Ministerul Justiţiei a organizat în data de 12 martie 2024, la Hotelul Marriott din București, cu sprijinul Administrației Naţionale a Penitenciarelor, atelierul de validare a rezultatelor obiectivului privind elaborarea unei politici publice privind reducerea recidivei din cadrul proiectului SECURE – O comunitate sigură, educată şi implicată în mod responsabil, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.
La eveniment au fost prezenți aproximativ 160 de participanți la nivel național şi internaţional, în format fizic şi aproximativ 10 în format online.
Atelierului de validare şi consultările publice pentru elaborarea unui proiect de document de politică publică pentru prevenirea recidivei au fost deschide de domnul secretar de stat Mihai PAŞCA din Ministerul Justiţiei, care a susținut și declarații pentru presă, alături de chestorul de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, Director General, Administrația Naţională a Penitenciarelor şi Evelina-Denisa OUESLATI, Director General, Direcția Naţională de Probațiune. Aceștia din urmă alături de prestatorul contractat în cadrul proiectului şi de coordonatorul de proiect, Lorin-Ovidiu HAGIMĂ, au prezentat şi rezultatele obținute în cadrul acestui amplu demers care a fost inițiat în aprilie 2021.
Deschiderea evenimentului s-a bucurat și de intervențiile doamnei Kerstin WAHLBERG, consilier granturi, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Excelenței Sale Alfredo DURANTE MANGONI, Ambasadorul Republicii Italiene în România şi doamnei Simona PAVEL, magistrat de legătură din partea Ambasadei Republicii Franceze în România.
Cu această ocazie a fost lansat Studiul integrat privind cauzele recidivei. El poate fi valorificat gratuit de toți cei interesați, fiind deja public pe site-ul Proiectului gestionat de Administrația Naţională a Penitenciarelor. În cadrul evenimentului de lansare, studiul a fost prezentat de Gabriela GROZA, psiholog şi jurist, co-autor si prof.univ. dr. Dragoș ILIESCU din partea Universității București.
Studiul integrat privind cauzele recidivei are un caracter de raritate, inclusiv pe plan internaţional, dat de abordarea multidisciplinară (sociologică, psihologică, criminologică și juridică) și de metodologia eclectică. „Acest studiu poate fi folosit în fundamentarea mai multor politici publice care nu țin exclusiv de sfera de justiție. El poate răspunde științific unor întrebări şi poate oferi soluții pentru dezbateri care în prezent sunt de interes în societatea noastră, întrucât el analizează subiecte precum: familia şi rolul educaţiei în prevenirea şi combaterea infracțiunilor repetate, violența domestică, abandonul școlar, consumul de substanțe: droguri, alcool, substanțe psihoactive şi modul în care acestea contribuie la săvârșirea repetată de infracțiuni, sănătatea mintală în contextul săvârșirii de infracțiuni, faptele penale săvârșite de minorii care răspund penal şi de cei care nu răspund penal, bullying-ul şi efectele sale, rolul şi percepția comunității în reintegrarea socială a persoanelor care au executat o pedeapsă şi multe altele”, a subliniat Mihai PAŞCA, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei.
Lucrarea se bazează pe multe cercetări internaționale, dar mai ales pe trei cercetări sociologice cantitative şi calitative, desfășurate pe eșantioane ample de peste 1000 de persoane, organizate la nivel național.
Consultările publice pentru elaborarea unui document de politică publică – strategie pentru prevenirea recidivei, lansate cu prilejul atelierului de validare din 12 martie 2024, au la bază o versiune în lucru a documentului, așa cum a fost propusă de Prestatorul din proiect, pe baza Studiului sus-menționat şi a cercetărilor sociologice din proiect.
Acest viitor document de politică publică pentru prevenirea recidivei va fi primul document cu acest obiect elaborat până acum în România, pe baza unor justificări temeinice (evidence-based). Atelierul din 12 martie 2024 a avut ca obiectiv să obțină angajamente instituționale ori din partea societății civile şi a celei internaționale de a sprijini demersul de elaborare, adoptare şi ulterior de implementarea a unui nou document de politică publică ce ar trebui să prevină cu succes recidiva în România.
În continuarea evenimentului, angajamentul instituțiilor din sfera guvernamentală a fost reliefat într-un panel dedicat moderat de secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Bogdan ILEA. Din panel au făcut parte Doina PÂRCĂLABU, Secretar de Stat, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Rareș-Petru ACHIRILOAIE, Președinte, Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție, Sorin ION, Secretar de Stat, Ministerul Educaţiei, Florin DOBRESCU, secretar de stat, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale; Daniel George SURDU, Secretar de Stat. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Cornel CĂLINESCU, Director General, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi Comisar-șef de poliție Cătălin-Valentin NEGOI-NIȚĂ, Director-adjunct, Agenția Naţională Antidrog.
Provocările şi preocupările practice din zona sistemului de justiție au fost prezentate într-un panel moderat de secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei, Cătălin OŢTEL care s-a declarat pregătit să sprijine procesul de includere a viitorului document de politică publică în procedura de transparență decizională şi ulterior de avizare inter-instituțională, cu scopul adoptării sale de către Guvern. Din acest panel au făcut parte: Nicolae-Andrei SOLOMON, Procuror General Adjunct, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție; Alina ALBU, Procuror șef, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; Irina Cornelia MUNTEANU, Procuror Șef Adjunct, Secția Judiciară, Direcția Naţională Anticorupție; judecător Victor VĂDUVA, Direcția Legislație, Documentare şi Contencios, Consiliului Superior al Magistraturii şi Comisarul șef de poliție Sorin Ioan STĂNICĂ, șef Birou Prevenire în cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne în Comitetul interministerial pentru coordonarea și implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
„Dacă la nivelul organizării penitenciarelor şi serviciilor de probațiune există servicii dintre care unele şi-au clar dovedit eficiența, iar altele încă trebuie îmbunătățite, la nivelul intervențiilor pre-detenție (școală, familie, autorități locale) şi post-detenție este nevoie de măsuri mai clare şi mai bine țintite. Sistemul de justiție privit într-o accepțiune largă (poliție, parchete, instanțe, penitenciare şi serviciile de probațiune) este doar unul dintre factorii cu care intră în contact și pot influența o persoană care a săvârșit fapte penale și le repetă. Prin urmare este nevoie de un exercițiu comun în care să implicăm instituţii guvernamentale, instituţii din justiție, societatea civilă şi mediul de afaceri, dacă ne dorim comunități mai sigure pentru noi şi copii noștri. Rezultatele Proiectului SECURE sunt un bun punct de plecare şi astăzi demarăm consultările cu toți factorii relevanți şi interesați.”, a declarat Mihai PAŞCA, secretar de stat.
Evenimentul care şi-a propus să aducă în acelaşi loc experienţa, cunoştinţele şi competenţele din zona guvernamentală, a sistemului de justiţie şi din zona internațională, a fost marcat de contribuția academică adusă în elaborarea rezultatelor proiectului, dar şi de experiența societății civile cooptate în demersul de realizare a cercetărilor sociologice pentru fundamentarea studiului şi ulterior prin participarea la discuțiile din panelul final, precum şi a unor organizații interguvernamentale. Acest ultim segment al atelierului, moderat de secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Nelu CIOBANU, a beneficiat de o participare extinsă din partea societății civile, care s-a remarcat prin intervențiile domnului Alin PĂDUREANU, Președinte, Fundația CEAS din Timișoara, doamnei Laura FRAGIACOMO, specialist în protecția copilului, UNICEF România, doamna Eliza TRANĂ PÎSLARU, consilier juridic, Organizația Salvați Copiii, preotului capelan Cristian ANTONESCU, coordonatorul preoților capelani din unitățile penitenciare, Patriarhia Română – Sectorul Social-Filantropic, domnului Mircea CRISTIAN, Președinte, Fundația „Stânca Veacurilor” Constanța, domnului Viorel LUPU, Director, Fundația „Familii pentru Familii”, Slatina, doamnei Daniela AVRAM, Manager, Asociația „Ateliere fără Frontiere”, doamnei Cristiana SIMA, Președinte Executiv, Asociația Româno-Franceză Argessis din Piteşti şi Președinte Consiliu de Administrație, Colegiul Ecologic Prof. Univ. Dr. Alexandru IONESCU.
Sublinierea relevanței internaționale a experienței României în procesul de elaborare a studiului integrat privind cauzele recidivei, dar şi a viitoarei politici publice de prevenire a recidivei, a fost întărită prin participarea în online a mai multor reprezentanți ai Misiunii Permanente a Japoniei pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, a Ministerului Justiţiei de la Viena, Ministerului român al Afacerilor Externe, dar mai ales prin intervenția domnului Philipp MEISSNER, Consilier interregional, lider de echipă, Secția de Drept Penal şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). În cadrul acestui organism sunt în desfășurare lucrări la nivel interguvernamental pentru realizarea unor modele de strategii pentru prevenirea recidivei, lucrări în cadrul cărora România, prin experții săi este activ implicată. Tot în acest cadrul diplomatic-internaţional, lucrările au fost marcate şi de prezența E.S. Therese HYDEN, Ambasadorul Regatului Suediei, ES Jean Cornet d’Elzius, Ambasadorul Regatului Belgiei în România, dar şi de alţi reprezentanți ai Departamentului de Justiție din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Ambasadei Canadei, Ambasadei Ungariei, Ambasadei Croației şi Regatului Țărilor de Jos.
Concluziile discuțiilor atelierului de validare şi a consultărilor publice au fost prezentate de doamna Roxana-Simona MOMEU, secretar de stat din Ministerul Justiţiei, fiind așteptate contribuții scrise din partea instituțiilor participante pentru finalizarea proiectului de document de politică publică pentru prevenirea recidivei.
Pentru detalii despre Proiect şi Studiul integrat privind cauzele recidivei, a se vedea informațiile anexate, aici.