Astăzi 23-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Semnarea Protocolului de Cooperare între ANP și AVR

În data de 22 martie 2023, președintele cu rang de secretar de stat al Autorității Vamale Române, domnul Bogdan-Lari Mihei, și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de poliție penitenciară, dr. Dan Halchin au semnat reînnoirea Protocolului de Cooperare între cele două instituții privind pregătirea personalului specializat pentru combaterea traficului de stupefiante şi telefoane mobile în penitenciare. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Instruire Echipe Canine al Autorității Vamale Române și a inclus și un exercițiu demonstrativ susținut de echipele canine.

În conformitate cu atribuţiile specifice ale celor două instituții, protocolul are ca principal obiectiv cooperarea în domeniul dresajului câinilor de serviciu pe specialităţile necesare Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv pentru detectarea de stupefiante și detectarea telefoanelor mobile, precum și formarea, specializarea, perfecţionarea şi evaluarea echipajelor canine prin cursuri de dezvoltare a carierei.

Totodată, echipajele canine ale Autorității Vamale Române și Administrației Naționale a Penitenciarelor vor participa, în comun, la acţiuni, misiuni şi alte activităţi de pregătire sau demonstrative care necesită intervenţie canină, dar și la schimburi de experienţă privind fondul canin, proceduri de lucru şi dresaj pentru câinii de serviciu.

„Echipele canine joacă un rol vital în activitatea de control fizic asupra mijloacelor de transport, a bunurilor şi a persoanelor care trec frontiera de stat a României. Sunt aproape 20 de ani de când vama română a înființat un centru chinologic și suntem mândri de rezultatele pe care echipele canine le-au obținut de-a lungul timpului în domeniul combaterii şi prevenirii traficului de droguri, produselor din tutun, numerarului, produselor cu regim special, şi a altor bunuri interzise. Cooperarea cu Administrația Națională a Penitenciarelor a început în anul 2011 și reînnoirea acestui protocol reprezintă, în primul rând, încununarea muncii și rezultatelor acestor oameni deosebiți care  servesc în cadrul Centrului de Instruire Echipe Canine al Autorității Vamale Române.”, a afirmat domnul Bogdan-Lari Mihei, președintele cu rang de secretar de stat al Autorității Vamale Române.

„Colaborările instituționale de acest tip contribuie la creșterea capacității instituționale a unităților penitenciare în domeniul siguranței și securității dinamice. Utilizarea unităților canine întărește abordarea modernă utilizată în sistemul penitenciar românesc, în ceea ce privește aplicarea diferențiată a regimurilor de executare. Cu alte cuvinte, intervenim numai acolo unde avem semnale că s-ar încălca regulamentele interne, protejând astfel persoanele private de libertate care respectă regulile și care aderă la valențele și oportunitățile de reintegrare socială de pe parcursul pedepsei. Apreciez în mod deosebit profesionalismul personalului implicat, din ambele instituții și consider că acesta colaborare trebuie să continue, fiind deosebit de valoroasă pentru Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile sale subordonate”, a declarat directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de poliție penitenciară, dr. Dan Halchin.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii