Serviciul Educație și Asistență Psihosocială din cadrul Penitenciarului Vaslui a organizat vineri, 25.05.2018, evenimentul profesional de tip workshop cu tema „Motivația inconștientă în sindromatica actelor psihopatologice. Psihodiagnostic și prognostic proiectiv” ediția a III a, destinat specialiștilor din domeniul psihologiei, asistenței sociale, ofițerilor de poliție judiciară, juriștilor, magistraților și experților psihologi judiciari, din diferite unități penitenciare și instituții publice/civile partenere.
La activitate au participat și 4 persoane private de libertate care au concretizat partea practică a workshop-ului.
Evenimentul s-a realizat prin colaborarea Penitenciarului Vaslui cu Asociația Szondi din România, reprezentantă de domnul Florin ROVENȚA (președinte/psiholog). Printre invitați s-au numărat și reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor – Direcția Reintegrare Socială – doamna psiholog dr. Cristina PRIPP, precum și doamna Alice RUJA – procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
Activitatea a fost structurată pe două paliere:
• O parte practică/aplicată (psihodiagnostic clinic proiectiv prin participarea celor 4 persoane private de libertate selectate);
• O parte teoretico-practică prin prezentarea unor cazuri clinic-judiciare înscrise în temele: Omorul cu premeditare. Motivația actelor criminale. Psihopatologie și intervenție psihologică în domeniul psihologiei penitenciare.
Evenimentul a presupus desfășurarea unor activități specifice: aprofundării cunoașterii subiecților supuși evaluărilor psihologice, prin metode și tehnici de evaluare clinică; formulării psihodiagnosticului proiectiv, a posibilelor direcții de intervenție psihologică centrate pe nevoi și riscuri semnificative la persoanele private de libertate analizate, dar și familiarizarea, însușirea și utilizarea corectă a limbajului specific principalelor tehnici proiective și interpretare a rezultatelor/concluziilor în terminologia de specialitate domeniului psihologic și juridiciar.
Câteva dintre conceptele utilizate: sindromatica actelor psihopatologice, destin, alegeri, atracții, înclinații, pulsiuni, motivații, victimă, traumatologie, descătușare instinctuală, încătușare etc.
Rezultat: prezentarea și evaluarea a patru cazuri clinico-judiciare ( condamnări de peste 10 ani pentru infracțiuni de mare violență), realizarea unor profile pulsionale, și clinico-judiciare, transmiterea și însușirea unor noi informații specifice domeniilor de specialitate și dobândirea unor deprinderi de evaluare, conceptualizare și intervenție psihologică.
Modalitate de atingere a rezultatelor așteptate: expunere și problematizare într-o manieră participativă, dialog nemijlocit între cei aproximativ 30 de participanți de la peste 10 instituții care și-au arătat deja disponibilitatea de a participa la activitate.
Prin desfăşurarea unor astfel de activităţi, avem convingerea că putem contribui la formarea profesională continuă a specialiștilor din sistemul penitenciar românesc, dar și la dezvoltarea unei comunități mai sigure, infracţionalitatea putând fi redusă semnificativ doar dacă oamenii, organizaţiile şi instituţiile colaborează pentru interesul general al societăţii.