Din dorința de a promova un eveniment inovator în domeniul educației, conducerea Penitenciarului Iași a deschis miercuri, 15 noiembrie a.c., manifestările științiice și culturale ale Ediției I – Ediția centenară a Conferinței Naționale de Educație Penitenciară – „Reeducare prin tortură versus reeducare prin cultură” , cu participare internațională, eveniment ce se va desfășura în perioada 15-18 noiembrie 2018, în capitala istorică și culturală a Moldovei.
Scopul evenimentului este acela de a face vizibilă complexitatea activităților educaționale și de a asigura transparența intervențiilor de reintegrare socială din detenție. Mai mult decât atât, conceptul inedit de organizare a evenimentului, prin abordările sale multidiciplinare și multiculturale, pune în prim-plan, prin antiteză cu trecutul, abordarea contemporană a muncii în penitenciar, dar și imaginea angajatului, care este mai mult decât un „gardian”, este un specialist, un intelectual, un om creativ și dedicat misiunii sale de a face față provocărilor cotidiene.
La acest eveniment, unic în spațiul românesc, sunt așteptați specialiști implicați în educația adulților din toată țara, din domeniile educației, sociologiei și psihologiei, psihopedagogiei, culturii, artei, asistenței sociale, dar și din alte ramuri, într-o abordare interdisciplinară.
Activitatea este o componentă a Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate – aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 389/2015, Obiectivul I – Dezvoltarea capacităţii instituţionale şi interinstituţionale în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, Acțiunea – dezvoltarea infrastructurii instituţionale şi a cooperării interinstituţionale.
Sintetic, conferința se va desfășura pe mai multe secțiuni:
• Joi, 15 noiembrie: secțiunea teologică dedicată misiunii catehetice a Bisericii Ortodoxe Române, în colaborare cu Mitropolia Moldovei.
Loc de desfășurare: Ansamblul Mitropolitan de la Iași, sala Iustin Moisescu.
• Vineri, 16 noiembrie: secțiune dedicată educației formale, nonformale și informale a adulților.
Loc de desfășurare: Palatul Culturii, sala Henri Coandă.
Se vor prezenta teme din diferite domenii: istorie, sport, învățământ școlar și universitar cu deținuții, educația prin muncă a acestora, terapie prin artă și cultură, etc. Lectorii, profesori universitari, academicieni și practicieni, sunt parteneri din cadrul Universităților din București, Iași, Cluj, Academia Română, Institutul de cercetare psihiatrică Socola, etc. În paralel cu dezbaterile, se vor desfășura workshop-uri creative de caligrafie, arta mozaicului, fotografie.
La finalul zilei, participanții se vor bucura de un circuit al muzeelor găzduite de Palatul Culturii, cu ghid autorizat;
• Sâmbătă, 17 noiembrie: secțiunea alocată subculturii penitenciare.
Loc de desfășurare: Palatul Culturii, sala Henri Coandă.
În cadrul acestei secțiuni, experți antropologi, etnomuzeologi, artiști, medici psihiatri și geologi vor face o incursiune în simbolistica tatuajelor, manelelor, artei stradale și artei penitenciare, peisajului și arhitecturii instituționale, analizând impactul și conturând analiza comportamentală a infractorilor.
Tot în această zi, invitații de onoare ai conferinței vor fi delegați ai Ambasadei Japoniei, ca mesageri ai elitei filosofiei și valorilor asiatice, cu intervenții teoretice și practice (ateliere demonstrative), specifice culturii pentru muncă și culturii artei.
În paralel cu lucrările științifice, se vor desfășura workshop-uri artistice coordonate de artiști plastici și reprezentanți ai Japoniei, vernisaje și expoziții de fotografie și pictură, lansări de carte.
Ziua se va încheia cu un cocktail acompaniat de muzică ambientală de cafe-concert, ca pretext de consolidare a relațiilor interumane și a parteneriatelor.
• Duminică, 18 noiembrie: secțiunea dedicată reeducării prin tortură.
Loc de desfășurare: Palatul Culturii, sala Henri Coandă
Lansarea și vizionarea filmului „Experimentul Pitești”, teleconferință cu regizorul Victoria Baltag și dezbateri cu invitații supraviețuitori de la acele vremuri.
Conferința se va încheia cu o vizita inedită la Centrul de Cercetare al Universității de Agronomie, care va oferi un mix de experiență culturală, științifică și gastronomică.
Va urma…