Astăzi 10-09-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Workshop transnațional, organizat de specialiștii Penitenciarului București- Jilava

În data de 19 noiembrie 2021, Penitenciarul București – Jilava a organizat primul workshop tematic transnațional în cadrul proiectului HOPE (HOlistic radicalisation Prevention initiativE, nr. 2018-1-1037), proiect cu finanțare nerambursabilă prin EEA și Norway Grants.

Pornind de la obiectivul general, de a dezvolta un centru de învățare în zona Balcanică și a Europei de Sud-Est pentru a preveni fenomenul radicalizării, proiectul HOPE stabilește un parteneriat strategic pentru un consorțiu reprezentat de șase state membre UE și două țări non-UE, prin colaborarea IPS_Innovative Prison Systems (Portugalia), Asociația Bulgară pentru Evaluarea Politicilor (Bulgaria), Penitenciarul București-Jilava (România), Ministerul Justiției Republica Slovenia, Administrația de Probațiune (Slovenia), Direcția Generală „Executarea pedepselor” (Bulgaria), Fundația Agenfor International (Italia), Fundația Euro-Araba pentru Studii Superioare (Spania), Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Serbia (Serbia) și Colegiul Universitar al Serviciului Corecțional Norvegian (Norvegia).

Organizat în colaborare cu partenerii IPS_Innovative Prison Systems din Portugalia și Agenfor International din Italia, workshop-ul transnațional cu titlul „Preventing radicalisation and violent extremism in the Balkans” a reunit profesioniști din cadrul sistemelor de justiție, penitenciare, de probațiune și organizații non-guvernamentale și religioase din țări precum: Portugalia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Albania, Croația, Serbia, Kosovo, Italia, Spania, Norvegia și România.

Penitenciarului București-Jilava a invitat la acest eveniment directori de unități penitenciare, directori adjuncți și specialiști din sistemul penitenciar romanesc, dar și profesioniști din cadrul serviciilor de probațiune de la nivel național, activitatea și  tematica acesteia fiind una de interes pentru perfecționarea profesională a acestora.

În cadrul workshop-ului, participanții au ascultat/vizualizat prezentări pe tematica radicalizării, prevenirii și  combaterii comportamentelor violente extremiste, în vederea înțelegerii importanței fenomenului și au dezbătut exemple din practica profesională, în scopul recunoașterii elementelor specifice și a dificultăților pe care le presupune acesta. De asemenea, au participat la exerciții interactive de validare a cunoștințelor, au discutat despre strategii de identificare a provocărilor în ceea ce privește radicalizarea și au lucrat în mini – echipe cu componență mixtă la evocarea unor opinii pe tematica propusă.

Întâlnirea a creat mediul favorabil pentru expunerea principalelor elemente de interes în ceea ce privește prevenirea și reducerea riscului de radicalizare și extremism violent în penitenciare, iar subiectul a fost explorat printr-o abordare multisectorială.

Precizăm faptul că evenimente de acest gen dar și training-uri în domeniul radicalizării se vor desfășura și în perioada următoare, având în vedere că perioada de implementare a proiectului HOPE  este 1 iulie 2020 – 30 iunie 2023, iar pentru a urmări acest lucru vă recomandăm să vizitați site-ul proiectului: https://hope-radproject.org/

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii