În contextul general al eforturilor de diversificare a demersurilor ce au ca finalitate reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor acordă o atenţie deosebită și activităţilor de stimulare aptitudinală şi de terapie ocupaţională. În cadrul procesului recuperativ, aceste activităţi au largă adresabilitate şi se înscriu în ansamblul de măsuri ce contribuie la reducerea impactului mediului carceral asupra personalităţii individului, conferind utilitate timpului petrecut în detenție și constituind premize pentru dezvoltarea personală.
În aceste coordonate se înscrie şi preocuparea pentru implicarea deținuților în activități de cunoaștere și practicare a jocului de șah, inclusiv cu implicarea Federației Române de Șah, cu care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a încheiat, la data de 08.11.2022, un protocol de colaborare.
Federația Română de Șah, în cooperare cu Federația Internațională de Șah (FIDE), organizează, în perioada 11 – 13.10.2023, cea de-a treia ediție a Campionatului Intercontinental de Șah online pentru deținuți. Pentru a susține și promova acest tip de demers, Federația Internațională de Șah și Biroul Șerifului din Comitatul Cook (Chicago, SUA) au semnat un acord de cooperare și au lansat programul „Șah pentru libertate”, care urmărește popularizarea sportului minții ca instrument eficient de educație și incluziune socială a deținuților.
Proiectul s-a lansat în mai 2021 printr-o conferință online și un turneu demonstrativ, la care au participat patru țări. Ulterior, în octombrie, a avut loc primul campionat intercontinental de șah online pentru deținuți, la care au participat zeci de penitenciare. A doua ediție a turneului, din 2022, a adunat 85 de echipe din 46 de țări, inclusiv România.
Pentru participarea la ediția din acest an au fost selecționate 15 persoane private de libertate din penitenciarele București – Jilava, București – Rahova, Iași, Oradea și Ploiești- Târgșorul Nou, care vor participa atât la secțiunea masculin (două echipe), cât și la secțiunea feminin (o echipă), fiecare echipă fiind formată din patru jucători și o rezervă.
Administrația Națională a Penitenciarelor adresează mulțumiri domnului Radu-Pompiliu ȘOFRAN, arbitrul internațional care a sprijinit participarea persoanelor private de libertate din România la această competiție inedită.
Mult succes participanților!