Trimiterile frecvente la evenimente cu o încărcătură istorică și culturală majoră constituie demersuri pe care mediul penitenciar, prin specialiștii sectorului de resort, le dezvoltă ca răspuns la lipsa de informare și nivelul educațional preponderent scăzut al persoanelor custodiate, în efortul conjugat de a compensa etape esențiale în dezvoltarea oricărui individ.
În acest context, cei 144 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român al secolului al XX-lea, Constantin Brâncuși, au fost marcați inclusiv în unitățile penitenciare, în cadrul activităților de reintegrare socială.
În colaborare cu Centrul cultural „Ion Vinea” din Giurgiu, miercuri, 19 februarie 2020, reprezentanții unității de detenție giurgiuvene au promovat o filă de istorie, o pagină a identității naționale și a geniului cultural românesc, prin glasul unei persoane private de libertate. Viața și opera marelui sculptor au devenit subiect de dezbatere într-un spațiu străin pentru mulți dintre cei care execută pedepse privative de libertate, dar cărora le este oferită, zi de zi, o nouă perspectivă asupra modului în care viața poate fi trăită frumos, doar prin exploatarea unor resurse pe care le găzduim, dar de care nu profităm.
Un deținut a povestit, alți 15 au ascultat, iar pe lângă ei, colaboratori și reprezentanți ai unor instituții publice.
„Se poate și altfel!” – și-au spus ei, iar activitatea a constituit un real succes și o premisă pentru organizarea unor evenimente similare.
Dobândirea de noi cunoștințe, posibilitatea de a socializa și de a dezbate teme de interes național, dar și simpla încredere conferită în susținerea unui discurs sau a unei opinii se dovedesc a fi, în spatele gratiilor, în spații de cultură, publice sau neconvenționale, elemente care susțin procesul recuperativ și care pot creiona noi perspective pentru persoanele custodiate.