Astăzi 23-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Ziua Internațională a Educației în Penitenciare

Administrația Națională a Penitenciarelor urmărește asigurarea unui sistem coerent pentru responsabilizarea și reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, prin aplicarea politicilor și direcțiilor de acțiune în domeniul educației, asistenței psihologice și asistenței sociale. Educația realizată în cadrul instituției penitenciare are ca principal scop derularea de activități care să contribuie, complementar asistenței psihologice și sociale, la modificarea, în sens pozitiv, a comportamentului persoanelor private de libertate, în acord cu cerințele societății.
La nivel european, la propunerea European Prison Education Association, în data de 13 octombrie este celebrată „Ziua Internațională a Educației în Penitenciare”, dată la care a fost adoptată, în anul 1989, de Consiliul Europei, Recomandarea nr. R (89) 12 a Comitetului de Miniștri al statelor membre cu privire la educație.
În acest context, Administrația Națională a Penitenciarelor, în coordonatele colaborării bilaterale cu sistemul penitenciar din Republica Moldova, celebrează, astăzi, 14 octombrie 2019, prin activități similare în ambele sisteme penitenciare, „Ziua Internațională a Educației în Penitenciare”.
Concursuri tematice, dezbateri, conferințe, realizarea unor emisiuni prin intermediul studiourilor radio-TV cu circuit închis, expoziții, participări la evenimente de tipul – lansare de carte, întâlniri cu personalități locale sau activități derulate în parteneriat cu unitățile de învățământ colaboratoare, toate acestea gândite ca instrumente de promovare și susținere a educației, se vor derula în unitățile sistemului penitenciar sub auspiciile unei inițiative pentru care s-au făcut eforturi considerabile în vederea recunoașterii pe plan internațional.
Alinierea procesului educațional și a programelor de formare și calificare derulate în unitățile penitenciare la normele naționale de invățământ, dar și dezvoltarea cooperării interinstituționale și deschiderea către mediul academic și societatea civilă conturează rolul central alocat educației în procesul recuperativ general. Astfel, educația, asociată privării de libertate, aduce un impact pozitiv în timpul, dar și post-detenție, consolidând noțiunea de „reintegrare socială”.
Acest fapt se datorează specialiștilor din sectoarele de reintegrare socială din sistemul penitenciar, a căror activitate și inițiativă vine să compenseze și să dezvolte etape esențiale din parcursul individual, lacune și valori cheie în conștientizarea și prevenirea actului infracțional. Cu migală și pasiune, cu responsabilitate și profesionalism, prin eforturi zilnice, ei remodelează caractere și contribuie la modificarea, în sens pozitiv, a comportamentului celor închiși și, implicit, la siguranța societății!
La mulți ani tuturor educatorilor din sistemul penitenciar! Vă mulțumim și ne înclinăm!

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii