Ministerul Justiţiei, Administrația Naţională a Penitenciarelor şi Direcția Naţională de Probațiune au organizat, în data de 3 aprilie 2024, conferința finală a proiectului pre-definit „O comunitate sigură, educată și implicată în mod responsabil” („A Safe and Educated Community Undertaking Responsible Engagement – SECURE”).
La eveniment au fost prezenți aproximativ 100 de participanți la nivel național şi international. Conferința a fost deschisă de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, de domnul Bogdan ILEA – secretar de stat în Ministerul Justiţiei și de domnul Ovidiu CÎMPEAN, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Deschiderea evenimentului s-a bucurat și de intervențiile domnului Kim EKHAUGEN, director Cooperare Internațională, Direcția Serviciilor Corecționale Norvegiene, a doamnei Nino GOBRONIDZE, manager de proiect – Unitatea de Cooperare în Poliție și Privare de Libertate, Departamentul de Sănătate, Detenție și Dependențe, Consiliul Europei, doamnei Diana POPESCU, director – Direcția Programe Europene, Ministerul Justiției și a doamnei Evelina OUESLATI, director general – Direcția Națională de Probațiune.
În cadrul evenimentului, au avut loc și declarații de presă, în care reprezentanții celor trei instituții (Ministerul Justiției, ANP și Direcția Națională de Probațiune) au expus jurnaliștilor, pe scurt, parcursul, provocările și rezultatele proiectului.
Domnul secretar de stat Bogdan ILEA a transmis, în alocuțiunea sa, cuvântul de salut și de apreciere al doamnei Alina- Ștefania GORGHIU, ministra justiției, și a felicitat echipa de proiect pentru ”acest pas important în crearea de instrumente de analiză, instrumente extrem de utile celor care interacționează cu lumea penitenciară”. ”România, la nivel european, începe să devină un exemplu de bune practici în anumite domenii, România este o poveste de succes a politicii de coeziune privind absorbția de fonduri externe”, a precizat și domnul domnul secretar de stat Ovidiu CÎMPEAN.
În cuvântul său, directorul general al ANP, domnul Dan HALCHIN, a subliniat impactul consistent al proiectului în sistemul penitenciar: ”În definitiv, ce este penitenciarul? Penitenciarul este o comunitate. Asta se întâmplă când pui laolaltă grupuri mai mici sau mai mari de oameni: obții o comunitate. Și, pornind de la această definiție, pe care o consider validă din toate punctele de vedere, cred că ne dăm seama foarte repede de ceea ce este important în interiorul unei instituții penitenciare, și anume relațiile sociale”.
Printre rezultatele proiectului, menționăm:
La nivel național – Rezultat 1:
Un Studiu integrat privind cauzele recidivei elaborat;
Un Document de politică publică pentru prevenirea recidivei dezvoltat;
La nivel local – Penitenciarul Mărgineni – Rezultat 2:
67 de membri ai personalului instruiți;
123 persoane private de libertate calificate în meseriile de lucrător în cultura plantelor, tâmplar manual, îngrijitor spații verzi
81 persoane private de libertate certificate în meseriile de lucrător finisor în construcții și ospătar
Un Proiect de activitate ce presupune abordarea multidisciplinară a deținuților cu riscuri crescute de agresivitate și dependențe dezvoltat, care a inclus 3 etape de pilotare cu participarea a 87 persoane private de libertate;
Pavilion multifuncțional cu 52 locuri noi de detenție și bază sportivă cu teren de sport finalizate până la finalul anului 2024;
Ateliere ocupaționale dotate și echipate;
4 solarii înființate pentru activități lucrative cu persoanele private de libertate.
Proiectul SECURE este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, prin Programul Justiție, gestionat de Ministerul Justiției. În acest proiect, Ministerul Justiţiei, prin Direcția Prevenirea Criminalității, este partener, alături de Penitenciarul Mărgineni, în timp ce Administrația Naţională a Penitenciarelor este Promotorul de Proiect. Perioada de implementare este aprilie 2021-aprilie 2024.
Direcția Naţională de Probațiune a fost cooptată, prin specialiștii săi, într-un exercițiu de cooperare instituțională strânsă cu Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și experții externi, în etapa de derulare a analizei cauzelor recidivei și de dezvoltare a documentului de politică publică pentru prevenirea recidivei.