Activitățile de voluntariat desfășurate în beneficiul unor persoane aflate în situații de marginalizare socială au, pe lângă scopul propriu-zis de ajutorare, și pe acela de conștientizare a importanței solidarității sociale și a faptului că schimbarea spre bine necesită inițiativa și implicarea directă a celor care pot și vor să acorde sprijin.
În relaționarea cu deținuții s-au constatat, nu de puține ori, atitudini precum „să ni se facă”, „să ni se dea”, care pot influența profund negativ procesul de reintegrare socială după executarea pedepsei. Plecând de la premisele expuse anterior, Serviciul educație și asistență psihosocială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Fundația Umanitară „Rescue” Cluj-Napoca, a organizat sâmbătă, 29 septembrie, o acțiune de voluntariat în localitatea Sânnicoară, comuna Apahida (la cca.10 kilometri de Cluj-Napoca), la care au participat 9 tineri privați de libertate, cu vârste între 18 și 21 de ani.
Sub coordonarea unor persoane specializate, tinerii deținuți au muncit la îmbunătățirea condițiilor de locuit ale unei familii nevoiașe: prindere scândură pe grinzile tavanului, izolarea cu vată bazaltică a podului casei, montarea unui horn interior, materialele și uneltele necesare fiind oferite de Fundația „Rescue”. Aceștia au constituit echipe de lucru alături de voluntari de vârste similare din cadrul Fundației, având astfel oportunitatea de a relaționa îndeaproape cu aceștia și de a înțelege câteva dintre reperele unei vieți departe de infracțiuni.
O acțiune similară a avut loc în luna iulie a acestui an, când alți 10 tineri aflați în custodia Penitenciarului Aiud, pentru executarea unor pedepse privative de libertate, au contribuit, prin munca proprie, la îmbunătățirea condițiilor de locuit ale unei alte familii aflate în situație de marginalizare socială.
Implicarea deținuților în acest proiect a avut rolul de a stimula atitudini și valori pro-sociale ale acestora, precum: voluntariatul, munca în echipă, asumarea și realizarea unor sarcini, comunicarea, relaționarea, ca surse de întreţinere a relaţiei pozitive cu sine şi cu ceilalţi.