Conferința a fost deschisă de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul chestor de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, doamna Kerstin Agneta WAHLBERG, consilier EEA and Norway Grants, Ambasada Regatului Norvegiei în București, domnul Kim EKHAUGEN, Director Relații Internaționale al Direcției Serviciilor Corecționale Norvegiene și doamna Evelina OUESLATI, director general, Direcția Națională de Probațiune.
Rezultatele proiectului, pe diferitele sale componente, au fost prezentate de către domnul Cătălin OLARU, Șef serviciu, Serviciul Cooperare și Programe (ANP), doamna Gabriela SOREANU, coordonator componentă reintegrare socială și procese, doamna Raluca STUPARU, coordonator componentă resurse umane și comunicare și de către doamna Simona LAZĂR, membru al echipei de implementare din cadrul Direcției Naționale de Probațiune.
Prezentarea componentei de reintegrare socială a fost deschisă de doamna Cristina CERNAT, director, Direcția reintegrare socială (ANP) și a fost continuată de experții reintegrare socială din cadrul echipei de implementare a proiectului: doamna Andreea NEAGOE și doamna Laura RAȘIA.
Prezentarea componentei de resurse umane a fost făcută de către directorul general adjunct al ANP, domnul comisar șef de poliție penitenciară Claudiu ROMANU.
În continuarea conferinței, a fost prezentat Programul Ambasadorilor, una dintre cele mai importante și inovative inițiative dedicate colaborării și schimbului de experiență între profesioniștii din sistemul penitenciar și de probațiune din România și Norvegia. Ambasadorii au fost implicați în sesiuni de instruire și activități practice, care au vizat îmbunătățirea sistemului corecțional.
Din prezentarea rezultatelor, o componentă esențială a fost infrastructura, prezentată de către directorii penitenciarelor partenere implicate în implementarea proiectului: domnul Mircea Spiridon, director al Penitenciarului Baia Mare, domnul Daniel PÎNZARIU, director al Penitenciarului Botoșani și doamna Cristina CHIRVASĂ, director al Penitenciarului Vaslui.
Proiectul, implementat în perioada august 2019 și aprilie 2024 și cu o alocare financiară de 24.750.000 de euro, a fost gestionat de Ministerul Justiției, în calitate de Operator de Program, iar Administrației Naționale a Penitenciarelor, în calitate de Promotor de Proiect, revenindu-i misiunea de a-l implementa, alături de cinci parteneri din România și șase parteneri din sistemul penitenciar și de probațiune din Norvegia.
Evenimentul a fost încheiat de către directorul general al ANP și domnul Kim EKHAUGEN, Director Relații Internaționale al Direcției Serviciilor Corecționale Norvegiene, în care au fost sumarizate toate aspectele pozitive și au fost stabilite planuri noi pentru viitor.
Obiectivul general al proiectului Correctional a fost îmbunătățirea capacității sistemelor corecționale (penitenciar și probațiune) de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” (fără întrerupere) și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.
Principalele rezultate obținute ca urmare a implementării au fost:
- Înființarea unor centre corecționale pilot și a unor locuri noi de detenție în conformitate cu standardele UE, cu scopul de a aplica principiul „seamless”;
- Instruirea personalului din serviciile corecționale și îmbunătățirea proceselor educative și a infrastructurii;
- Îmbunătățirea comunicării în serviciile corecționale;
- Îmbunătățirea intervențiilor și a condițiilor de lucru în serviciile de probațiune.