Astăzi 25-05-2024 sunt: 27232 persoane private de libertate

2023

I

„Flămând am fost, mi-ați dat să mănânc, bolnav și în temniță, și ați venit la Mine”!

 

În Duminica „Înfricoșătoarei Judecăți”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, și la Centrul de Detenție Brăila Tichilești s-au desfășurat o serie de activități filantropice, cu sprijinul parohiei Tichilești I.

În acest sens fiind vizitați cu daruri de către preotul paroh , 20 de minori, care nu beneficiază de sprijinul mediului de suport. Împreună rugători, preoți și copii, au ascultat după săvârșirea Sfintei Liturghii ,cuvântul de învățătură, fiecare având șansa de a-și face vocea auzită și de a împărtăși experiența trăită dincolo de gratii .

„Trebuie să ne îndreptăm timpul spre rugăciune și nu spre a emite o judecată asupra cuiva” a concluzionat tânarul A.D.

Astfel, într o lume în care dictează clevetirea, bârfa, judecata rău-intenționată și verdictele nemiloase, în capela unității penitenciare, pachetele cu dulciuri primite din osteneala enoriașilor parohiei, cuvintele spuse din suflet și nevoia de a nu fi niciodată singur, au demonstrat că pot aduce bucurie chiar și acolo unde se pare că etichetele au dat uitării omul aflat dincolo de ziduri.

II

SPUNE NU VIOLENȚEI

Comunicat din data de 16.02.2024

Din seria activităților derulate în conformitate cu Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, activități ce vizează sensibilizarea comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor private de libertate  și la Centrul de Detenție Brăila Tichilești au avut loc în data de  13.02.2024 și 16.02.2024 două întâlniri coordonate de specialiștii sectorului reintegrare socială, cu caracter informativ educativ împreună cu unitatea de învătământ din județul Galați ,respectiv  Școala Gimnazială din comuna Toflea şi Colegiul Național ”Nicolae Iorga„-Brăila.

Temele abordate în cadrul acestor întâlniri au avut ca scop atât conștientizarea, efectelor comportamentului agresiv în școli și asupra membrilor familiei și a societății, creşterea gradului de informare a tinerilor elevi despre răspunderea penală a minorilor, și consecinţele imediate suportate de un minor în această situaţie, precum şi o minimă pregătire juridică antiinfracţională,  

Celor aproximativ 30 de beneficiari din comunitate , participanţi la întâlnirile derulate în cadrul Centrului de Detenție Brăila Tichilești, împreună cu polițiștii și 25 de persoane custodiate, le-au fost prezentate aspecte privind consecinţele juridice ale consumului de substanţe interzise, licite şi ilicite, modalităţi de prevenire a unui astfel de comportament, ce înseamnă şi cum poate fi recunoscut bullying-ul.

Poliţiştii de penitenciare vor continua seria întâlnirilor cu caracter preventiv educativ întrucât prevenirea săvârşirii de infracţiuni poate conduce la promovarea principiilor incluziunii sociale şi a egalităţii de şanse.

 

 

III

Comunicat din data de 20.12.2023

 

Organizarea unor schimburi de experienţă şi diseminarea modelelor profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate

Strategia Naţională de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate, 2020- 2024, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 430/2020

În contextul Strategiei Naţionale de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 430/2020, a fost implementată Activitatea 1.1.4. Organizarea unor schimburi de experienţă şi diseminarea modelelor profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, aferentă Obiectivului strategic I

Conform acesteia, în data de 20.12.2023, s-a desfăşurat o întâlnire locală, între reprezentanţii sistemului penitenciar, respectiv Centrul de Detenție Brăila Tichilești şi partenerii din comunitate (cu precădere reprezentanţi ai instituţiilor responsabile pentru implementarea Strategiei, dar şi ai administraţiei publice locale, dar și alți colaboratori), sub forma unor schimburi de experienţă, dezbateri care au avut ca tematică promovarea modelelor de bună practică , precum şi facilitarea colaborării pentru derularea în comun a activităţilor.

Aspectele supuse discuţiilor au avut în vedere, pe de o parte, sensibilizarea partenerilor, cu privire la necesitatea cooperării pentru facilitarea reintegrării sociale a persoanelor sancţionate penal, dar şi analizarea obstacolelor/dificultăţilor întâmpinate în exercitarea atribuţiilor instituţionale, în ceea ce priveşte asistenţa acordată persoanelor internate/fostelor  persoane internate.

La demersul derulat au participat de asemenea și 5 tineri internati, aflați în diferite etape ale traseului executional penal, aceștia având posibilitatea de a-și face vocea auzită, dincolo de gratii.

Astfel, în perspectiva anului 2024, se urmăreşte desfăşurarea unei noi serii de întâlniri, centrate pe problematica reintegrării sociale şi prevenirea recidivei, care vor avea loc la nivelul partenerilor din comunitate.

Activitatea s-a sfârșit prin oferirea în dar de către tinerii participanți a  unor obiecte confecționate de către aceștia în cadrul atelierelor educative, cu scopul de a deschide o nouă punte spre incluziune socială, prin dialog si colaborare .

 

 

 IV

Comunicat din data de 06.12.2023

Bucuria pătrunde dincolo de gratii

Prin explorarea frumusetii și semnificației adânci a sărbătorilor de iarnă,  binefăcătorii comunei Tufești din județul Brăila, sub coordonarea părintelui paroh,  și au îndreptat atenția și către tinerii custodiați în cadrul Centrului de Detenție Brăila Tichilești.

Aceștia au avut parte de o experiență inedită și plină de bucurie , fiind primiți în mijlocul micuței biserici, unde au avut prilejul de a participa la slujba desfășurată cu ocazia serbării Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul așezământului bisericesc, sărbătoare nedespărțită de colinde tradiționale.

Astfel, glasurile copiilor participanți, elevi ai școlii comunale, s-au armonizat cu glasurile tinerilor și după datina românească, au fost răsplătiți cu daruri și o masă caldă.

Magia sărbătorii a continuat și astfel, la revenirea în centru, tinerii participanți, împreună cu preotul capelan, au devenit ei înșiși părtași ai bucuriei,  împărțind daruri tuturor celor 160 de copii, aducând astfel  zâmbet  și speranță pe chipurile lor.

V

Comunicat din data de 04.12.2023

ATÂT IUBEȘTI, CÂT DĂRUIEȘTI

Sub motto- ul : „Atât iubești, cât dăruiești ” ca în fiecare an, în apropierea marelui praznic al Nașterii Domnului, pentru a veni în întâmpinarea acestui eveniment religios, de o semnificaţie şi importanţă deosebită în rândul creştinilor, specialiștii sectorului Reintegrare Socială, alături de preotul capelan al unității Centrului de Detenție Brăila Tichilești, au organizat şi desfăşurat o serie de activități, ce au urmărit atragerea de noi acțiuni filantropice.

Astfel, contribuind la acest demers, parohia Baldovenești Brăila și-a deschis brațele  pentru a  aduce bucurie celor aflați în situații dificile, inițiativa vizând atât  bătrânii centrului de persoane vârstnice Baldovinești-Brăila, cât și tinerii internați în centrul de detenție, deopotrivă.

În miros de sărbătoare, în mijlocul unei mese cu bucate tradiționale, amintirile au adus zâmbete și au înlăturat singurătatea, centrul social filantropic, „Sf. Ierarh Nicolae„ devenind preț de câteva ore, o casă pentru toți cei prezenți. Necunoscuții, au devenit cunoscuți și glasurile lor au fost auzite.

Într-o lume plină de agitație și provocări, magia sărbătorilor a devenit o oază de bucurie și unitate.

VI

Comunicat din data de 23.11.2023

Spune nu violenței!

Bullying, sex neprotejat, droguri, bani, par să fie doar o parte din problemele cu care se confruntă un adolescent.

În realitate vocea fiecărui tânăr este înnăbușită de certurile din familie, ignoranța răsunătoare, emoții neînțelese sau o libertate primită pe fondul unui ritm zilnic care zdruncină rutina și aduce cu sine doar stres și tensiune. Așa sună poveștile nu doar ale tinerilor aflați în spatele gratiilor.

Astfel la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Brăila și a specialiștilor sectorului de Reintegrare Socială din cadrul Centrului de Detenție Brăila Tichilești, din seria demersurilor derulate  ce vizează Campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor internate în centrul de detenție, din cadrul Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020 – 2024, s-a dorit susținerea unei noi întâlniri, ce a avut drept beneficiari tinerii Colegiului Național „Gh. M. Murgoci” din Brăila.

Demersul a urmărit acordarea posibilității dezbaterii tuturor problemelor controversate ale acestei vârste, fapt ce poate contribui la prevenirea unui tip de comportament antisocial/infracțional.

VII

Comunicat din data de 13.10.2023

Educație pentru un viitor mai bun

În perioada august-octombrie, 5 angajați ai Centrului de Detenție Brăila-Tichilești și 30 persoane custodiate au avut șansa să participe la un curs de inițiere în tehnologia de ultimă generație 3D, organizat la sediul insituției. Cursurile de inițiere și tehnica necesară au fost donate de către fundația Terre des hommes o organizație care are ca scop îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și reformarea domeniului asistenței sociale în Romania. Astfel Administrația Națională a Penitenciarelor  prin Directia Reintegrare Socială și Direcția Tehnologiei Informației și Comunicării au supervizat și sprijinit personalul specializat din cadrul centrului pentru a putea deveni formatori în acest domeniu cu scopul unei mai bune reinserții sociale a persoanelor custodiate.

Cursurile s-au desfășurat în FabLab (Fabrication Laboratory) – un laborator înființat în cadrul Centrului de Detentie Brăila-Tichilești, cu sprijinul Fundației Terre des hommes și au fost sustinute de către un profesor specializat în informatică și inginerie, delegat al acestei fundații.  Laboratorul a fost dotat cu 6 imprimante 3D Prusa MK3S, o mașină cu comandă numerică și un scanner 3D.

Obiectivul amplu al acestui demers îl reprezinta dezvoltarea de abilități și resurse care să îi ajute pe tinerii custodiați după eliberare să își asume un rol în societate, să fie mai eficienți și să aibă acces la condiții mai bune de trai. Formarea vocațională și abilitățile dezvoltate în FabLab le oferă tinerilor deschideri către diverse opțiuni educaționale în viitor, oportunități și resurse pentru a fi capabili să își construiască o personalitate pozitivă.

Fundația a deschis acest laborator în cadrul proiectului PRECISION 2 – promovarea bunăstării și reducerea recidivei în rândul făptuitorilor minori din România. Prin acest proiect, peste 250 de copii și tineri din centre de detenție vor beneficia de un program care urmărește să asigure reintegrarea lor în societate.

Pe aceasta cale țin să multumesc conducerii Centrului de Detentie Brăila-Tichilești pentru deschiderea în asumarea unor proiecte pilot, fundației Terre des hommes fără de care acest proiect nu ar fi fost realizat și conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor prin direcțiile de specilaitate pentru sprijin și îndrumare.

Autor articol

Agent șef de poliție penitenciară Voicu Mircea-Alexandru

VIII

Comunicat din data de 06.10.2023

Întâlnire cu personalități

 Din seria activităților privind promovarea principiilor incluziunii sociale și a egalității, prin valorificarea resurselor sociale şi interpersonale, în vederea obținerii de beneficii de cunoaștere, în contexte variate de învățare, sociale sau profesionale, și la nivelul Centrului de Detenție Brăila Tichilești, a fost susținut, în data de 06.10.2023, un nou demers, ce a urmărit promovarea modului sănătos de viață în rândul tinerilor, prin popularizarea boxului și de asemenea transmiterea unor poveşti de viață care să constituie sursă inspiraţională pentru participanţii la activitate.

În acest sens, au fost invitați tânărul boxer, Campion European, Fabian Stroe, doamna Director Ana Maria Nicoară –reprezentanta Clubului Sportiv Municipal Brăila și din partea Federației Române de Box (FRB) au participat antrenorii Titi (Prosop) Tudor și Perțea George, aceștia reprezentând o sursă inspirațională pentru beneficiarii activității, respectiv  50 de persoane arestate preventiv și nu numai.

Astfel, prin deschiderea și receptivitatea transmise, s-au descoperit pasiuni și interese comune și în rândul persoanelor custodiate, aceștia având șansa de a adresa întrebări deschise legate de evoluția, motivația și resursele ce au condus la succesul personalităților participante si la performanța obținută pe parcursul anilor.

Întânirea a luat sfârșit cu sincere felictări adresate antrenorilor și sportivilor pentru rezultatele obținute, dorindu-se în viitor o posibilă colaborare în vederea selectării potențialilor sportivi la această ramură de sport, chiar din rândul tinerilor custodiați.

 

IX

Comunicat din data de 04.10.2023

Familia-susținere necondiționată

În data de 03.10.2023 , la nivelul Centrului de Detenție Brăila Tichiliești, au fost întreprinse noi demersuri ce au urmărit ca principală activitate sprijinirea relațiilor de familie ale persoanelor internate,  prin implementarea unui model de intervenție ce asigură șanse egale minorilor și tinerilor de a beneficia de oportunitatea petrecerii timpului cu familia, într-un cadru exterior centrului.

În acest sens, a fost derulată o activitate, ai căror beneficiari au fost 5 tineri custodiați, împreună cu părinții,  bunicii, frații și  surorile acestora, prilej prin intermediul căruia au interacționat, într-un cadru destinat activităților recreative.

Astfel, preț de câteva ore au „evadat” din realitatea ascunsă dincolo de gratii, în brațele celor dragi. Reuniunea de familie a creionat un tablou final, cu 20 de membrii cu chipuri brăzdate de lacrimi, emoție și bucuria revederii.

Întâlnirea a presupus de asemenea implicarea familiilor reunite la discuții cu specialistul coordonator al demersului, necesare în vederea identificării  factorilor de sprijin și a barierelor ce stau în calea procesului de reintegrare socială.

Revederea a luat sfârșit într-un cadru optimist și promisiunea unei revederi ce va da naștere posibilității motivării persoanelor internate în adoptarea unor conduite conforme cu normele sociale și facilitarea reintegrării sociale, fapt ce poate conduce la schimbarea de atitudini și de comportamente având ca efect pe termen lung, atât creșterea stimei de sine, cât și accentuarea sentimentului de apartenență la mediul familial.

 

 

X

Comunicat 30.08.2023

Antidrog și antidoping-droguri și steroizi

Din seria activităților derulate în conformitate cu Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, activități ce vizează sensibilizarea comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor private de libertate  și la Centrul de Detenție Brăila Tichilești a avut loc în data de 30.08.2023 o întâlnire coordonată de specialiștii sectorului reintegrare socială și doamna Lidia-Nicole DUMITRESCU, coordonator al proiectului UNBR ”Fii avocat în școala ta!”, avocat al baroului Brăila.

În acest sens, 15 elevi ai Colegiul Național Nicolae Bălcescu –Brăila , alături de 40 de tineri custodiați la nivelul centrului de detenție , au avut prilejul de a participa la conferința susținută de către invitatul și oratorul, Cătălin Țone, specialist în infracțiuni antidrog, care a susținut o prelegere, atât elevilor, cât și persoanelor internate.

Ulterior activitatea a vizat un alt modul adresat unui număr de 75 de cadre, angajați ai centrului de detenție, cu tematica „Antidrog și Antidoping-Droguri și Steroizi”.

Astfel, în baza experienței consumului propriu, tinerii au avut prilejul de a enumera atât cauzele care au stat la baza declanșării consumului, simptomatologia experimentată ca urmare a consumlui/abuzului de substanță dar și consecinţele cu care se confruntă pe termen scurt şi lung în urma uzului/abuzului de substanțe psihoactive, conștientizând modul în care curiozitatea şi presiunea grupului au influenţat comportamentul de consum.

Împreună cu specialiștii prezenți la activitate, participanții au reușit identificarea unor noi  strategii de a evita/ reduce consumul de droguri, precum și  caracteristici ale  unui stil de viaţă sănătos, prin  cunoaşterea beneficiilor adoptării acestui stil de viaţă.

Scopul derulării acestui proiect a fost reducerea riscului infracțional  precum și prevenirea criminalităţii şi facilitarea reintegrării sociale a persoanelor internate.

Evenimentul a beneficiat de promovare și în rândul mass-mediei, prezența profesorului dr. Cătălin Țone la Centrul de Detenție Brăila Tichilești, cu scopul susținerii Campaniei Antidrog ȘI Antidoping,  în rândul tinerilor, fiind anunțată și în cadrul unui interviu către postul de televiziune  Antena 3.

 

 

 

XI

Comunicat 09.08.2023

Întâlnire cu personalități

 

Din seria activităților incluse în cadrul ”Campaniei de prevenire a criminalității, precum și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor private de libertate” și la nivelul Centrului de Detenție Brăila Tichilești au fost derulate demersuri privind prevenirea săvârșirii de infacțiuni prin promovarea principiilor incluziunii sociale și a egalității de șanse dar și identificarea de oportunități de învățare cu şi pentru ceilalți, prin valorificarea resurselor sociale şi interpersonale, obținerea de beneficii de cunoaștere, în contexte variate de învățare, sociale sau profesionale

Astfel, prin intermediul proiectului de activitate „Întâlniri cu personalități” derulat în data de 07.08.2023, de către specialiștii sectorului de reintegrare socială, s-a dorit transmiterea unor poveşti de viață care să constituie sursă inspiraţională pentru participanţii la activitate, în acest sens fiind invitat domnul Cristian Ciocan, boxeur profesionist, ca și sursă inspirațională pentru participanții la activitate, respectiv 30 de minori arestați preventiv.

 

În urma activității susținute,prin deschiderea și receptivitatea transmise de către renumitul pugilist, s-au descoperit pasiuni și interese comune și în rândul persoanelor custodiate, aceștia având șansa de a adresa întrebări deschise legate de copilăria, evoluția, motivația și resursele ce au condus la succesul sportivului. Au achiziționat informații legate de necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos dar și de importanța sprijinului pe care îl are familia pe tot parcursul vieții.

Întâlnirea a luat sfârșit într-un cadru optimist, cu o strângere de mână și promisiunea unei revederi ce va da naștere posibilității dezvoltării și unor abilități fizice/practice, fapt ce poate conduce la schimbarea de atitudini și de comportamente având ca efect pe termen lung, atât creșterea rezilienței, a stimei de sine dar și  a încrederii în forțele proprii.

Autor articol,

Insp Pr Bocioaga Raluca

 

XII

Comunicat 22.05.2023

O ZI ÎN PENITENCIAR

Din seria activităților derulate în conformitate cu Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, activități ce vizează sensibilizarea comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor private de libertate, la Centrul de Detenție Brăila Tichilești a avut loc în data de 18.05.2023 o întâlnire coordonată de specialistul sectorului reintegrare socială, doamna inspector Mirabela DIMA și  doamna Lidia-Nicole DUMITRESCU, coordonator al proiectului UNBR ”Fii avocat în școala ta!”, Prodecan al Baroului Brăila.

În acest sens 10 tineri custodiați în centrul de detenție împreună cu 15 elevi ai Colegiului Național „Gh. Munteanu Murgoci”-Brăila,coordonați de dl profesor Daniel Kițu au dat naștere unui cadru de învățare   despre răspunderea penală a minorilor, consecinţele imediate suportate de un minor în această situaţie şi o minimă pregătire juridică antiinfracţională.

Scopul derulării acestui proiect este reducerea riscului infracțional și victimal, precum și prevenirea criminalităţii şi facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, prin sensibilizarea comunităţii cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil, prevenirea delincvenţei şi sprijinirea eforturilor persoanelor liberate.

De asemenea prin derularea proiectului UNBR ”Fii avocat în școala ta!”, tinerii incluși,  au șansa de a-și dezvolta potenţialul propriu şi de a dobândi  o viziune realistă.fapt ce contribuie la îmbrățișarea unor potențiale cariere juridice, de ofiteri de politie penitenciara sau psihologi.

autor articol Inspector Bocioaga Raluca

 

XIII

Comunicat 02.05.2023

 “Săptămâna altfel în spatele gratiilor”

 

 Delincvenţa juvenilă reprezintă un fenomen complex în societatea actuală, care cuprinde ansamblul unor comportamente sau manifestări aflate în conflict și contradicție cu valorile şi relaţiile sociale protejate de legea penală a Statului Român.

Drept urmare, în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, Centrul de Detenție Brăila – Tichilești împreună cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila, cu Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau” Brăila și cu Administrația Grădinii Zoologice Brăila, a desfășurat, în Săptămâna Altfel (24-28.04.2023) specifică învățământului de masă, o serie activități, în exteriorul locului de deținere, în vederea prevenirii fenomenului infracțional juvenil, a criminalităţii în rândul minorilor și tinerilor, precum şi facilitarea reintegrării sociale a persoanelor internate, prin sensibilizarea comunităţii cu privire la exercitarea spiritului civic responsabil, prevenirea delincvenţei juvenile şi sprijinirea eforturilor persoanelor liberate.

Prima activitate cuprinsă în cadrul Campania de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor internate în centrul de detenție, realizată de către Centrul de Detenție Brăila – Tichilești împreună cu reprezentanții Liceului Tehnologic “Edmond Nicolau” Brăila a constat în interacțiunea directă dintre grupul de 10 persoane internate participante și elevii claselor IX- XII, bazată pe expunerea experienţelor proprii de către persoanele internate și punându-se accent pe consecinţele unor astfel de comportamente. De asemenea, a fost prezentată şi activitatea de intervenţie specifică, desfăşurată în centrul de detenție de către echipa multidisciplinară de la nivelul Centrului de Detenție Brăila – Tichilești.

În cea de-a doua parte a campaniei, un grup de 10 persoanele internate, și-au consolidat, în cadrul comunității locale, unele conduite care să faciliteze dezvoltarea personală și reintegrarea socială prin vizitarea Grădinii Zoologice Brăila și sprijinirea desfășurării unor activități gospodărești în incinta acesteia. În cadrul activității, reprezentanți ai Grădinii Zoologice, le-au prezentat spațiile amenajate pentru păsările și animalele aflate în custodia grădinii zoologice și le-au explicat persoanelor internate importanța faunei, principalele reguli de ecologizare, cu scopul de a motiva persoanele internate să prețuiască și protejeze mediului înconjurător.

În vederea prevenirii comportamentelor nedezirabile social, interacțiunea directă cu lucrătorii responsabili sau cu persoanele internate într-un centru de detenție contribuie la o cunoaștere mai profundă a mediului carceral de către societatea civilă, în general, și la înțelegerea fenomenului infracționalității, în particular, astfel prevenirea comportamentelor de acest tip, poate fi realizat doar împreună cu partenerii instituționali, prin mobilizarea autorităților administrațiilor publice locale și responsabilizarea comunității, în raport cu nevoile de suport și asistență ale persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile.

Autor articol

Inspector de poliție penitenciară Iuliana Florentina CAUA

 

XIV

Comunicat 25.04.2023

Adolescența vârsta provocărilor

Adolescența este perioada de tranzitie spre maturitate, perioada de autocunoaștere si proiectare a idealurilor în viață. Aceasta se manifestă diferit de la individ la individ, bazându-se pe comportamentul și calitățiile fiecăruia.

Adolescența este o perioadă în care experimentezi diferite roluri și identități. La debutul ei,  până pe la 15-16 ani, grupul cu care adolescentul se identifică, îi  oferă adolescentului o bază solidă pentru a se auto-defini, începând cu ținuta vestimentară  cu preferințele și hobbyuri-le, cu  atitudinea față de școală, cu alegerile privind petrecerea timpului liber. După vârsta de16 ani, adolescenții  încep să caute grupuri de anturaj mult mai diferențiate pe interese, acestea sunt mult mai permeabile, astfel încât tinerii adolescenți  nu mai percep  segregarea și definirea prin apartenența la grup, la fel de rigid. Aderența la grup, se bazează pe afinități și interese comune și pe principiul  “cine se aseamănă, se adună.” Așa cum, sistemele de recompensă sunt activate similar consumului de droguri, practicarea de sex, consumul de mâncare sau de bani, la fel se întâmplă și cu prezența prietenilor, a anturajului.

Doamna comisar de poliție penitenciară Camelia Enache, psiholog, în cadrul centrului de detenție Brăila-Tichilești, precizează că, nu întotdeauna, anturajul adolescentului este tocmai unul potrivit, lucru demonstrat și din poveștile de viță ale minorilor și tinerilor privați de libertate, aflați în executarea unei pedepse. Mai mult decât atât, adolescentul, doar fiind alături de prieteni, de anturajul său, fiindu-i ”activate” circuitele de recompense, el devine  mult mai sensibil la orice alt fel de recompensă, inclusiv satisfacțiile pe care le obține din activitățile riscante: consum de tutun, de alcool, bullying, testarea limitelor comportamentului, opozanța în fața adultului, a autorității școlare, sexul neprotejat, drogurile, etc. Cu cât riscul asumat este mai mare, cu atât circuitele de recompensă sunt mai activate.

Având în vedere, doar câteva din aceste aspecte anterior amintite, la inițiativa doamnei profesor Claudia Mitrică și a doamnei consilier școlar Daniela David, din cadrul Colegiului Național ”Ana Aslan” Brăila, în data de 25 aprilie 2023, în Centrul de Detenție Brăila-Tichilești, sub coordonarea d-nei inspector de poliție penitenciară Raluca Bocioagă, asistent social, s-a derulat activitatea de sensibilizare a comunității cu titlul ”Adolescența-vârsta provocărilor” ce a vizat problematica specifică a adolescentului în secolul XXI, sub toată complexitatea ei.

În acest sens, un grup de 12 adolescenți, elevi ai Colegiului Național ”Ana Aslan” Brăila, s-au deplasat în unitatea de detenție unde au avut prilejul de a vizita spațiile exterioare și interioare din secțiile  de deținere, capela centrului de detenție, sălile aferente activităților de reintegrare în care sunt incluse persoanele private de libertate cu scopul reinserției sociale. Au avut posibilitatea să dialogheze cu semeni de vârstă similară tocmai de problematica controversată a acestei vârste. Mergând pe principiul că, cel mai bine învață de la cineva care este apropiat de vârstă, s-a derulat o dezbatere interactivă, sub coordonarea adulților specialiști ai centrului precum și cadrelor didactice în care adolescenții liberi și privați de libertate au interrelaționat.

Autor articol Insp Bocioaga Raluca

 

 XV

Comunicat 18.04.2023

Paștele cu familia

Într-un univers artificial, agitat, în care suntem mereu ocupați, grăbiți, iritați,  copleşiți, indiferent de momentul trait și în care am transformat sărbătorile în tradiționalul obicei de a „îngropa„ oaspeții în mâncare și euforia consumului, însemnătatea acestora s-a pierdut , uitând faptul că acestea sunt prilejul de a ne îndrepta atenția mai cu seamă către cei dragi.

Totuși cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, s-a încercat crearea unui moment de bucurie și aducerea luminii atât pentru tinerii custodiați în cadrul Centrului de Detenție Brăila Tichilești, cât și pentru familiile acestora, permițând astfel ruperea de cotidian, prin îmbelșugarea unei mese modeste, cu dragostea și atenția fiecăruia pentru celălalt, încercând reconstituirea imaginii familiei, la masa de Paște.

Acest lucru a fost posibil prin derularea unei activități, de către asistentul social Dima Mirabela și preotul capelan Bocioagă Cristian, în data de 17.04.2023, activitate prin prisma căreia s-a dorit accentuarea sentimentului de apartenență la mediul familial, pentru 5 tineri custodiați în cadrul centrului, prin petrecerea unei zile, în clubul unității,  alături de părinți, bunici, frați surori, întâlnire ce a presupus atât implicarea familiilor reunite la activități recreative, dar și la dezbateri și discuții, cu specialiștii centrului de detenție, necesare în vederea identificării  factorilor de sprijin și a barierelor ce stau în calea procesului de reintegrare socială. La sfărșitul activității, familiile persoanelor internate, au avut prilejul de a participa la „liturghia după Liturghie” și anume la o agapă creștinească  împreună, oferită cu sprijinul și binecuvântarea preotului capelan al unității, drept motivație, pentru pariciparea și implicarea oferită, aspect ce a contribuit la consolidarea  și unitatea familiei.

autor articol pr. capelan Cristian-Adelin Bocioagă și asist. social Dima Mirabela

XVI

Comunicat 13.04.2023

Nepoți pentru bunici

 

„- Cum faceți să vă mențineți oameni asa frumosi?

 -Prin credință, respect și omenie”

 

a fost răspunsul vârstnicilor din cadrul Complexului „Sf. Apostoli Petru și Pavel” –Brăila, la întrebarea adresată de minorii Centrului de Detenție Brăila Tichilești, în cadrul vizitei desfășurate cu prilejul Sărbătorilor Pascale.

Sensibilizarea comunității cu privire la cultivarea atitudinilor pozitive şi crearea unei atmosfere de celebrare a sărbătorilor pascale, prin stimularea creativităţii, a lucrului în echipă, a cooperării şi a toleranţei, au reprezentat  și anul acesta obiective ce au vizat persoanele custodiate  la nivelul Centrului de Detenție Brăila Tichilești , cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului.

În acest sens, însoțiți de specialiștii sectorului Reintegrare socială, minorii  au adus emoție și lacrimi pe chipurile brăzdate de ani ale persoanelor vârstnice participante, susținând un dialog ce a avut drept scop, obținerea de îndemnuri , de cuvinte motivaționale, utile pentru a depăși expieriența detenției, dialog încărcat de revocarea amintirilor.

În schimbul povețelor primite, minorii au oferit în dar scrisori și felicitări  confecționate chiar de către aceștia în cadrul atelierelor de ergoterapie derulate la nivelul unității penitenciare. Vizitatorii au fost răsplătiți atât cu îndemnuri sincere ale bătrânilor și ale personalului unității vizitate, dar și cu dulciuri, după datina creștină.

La sfârșit, preotul capelan al centrului de detenție a oferit în dar calendare, iconițe și reviste -Călăuza Ortodoxă- tuturor celor prezenți, alături de cuvinte cu puternică încărcătură spirituală, de încurajare pentru anii ce vor urma și vremurile pe care le trăim.

Astfel, prin actvitatea desfășurată, în data de 12.04.2023, s-a dorit ca singurătatea să fie înlocuită cu bucuria de a dărui, fie atenție, fie un zâmbet, fie o formă de apropiere, asemănătoare relației bunic-nepot, fapt ce contribuie la creşterea nivelului de autocunoaştere și  cristalizarea identităţii de sine.

Autor articol Inspector Bocioaga Raluca

XVII

Comunicat 11.04.2023

“Tinerii de astăzi, bunicii de mâine”

Organizat cu ocazia Sărbătorilor Pascale

„Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi.” — Charles Dickens

 

Cu prilejul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, în data de 11.04.2023, au fost întreprinse și la nivelul Centrului de Detenție Brăila-Tichiliești, prin intermediul sectorului de reintegrare socială, demersuri ce au urmărit sensibilizarea şi mobilizarea comunității, în vederea ajutorării populației custodiate și a compensării nevoilor și riscurilor cu care aceasta se confruntă în perioada detenției, demersuri coordonate de către asistentul social Oana Jianu și preotul capelan Cristian Adelin Bocioagă.

În acest sens, tinerii din centrul de la Tichilești și bunicii din așezământul Lacu Sărat, au dat naștere împreună  unui context al învățării sociale și al dezvoltării empatiei fapt ce contribuie atât la creșterea șanselor de reintegrare a persoanelor internate, cât și la prevenirea riscului de excluziune socială.

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea în capela Căminului pentru persoane vârstnice Lacu Sărat, a slujbei Te-Deum de mulțumire și Slavă Lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra noastră a tuturor, prilej cu care s-a transmis de către proetul capelan al unității, binecuvântarea si cuvântul de mângâiere și încurajare al Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un cuvânt de mângâiere pentru această perioadă de urcuș duhovnicesc spre Înviere.

Ulterior, după cuvântul doamnei asistent social, toți cei prezenți au primit din partea tinerilor participanți daruri simbolice, confecționate de către aceștia, cu mesaje de încurajare, gânduri bune, alături de iconițe, cărți de rugăciune și revista eparhială „Călăuza Ortodoxă”.

Prin derularea unei astfel de activități, s-a dorit accentuarea sentimentului de apartenență la mediul familial și a avut ca scop sensibilizarea comunității cu privire la problematica persoanelor care execută măsuri educative și totodată a persoanelor internate şi a egalităţii de şanse.

Autor articol

Inspector Bocioaga Raluca

XVIII

Comunicat 04.04.2023

Nepoți și bunici uniți în Liturghie

Cu prilejul Postului Mare și a perioadei premergătoare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, în data de 04.04.2023, au fost întreprinse și la nivelul Centrului de Detenție Brăila Tichiliești demersuri ce au urmărit sensibilizarea şi mobilizarea comunității, în vederea  ajutorării populației custodiate și a compensării nevoilor și riscurilor cu care aceasta se confruntă în perioada detenției.

În acest sens, prin derularea Proiectului „Activitate în comunitate”  un număr de  9 persoane internate tineri și majori de la regimul deschis, au vizitat „Parohia Sf. Ier. Nicolae – Tufești”, județul Brăila. Am săvârșit alături de Preotul Andronache Adrian, parohul bisericii, Slujba „Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite” și am înălțat rugăciuni și cereri speciale pentru cei vremelnic închiși și pentru bunicii și tinerii din comunitatea parohială. Având în vedere că în Biserica Ortodoxă Română se serbează anul omagial al pastorației vârstnicilor, cu acest prilej, „tinerele de vârsta a III a” din comitetul parohial au pregătit pentru tinerii „nepoți” o agapă copioasă constând în mâncare caldă și dulciuri, povățuindu-i totodată și încurajându-i că, după liberare vor fi așteptați cu bucurie în familii, în comunitate și în lume. Apoi într-o atmosferă duhovnicească am avut conversații pe teme spirituale, liturgice și moral-religioase. La final toți cei prezenți au primit din partea parohiei daruri de zidire sufletească, iconițe, cărți de rugăciune și revista eparhială „Călăuza Ortodoxă”.

Prin derularea unei astfel de activități s-a dorit accentuarea sentimentului de apartenență la mediul familial și a avut ca scop sensibilizarea comunității și a persoanelor internate.

 

Autor articol,

Preot Capelan Cristian-Adelin BOCIOAGĂ

 

XIX

Comunicat 30.03.2023

 “Ce se poate face pentru un viitor mai bun?”

 

Mediul înconjurător este văzut ca o mare locuință a tuturor oamenilor și, din acest motiv, trebuie păstrat cât mai curat pentru a duce o viață sănătoasă și pentru promisiunea unui loc mai bun generațiilor viitoare. Drept urmare, în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, Centrul de Detenție Brăila – Tichilești împreună cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila și cu Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A., a desfășurat mai multe activități de sensibilizare a comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor internate, atât în interiorul cât și în exteriorul locului de deținere.

Persoanele internate, și-au exersat, în cadrul comunității locale, unele conduite care să faciliteze dezvoltarea personală și reintegrarea socială prin vizitarea Muzeului Romsilva Brăila, unde au avut ocazia să vadă o parte din flora și fauna din zona protejată ”Balta Mică a Brăilei”.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, un grup de persoane internate s-a deplasat la Pepiniera Romsilva unde au învățat noțiuni elementare despre ecologizare și despre plantarea unor copaci, primind drept recompensă arbuști și flori pe care le-au plantat în curtea Centrului de Detenție Brăila Tichilești.

În plus, reprezentanți ai Romsilva s-au deplasat în Centrul de Detenție Brăila Tichilești și, prin intermediul prezentărilor powerpoint, fotografiilor și filmulețelor, au explicat persoanelor internate importanța ariei protejate, regulile de ecologizare, cu scopul de a motiva persoanele internate să protejeze mediului înconjurător.

Pentru a preveni comportamente nedezirabile social, interacțiunea directă cu lucrătorii sau cu persoanele internate contribuie la o cunoaștere mai bună a mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, în sensul prevenirii comportamentelor de acest gen, astfel că acest demers poate fi realizat doar împreună cu partenerii instituționali, prin mobilizarea autorităților administrațiilor publice locale, în procesul de reintegrare socială a persoanelor care au fost sancționate penal, și responsabilizarea comunității, în raport cu nevoile de suport și asistență ale persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile (din care fac parte persoanele care execută o pedeapsă/măsură privativă de libertate), obiective asumate împreună în Strategia Națională de reintegrare socială a persoanelor private de liberate 2020-2024.

Serviciul Educație

Inspector de poliție penitenciară Iuliana Florentina CAUA

XX

Comunicat 24.03.2023

Diferiți, dar… egali!

 

Într-o lume în care dinamica prejudecăţilor îşi pune amprenta asupra evoluţiei societăţii, acţiunea de a eticheta înainte de a cunoaşte sau de a exprima o generalizare asupra unui întreg grup social, fără a ţine cont de trăsăturile individuale din interiorul grupului respectiv se manifestă din ce în ce mai pregnant în specificul societății românești.

În acest sens, cu prilejul zilei de 21 martie „Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale” din dorința de a -și face vocea auzită și  tinerii din cadrul Centrul de Detenție Brăila Tichilești și au dorit încurajarea comunității în identificarea căilor pentru a combate discriminarea rasială și promovarea toleranței în comunitățile în care trăiesc, întrucât ei înșiși reprezintă grupuri expuse riscului de excluziune socială.

Astfel, s-a dorit susținerea unei activități în colaborare cu Colegiului Economic Ion Ghica-Brăila, activitate ce a avut drept principale obiective sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica persoanelor care execută sancţiuni privative de libertate dar și promovarea principiilor incluziunii sociale şi a egalităţii de şanse.

Numărul crescut al adolescenților care au participat la demersul derulat (26 ) de specialistul centrului, doamna inspector de poliție penitenciară Dima Mirabela, alături de profesorii unității de învățământ, doamna Argentina Chiru și doamna Anca Lilof a dovedit că apropierea poate fi posibilă, dincolo de  lipsa educației sau abandonul școlar, contextul familial conflictual sau neglijența, proveniența din medii sociale dezavantajate sau alte diferențe  Astfel , lucrând în echipă și identificând soluții, atât persoanele internate, cât și ceilalți adolescenți au arătat că sunt tineri capabili să-și modereze emoțiile și să se comporte mai puțin impulsiv, unii față de ceilalți,  fapt ce contribuie la creşterea nivelului de autocunoaştere, cristalizarea identităţii de sine, dezvoltarea potenţialului propriu şi dobândirea unei viziuni realiste.

Autor articol

Insp Dima Mirabela

← Către pagina principală

Sari la conținut

On this website we use first or third-party tools that store small files (<i>cookie</i>) on your device. Cookies are normally used to allow the site to run properly (<i>technical cookies</i>), to generate navigation usage reports (<i>statistics cookies</i>) and to suitable advertise our services/products (<i>profiling cookies</i>). We can directly use technical cookies, but <u>you have the right to choose whether or not to enable statistical and profiling cookies</u>. <b>Enabling these cookies, you help us to offer you a better experience</b>.