Se spune că iubirea pentru lectură se naște acasă, în mediul în care ne dezvoltăm și cunoaștem, treptat, lumea. Există, însă, situații când viața ne pierde printre etape, iar paginile tipărite nu ne surprind decât târziu, întâmplător, între zidurile unei biblioteci aflate între alte și alte ziduri. Penitenciarul.
Dragostea pentru lectură este ceva care se învață, dar nu se predă. A iubi, a citi, a gândi – sunt acțiuni pe care le asociem, inevitabil, volumelor printate, poveștilor care ne dau aripi, iar cei care găsesc în ele îndemnul la mobilizare, chiar și într-o etapă deloc facilă a vieții, sunt cei care beneficiază de efectul primordial al lecturii – evadarea într-o lume ideală.
Și, deși nu putem „preda” lectura, putem promova dragostea pentru ea. Alegem să facem asta în fiecare unitate de detenție, acolo unde biblioteca este spațiul pe care mulți dintre cei custodiați îl consideră anticamera libertății, iar satisfacția este cu atât mai mare cu cât dorința de a citi nu oferă prafului șansa de a se depune pe filele de viață.
Puterea exemplului pornește, deci, de la noi, cei care ne dedicăm schimbării, așa că profităm de fiecare șansă pentru a promova lucrurile în care credem.
În acest spirit, angajații Penitenciarului Timișoara au participat, miercuri, la cel mai important și original spectacol urban de lectură din România, ConCentrica 2019 – Paranteze, organizat de Biblioteca Județeană Timiș, în Piața Libertății, și dedicat publicului iubitor de carte.
Scriitori, profesori și elevi, angajați ai penitenciarului au citit, integral, volumul Cursa de 24 de ore (ed. Marineasa, 1994), de Andrei Bodiu (1965–2014), poet, eseist, prozator.
În cadrul acestui eveniment, o carte a parcurs comunitatea, iar comunitatea a parcurs o carte. Ne-am bucurat de lirica poetului timișorean, în libertate, dar ne-am întors lângă EI, și am continuat lectura, fiind convinși că, la edițiile viitoare, EI ne vor însoți, ca oameni liberi.
Mulțumim Bibliotecii Județene Timiș pentru invitație și inițiativă!
Spor la lectură!