Astăzi 22-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Progrese în implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială

Reprezentanții Penitenciarului Vaslui și ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au organizat, miercuri, 27.11.2019, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui, o activitate de tip dezbatere, cu tema: Promovarea modelelor de bună practică, a indicatorilor de progres înregistrați în implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, dar și facilitarea colaborărilor pentru derularea în comun a activităților de reintegrare socială a persoanelor private de libertate în penitenciar, dar și după liberare.

Activitatea este prevăzută în Planul național de implementare a Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2015-2019 (Hotărârea de Guvern nr. 389/2015)- obiectivuI – 1.4. Organizarea unor schimburi de experiență și diseminarea modelelor profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

Scopul acestui demers vizează eficientizarea politicilor penale şi prevenirea marginalizării sociale a persoanelor condamnate.

           Obiectivul acestui demers a fost acela de a întări parteneriatele, de a facilita relaționarea interinstituțională, de a identifica bune practici, de a analiza situații particulare întâlnite în practica fiecărei instituții și de a cuantifica propuneri de îmbunătăţire a activităţilor/colaborărilor interinstituţionale.

În acest sens, activitatea desfășurată a urmărit informarea participanților (35 de reprezentanți de la 21 instituții invitate) cu privire la stadiul implementării Strategiei, prin diseminarea indicatorilor de progres, respectiv a activităților realizate de Penitenciarul Vaslui și partenerii locali implicați în desfășurarea acestora, a nevoilor persoanelor private de libertate după liberare, precum și necesitatea implicării unui număr cât mai mare de instituţii în activităţi de facilitare a reinserţiei sociale a persoanelor care părăsesc sistemul penitenciar (agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă, servicii de probaţiune, inspectorate şcolare, centre de prevenire a consumului de droguri, poliție, direcții de sănătate publică etc.).

Pe agenda discuțiilor:

1. Alocuţiuni de deschidere şi prezentarea participanţilor:

Cms. șef de poliție Gabriel-Doru PANȚIRU – Șef IPJ Vaslui; Cms. șef de poliție penitenciară Vasile DOROFTEI- Director Penitenciarul Vaslui.

2.Concluzii ale colaborărilor interinstituționale, în perioada 2015-2019 – Progrese privind implementarea Strategiei de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate și necesitatea continuării activităților comune în perioada 2020-2024.

3.Activități specifice organizate de Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui pe linia prevenirii criminalității, având ca teme: prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea violenței domestice, prevenirea accidentelor rutiere etc.

4.Raport de studiu (1) – Identificarea necesităților privind facilitarea reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

5.Prezentarea metodei Teatru legislativ, ca instrument de intervenţie socială în problematica drepturilor omului  – scenetă /dezbatere interactivă cu 9 deținuți din Penitenciarul Vaslui și invitați la activitate – reprezentanți ai A.R.T. Fusion din București.

6.Prezentare bune practici: Consiliul Județean Vaslui, Serviciul de Probațiune Vaslui, Program O zi cu tata, Bisericile Evanghelice Vaslui; AJOFM Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, Protoeria Vaslui, ISU Vaslui, CEPCA  Vaslui, DGASPC, Muzeul Județean Vaslui, Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

7.Sensibilizarea comunităţilor locale cu privire la importanţa şi necesitatea implicării acestora atât în prevenirea infracţionalităţii, cât şi în acordarea de servicii cu efect în reducerea riscului de recidivă.

8.Invitații au prezentat activitățile desfășurate în parteneriat cu Penitenciarul Vaslui  în scopul facilitării reintegrării deținuților, atât în timpul detenției, cât și după liberare, și au propus soluții concrete la nevoile stingente ale deținutilor. Acentul s-a pus pe sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica mediului penitenciar, schimbarea percepției comunității, în special a angajatorilor asupra deținuților, obținerea unor facilități fiscale pentru angajatorii care oferă locuri de muncă pentru foștii deținuți.

9.Concluzii și  propuneri de îmbunătăţire a activităţilor/colaborărilor interinstituţionale pe viitor.

 

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii