Administrația Națională a Penitenciarelor, instituție subordonată Ministerului Justiției, alături de structurile Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Interne, gestionează provocările cu care România și, implicit, sistemul administrației penitenciare se confruntă fie în combaterea epidemiei SARS-CoV-2, fie în managerierea și limitarea situațiilor de risc asociate acesteia.
Sănătatea, integritatea corporală și viața persoanelor private de libertate, a polițiștilor de penitenciare și a membrilor societății civile, prin extensie, constituie priorități instituționale în contextul epidemiologic actual.
Vă asigurăm că unitățile penitenciare respectă proceduri bine dezvoltate pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile, similare celor promovate la nivel de comunitate. Astfel, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt pregătite să întreprindă demersuri imediate, ori de câte ori sunt identificate sau suspectate cazuri, inclusiv măsuri de natura izolării medicale a persoanelor, dacă se impune. Promovăm cooperarea interinstituțională în domeniul sănătății publice și monitorizăm permanent starea de sănătate a persoanelor pe care le custodiem.
Cunoașterea și aplicarea măsurilor de bază constituie pilonul conduitei preventive în gestionarea riscului epidemiologic, iar bunele practici sunt promovate prin mijloace de informare complexe, cu adresabilitate extinsă. În acest sens, asigurăm resursele materiale și infrastructura necesare respectării măsurilor igienico-sanitare promovate inclusiv prin actualele politici sociale și lucrăm îndeaproape cu furnizorii pentru a acoperi stocurile necesare.
Este extrem de important, în momente în care panica poate îngrădi rațiunea, ca oamenii să fie informați și, de aceea, vă asigurăm că instituirea stării de urgență nu trebuie să provoace temeri privind protecția și siguranța deținuților, pe de o parte, sau a angajaților sistemului, pe de alta. Suspendarea exercitării drepturilor care presupun o interacțiune directă cu persoane care nu pot prezenta garanția protejării sănătății și, implicit, a vieții persoanelor asociate sistemului de detenție, deținuți sau cadre, trebuie privită ca o măsură eficientă și eficace, în pofida caracterului restrictiv.
Măsurile impuse de actuala situație epidemiologică se înscriu, de altfel, în linia de intervenție avansată inclusiv la nivelul sistemelor penitenciare partenere, în țări precum Austria (au fost suspendate vizitele și aplicarea recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar), Cehia, Franța (transferurile sunt suspendate, cu excepția celor făcute din motive de siguranță; suspendarea activităților sociale, educative sau sportive în afara locurilor de deținere), Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Scoția, Letonia, Ungaria, astfel că inițiativele cu caracter de prevenție ale sistemului penitenciar din România nu sunt singulare.
Facem apel la înțelegere, calm și responsabilitate, suportul și încrederea acordate sistemului administrației penitenciare de către societatea civilă, în această perioadă care necesită un efort conjugat, fiind esențial pentru menținerea unui mediu de detenție sigur și a unei stări de spirit corespunzătoare în rândul persoanelor private de libertate.
Menținem transparența instituțională și vă vom pune la dispoziție, periodic, informații de interes privind modalitatea în care Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, gestionează provocările generate de virusul SARS-CoV-2.
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor