Astăzi 08-11-2024 sunt: 24534 persoane private de libertate

Prevenția ține la distanță detenția!

Prevenția ține la distanță detenția – Învață din greșelile altora! – astfel se intitulează proiectul inițiat de Penitenciarul Vaslui, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, în vederea derulării unor activități de prevenire a criminalității în rândul membrilor comunității, dar și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor custodiate.
În cadrul acestui proiect, având ca temă promovarea asumării și respectării legislației privind circulația pe drumurile publice, deţinuţi aflați în custodia Penitenciarului Vaslui, persoane condamnate pentru infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, vor veni în faţa viitorilor şoferi, spunându-şi poveştile de viaţă, dar şi acele experienţe trăite care au avut un final nefericit.
Contactul direct cu persoanele private de libertate care execută acest gen de pedepse, mărturia traiectoriilor acestora și descrierea acelor momente de inhibare comportamentală care au condus la urmări negative vor putea permite învățarea prin modelare şi generalizare.
Proiectul vizează, totodată, valorificarea experiențelor de viață ale deținuților, conștientizarea efectelor negative pe care încarcerarea le are asupra individului, dar și evidențierea necesității respectării regulilor de conduită socială.
Proiectul a debutat cu 3 întâlniri, joi, 15 martie a.c, la sediul S.C. Autoichim S.R.L.Vaslui, luni, 26 martie a.c., la sediul S.C. Automoment S.R.L.Vaslui și joi, 28 martie a.c., la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, bucurându-se de implicarea și suportul comunității locale și a acestor entități sociale.
Activitățile vor continua în toate locaţiile care își vor deschide porțile, precum și în licee, interacțiunea directă cu lucrătorii de penitenciar sau cu persoanele private de libertate contribuind la cunoașterea mai bună a mediului penitenciar de către societatea civilă, dar și la înțelegerea fenomenului infracționalității, în sensul prevenirii comportamentelor de gen, precum și la înţelegerea penitenciarului ca instituţie cu rol de partener social în slujba comunităţii.
Conştienţi de faptul că doar o informare corectă asupra anumitor fenomene psihosociale poate orienta şi consolida comportamente prosociale adecvate, sperăm că această activitate va contribui la reuşita procesului de reintegrare socială şi familială a persoanelor private de libertate și că, în acelaşi timp, va influenţa securitatea socială, prin potențialul impact pozitiv asupra siguranței rutiere.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii