Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitate de Promotor de Proiect, a lansat vineri, 03.06.2022, Proiectul „A Safe and Educated Community Undertaking Responsible Engagement” – SECURE (O comunitate sigură, educată și implicată în mod responsabil).
La conferința de lansare organizată în format online au participat 50 de invitați din diferite instituții internaționale și naționale: Consiliul Europei, Direcția Serviciilor Corecționale Norvegiene, Ministerul Justiției, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Superior al Magistraturii, Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați, Direcția Națională de Probațiune, Universitatea București, Universitatea de Vest din Timișoara, parteneri români și colaboratori norvegieni.
Cuvântul de deschidere a fost susținut de doamna comisar șef de poliție penitenciară Ioana MORAR, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a evidențiat importanța finanțării norvegiene în dezvoltarea serviciilor corecționale din România. Totodată, a accentuat intervenția inovatoare, multidisciplinară pe care o aduce Proiectul SECURE în viața deținuților cu comportamente agresive și dependențe, condamnați la pedepse pe termen lung, abordare care îi va pregăti pe aceștia pentru liberare și pentru o viață post-detenție, cu respectarea legii.
Domnul Kim EKHAUGEN, director Cooperare Internațională, Direcția Serviciilor Corecționale Norvegiene, a subliniat importanța colaborării de peste 13 ani dintre România și Norvegia, precum și progresul înregistrat în implementarea Proiectului pilot SECURE, ce implică o gândire în afara tiparelor („out of the box”).
Reprezentanta Consiliului Europei, doamna Raluca IVAN, manager de program în cadrul Unității pentru cooperare în domeniul poliției și al privării de libertate, a menționat faptul că Proiectul SECURE a luat în considerare recomandările Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante. Printre acestea se evidențiază recomandarea privind sănătatea mintală a deținuților și revizuirea legislației referitoare la plasarea acestora în regimul de maximă siguranță. Faptul că proiectul abordează problematica recidivei aduce o valoare adăugată domeniului corecțional.
Doamna Diana POPESCU, director al Direcției Programe Europene din cadrul Ministerului Justiției, a felicitat echipa proiectului pentru pașii realizați și provocările depășite până în acest moment. Progresele înregistrate sunt cu atât mai importante cu cât presiunea termenelor strânse este mai mare, în contextul semnării contractului de finanțare al proiectului în anul 2021.
A doua parte a conferinței a fost dedicată prezentării obiectivelor și impactului așteptat al proiectului. Domnul Lorin Ovidiu HAGIMĂ, coordonator de proiect al partenerului Direcția de Prevenire a Criminalității din Ministerul Justiției, și domnul Traian BUCURICĂ, asistent coordonator de proiect al partenerului Penitenciarul Mărgineni, au detaliat aspectele relevante ale activităților ce vor fi realizate în cadrul proiectului pentru instituția pe care o reprezintă.
Doamna comisar șef de poliție penitenciară Maria GEORGESCU, managerul proiectului SECURE din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a prezentat filozofia care a stat la baza dezvoltării proiectului, precizând că locul în care deținutul simte cel mai profund sentimentul de siguranță este ACASĂ. Mai mult decât atât, a continuat afirmând că o „Comunitate sigură și educată care să se implice responsabil” (SECURE) ar face ca atât deținutul, cât și oamenii din comunitate să se simtă în siguranță.
Cum se poate realiza acest lucru? Proiectul propune două direcții ale intervenției: pe de o parte se concentrează pe elaborarea unui document strategic de politică publică privind prevenirea recidivei, bazat pe o evaluare aprofundată a cauzelor recidivei în România și pe de altă parte, urmărește aplicarea unor măsuri specifice de modernizare a serviciilor și infrastructurii la Penitenciarul Mărgineni.
Proiectul „A Safe and Educated Community Undertaking Responsible Engagement” – SECURE (O comunitate sigură, educată și implicată în mod responsabil) are un buget de 2.900.000 euro, este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul „Justiție” și se derulează în perioada aprilie 2021 – aprilie 2024.