Astăzi 16-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Ziua Internațională a Educației în Penitenciare – Celebrare a transformării prin cunoaștere

13 octombrie 2023 – În întreaga țară, unitățile penitenciare au marcat Ziua Internațională a Educației în Penitenciare, sărbătoare dedicată importanței educației ca mijloc de transformare și recuperare a persoanelor condamnate și care simbolizează angajamentul ferm al Administrației Naționale a Penitenciarelor din România în promovarea schimbărilor pozitive prin intermediul învățării. În data de 13 octombrie 1989, Consiliul Europei a adoptat o serie de recomandări privind educația deținuților, iar Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitate de membru al Asociației Europene pentru Educație în Penitenciar (EPEA), s-a alăturat instituțiilor europene de profil care aniversează această zi.

Educația în penitenciare reprezintă un pilon esențial în demersul de reabilitare și reintegrare socială a deținuților. Administrația Națională a Penitenciarelor și-a propus să evidențieze rolul crucial al educației în acest proces, printr-o serie de evenimente care au avut loc în toate unitățile penitenciare din țară. Astfel, persoanele private de libertate au participat la activități precum dezbateri, concursuri tematice, conferințe, lansări de carte și ateliere de lucru, emisiuni prin intermediul studioului radio-TV al unității, competiții sportive, activități tehnico-aplicative (realizare de felicitări, origami, traforaj).

De asemenea, în contextul social actual, în care se înregistrează o creștere a consumului de droguri în rândul elevilor, dar și pentru a evidenția relația dintre școală și penitenciar, au fost derulate și activități în colaborare cu personalul didactic din unitățile de învățământ partenere, astfel: ieșiri în comunitate (la școli sau biblioteci județene), campanii de prevenire a delincvenței juvenile, expoziție în exteriorul unității (Palatul Copiilor Tulcea).

Cu acest prilej, Administrația Națională a Penitenciarelor dorește să exprime recunoștința sa față de toți cei implicați în procesul de reintegrare socială a persoanelor condamnate, subliniind importanța educației în construirea unui viitor mai bun. Această zi reprezintă un pas semnificativ în direcția reabilitării și reconstrucției individuale prin intermediul cunoașterii și învățării continue.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii