Omul, încălcând legile morale şi prin aceasta, implicit, legile civile ale societăţii din care face parte, în urma cercetărilor penale efectuate de organele competente și a pronunțării sentinţei judecătoreşti definitive, îşi pierde libertatea și ajunge în mediul carceral. În acest mediu, cei mai mulţi îşi pierd încrederea în sine, ignoră respectul pe care îl datorează propriei persoane și persoanelor cu care intră în relaționare, se simt inutili și abandonați. Aceste trăiri interioare marchează și schimbă mult, dacă nu în totalitate, percepţia faţă de lume şi traiectoria relaţiilor interumane a persoanelor aflate în detenție, aspecte resimțite mai intens în cazul minorilor și tinerilor.
Proiectul de activitate educațională intitulat „Tabăra de vară – Împreună vom reuși!”, derulat în perioada 1-15 august a.c., la Parohia Adormirea Maicii Domnului din localitatea Viziru, județul Brăila, vine să ofere o continuitate demersurilor educative și de intervenție psihosocială derulate la nivelul Serviciului de Reintegrare Socială al Centrului de Detenție Brăila-Tichilești, în ceea ce privește educația, recreerea, socializarea și dezvoltarea deprinderilor de viață a beneficiarilor.
Este al treilea an în care conducererea Centrului răspunde invitației adresate de preotul Sică Bănică, consilierul pentru tineret al Eparhiei Dunării de Jos, organizator și coordonator al taberei, aprobând și facilitând prin implicarea tuturor serviciilor din subordine, participarea celor 24 de minori și tineri internați la activitățile propuse pe parcursul derulării taberei.
Au participat copii din parohiile aferente Cercului Misionar Zonal, dar și elevi de liceu și studenți din municipiile Brăila și Galați, toți motivați pentru activitățile în care au fost implicați, devenind resurse umane importante pentru susținerea demersului de reintegrare socială a semenilor lor privați temporar de libertate.
În cadrul atelierelor de lucru s-au oferit repere pentru canalizarea energiilor în activități constructive precum:
– jocuri de cunoaștere;
– jocuri de stimulare a imaginației și creativității;
– jocuri de comunicare;
– activități de hobby.
Punctul culminant al taberei l-a reprezentat susținerea Cursurilor de formare pentru lideri și animatori de tineret. În calitate de lector al acestor cursuri, preotul Sică Bănică a organizat ateliere de formare pe șase module, care au urmărit dezvoltarea personală prin: autocunoaștere, comunicare, gestionarea situațiilor conflictuale, comportament, formare de lideri și crearea echipei de lucru.
Câstigul participării la cursuri? În primul rând o ambianță plăcută în care, pe lângă învățare, s-au legat prietenii, apoi accesul la un pachet teoretic de noțiuni care să familiarizeze participantul cu: ce este un animator, care este rolul animatorului, metode de animație, tehnici și instrumente de animație, toate acestea cu scopul de a ști să-i facă pe alții să se simtă bine într-un grup.
La sfârșitul cursurilor, doi tineri și un minor internați, din totalul participanților la activități, au primit diplome de participare la cursurile de formare pentru lideri și animatori de tineret.
Împreună vom reuși!