Astăzi 12-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Vizite inedite în penitenciar

Reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Oradea, împreună cu sociologul criminolog italian Luca Vincenti, au vizitat, săptămâna trecută, Penitenciarul Oradea, susținând expresia deschiderii instituționale a unităților penitenciare, în vederea unui schimb informațional destinat îmbunătățirii performanțelor organizaționale.
În cadrul întâlnirii cu personalul penitenciarului, Luca Vincenti a vorbit despre bandele de stradă din Italia, despre comportamentul lor, despre semnele pe care le folosesc, despre formarea lor. De asemenea, a răspuns întrebărilor adresate.
„Mă bucur mult că am fost primit să vorbesc despre situaţia din Italia şi despre modul în care bandele acţionează. În România nu sunt încă astfel de manifestări ale grupurilor sau clanurilor, însă trebuie manifestată grijă, deoarece încep să îşi facă apariţia. Penitenciarul din Oradea este primul vizitat şi pentru asta îi mulţumesc directorului Direcției de Asistență Socială, Arina Moș, care a făcut posibilă această întâlnire. Vor urma vizite şi la alte penitenciare din ţară”, a declarat Luca Vincenti.
Vizita în penitenciar s-a încheiat cu întâlnirea sociologului cu detinuţii cuprinși în Programul de pregătire pentru liberare, aflați în ultima parte de executare a pedepsei privative de libertate. Acesta a ţinut să le spună care sunt pericolele la care se expun dacă în momentul în care ies pe poartă aleg să facă parte din grupări infracţionale.
În încheierea vizitei, criminologul italian și-a exprimat impresiile:

„Am fost impresionat să văd că penitenciarul este dotat cu un sistem informatic intern pentru detinuţi, unde află noutăţi legislative și date despre liberare, un sistem de televiziune cu circuit închis, disponibil în fiecare cameră de deținere, care le permite deţinuţilor să fie informaţi despre noutăţile interne şi externe. Penitenciarul are o bibliotecă care arată foarte bine, are un miros de cultură, adică un miros de libertate mentală. Părerea mea este că România are o mare şansă de a deveni ţara de avangardă cu un sistem bine echilibrat între certitudinea de pedeapsă, dar şi de reabilitare a celor care au executat pedepse cu închisoarea”.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii