În acord cu obiectivele Strategiei de Reintegrare Socială pentru perioada 2020 – 2024, și ținând cont că multe persoane care se liberează din penitenciar întâmpină dificultăți de reinserție socială din prisma acceptării celorlalți, găsirii și menținerii unui loc de muncă, precum și a riscului comiterii de noi infracțiuni, în data de 10.12.2021, a fost derulată o activitate în comunitate, la sediul firmei „Urspack” (secție confecționare ambalaje din carton) din loc. Bosanci, jud. Suceava. Firma a fost înființată și este administrată de un fost deținut, funcționează cu succes și asigură veniturile angajaților – o parte dintre aceștia fiind persoane provenite, la rândul lor, dintre cei care s-au liberat din mediul penitenciar.
Activitatea a urmărit atât întărirea legăturilor interinstituționale cu partenerii din comunitate, cât și creșterea speranței participanților în ceea ce privește șansele pentru o bună reintegrare socio-profesională.
Pentru participarea la activitate, s-a urmărit selectarea, cu prioritate, a unor persoane private de libertate aflate în etapa premergătoare analizei în cadrul comisiei de liberare condiționată, incluse în programul de pregătire pentru liberare, cu o bună capacitate de înțelegere și exprimare, astfel încât, la revenirea din comunitate, să poată relata celorlalți participanți la program experiența avută.
Având în vedere, însă, contextul epidemiologic de la nivelul unității și dificultățile de identificare a deținuților care să corespundă criteriilor de selecție stabilite prin proiect, au fost selectate 6 persoane private de libertate care au manifestat interes și care respectau criteriul de minim 10 zile de la vaccinarea cu schema completă. Parte dintre acestea se aflau în perioada premergătoare analizei în cadrul comisiei de liberare condiționată, una dintre acestea fiind admisă în cadrul comisiei, cu premise pentru liberare în perioada următoare.
Participanții au avut ocazia de a observa activitatea firmei și diversele procese în care sunt implicați angajații, însă partea cu semnificație deosebită a constat în organizarea unor discuții ce au implicat reprezentanții firmei (un fost deținut și o persoană fără legături cu mediul penitenciar), 4 dintre angajați – foști deținuți, reprezentantul unității penitenciare, din sectorul reintegrare socială, și 3 voluntari din Statele Unite ale Americii.
Subiectele s-au centrat pe poveștile de succes ale celor 4 angajați proveniți din rândul persoanelor liberate din penitenciar, redate atât de către aceștia, dar și relatate din perspectiva angajatorilor și a colegilor de muncă, evidențiindu-se deschiderea comunității către persoanele care au nevoie de sprijin și care manifestă dorință și motivație personală spre schimbare și reintegrare socială.
A fost subliniată, totodată, importanța realizării unui front comun între deținut, penitenciar și partenerii din comunitate, în vederea deschiderii societății către problematica reintegrării foștilor deținuți și reducerii stigmatului social, obiectiv care ar crește semnificativ șansele acestora spre o participare activă la viața comunitară și spre reducerea recidivei.
Participanții au fost încurajați să participe la discuții și să formuleze întrebări, să își expună experiența personală, precum și temerile și așteptările legate de perioada postdetenție, evidențiindu-se pozitivismul dat de experiența vizitei și încrederea că oricine poate reuși după liberarea din penitenciar, mai ales când are suportul familiei și/sau al comunității.
Un deținut care deține, la rândul său, o afacere, a exprimat intenția de a ajuta și el persoane care se liberează din penitenciar și care caută loc de muncă.
Un alt deținut – fost polițist în zona unde se afla locația vizitată , a afirmat că se va alătura acțiunilor de conștientizare a societății cu privire la nevoia de deschidere către problematica persoanelor care au executat măsuri privative de libertate.
Un alt treilea a afirmat că dacă va întâmpina dificultăți în găsirea unui loc de muncă, va apela la sprijinul reprezentanților „Urspack”, ocazie cu care a fost subliniată importanța analizării tuturor alternativelor și menținerii încrederii în șansele de reușită, înainte de a renunța, respectiv de e a alege opțiunea cea mai facilă, infracțiunea.
În cadrul discuțiilor au intervenit și voluntarii din SUA, transmițând același mesaj de pozitivare și de creștere a speranței, apreciind pozitiv activitatea comună și colaborarea strânsă dintre cele două entități, respectiv societatea „Urspack” și Penitenciarul Botoșani.
Toate concluziile extrase cu ocazia activității au fost evidențiate în așa fel încât acestea să poată fi cât mai bine recepționate și înțelese de către deținuții participanți, care au fost constant încurajați să acționeze ca niște emisari cu o misiune importantă, aceea de a duce mai departe, în interiorul penitenciarului, mesajul „Și tu poți reuși!”.
Cu acordul participanților, activitatea a fost înregistrată audio-video, materialul urmând a fi utilizat de către colaboratorii din cadrul „Urspack” în activitățile de sensibilizare a comunității/societății, dar și de către Penitenciarul Botoșani în acțiunile de promovare a activității unității, ori în diverse activități ulterioare pe tema reintegrării sociale.