În data de 26 noiembrie 2024, reprezentanți ai sistemului penitenciar din România au participat la o reuniune online în domeniul psihiatriei medico-legale în general și, în special, al psihiatriei penitenciare, în cadrul Proiectului Continuarea consolidării furnizării de asistență medicală și de îngrijire psihiatrică în penitenciare și în alte instituții închise din România.
Din partea Consiliului Europei, au participat doamna Nino GOBRONIDZE, manager de proiect și moderator al discuțiilor în prima parte a întâlnirii, doamna Raluca IVAN, șefa Unității I, Divizia pentru Cooperare Polițienească și Privare de Libertate, care a luat cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul dr. Clive MEUX, doamna dr. Julia CARTWRIGHT și doamna Helen AYRES, consultanți internațional al Consiliului Europei, care au susținut prezentări relevante și au avut intervenții punctuale în ceea ce privește psihiatria penitenciară ca ramură de specialitate a psihiatriei medico-legale în Anglia și rolul asistenților medicali de sănătate mintală, în această țară.
Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Sănătății, parteneri ai Consiliului Europei în cadrul proiectului, au fost reprezentate de doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana MORAR, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, și domnul prof. dr. Ion UDRISTOIU, președintele Comisiei de psihiatrie a Ministerului Sănătății, aceștia subliniind importanța demersului pentru îmbunătățirea activității de psihiatrie în România, prin împărtășirea bunelor practici existente în Anglia.
În cea de-a doua parte a reuniunii, domnul dr. Ioan MIREA, Ministerul Sănătății, a moderat secțiunea în cadrul căreia doamna dr. Ana-Maria CULAI, director Direcția Supraveghere Medicală, Administrația Națională a Penitenciarelor, a prezentat elemente de interes privind activitatea de asistență medicală din sistemul penitenciar românesc.
Ulterior acestei intervenții, calea a rămas deschisă discuțiilor pe tema Necesitatea și perspectivele dezvoltării subspecialității de psihiatrie penitenciară și a specializării de asistenți medicali de sănătate mintală în România, luând cuvântul doamna as. med. princ. lic. Corina GAGIU, reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Director de Îngrijiri la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, dl. Mihail-Andreas MITOȘERIU, secretar II în cadrul Direcției Agent Guvernamental pentru CEDO, Ministerul Afacerilor Externe, domnul dr. Clive MEUX, doamna dr. Julia CARTWRIGHT și doamna Helen AYRES.
La eveniment, au răspuns invitației de participare și directorii medicali, medicii primari, managerii și alți reprezentanți ai unor instituții relevante ca Ministerului Afacerilor Externe – Direcția Agent Guvernamental pentru CEDO, Instituția Avocatul Poporului, Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri Sf. Stelian, Spitalul Voila Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Director medical Spital Psihiatrie Brăila, Secția Clinică Psihiatrie II Galați, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman, Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”- Bălăceanca, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” Vedea.
Proiectul Continuarea consolidării furnizării de asistență medicală și de îngrijire psihiatrică în penitenciarele și în alte instituții din România este implementat de Consiliul Europei, în parteneriat cu Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Sănătății, are un buget de 190.000 euro, finanțat din Fondul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei și se derulează pe o perioadă de 12 luni, între ianuarie 2024 – decembrie 2024.