Astăzi 17-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Sfințirea bisericii închinate Martirilor și Mărturisitorilor din închisorile comuniste la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna

În data de 14 mai 2022, în anul 2017, cu binecuvântarea Înalt preasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-a pus temelia Bisericii cu hramul Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și Sfinții Martiri Brâncoveni.

Lucrările de ridicare a bisericii de lemn au fot începute în toamna anului 2017 și au fost realizate exclusiv cu fonduri financiare și cu materiale obținute din donații, cu sprijinul Asociației Absolvenților Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna – ALUMNI, cu contribuția susținută a tuturor angajaților din cadrul școlii,  prin donarea catapetesmei bisericii de către Arhimandrit EPIFANIE Bulancea – duhovnicul Mănăstirii Măgura Ocnei, prin implicarea financiară determinantă a familiei  Loredana și Arsenie-Marius Szeker și a altor binevoitori care s-au alătura acestui îndrăzneț proiect.

Anterior evenimentului, în data de 13 mail, la sediul Școlii a fost adusă, spre închinare, Racla cu părticele din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni, precum și din cele ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

O conotație deosebită și deloc întâmplătoare a acestui eveniment este reprezentat de faptul că însăși Biserica noastră, are hramurile „Sfinților 40 Mucenici din Sevastia” și al ”Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin – Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ștefan, Matei și Ianache sfetnicul”.

Ziua de 14 mai, a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt preasfințitul Teodosie al Tomisului, pe un podium special amenajat la Teatrul de vară „Col. Ioan Grefu” din incinta școlii.

După oficierea Liturghiei, directorul școlii, comisar șef de poliție penitenciară Vasile SCUTARU și directorul general adjunct al Administrației Naționale de Penitenciare, comisar șef de poliție penitenciară Ioana MORAR, în prezența elevilor și a invitaților, au dezvelit, în cadrul unui ceremonial militar și religios, Monumentul dedicat Sfântului-Voievod Constantin Brâncoveanu, ocrotitorul spiritual al școlii noastre, apoi au inaugurat Muzeul Penitenciarelor amenajat în incinta instituției.

Evenimentele au continuat cu Slujba de sfințire a Bisericii „Martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste”, slujbă oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, cu participarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, a Preasfințitului Episcop Andrei al Harghitei și Covasnei.

În sfârșitul ceremonialului religios Înalt Preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului înmânat distincția eparhială „Crucea Țării de jos” preotului capelan Florin SMARANDI,  și a acordat „Diplomă de excelență” pentru Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, la împlinirea a 25 de ani de la înființare.

La acest eveniment au participat oficiali din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, oficialități și preoți capelani din Republica Moldova, directori și preoți capelani din unitățile penitenciare din România, oficialități și membri ai comunității locale și salariați ai celor trei instituții penitenciare din zonă.

Credincioșii implicați în construirea noului locaș de cult au primit daruri de cinstire, Înalții Prelați adresând cuvinte de mulțumire tuturor celor implicați.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii