În data de 04 aprilie 2024, Administrația Națională a Penitenciarelor a organizat, la Slănic Moldova, conferința finală a Proiectului CHILD. Evenimentul a reflectat eforturile depuse privind procesul de reintegrare a minorilor și tinerilor internați în Centrul Educativ Târgu Ocna.
La activitate au participat 70 de invitați, reprezentanți ai unor instituții, precum: Ministerul Justiției, Serviciul Corecțional Norvegian, Asociația Corecțională Americană, Universitatea Sam Houston (America), Avocatul Poporului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Administrația Națională a Penitenciarelor – Republica Moldova, Inspectoratul General al Poliției Române, Organizația Salvați Copii, Asociația Internațională a Instituțiilor Corecționale și Penitenciarelor, Primăria Orașului Târgu Ocna, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Sănătate Publică și directori ai centrelor educative și de detenție, precum și directori ai penitenciarelor și penitenciarelor spital.
Conferința a fost deschisă de directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, doamna chestor de poliție penitenciară dr. Ioana Mihaela MORAR, domnul Kim EKHAUGEN, Director Relații Internaționale al Direcției Serviciilor Corecționale Norvegiene, doamna Diana POPESCU, Director al Direcției Programe Europene, Ministerul Justiției, domnul Cristian CIUBOTARU, Primar al Orașului Târgu Ocna și doamna Magdalena ANDREI, Director al Centrului Educativ Târgu Ocna.
Evenimentul s-a bucurat și de intervenția domnului Cătălin OLARU, Șef serviciu, Serviciul Cooperare și Programe, Administrația Națională a Penitenciarelor. Prezentarea rezultatelor proiectului și a impactului activităților derulate a fost asigurată de doamna Anca NICOLAE, Manager de proiect, Administrația Națională a Penitenciarelor, doamna Lucia PETRESCU, expert reintegrare socială, Administrația Națională a Penitenciarelor și doamna Magdalena ANDREI, coordonator proiect, Centrul Educativ Târgu Ocna.
Prin intermediul Proiectului CHILD, am fost capabili să implementăm o serie de inițiative esențiale, printre care se numără:
- Renovarea și dotarea unei locuințe destinată vizitelor membrilor familiei cu minorii și tinerii internați în Centrul Educativ Târgu Ocna;
- Dezvoltarea și implementarea unui program de consiliere pentru familii;
- Îmbunătățirea condițiilor de viață și învățare pentru minorii și tinerii din Centrul Educativ Târgu Ocna, inclusiv reabilitarea și dotarea spațiilor de cazare, a unei săli de consultații și a unei infirmerii, transformarea sălii de mese într-un pavilion alimentar, amenajarea unui teren de minifotbal și dotarea curților de plimbare cu copertine pentru vreme nefavorabilă, precum și dotarea altor spații;
- Dezvoltarea și implementarea unor noi activități și programe pentru reintegrarea socială a minorilor și tinerilor, inclusiv programe de instruire și calificare, programe de stimulare multisenzorială pentru cei cu ADHD și dificultăți de învățare, precum și organizarea de tabere și excursii;
- Dezvoltarea și implementarea unui serviciu integrat pentru protejarea sănătății mintale a minorilor și tinerilor internați în centre educative;
- Organizarea de sesiuni de instruire pentru personalul care lucrează cu minorii și tinerii internați.
Conferința Finală a Proiectului CHILD a reprezentat un moment de evaluare și apreciere a rezultatelor obținute în cadrul colaborării, evidențiind, de asemenea, continuarea angajamentului față de procesul de reintegrare și dezvoltare personală a minorilor și tinerilor vulnerabili. Administrația Națională a Penitenciarelor exprimă recunoștința față de toți cei implicați în acest efort comun și își reafirmă determinarea de a continua această inițiativă esențială în beneficiul comunității și al viitoarelor generații.
Proiectul CHILD este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Justiție, gestionat de Ministerul Justiției. În acest proiect, Centrul Educativ Târgu Ocna, este partener, alături de Orașul Târgu Ocna, în timp ce Administrația Națională a Penitenciarelor este Promotorul de Proiect.