între specialiștii implicați în educația deținuților din țările europene partenere.

Pentru diseminarea la nivel național și internațional a efectelor rezultatelor obţinute în cadrul acestui proiect, a fost realizat un ghid de bune practici care include tehnicile psihodramatice ce pot fi utilizate cu succes în activitățile și programele educaționale din penitenciar. Ghidul are atașat un film educațional în care sunt ilustrate video cele mai importante tehnici descrise în cuprinsul său, fiind disponibil în format electronic, în limba română și în limba engleză, pe pagina web a proiectului: www.psychodramainprison.ro

În perioada 15 – 20 iunie 2015 se va desfășura la Arad întâlnirea finală a proiectului, fiind invitaţi reprezentanţi din toate ţările partenere, iar în data de 16.06.2015, începând cu ora 9.00, la Hotel Continental Forum Arad, Bulevardul Revoluției nr. 79-81, va avea loc conferința de încheiere a proiectului, în care vor fi prezentate rezultatele acestuia.

 

 

Comunicate de presă

Oferta educațională

În perioada 17 martie – 11 aprilie 2014, angajaţi din cadrul Penitenciarului Arad, desfăşoară o campanie de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Programul campaniei vizează informarea elevilor de la licee din municipiu şi judeţ, unde se vor distribui pliante de prezentare ale şcolilor care formează ofiţeri şi agenţi de penitenciare şi vor fi expuse diverse materiale care să capteze interesul elevilor pentru această ofertă educaţională.

Campania va promova înscrierea pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la următoarele instituţii de învăţământ universitar şi postliceal:

ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA” BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.academiadepolitie.ro

ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „MIHAI VITEAZUL” BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.sri.ro

INSTITUTUL MEDICO-MILITAR BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.univermed-cdgm.ro

ACADEMIA TEHNICĂ MILITARĂ BUCUREŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.mta.ro

ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESU” SIBIU. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.armyacademy.ro

ŞCOALA MILITARĂ DE MAIŞTRI MILITARI ŞI SUBOFIŢERI A FORŢELOR TERESTRE „BASARAB I” PITEŞTI. Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.ncoacademy.ro

ŞCOALA NAŢIONALĂ DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA. Informaţii suplimentare pe site-ul www.snpaptgocna.ro

Înscrierile pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la instituţiile de învăţământ prezentate, se pot face la sediul Penitenciarului Arad, Calea 6 Vînători, FN, personalul biroului resurse umane şi formare profesională fiind abilitat să îndrume şi să sprijine candidaţii la întocmirea dosarelor de înscriere.

Elementele de interes pentru tinerii dornici să dezvolte o carieră în domeniul execuţional penal se concentrează în jurul următoarelor aspecte:

  •     asigurarea unui loc de muncă stabil după absolvire, prin repartizarea într-o unitate din sistemul penitenciar;
  •     acordarea unei solde lunare pe timpul studiilor;
  •     asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării;
  •     acordarea, după absolvire, a gradului de ofiţer sau agent de penitenciare;
  •     condiţii de salarizare motivante;
  •     asigurarea unui climat organizaţional motivant, cu numeroase oportunităţi de dezvoltare a carierei;
  •     posibilitatea de a face parte dintr-un segment important al siguranţei, apărării şi ordinii publice;
  •     posibilitatea de realizare pe plan profesional.

 

Pentru o mai bună informare asupra specificului sistemului penitenciar, vă invităm să vizitaţi site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, www.anp.gov.ro, precum şi cele ale instituţiilor de învâţământ indicate mai sus.

 

 


 

Vizită la Centrul de bătrâni Arad

 

În data de 23 decembrie 2013, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad a organizat o vizită a persoanelor private de libertate la Centrul de Îngrijire şi Asistare Vârstnici din C-lea Bodrogului. În cadrul acestei activităţi 10 persoane private de libertate – femei, repartizate în regimul de executare deschis şi semideschis, au susţinut un program de colinde şi au oferit persoanelor de la Centrul de Îngrijire şi Asistare Vârstnici felicitări confecţionate în cadrul programului de valorificare a aptitudinilor artistice.

Această acţiune s-a înscris în demersul instituţiei penitenciare de a crea oportunităţi pentru persoanele private de libertate de a se raporta util comunităţii căreia aparţin, de a valorifica deschiderea spre comunitate a persoanelor aflate în perioada pre-liberatorie, respectiv de a diminua stigmatul social care poate apărea ca urmare a executării unei pedepse privative de libertate.

Participarea activă a individului la viaţa comunităţii este condiţionată de conştientizarea şi asumarea valorilor şi a normelor acceptate social, de asimilarea experienţei sociale şi dezvoltarea unor competenţe specifice, care să îi ajute pe indivizi să se comporte ca membri responsabili ai unui grup social, să îndeplinească anumite roluri sociale.

 

 


 

Vizită la Mănăstirea Gai

 

În colaborare cu instituţii guvernamentale, nonguvernamentale şi religioase din comunitatea locală, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad se implică în proiecte derulate pe linia recuperării şi creşterii şanselor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

Astfel, în data de 20 decembrie 2013, la  invitaţia adresată de Mănăstirea de Maici Arad – Gai, un număr de zece persoane private de libertate, femei, au participat la programul religios al mănăstirii.

În cadrul slujbei religioase, cele 10 persoane au prezentat un program de cântări religioase specifice acestie perioade.

Învăţarea conduitelor prosociale se înscrie printre scopurile vizate de multe dintre activităţile şi programele de educaţie moral-religioasă, de asistenţă psihologică şi socială cu persoanele private de libertate. Totodată, exersarea acestora, pe cât posibil, în cadrul comunităţii locale, facilitează recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate, pentru a spori şansele de reintegrare socială şi a diminua riscul recidivei.

 

 


 

Activităţi de voluntariat – 2013 – Penitenciarul Arad

 

Cunoscând faptul că voluntariatul reprezintă o activitate esenţială în societatea modernă, care contribuie la întărirea relaţiilor sociale şi generează numeroase avantaje atât pentru voluntari, cât şi pentru beneficiari, administraţia Penitenciarului Arad a promovat constant valorile şi principiile sociale în rândul persoanelor custudiate, prin organizarea diverselor activităţi socio-educative, atât în interiorul, cât şi în  exteriorul locului de deţinere.

Preocupat de dezvoltarea serviciilor de reintegrare socială, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad a dezvoltat în cursul anului 2013 o serie de activităţi caritabile, de voluntariat, în comunitate, cu implicarea directă şi indirectă a persoanelor private de libertate aflate în custodie. Aceste activităţi au oferit persoanelor aflate în detenţie oportunitatea de a-şi asuma un rol prosocial şi de a se raporta util la comunitate, ca membri ai acesteia, iar comunităţii un mesaj de deschidere instituţională şi transparenţă.

 


 

Activităţi cultural-artistice – teatru

 

În cadrul parteneriatul încheiat între Penitenciarul Arad, Teatrul Ioan Slavici din Arad, Fundaţia ProPrietenia şi Asociaţia Naţională a Educatorilor de Penitenciar din România, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a continuat activităţile de voluntariat din anul 2012, prin organizarea şi prezentarea în comunitate a unui spectacol de teatru, în scop caritabil. Astfel, în luna martie 2013, persoanele private de libertate care compun trupa de teatru a deţinuţilor au pus în scenă piesa Zbor deasupra unui cuib de cuci, adaptare după un text de Dale Wasserman, în regia d-lui Claudiu Oblea, în sala mare a Teatrului arădean. Acolo a fost organizată şi o expoziţie cu lucrări de pictură şi grafică realizate de persoane private de libertate. Sumele rezultate din vânzarea biletelor şi comercializarea lucrărilor au fost donate integral unui caz social, prin grija Fundaţiei ProPrietenia.

 


 

Let’s do it!

 

În vederea încurajării persoanelor private de libertate de a se implica în acţiuni comunitare, Penitenciarul Arad, în parteneriat cu Asociaţia Efect Verde Arad, a participat în data de 28 septembrie 2013 la proiectului Let’s do it Romania, unde a implicat 22 persoane private de libertate.

 


 

Biblioteca vie

 

În perioada 24-26 octombrie 2013, în parteneriat cu Direcţia de Dezvoltare și Asistenţă Comunitară Arad, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad și Galleria Arad, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din unitatea noastră a organizat și implementat pe plan local a doua ediţie a proiectului „Biblioteca Vie”. Sub deviza „Nu judeca o carte după copertă!”, proiectul a avut ca scop combaterea discriminării şi a stereotipiilor, încurajarea toleranţei şi acceptarea diversităţii, oferind participanţilor o experienţă unică de învăţare. În roluri de „cărţi vii”, din partea Penitenciarului Arad au fost implicaţi doi psihologi şi două persoane private de libertate de gen feminin. Prezenţa lor a facilitat abordarea prejudecăţilor asociate mediului carceral şi evidenţierea rolului constructiv pe care instituţia penitenciară îl poate avea în comunitate.

Organizarea unor astfel de proiecte ne-a permis să oferim persoanelor aflate pentru o perioadă în custodia noastră o oportunitate de a se raporta util la comunitatea de care aparţin şi, mai ales, de a exersa comportamente constructive, prosociale.

Folosind acest prilej, conducerea Penitenciarului Arad adresează cele mai calde mulţumiri presei locale, instituţiilor guvernamentale, organizaţiilor neguvernamentale – tuturor partenerilor şi colaboratorilor fără de care aceste proiecte nu s-ar fi materializat şi le urează Sărbători Fericite !

 

 


 

Serbare școlară

 

Sfârşitul anului şi apropierea Sărbătorii Naşterii Domnului au fost marcate şi de către elevii şcolii din Penitenciarul Arad. Astfel, în data de 19 decembrie 2013, în clubul Penitenciarului Arad, a avut loc un program de colinde şi recitări specifice acestor sărbători, susţinut de persoanele private de libertate cuprinse în programul de şcolarizare.

La eveniment, pe lângă persoanele private de libertate înscrise la şcoală, au participat cadrele didactice care le predau acestora materiile de curs, conducerea penitenciarului şi lucrători ai Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul unităţii noatre. La final, toţi elevii au primit cadouri din partea cadrelor didactice.

 

 


 

Biblioteca Vie

 

Pe linia reintegrării sociale a persoanelor care execută pedepse privative de libertate şi a facilitării procesului de acceptare a acestora în comunitate, Penitenciarul Arad, în parteneriat cu Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară din Arad, Inspectoratul Școlar Județean și Galleria Arad, organizează în perioada 24 – 26 octombrie 2013, proiectul Biblioteca Vie.

Sub deviza „Nu judeca o carte după copertă!”, proiectul încurajează toleranța și acceptarea diversității. „Cărţile” din Biblioteca Vie sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă cu prejudecăţi sau stereotipuri (de gen, vârstă, educaţie, meserie, etnie, rasă, religie, naționalitate), ori care sunt victime ale discriminării sau excluderii sociale. Fiecare vizitator  va putea deveni cititor  dacă acceptă să respecte regulile de funcționare a bibliotecii. Organizatorii evenimentului, în rolul de „bibliotecari”, vor  întâmpina cititorii cu un Catalog care cuprinde descrierea cărţilor disponibile – persoane care reprezintă categorii supuse riscului de marginalizare sau etichetare socială.

Din catalog, cititorul va putea împrumuta o carte, în fapt, va putea să poarte o conversație limitată în timp, cu persoana aleasă și să își confrunte propriile reprezentări.

Considerând că pentru orice cititor interesat, ar putea fi o experienţă unică de învăţare în domeniul diversităţii, vă invităm să vizitați Biblioteca Vie, amplasată pe durata desfășurării proiectului, între orele 10 – 20, la intrarea principală din Galleria Arad.

 


 

Zborul devine cădere … când drogurile îți frâng aripile!

 

Conform ultimelor studii realizate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad (CPECA) şi Direcţia de Sănătate Publică, la nivelul municipiului se observă o creştere a consumului de droguri în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. De asemenea, s-a înregistrat şi o creştere a infracţiunilor privind traficul şi consumul de droguri, respectiv a sancţiunilor penale aplicate. Pedeapsa penală este o consecinţă juridică a fiecărei infracţiuni comise şi are drept scop prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, în primul rând, de către cel condamnat, dar şi din partea altor persoane.

Instituţia penitenciară este, înainte de toate, un serviciu public aflat în slujba comunităţii, ale cărei interese le reprezintă. „De ce să fie nevoie ca un tânăr să îşi petreacă 10-15 ani din viaţă în penitenciar, înainte de a renunţa la droguri?” a fost întrebarea care a mobilizat specialiştii Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din Penitenciarul Arad să se implice, în cadrul parteneriatelor cu societatea civilă, în proiecte derulate în comunitate pe linia prevenirii delincvenţei juvenile şi a consumului de droguri în rândul tinerilor.

În această direcţie de acţiune, în data de 11.10.2013, începând cu orele 11:00, la sediul Penitenciarului Arad va avea loc deschiderea Campaniei de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor – „Zborul devine cădere…când drogurile îţi frâng aripile!”

Proiectul este rezultatul unui parteneriat  între Penitenciarul Arad – Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad, Tribunalul Arad, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Arad şi Fundaţia ProPrietenia Arad, în scopul continuării acţiunilor de prevenire a consumului de droguri în liceele arădene, pe parcursul anului şcolar 2013-2014.

Această campanie este concepută să sprijine profesorii, consilierii şcolari şi nu în ultimul rând părinţii în eforturile educative pe linia prevenirii traficului şi consumului de droguri. Proiectul va cuprinde activităţi organizate în şcoli – prezentarea unui video-clip realizat în penitenciar, dezbateri cu elevii susţinute de specialiştii instituţiilor partenere precum şi acţiuni organizate la sediul Penitenciarului Arad: întâlniri/ dezbateri între grupuri de elevi şi persoane private de libertate condamnate pentru trafic şi consum de droguri şi vizionarea piesei de teatru „Aripi frânte” – o metaforă a vieţii unui fost consumator de droguri ajuns în penitenciar, pusă în scenă de către trupa de teatru a persoanelor private de libertate.

 


 

 

PREVENIREA DELINCVENŢEI JUVENILE ÎN RÂNDUL ELEVILOR

 

În actuala conjuctură socială din România, minorii intră frecvent în sfera  fenomenului infracţional, atât ca victime, dar şi ca autori ai faptelor antisociale, cu implicaţii negative majore asupra dezvoltarii lor normale.

În acest context, educaţia non-formală – ca metodă de conştientizare a pericolelor şi a vulnerabilităţilor, dar şi a consecinţelor grave ale actelor antisociale – reprezintă un mijloc eficient de prevenire a infracţionalităţii juvenile.

Astfel, începând cu acest an şcolar, Penitenciarul Arad şi Tribunalul Arad au decis să continue şi să extindă, la nivelul întregului judeţ, implementarea programului de prevenire a delincvenţei juvenile, folosind experienţa practică a specialiştilor din cele două instituţii. Parteneriatul propus va include instituţiile locale interesate: Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, respectiv va beneficia de suportul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Socială Comunitară şi al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad.

Activităţile de prevenire se vor derula în liceele şi şcolile din judeţul Arad, fiind mediate de către psihologi ai Penitenciarului Arad, expunerile acestora fiind dublate de expertiza unui judecător din cadrul Tribunalului Arad. Elevii vor viziona filme documentare, vor fi încurajaţi să participe activ la dezbateri şi vor avea posibilitatea să ofere feedback.

Prin dezvoltarea acestui proiect, partenerii urmăresc să îşi aducă aportul la creşterea gradului de siguranţă comunitară, folosindu-şi resursele în sprijinul proceselor educative, alături de instituţiile locale de profil.

 


 

Săptămâna prevenirii criminalităţii

 

În data de 30 Septembrie 2013 au fost desfăşurate activităţi de informare şi conştientizare a elevilor din comuna Vladimirescu Judeţul Arad, cu privire la riscurile implicate de săvârşirea faptelor cu caracter infracţional şi contravenţional.

Activităţile de informare au fost desfăşurate în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, iar elevilor le-au fost prezentate teme din domeniul prevenirii consumului de droguri, prevenirii săvârşirii faptelor cu caracter infracţional  de către minori şi din domeniul  educaţiei rutiere.

Evenimentele au fost desfăşurate în cadrul Şcolii Generale din Vladimirescu, iar la acestea au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Penitenciarului Arad, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad.

 


 

Let’s do it, Romania!

În data de 28.09.2013, în baza Contractului de colaborare încheiat între Penitenciarul Arad şi Asociaţia Efect Verde Arad, un număr de 20 persoane private de libertate, care şi-au exprimat acordul pentru a desfăşura activităţi de voluntariat, alături de personalul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad vor participa la proiectul „Let’s do it, Romania! „.

Ne dorim ca această acţiune să se înscrie în demersul nostru de creare a oportunităţilor pentru persoanele aflate pentru o perioadă în custodia noastră, de a se raporta util comunităţii căreia aparţin.

De asemenea, ne aşteptăm ca acţiunea să aducă beneficii în plan afectiv astfel încât să dezvolte la membri comunităţii sentimentul de întrajutorare, solidaritate, iar pentru  persoanele private de libertate, posibilitatea de a-şi descoperi latura umană, în relaţionarea interpersonală dezvoltată dincolo de gratiile închisorii.

Dincolo de suportul strict instrumental, acţiunea vizează participarea şi implicarea persoanelor private de libertate în activităţi utile, comunitare, de sensibilizare şi provocare  morală, prin întărirea unei atitudini pozitive în ceea ce priveşte oferirea de ajutor dezinteresat.

Sensibilizarea comunităţii locale este utilă schimbării imaginii penitenciarului din instituţie centrată pe custodie, în instituţie ce vizează educarea persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

Şantierul ales pe care se va desfăşura acţiunea este, în conformitate cu Harta deşeurilor, DJ 709 C (Arad – Şiria), KM 2-4, ieşirea din Arad, drumul judeţean Şiria, după barieră.

 


 

Începe școala

 

Astăzi, 17.09.2013, începând cu ora 10.00, în clubul Penitenciarului Arad a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi pentru persoanele private de libertate cuprinse în programul de şcolarizare.

În anul şcolar 2013 – 2014 au fost înscrise 56 de persoane private de libertate, la clasele I-VIII. În clasele a IX- XI – a au fost înscrise un număr de 37 persoane private de libertate.

La festivitate au participat cadrele didactice care le vor preda persoanelor private de libertate materiile de curs pe întreaga durată a anului şcolar, conducerea penitenciarului şi lucrători ai serviciilor de educaţie şi intervenţie psihosocială din cadrul penitenciarului.

După intonarea imnului de stat au urmat  discursurile conducerilor celor trei instituţii  implicate în procesul de învăţământ: Penitenciarul Arad, Şcoala Generală „Avram Iancu”  Arad şi Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad adresate cadrelor didactice şi elevilor.

Şcolarizarea persoanelor condamnate este integrată în sistemul naţional de învăţământ, astfel că programa şcolară cuprinde aceleaşi materii şi bareme de evaluare din sistemul educaţional românesc.

Educaţia persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate pentru administraţia penitenciarului, prin aceasta realizându-se pregătirea acestora pentru revenirea în societate şi sporirea şanselor de reintegrare în societate. Astfel, pentru buna desfăşurare a activităţilor şcolare au fost pregătite corespunzător toate spaţiile, punându-se la dispoziţia elevilor şi profesorilor 5 săli de clasă, o cancelarie şi o bibliotecă, dar şi rechizitele necesare fiecăruia dintre elevi.

 


 

Prevenirea delicvenței juvenile

 

Delincvenţa juvenilă are implicaţii deosebite în plan social, iar efectele sale se întind pe termen lung, atât asupra celor care săvârşesc fapte antisociale, cât, mai ales, asupra victimelor infracţiunilor.

Nevoia educaţională desprinsă din frecventele incidente cu implicaţii penale petrecute în zona şcolară, cu autori şi victime din rândul elevilor şi co-vârstnici  ai acestora, impune o abordare integrativă.

În data de 04.09.2013, la sediul Penitenciarului Arad va avea loc o întâlnire educativă inedită, între 10 elevi aflați în Centrul de Tip Familial din Sântana și 4 persoane private de libertate atent selecționate, aflate în custodia unității penitenciare.

Acțiunea este o continuare a bunei colaborări dintre Penitenciarul Arad și DGASPC Arad, pe linia prevenirii delincvenței juvenile, scopul acestor dezbateri fiind conştientizarea urmărilor conduitelor antisociale.

Prin continuarea acestui proiect, Penitenciarul Arad îşi aduce aportul la creşterea gradului de siguranţă comunitară, folosindu-şi resursele proprii în sprijinul proceselor educative, alături de specialiștii existenți la nivelul comunității.

 


 

TÂRG DE LOCURI DE MUNCĂ

 

Vineri, 30 august 2013, Penitenciarul Arad în parteneriat cu SC KNF Mediacore SRL va organiza o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele private de libertate.

Activitatea se derulează în cadrul proiectului Consolidarea capacităţii funcţionale din domeniul serviciilor sociale integrate oferite dependenţilor şi foştilor dependenţi de droguri pentru integrare pe piaţa muncii prin acţiuni de dezvoltare a instrumentelor şi metodelor de lucru inovatoare şi realizarea de programe de formare implementat de Universitatea din Bucureşti în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

La eveniment şi-au anunţat participarea partenerii din cadrul proiectului şi reprezentanţi ai unor organizaţii colaboratoare cu aceştia.

 


 

Campanie de prevenire

 

Activităţile educative, de informare şi de prevenţie desfăşurate în penitenciar, crează posibilitatea diversificării şi îmbunătăţirii vieţii şi relaţiilor sociale. În acest sens, serviciul penitenciar desfăşoară acţiuni de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni, atât pentru a asigura premisele de reintegrare socială a persoanelor condamnate, cât şi pentru a reduce numărul de noi infracţiuni.

Pentru aceasta, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din Penitenciarul Arad și Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad – Serviciul Poliției Rutiere, au realizat un parteneriat pentru derularea Campaniei de prevenire a infracţiunilor privind legea circulaţiei rutiere în rândul persoanelor private de libertate,  în perioada iulie 2013 – iulie 2014.

Proiectul implică organizarea de întâlniri lunare de informare, la sediul penitenciarului, între specialiştii Serviciului rutier şi grupuri de persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Arad, pe tema prevenirii infracţiunilor privind legislaţia rutieră şi de cunoaştere a consecinţelor săvârşirii unor astfel de infracţiuni.

Prima întâlnire din cadrul acestei campanii a avut loc în data de 19 iulie 2013, între un număr de 28 de persoane private de libertate și specialiști ai Poliției Rutiere Arad.

 

 


 

Proiect Leonardo Da Vinci

 

În data de 19 august 2013 se încheie activităţile proiectului „Perfecţionare profesională şi personală în formarea funcţionarilor de penitenciare”. Astfel, pe parcursul a două săptămâni din lunile aprilie și mai 2013 (13–21 aprilie, respectiv 04–19 mai), 12 agenţi și 2 ofițeri din sectorul operativ al Penitenciarului Arad au efectuat un stagiu de pregătire profesionala la Penitenciarului Alhaurin de la Torre din Malaga, Spania.

Plasamentul de pregătire a fost finanțat de către Comisia Europeană prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, subprogramul Leonardo Da Vinci – PLM, în cadrul proiectului LLP-LdV/PLM/2012/RO/321, şi a beneficiat de un grant în valoare de 37.324 euro.

Obiectivul principal al acestui proiect a constat în diversificarea şi aprofundarea formării profesionale continue a membrilor grupului ţintă, a competenţelor, cunoştinţelor şi deprinderilor profesionale, într-un context non-formal, prin lucrul şi schimbul de experinţe cu alt mediu penitenciar european, cel spaniol.

Cei 14 lucrători de penitenciare au avut ocazia să cunoască cum funcționează sistemul penitenciar spaniol și să exercite, alături de omologii lor, atribuţii specifice serviciului de pază, escortare şi supraveghere a deţinuţilor. În paralel, ei au beneficiat şi de un program zilnic de pregătire fizică în care au fost perfecţionate şi însuşite tehnici şi proceduri specifice de apărare, imobilizare și conducere dirijată.

Plasamentul a inclus și un program de pregătire culturală și lingvistică, participanții beneficiind înainte de plecare de un curs de 40 de ore de limba spaniolă, iar pe parcursul plasamentului de vizite la obiective culturale și turistice din Malaga, Granada și Gibraltar.

Sustenabilitatea proiectului a fost asigurată printr-un „seminar de defensă personală şi proceduri poliţieneşti”, susținut în perioada 14 – 16 iunie 2013 la Arad, de către domnul Cesar Pelegrin, tutorele de stagiu aal participanților, cu personalul din sectorul operativ al Penitenciarului Arad.

 


 

29 iunie – „Ziua lucrătorului din sistemul penitenciar românesc”

 

În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte ,,Ziua personalului din  administraţia penitenciară”, sub patronajul spiritual al  Sfinţilor  Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar.

Acest eveniment este marcat astăzi, 28 iunie, prin organizarea unei festivităţi în cadrul căreia  directorul unităţii va transmite personalului mesajele din partea conducerii Ministerului Justiţiei şi  a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În cadrul aceleiaşi reuniuni, s-au comunicat  avansãrile în gradul profesional urmãtor pentru un număr de 10 ofițeri și 15 agenți şi s-au acordat diplome de merit pentru cei mai buni lucrãtori de penitenciar, pe domenii de activitate.

Tot cu această ocazie la baza sportivă a unității se vor desfașura activități sportive (fotbal, tenis de câmp, tenis de masă) la care va participa personalul din unitate.

Pentru persoanele private de libertate s-au organizat o serie de activități care să marcheze acest moment: concurs tematic, dezbateri pe această temă, film tematic precum și competiții sportive.

Duminica, 30 iunie 2013, începând cu ora 17.30, la capela Penitenciarului Arad, I.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Aradului, va oficia o slujbă arhierească, la care vor participa atât personalul, cât şi persoane private de libertate.

Prin astfel de manifestări, instituţia penitenciară îşi propune să sublinieze respectul şi aprecierile  sale faţă de activitatea profesională, atitudinea loială a angajaţilor săi precum şi  aportul acestora la creşterea performanţelor activităţii instituţionale, încercând în acelaşi timp să contureze şi să dezvolte, printr-un sistem de valori, norme, tradiţii şi ceremonii, o cultura organizaţionala eficientă.

 


 

Ziua internaţională contra abuzului şi traficului de droguri

 

Pentru marcarea acestei zile, Penitenciarul Arad, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad va organiza în data de 25.06.2013, la sediul penitenciarului o dezbatere pe tema consumului de droguri.

Acţiunea este menită să implice persoanele private de libertate cu antecedente în toxicomanie la activităţi organizate alături de comunitatea locală, alăturându-se astfel liceenilor şi are ca scop crearea un liant între aceştia, prin sensibilizarea cu privire la consecinţele consumului de droguri – ca şi modalitate alternativă de prevenţie. Activitatea doreşte transmiterea unui mesaj anti-infracţional într-o manieră care să depăşească structurile cognitiv-raţionale şi să se adreseze palierului emoţional-afectiv, cu rezonanţă mai puternică în plan comportamental.

 


 

Întâlnire proiect Grundtvig

 

Penitenciarul Arad este partener asociat al Liceului de Arte „Sabin Drăgoi” în cadrul proiectului GRUNDTVIG – GRU-11-P-LP-153-AR-IT, cu titlul „Şansa deţinuţilor de a-şi educa copiii spunându-le poveşti”, finanţat de Comisia Europeană, prin Programul de „Învăţare pe tot parcursul vieţii”,.

Partenerii de referinţă ai proiectului sunt: Uniunea Consiliilor pentru Politicile Sociale, de Muncă şi Sănătate din Palermo – Italia, coordonatorul parteneriatului, Penitenciarul din Lublin – Polonia, Penitenciarul din Budapesta – Ungaria, Şcoala secundară Panevéžys – Lituania şi Departamentul de Securitate al Poliţiei din Istanbul – Turcia.

Proiectul se adresează bărbaţilor privaţi de libertate, în calitate de părinţi, şi are ca principal scop sprijinirea integrării efective a acestora în viaţa de familie şi mai ales în cea a copiilor.  În urma condamnării primite, mulţi dintre aceştia pierd legătura cu mediul de suport.

Parteneriatul s-a derulat pe parcursul a doi ani şi a urmărit crearea unei strânse legături parentale, în care rolul deţinutului este acela de a fi membru important al familiei, iar copilul, la rândul lui, să poată simţi că tatăl, deşi absent din contextul familial, poate fi prezent acasă, prin intermediul CD-urilor inscripţionate cu poveşti redate de aceştia.

Pe parcursul zilei de marți, 18 iunie 2013, începând cu orele 10.00, va avea loc deschiderea oficială a întâlnirii de proiect. În cadrul acestei activități, trupa de teatru a persoanelor private de libertate va susține un spectacolul de teatru și va avea loc inaugurarea un spațiu de joaca destinat copiilor.

 


 

Lansare de carte

 

Pentru a sublinia importanţa implicării persoanelor aflate după gratii în acţiuni deschise spre comunitate, Penitenciarul Arad va organiza în data de 14 iunie 2013, începând cu orele 10.00, la sediul unității, o lansare a volumelor de cărți „Autobiografia unui condamnat pe viață” şi „Versuri de durere, dor și … credință” realizate de către o persoană privată de libertate aflată în custodia Penitenciarului Arad.

Implicarea persoanelor private de libertate în acest gen de activităţi este utilă percepţiei comunitare asupra penitenciarului, ca instituţie centrată pe asigurarea suportului în vederea reintegrării sociale a persoanelor aflate în custodie şi diminuarea stigmatului social, conferit executării unei pedepse privative de libertate, în penitenciar.

Cele două volume au văzut lumina zilei cu sprijinul editurii „Editura viața arădeană”, prin intermediul O.N.G. „Serviciul Umanitar pentru Penitenciare” din Arad.

 


 

ACȚIUNE DE PREVENIRE A DELICVENȚEI JUVENILE

 

Delicvenţa juvenilă are implicaţii deosebite în plan social, iar efectele sale se întind pe termen lung, atât asupra celor care săvârşesc fapte antisociale, cât, mai ales, asupra victimelor infracţiunilor. Nevoia educaţională desprinsă din frecventele incidente cu implicaţii penale petrecute în zona şcolară, cu autori şi victime din rândul elevilor şi co-vârstnici ai acestora, impune o abordare integrativă. Astfel, începând cu acest an şcolar, Penitenciarul Arad şi Judecătoria Ineu au decis să dezvolte împreună un program educativ menit să contribuie la prevenirea delincvenţei juvenile, folosind experienţa practică a specialiştilor din cele două instituţii.

Astfel, în perioada aprilie – iunie 2013, în Ineu, cele doua institutii au desfasurat o serie de  acţiuni comune, ce au presupus activităţi de prevenire derulate în licee, susţinute de către doi psihologi ai sectorului de asistenţă psihosocială din cadrul Penitenciarul Arad, expunerile fiind dublate de expertiza a doi judecători din cadrul Judecătoriei Ineu.

Sesiunile educaţionale, desfasurate in cadrul Grupului Şcolar „Sava Brancoviciu” şi ai Liceului „Mihai Viteazul” din Ineu, au constat pentru început în prezentarea unui film documentar realizat în mediul penitenciar, conţinând mărturiile unor condamnaţi, relativ tineri, cu care se pot identifica elevii.

În paralel, patru grupuri distincte de elevi din unităţile de învăţământ vizate au avut ocazia să participe în incinta Penitenciarului Arad, la un alt tip de sesiuni educative, cu implicarea directă a şase deţinuţi atent selecţionaţi, scopul dezbaterilor fiind tot conştientizarea urmărilor conduitelor antisociale.

În final, elevii participanti la cele doua actiuni, au avut ocazia, ca în cadrul a două sesiuni de dezbateri organizate la sediul Judecătoriei Ineu, să ofere feedback cu privire la experienţa lor educativă. Părerile elevilor, exprimate în cadrul discuţiilor, precum şi cele consemnate în chestionarele privind eficienţa demersului inter-instituţional vor fi centralizate într-un raport de evaluare finală.

Prin dezvoltarea acestui proiect, Penitenciarul Arad şi Judecătoria Ineu îşi aduc aportul la creşterea gradului de siguranţă comunitară, folosindu-şi resursele proprii în sprijinul proceselor educative, alături de profesorii Grupului Şcolar „Sava Brancoviciu” şi ai Liceului „Mihai Viteazul” din Ineu.

„Acest proiect, derulat în parteneriat cu unităţi de învațământ din orașul Ineu, are ca scop sensibilizarea elevilor din această localitate pe linia prevenirii delincvenţei juvenile, precum şi informarea corectă a elevilor cu privire la consecinţele penale ale comportamentelor deviante.” este concluzia judecătorului Mariana Luciu, președintele Judecătoriei Ineu.

 


 

Demarare selecționare candidați

 

Penitenciarul de Arad a demarat, începând de luni, 20 mai 2013, înscrierile candidaţilor la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau adeverinţă (pentru absolvenţii 2013) care doresc să îmbrăţişeze o carieră în sistemul administraţiei penitenciare, pot candida  la una din cele şapte instituţii de învăţământ universitar şi preuniversitar, care au pus la dispoziţie următoarele locuri:

Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti, Facultatea de Poliţie, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”- penitenciare, curs de zi, durata studiilor 3 ani- 31 locuri (bărbaţi şi femei)

Înscrierile se fac până la data de 14.06.2013, ora 12,00.

Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti, Facultatea de Informaţii, curs de zi, durata studiilor 3 ani:

  •     specializarea Psihologie- 10 locuri (bărbaţi şi femei)
  •     specializarea Studii de securitate şi informaţii- 5 locuri (bărbaţi)
  •     Înscrierile se fac până la data de 05.07.2013, ora 15,00.

 

Institutul Medico- Militar Bucureşti

 

Facultatea de medicină, cursuri de zi, durata studiilor 6 ani- 10 locuri (bărbaţi şi femei)

Facultatea de medicină dentară, cursuri de zi, durata studiilor 6 ani- 5 locuri (bărbaţi şi femei)

Farmacie, cursuri de zi, durata studiilor 5 ani- 2 locuri (barbaţi şi femei)

Data limită de înscriere va fi comunicată în momentul când se va stabili data exactă a examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Facultatea de Management Militar, pentru domeniile de licenşă:

Ştiinţe Militare şi Informaţii – specializarea Management economico- financiar (finanţe- contabilitate), cursuri de zi, durata studiilor 3 ani- 10 locuri (bărbaţi şi femei)

Ştiinţe Militare şi Informaţii – specializarea Management economico- financiar (Intendenţă), cursuri de zi, durata studiilor 3 ani- 10 locuri (băbaţi şi femei)

Înscrierile se fac până la data de 01.07.2013, ora 10,00

 

5. Academia Tehnică Militară Bucureşti:

 

Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament, domeniul de licenţă Inginerie civilă – specializarea Construcţii şi fortificaţii (inginer de construcţii şi fortificaţii), cursuri de zi, durata studiilor 4 ani- 3 locuri (bărbaţi şi femei)

Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare, domeniul de licenţă Calculatoare şi tehnologia informaţiei, specializarea Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională, cursuri de zi, durata studiilor 4 ani- 4 locuri (bărbaţi şi femei)

Înscrierile se fac până la data de 14.06.2013, ora 10,00.

 

6. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, cursuri de zi, durata studiilor 2 ani:

 

Auto- specializarea Auto- 5 locuri (bărbaţi şi femei)

Comunicaţii şi informatică – specializările:

Tehnică de comunicaţii- 3 locuri (bărbaţi şi femei)

Operare şi mentenanţă echipamente de comunicaţii- 5 locuri (bărbaţi şi femei)

Construcţii- specializarea Construcţii- 5 locuri (bărbaţi şi femei)

Intendenţă- specializarea Bucătar- 10 locuri (bărbaţi şi femei)

Înscrierile se fac până la data de 01.07.2013, ora 10,00.

 

 

 

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, cursuri de zi, durata studiilor 1 an:

170 locuri- bărbaţi

30 locuri- femei

Înscrierile se fac până la data de 02.08.2013, orele 13,00

 

Potenţialii candidaţi sunt aşteptaţi zilnic, la sediul Penitenciarului Arad, din str. 6 Vânători, nr. F.N., în intervalul orar 8.00- 14.00, de către reprezentanţii Biroului Resurse Umane şi Formare Profesională, pentru informaţii suplimentare privind probele de concurs şi metodologia de desfăşurare a concursurilor de admitere si pentru depunerea dosarelor.

Pentru informaţii suplimentare desemnăm ca persoană de contact pe domnul Eduard Magold, tel: 0257 212661, fax 0257 280584, tel. Mobil: 0752 090234, e-mail: eduard.magold@anp.gov.ro.

 


 

Sărbătorile pascale la Penitenciarul Arad

 

Pentru ca spiritul sfintelor sărbători de Paşte să fie resimţit şi de către cei aflaţi în detenţie, serviciile de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad, cu sprijinul partenerilor din societatea civilă, organizează  o serie de activităţi artistice, religioase şi sociale pentru a aduce bucurie şi căldură în sufletele persoanelor private de libertate.

Astfel, zilele Sfintelor Paşti vor prilejui oficieri  de slujbe religioase, atât la sediul nou cât şi la penitenciarul vechi  pentru deţinuţii de religie  ortodoxă, cât şi pentru deţinuţii aparţinând cultelor neoprotestane care vor beneficia de asistenţă religioasă în penitenciar din partea reprezentanţilor acestor culte.

Programul radio-tv se va prelungi astfel încât efectivul de persoane private de libertate să poartă urmări în direct Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhiei Române, transmisă pe posturile de televiziune.

În ziua de 05.05.2013 în meniul persoanelor private de libertate se vor regăsi şi preparatele tradiţionale, cum ar fi ouă roşii şi cozonac  (conform normei de hrană prevăzută pentru zilele festive).

Cu sprijinul unor organizaţii neguvernamentale locale se vor distribui pachete deţinuţilor care pe perioada detenţiei au întrerupt legătura cu familia.

Se vor organiza activităţi moral-religioase şi manifestări cultural educative şi artistice cu un conţinut adecvat momentului.

Se va distribui numărul lunar al gazetei volante a persoanelor private de libertate, dedicate Sărbătorilor Pascale.

Învierea Domnului Iisus Hristos să aducă pace şi linişte în sufletele tuturor!

 


 

28 aprilie 2013

În data de 28 aprilie 2013, un grup de 12 persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Arad şi care au participat constant la activităţile moral-religioase, au fost prezente la programul religios al Bisericii Penticostale Maranata din localitatea Livada, judeţul Arad.

Programul face parte din proiectele derulate pe linia recuperării şi a creşterii şanselor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate şi s-a desfăşurat în baza invitaţiei primite din partea bisericii.

În cadrul programului religios al bisericii, cele 12 persoane au prezentat un program de cântări religioase.

Învăţarea conduitelor prosociale se înscrie printre scopurile vizate de multe dintre activităţile şi programele de educaţie moral-religioasă, de asistenţă psihologică şi socială cu persoanele private de libertate. Totodată, exersarea acestora, pe cât posibil, în cadrul comunităţii locale, facilitează recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate, sporind şansele de reintegrare socială şi diminuând riscul recidivei.

 


 

26 aprilie 2013

 

Sărbătorile de Paște sunt marcate și în randul deținutelor din Penitenciarul Arad. Participarea la „Târgul de Iepuraș” din Galleria Mall Arad, cu o expoziție de obiecte artizanale specifice acestor sărbători, face parte din calendarul de acțiuni de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, organizate de conducerea penitenciarului cu prilejul acestei sărbători.

Astfel, cu ajutorul organizatorilor târgului, în data de 26 aprilie, Penitenciarul Arad va dispune de un stand în cadrul Galleriei Arad, unde va expune spre vânzare obiectele confecționate de persoanele private de libertate. Obiectele artizanale provin atât din activitățile realizate de-a lungul timpului, cât și din activitățile de colaborare cu societatea civilă. Astfel sub îndrumarea, sprijinul și alături de colaboratorii și voluntarii Asociației International Needs România, ai voluntarilor străini din cadrul Fundației Pro Prietenia Arad, aflați în Arad prin proiectul „Unity in diversity” finanțat de către Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acțiune – Serviciul European de Voluntariat”; femeile încarcerate au realizat în cadrul unui atelier de artterapie obiecte cu tematică Pascală: felicitări, aranjamente  și ornamente.

Organizarea acestei activități are ca scop atât recunoașterea publică a muncii voluntare a persoanelor private de libertate, cât și  valorizarea produselor în cadrul expoziției cu vânzare în vederea unei continuități a acestui gen de activități de reintegrare.

Mulțumim colaboratorilor implicați: Pro Prietenia Arad, International Needs, Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, Asociația Liman, Asociația Betel Hunedoara, Galleria Mall Arad, fără al căror sprijin nu ar fi fost posibilă organizarea acestui eveniment.

Cu acest prilej, conducerea Penitenciarului Arad mulţumeşte tuturor colaboratorilor şi autorităţilor locale pentru susținerea acordată.

 


 

19 aprilie 2013

 

În data de 19 aprilie 2013, în cadrul activităţilor desfăşurate în colaborare cu instituţiile guvernamentale şi partenerii din comunitatea locală, 9 persoane private de libertate, bărbați aflați în custodia Penitenciarului Arad, repartizați în regimul de executare deschis, aflate în perioada preliberatorie, vor participa la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Arad.

Această acţiune vizează facilitarea legăturii dintre persoanele private de libertate identificate cu nevoi de angajare şi furnizorii publici sau privaţi de servicii de ocupare, respectiv includerea acestora în evidenţa angajatorilor participanţi şi potenţiala angajare în cadrul unei firme / societăţi participante la bursă, după liberarea din penitenciar.

Cu această ocazie, persoanele private de libertate, categorie defavorizată pe piaţa muncii, vor avea oportunitatea de a obţine informaţii directe cu privire la cererea şi oferta locurilor de pe piaţa muncii, precum şi de a exersa deprinderi de căutare şi obţinere a unui loc de muncă. De asemenea, acţiunea va crea posibilitatea prezentării măsurilor destinate stimulării ocupării forţei de muncă de care pot beneficia gratuit, prin intermediul serviciului public de ocupare a forţei de muncă.

Iniţiativa se înscrie în strategia de reintegrare socială a Penitenciarului Arad, şi are ca obiectiv crearea unui liant între persoanele încarcerate ce urmează a fi liberate şi realităţile socio-economice actuale ale ofertelor privind forţa de muncă.

 


 

18 aprilie 2013

 

În data de 18.04.2013, începând cu ora 11.00, în cadrul proiectului „De vorbă cu personalităţile locale”, Penitenciarul Arad, în parteneriat cu Universitatea Goldiş ICIM Arad, va organiza o întâlnire între jucătoarele echipei de baschet şi persoanele private de libertate aflate în custodia unității.

Acest proiect are ca scop promovarea valorilor sociale şi dezvoltarea unor calităţi umane, precum dorinţa de cunoaştere şi perfecţionare, munca, studiul, perseverenţa, corectitudinea şi pasiunea, în special la categoriile penale cu şanse mai mari de reabilitare socială, după efectuarea sancţiunilor privative de libertate.

Echipa de baschet ICIM Arad a obţinut recunoaşterea comunităţii datorită succeselor înregistrate prin efort susţinut, astfel încât, prin exemplul personal, pot determina influenţarea în mod pozitiv a dezvoltării persoanelor private de libertate aflate în detenţie şi canalizarea resurselor individuale ale acestora, în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social.

 


 

01 aprilie 2013

 

În perioada 1-5 aprilie 2013, Penitenciarul Arad continuă acţiunile dedicate prevenţiei delincvenţei juvenile, prin implicarea în acţiunile derulate în cadrul programul naţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, ediţia 2013.

Acţiunile vor include activităţi de prevenţie derulate în licee de către specialiştii Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarul Arad, respectiv activităţi în cadrul proiectului „O zi în penitenciar”. Aceste manifestări au ca scop sensibilizarea elevilor arădeni pe linia prevenirii delincvenţei juvenile, prin implicarea directă specialiștilor din mediul penitenciar și a persoanelor private de libertate custodiate.

De asemenea, în data de 02.04.2013, Penitenciarul Arad va fi partener în proiectul JOB Shadow Day – Program internaţional de orientare profesională pentru elevi, derulat de Colegiul tehnic „Aurel Vlaicu” Arad. În cadrul acestei acţiuni, elevii vor avea oportunitatea de a învăţa despre activităţile şi responsabilităţile unui lucrător de penitenciar şi de a fi consiliaţi cu privire la specificul acestui loc de muncă. Prin implicarea în cadrul acestui proiect, Penitenciarul Arad își aduce aportul la procesul de orientare profesională a elevilor, asumându-şi un rol activ în comunitatea locală.

 


 

25 martie 2013

 

În perioada 25 martie -12 aprilie 2013, angajaţi din cadrul Penitenciarului Arad desfăşoară o campanie de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Programul campaniei de promovare a ofertei educaţionale vizează informarea elevilor de la licee din municipiu şi judeţ, unde se vor distribui pliante de prezentare ale şcolilor care formează ofiţeri şi agenţi de penitenciare şi vor fi expuse diverse materiale care să capteze interesul elevilor claselor a XI-a şi a XII-a pentru această ofertă educaţională.

Campania va promova înscrierea pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la următoarele instituţii de învăţământ universitar şi postliceal:

 

INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT UNIVERSITAR

 

               ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA”BUCUREŞTI – Facultatea

 

de Poliţie asigură formarea iniţială a ofiţerilor de penitenciare, prin studii universitare de licenţă în domeniul „Drept”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”- penitenciare, curs de zi, durata studiilor 3 ani.

 

Informaţii suplimentare pe site-ul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti http://www.academiadepolitie.ro

 

ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „MIHAI VITEAZUL” BUCUREŞTI organizează studii universitare de licenţă, cu durata de trei ani, curs de zi, în următoarele specializări „Psihologie – informaţii” şi „Studii de securitate şi informaţii”.

 

Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.sri.ro

 

INSTITUTUL MEDICO-MILITAR BUCUREŞTI este instituţia militară de învăţământ superior, subordonată Ministerului Apărării Naţionale prin Direcţia Medicală şi organizează cursuri în specializările medicină, medicină dentară, respectiv farmacie, viitorii medici, şcolarizaţi pentru Ministerul Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.univermed-cdgm.ro

 

ACADEMIA TEHNICĂ MILITARĂ BUCUREŞTI

– Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament, domeniul de licenţă Inginerie civilă – specializarea Construcţii şi fortificaţii (Inginer de construcţii şi fortificaţii), cursuri de zi, durata studiilor 4 ani – locuri (femei şi bărbaţi)

– Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare, domeniul de licenţă

Inginerie electronică şi telecomunicaţii  – specializările:

– Transmisiuni (Inginer de comunicaţii), cursuri de zi, durata studiilor 4 ani

locuri (femei şi bărbaţi);

Calculatoare şi tehnologia informaţiei (Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională), cursuri de zi, durata studiilor 4 ani – locuri (femei şi bărbaţi).

 

Informaţii suplimentare pe site-ul Academiei Tehnice Militare (www.mta.ro)

 

ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESU” SIBIU

 

·  Facultatea de Management Militar, pentru domeniile de licenţă:

 

– Ştiinţe Militare şi Informaţii – specializarea Management economico-financiar

 

(Finanţe-contabilitate), cursuri de zi, durata studiilor 3 ani – locuri (femei şi bărbaţi);

 

Ştiinţe administrative – specializarea Administraţie publică (Intendenţă), cursuri de zi, durata studiilor 3 ani – locuri (femei şi bărbaţi).

 

Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.armyacademy.ro

 

INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT POSTLICEAL

 

ŞCOALA MILITARĂ DE MAIŞTRI MILITARI ŞI SUBOFIŢERI A FORŢELOR TERESTRE „BASARAB I” PITEŞTI  cursuri de zi, durata studiilor 2 ani:

Arma:

 

– Auto – specializarea Auto – locuri (femei şi bărbaţi);

 

– Comunicaţii şi informatică – specializările:

– Tehnică de comunicaţii – locuri (femei şi bărbaţi);

– Operare şi mentenanţă echipamente de comunicaţii – locuri (femei şi

 

bărbaţi);

 

– Construcţii – specializarea Construcţii – locuri (femei şi bărbaţi);

 

– Intendenţă – specializarea Bucătar – locuri (femei şi bărbaţi).

 

Informaţii suplimentare pe site-ul http://www.ncoacademy.ro

 

ŞCOALA NAŢIONALĂ DE PREGĂTIRE A AGENŢILOR DE PENITENCIARE TÎRGU OCNA este singura instituţie de învăţământ din România care asigură selecţionarea şi şcolarizarea agenţilor de penitenciare, prin cursuri de zi cu durata de un an, având totodată şi un rol important în formarea profesională continuă şi perfecţionarea personalul din sistemul penitenciar prin susţinerea de cursuri, organizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Informaţii suplimentare pe site-ul www.snpaptgocna.ro

 

 

 

Înscrierile pentru locurile  destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la instituţiile de învăţământ prezentate, se pot face la sediul Penitenciarului Arad, Calea 6 Vînători, FN, personalul biroului resurse umane şi formare profesională din cadrul penitenciarului fiind abilitat să îndrume şi să sprijine realizarea dosarelor de înscriere a candidaţilor.

 

Elementele de interes pentru tinerii dornici să dezvolte o carieră în domeniul execuţional penal se concentrează în jurul următoarelor aspecte:

 

– asigurarea unui loc de muncă stabil după absolvire, prin repartizarea într-o unitate din sistemul penitenciar;

 

– acordarea unei solde lunare pe timpul studiilor;

 

– asigurarea în condiţii de gratuitate a cazării, mesei, echipării, cursurilor şi asistenţei medicale pe timpul şcolarizării;

 

– acordarea, după absolvire, a gradului de ofiţer sau agent de penitenciare;

 

–  condiţii de salarizare motivante;

 

– asigurarea unui climat organizaţional motivant, cu numeroase oportunităţi de dezvoltare a carierei;

 

–  posibilitatea de a face parte dintr-un segment important al siguranţei, apărării şi ordinii publice;

 

– posibilitatea de realizare pe plan profesional.

 

Pentru o mai bună informare asupra specificul sistemului penitenciar, vă invităm să vizitaţi site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, www.anp.gov.ro, precum şi cele ale instituţiilor de învâţământ indicate mai sus și pe adresa de facebook:  http://www.facebook.com/Admitere.ANP

 


 

22 martie 2013

 

În luna martie a fiecărui an Colegiul Național al Asistenților Sociali din România sărbătoreşte „Zilele Asistenţei Sociale”, luna Asistenţei Sociale oferind oportunitatea asistențiilor sociali de a celebra profesia lor şi a reafirma  munca pe care o desfăşoară  zi de zi în comunitate.

Recunoscută ca o profesie în dezvoltare, profesia de asistent social identifică segmentul de populaţie ce face obiectul activităţilor de asistenţă socială, evaluează problemele socio-umane dintr-o anume regiune, comunitate sau localitate, dezvoltă planuri de acţiune, programe, măsuri, activităţi profesionalizate şi servicii specializate specifice domeniului, sensibilizează opinia publică şi o informează cu privire la problematica socială, stabileşte modalităţile concrete de acces la prestaţii şi servicii specializate de asistenţă socială pe baza evaluării nevoilor.

Evenimentele organizate în cadrul ZAS 2013, sub egida: „Responsabilitate, Comunitate, Participare Sociala”, readuc în atenția publicului larg faptul că asistenţii sociali sunt persoanele care aduc plus-valoare societăţii prin activitatea profesională desfăşurată, având o importanţă socială în stabilirea echilibrului social.

În perioada 15-31 martie 2013, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, filiala Arad, organizează „Zilele Asistenţei Sociale”, prin activităţi de promovare a asistenţei sociale la nivel local, prin implicarea instituţiilor publice, a universităţilor şi a ONG-urilor care desfăşoară activităţi de asistenţă socială. Acestea oferă oportunitatea asistenţilor sociali de a promova şi celebra profesia lor, respectiv de a reafirma contribuţia asistenţei sociale în comunitate.

În vederea marcării acestui eveniment şi a susţinerii relaţiilor cu reprezentanţii comunităţii, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, filiala Arad, împreună cu Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad, va organiza, în data de 22.03.2013, începând cu ora 09:00, o întâlnire de lucru (simpozion) cu tema „Responsabilitate, Comunitate, Participare Socială”.

 


 

08 martie 2013

 

În data de 08 martie 2013, în cadrul activităţilor desfăşurate în colaborare cu instituţiile guvernamentale şi partenerii din comunitatea locală, 12 persoane private de libertate femei aflate în custodia Penitenciarului Arad, repartizate în regimul de executare deschis şi semideschis, aflate în perioada preliberatorie, vor participa la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Arad.

Această acţiune vizează facilitarea legăturii dintre persoanele private de libertate identificate cu nevoi de angajare şi furnizorii publici sau privaţi de servicii de ocupare, respectiv includerea acestora în evidenţa angajatorilor participanţi şi potenţiala angajare în cadrul unei firme / societăţi participante la bursă, după liberarea din penitenciar.

Cu această ocazie, persoanele private de libertate, categorie defavorizată pe piaţa muncii, vor avea oportunitatea de a obţine informaţii directe cu privire la cererea şi oferta locurilor de pe piaţa muncii, precum şi de a exersa deprinderi de căutare şi obţinere a unui loc de muncă. De asemenea, acţiunea va crea posibilitatea prezentării măsurilor destinate stimulării ocupării forţei de muncă de care pot beneficia gratuit, prin intermediul serviciului public de ocupare a forţei de muncă.

Iniţiativa se înscrie în strategia de reintegrare socială a Penitenciarului Arad, şi are ca obiectiv crearea unui liant între persoanele încarcerate ce urmează a fi liberate şi realităţile socio-economice actuale ale ofertelor privind forţa de muncă.

 


 

07 martie 2013

 

În data de 07 martie 2013, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad va organiza o vizită a persoanelor private de libertate la Centrul de Îngrijire şi Asistare Vârstnici din C-lea Bodrogului. În cadrul acestei activităţi 14 persoane private de libertate – femei, repartizate în regimul de executare deschis şi semideschis, vor susţine un program de cântece şi poezii şi vor oferi persoanelor de la Centrul de Îngrijire şi Asistare Vârstnici mărţişoare şi felicitări confecţionate în cadrul programului de valorificare a aptitudinilor artistice.

Această acţiune se înscrie în demersul instituţiei penitenciare de a crea oportunităţi pentru persoanele private de libertate de a se raporta util comunităţii căreia aparţin, de a valorifica deschiderea spre comunitate a persoanelor aflate în perioada pre-liberatorie, respectiv de a diminua stigmatul social care poate apărea ca urmare a executării unei pedepse privative de libertate.

Participarea activă a individului la viaţa comunităţii este condiţionată de conştientizarea şi asumarea valorilor şi a normelor acceptate social, de asimilarea experienţei sociale şi dezvoltarea unor competenţe specifice, care să îi ajute pe indivizi să se comporte ca membri responsabili ai unui grup social, să îndeplinească anumite roluri sociale.

Astfel, Penitenciarul Arad urmăreşte să implice persoanele private de libertate în activităţi utile comunităţii, pentru întărirea atitudinii pozitive a acestora faţă ajutorarea unor categorii aflate în dificultate, în mod dezinteresat.

 


 

01 martei 2013

 

Activităţile educative, de culturalizare sau artistice, desfăşurate în penitenciar, creează posibilitatea diversificării şi îmbunătăţirii relaţiilor sociale. Serviciul penitenciar desfăşoară acţiuni pentru asigurarea premiselor de reintegrare socială a persoanelor condamnate. În acest sens, proiectele derulate în parteneriat cu instituţiile comunitare locale au vizat conjugarea eforturilor în direcţia promovării comportamentelor pro-sociale şi a prevenirii infracţionalităţii.

Eficienţa procesului de reintegrare socială a persoanelor aflate în custodie depinde, în egală măsură, de intervenţia specifică desfăşurată în mediul penitenciar, precum şi de activităţile la care este partener societatea civilă.

În funcţie de nevoile identificate, sunt realizate activităţi de stimulare a cunoaşterii, a creativităţii, de dezvoltare şi exersare a deprinderilor practice, artistice, literare, muzicale, plastice, tehnice, precum şi de menţinere a tonusului fizic şi psihic corespunzător (cf. Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2199/2011, art. 105).

Programul de valorificare a aptitudinilor artistice – Cerc de teatru, care se derulează în penitenciarul Arad, a înregistrat rezultate pozitive confirmate de evaluările  periodice realizate în urma manifestărilor artistice susţinute în faţa unui auditoriu necunoscut.

În acest sens, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă psihosocială a continuat  parteneriatul încheiat între Penitenciarul Arad, Fundaţia ProPrietenia din Arad şi Asociaţia Naţională a Educatorilor de penitenciar din România. Proiectul are la bază colaborarea şi cu alţi parteneri interesaţi în direcţia organizării unor activităţi de voluntariat (conform Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 420/2011, art. 2, alin 3, lit. j, pct. 4), concretizate în organizarea şi prezentarea în comunitate a unui eveniment cultural-artistic (spectacol de teatru).

Am vorbit în cursul anului trecut despre problemele unora dintre semenii noştri, care au avut parte de sprijinul dumneavoastră. Împreună, prin intermediul Teatrului Clasic Ioan Slavici, am reuşit să le aducem clipe de seninătate.

De data aceasta, Fundaţia ProPrietenia, Asociaţia International Needs şi trupa de teatru Blitz a deţinuţilor din penitenciarul Arad, vă propune un nou caz, cel al familiei cu 6 copii, din satul Mănăştur, comuna Vinga, jud Arad.

Vă redăm povestea lor … şi câteva detalii pe care le avem despre situatia lor!

„Istoric: Familie compusă din tata, mamă şi şase copii (actualmente între 3 – 17 ani) se mută de la  Secusigiu în Mănăştur – satul de baştină a mamei, cumpărând o casa nemţească veche. Viaţa nu a fost prea darnică cu ei, în ciuda eforturilor depuse. Lipsa unei fundaţii a făcut ca pereţii casei să se deplaseze în timp înspre exterior până când, în Martie trecut, tavanele s-au surpat peste toţi din casă ….. . În urma acestui accident tatăl a decedat, baiatului mai mare i-a fost strivit un picior, iar cei rămaşi trebuie să supravieţuiască aşa cum pot. Grea încercare!

Mama, ca un fatidic Iov, nu a crâcnit, nu a hulit … a continuat aşa cât şi cum a putut … După incident a cerut ajutor la primărie, la instituţii din Arad pentrut a-şi rezidi casa. Din spusele femeii, şi a altor oameni cu frica lui Dumnezeu, promisiunile de sprijin material au rămas fără rezultat.

Fără nici un alt ajutor, femeia a vândut animalele pentru a cumpăra materiale de construcţie. Au reuşit reconstruirea „unui fel de casă”, care are acum trei încăperi nefinisate, din care două sunt locuite de bunica copiilor, cei 6 copii şi bineînţeles mama. De la unele geamuri lipseşte sticla … când au cu ce se încălzesc la o soba improvizată, se îmbracă cu ce primesc şi cârpesc … mănâncă, cănd au ce …

Da, au curent electric. Da, au apă curentă în curte. Mă întreb, oare cu ce le plătesc?

Astăzi: Zilele trecute, la ocazie, femeia era însoţită de una din fete şi veneau de la spital unde îl internaseră pe baiatul cel mare pentru că i se infectase piciorul. A îndrăznit să povestească despre situaţia lor şi să ceară ajutor să se angajeze undeva în Vinga sau acoperirea analizelor pentru angajare la o fabrică de poşete.

A sunat ulterior şi a spus că a fost anunţată de către asistenta de la spital că baiatul va trebui transferat la Cluj. Există riscul sa-i fie amputat piciorul. Medicul i-a ceru femeii să ajungă şi ea la Cluj pentru a semna, la nevoie, decizia de amputare a piciorului dacă nu se mai poate face altceva. Neavând bani de tren şi cred că din perspectiva „proaspetei cunostinţe”, a sunat din nou disperată rugând să fie împrumutată cu bani de drum.

Sunt multe nevoi urgente neacoperite, nu au haine, încălţăminte, alimentele sunt puţine, mama caută disperată un servici, bunica se duce în satul vecin să lucreze la selectat cartofi, e frig în casă, reconstrucţia ei este imperios necesară, este cu pământ pe jos, nu au baie, nu au mobilier adecvat, precum şi multe alte lucruri necesare copiilor:  Ovidiu Emanuel, 3 ani care merge la gradiniţă, Nicuşor, 6 ani şi e în clasa 0, Elena Maria, 10 ani în clasa a IV-a, premiantă, Alina Ramona, 13 ani în clasa a VI-a şi Alin Dacian, 15 ani în clasa a VIII-a care încă mai merg la şcoală. Mai este şi Mihaiţă, 17 ani clasa a IX-a, cel cu piciorul strivit, în care mama sa îşi pune toate speranţele.

Sunt multe realităţi nespuse în acest mesaj, pe care le putem deduce imaginându-ne viaţa lor de zi cu zi, simplă, umilă. Sperăm ca rugăciunea lor să ajungă la sufletul nostru şi împreună să le alinăm suferinţele!”

Astfel, persoanele private de libertate, care compun trupa de teatru Blitz,

 

vor pune în scenă în data de 1 Martie 2013, orele 19,00

 

la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad,

 

piesa Zbor deasupra unui cuib de cuci,

 

adaptare după un text de Dale Wasserman,

 

în regia d-lui Claudiu OBLEA.

 

De asemenea, va fi prezentată o expoziţie cu lucrări de pictură şi grafică.

 

Sumele rezultate din vânzarea biletelor şi comercializarea lucrărilor, prin grija Fundaţiei ProPrietenia, vor fi donate integral acestui caz social.

 

 


 

21 februarie 2013

 

După Cannes, Kiddo vine la Penitenciarul de maximă siguranţă din Arad

După un turneu de promovare la Cannes, TIFF, Bucureşti, Novisad, Pecs şi alte ecrane ale festivalurilor autohtone, „Kiddo” în regia Millo Simulov ajunge acasă. Filmat integral în Arad, primul film interactiv din România va fi lansat oficial în oraşul natal, în data de 22 februarie 2013.

Primul pas în lansarea oficială va fi Conferinţa de presă susţinută la sediul Penitenciarului Arad, începând cu ora 10.00, de către echipa de realizatori.

După eveniment va avea loc o proiecţie a filmului pentru persoanele private de libertate aflate în custodia unităţii.

 


 

15 ianuarie 2013

 

Bilanţul activităţii desfăşurate în anul 2012 la Penitenciarul Arad

 

Penitenciarul Arad este parte din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Scopul său este de a contribui la reducerea criminalităţii şi de a creşte nivelul de siguranţă în societate, prin principalul său prerogativ legal: asistarea persoanelor private de libertate, în vederea reintegrării lor sociale şi a prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni. De asemenea, unitatea noastră răspunde de custodierea arestaţilor preventivi şi de prezentarea acestora în faţa instanţelor de judecată, în condiţii de siguranţă.

Ca serviciu social aflat în slujba comunităţii, Penitenciarul Arad acţionează pentru creşterea gradului de siguranţă, prin prevenirea evadărilor şi a săvârşirii de noi infracţiuni de către deţinuţi, folosindu-se de oportunitatea executării pedepselor cu închisoarea pentru a influenţa şi schimba pozitiv comportamentul celor custodiaţi, reducând astfel riscul de recidivă.

Activitatea desfăşurată cu persoanele private de liberate este bazată pe principiul balanţei dintre umanitate şi stricteţe, valori asumate de către personalul penitenciarului. În acest fel, se exercită controlul necesar implementării sancţiunilor privative de libertate, în acelaşi timp asigurând suportul şi motivarea condamnaţilor spre o dezvoltare personală, socială, vocaţională şi educaţională pro-socială.

Principiile care stau la baza activităţilor desfăşurate în Penitenciarul Arad sunt: normalizare, deschidere, exerciţiul responsabilităţii, securitate, intervenţie individualizată şi utilizarea optimă a resurselor.

În anul 2012 Penitenciarul Arad a manifestat o preocupare spre acordarea drepturilor persoanelor private de libertate în termenele legale, conform dispoziţiilor în vigoare.

Astfel, Penitenciarul Arad a custodiat un efectiv mediu de 1082 persoane private de libertate. Din acest efectiv au fost folosiţi la muncă un număr de 473 de persoane private de libertate, realizând un venit, din prestări servicii, în valoare de 2 095 573,82 lei.

Persoanele private de libertate au fost prezentate la organele judiciare, conform solicitărilor venite din partea instanţelor şi a organelor de urmărire penală. Activitatea  s-a menţinut ca fiind deosebit de importantă prin faptul că Penitenciarul Arad deserveşte un număr de 44 instanţe şi organe judiciare din patru judeţe.  În anul 2012 au fost înregistrate un număr de 6413 prezentări ale persoanelor private de libertate în faţa instanţelor de judecată şi organelor de urmărire penală, ceea ce reprezintă o prezentare de 25 de persoane private de libertate pe zi.

Aplicarea metodologiei disciplinare şi intervenţia recuperativă individualizată, au determinat o practică disciplinară adecvată menţinerii unei stări de normalitate. În anul 2012, a fost declanşată procedura disciplinară într-un număr de 497 situaţii, dintre care 414 au fost soluţionate cu aplicarea de sancţiuni disciplinare, iar în 83 cazuri nu au fost aplicate măsuri de sancţionare. Raportat la anul 2011, s-a constatat diminuarea cu aproape 15% a numărului sancţiunilor disciplinare.

Acordarea dreptului la vizită, pachet, convorbiri telefonice şi corespondenţă s-a asigurat la timp şi în cuantumurile prevăzute de lege. Au fost primiţi la vizită, conform planificării sau în afara acesteia, un număr de 14 371 aparţinători ai persoanelor private de libertate. Au fost acordate un număr de 10 830 vizite, dintre care 315 vizite intime cu durata de 2 ore şi 17 vizite cu durata de 48 ore.

Dreptul la informare al deţinuţilor a fost asigurat prin intermediul celor 10 abonamente lunare încheiate de unitate, la publicaţii centrale şi locale. În cursul anului 2012 au fost derulate 11 concursuri tematice de cultură generală, la care au participat 965 persoane private de libertate şi s-au organizat sesiuni de vizionare a unor filme documentare şi artistice.

Pe tot parcursul anului a existat posibilitatea deţinuţilor de a practica zilnic la o formă de exerciţiu fizic, în cadru organizat (fotbal, tenis de masă, sală de forţă). Activităţile sportive au avut caracter permanent, urmărindu-se cuprinderea tuturor persoanelor private de libertate, cu aviz medical. Din punct de vedere al dotărilor existente, unitatea dispune de 4 săli de forţă, 6 săli de tenis şi 3 terenuri de sport. La secţia exterioară sunt destinate activităţilor sportive o sală de forţă, o sală de aerobic şi un teren de sport.

Suplimentar, 11 persoane private de libertate repartizate în regim deschis au participat la Campionatul inter-regional de fotbal Cupa de Vest, ediţia a VI-a, derulat în sala de sport municipală din Deva, clasându-se pe locul doi.

În anul şcolar 2011 – 2012, procesul de instruire a cuprins clase pentru ciclul primar şi gimnazial şi o clasă a IX-a. Dintre cei 116 persoane private de libertate incluse la începutul anului, cursurile au fost finalizate de un număr de 80 de cursanţi. Diferenţa este reprezentată de persoanele private de libertate liberate, transferate la alte unităţi precum şi de cei ce au refuzat pe parcurs să mai participe la cursuri. Pentru anul şcolar 2012 – 2013, au fost înfiinţate un număr de 6 clase, 2 clase la ciclul primar şi 4 clase la ciclu gimnazial, la acestea adăugându-se 3 clase de nivel liceal. La începutul anului şcolar au fost cuprinse 92 de persoane private de libertate, din care 20 în ciclul primar, 42 în ciclul gimnazial şi 30 în cel liceal.

Au fost organizate două cursuri de calificare ECDL – START pentru un număr de 12 persoane private de libertate și un curs de calificare în meseria de finisor – constructor, pentru un număr de 28 de persoane private de libertate.

În cursul anului 2012 a fost continuat proiectul privind organizarea şi susţinerea de spectacole de teatru de către trupa Blitz a Penitenciarului Arad, formată din persoane private de libertate. În cadrul acestui program de valorificare a aptitudinilor artistice-hobby, s-a conturat ideea de realizare a unor acţiuni de voluntariat, în parteneriat cu colaboratorii noştri externi. Acţiunile s-au concretizat prin organizarea în comunitate a  patru spectacole de teatru în scop caritabil, prin care au fost susţinute cazuri sociale identificate de către colaboratori. Ca o recompensă a efortului depus, atât de persoanele private de libertate, cât şi de cadrele implicate, piesa a fost selectată să participe la Festivalul MultiArt din Bucureşti, pe scena Teatrului Nottara.

În anul 2012, Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Arad a organizat bursa locurilor de muncă în penitenciar, în parteneriat cu Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din trei judeţe. Grupul ţintă a fost compus din 20 persoane private de libertate aflate în perioada preliberatorie. De asemenea, 10 persoane private de libertate au participat la bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad.

Pe linia prevenirii infracţionalităţii şi a delincvenţei juvenile, respectiv de diversificare a acţiunilor educative şi de intervenţie psihosocială, a fost continuat proiectul de parteneriat cu Departamentul de Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Local de Poliţie, prin prezentarea filmului documentar „Modele negative şi puterea de a schimba”, în cadru festiv, la sediul Consiliului Judeţean Arad, în prezenţa colaboratorilor tradiţionali ai unităţii noastre.

În cadrul activităţilor organizate în colaborare cu partenerii din comunitate, la Sala Clio din cadrul Complexului Muzeal Arad, au avut loc două lansări de carte ale unei persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Arad. La aceste evenimente au participat personalităţi locale din domeniile cultural şi social, reprezentanţi ai instituţiilor locale precum şi ai societăţii civile.

În anul care s-a încheiat, Penitenciarul Arad a fost partener în două proiecte cu finanţare nerabursabilă, proiectul GRUNDTVIG – ArtTerapia în penitenciar şi Şansa deţinuţilor de a-şi educa copiii spunându-le poveşti.

Din punct de vedere logistic, sectorul economico-administrativ din unitate a avut în vedere utilizarea eficientă a resurselor limitate oferite de economia naţională, aflată în criză economică, astfel încât unitatea să nu înregistreze sincope majore în funcţionare.

Aplicarea raţionalităţii în activitatea economică a condus la utilizarea resurselor în cea mai adecvată formă, la conceperea şi realizarea unui raport eficient între resursele alocate şi nevoile unităţii, precum şi la prognozarea evoluţiei acestui raport şi găsirea celor mai bune căi de optimizare a lui.

Tot în cursul anului 2012, sectorul medicla din unitate a acordat un număr de 23 371 consultaţii medicale persoanelor private de libertate, reprezentând o medie zilnică de 85 consultaţii. De asemenea, au fost efectuate un număr de 4 944 tratamente, pansamente, injecţii şi intervenţii de mică chirurgie şi au fost acordate 3 379 consultaţii stomatologice. Pentru precizare de diagnostic, s-au efectuat 550 analize de laborator şi un număr de 714 consultaţii de specialitate.

În cursul anului 2012 au fost înregistrate un număr de 8 internări în Spitalele din Arad aparţinând reţelei Ministerului Sănătăţii Publice şi 291 în Spitale Penitenciar, activitate care a determinat asigurarea escortării şi supravegherii persoanelor private de libertate de către personalul operativ.

Concluzionând, despre activitatea desfăşurată în anul 2012, putem afirma faptul că ea s-a înscris în condiţii de normalitate, fiind înregistrate progrese în principalele domenii de activitate: siguranţa deţinerii, reintegrare socială şi pe linia folosirii judicioase a resurselor umane şi financiare.

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.