Activitățile din sfera reintegrării sociale, derulate la nivelul sistemului penitenciar, acaparează zone din ce în ce mai diversificate ale vieții, urmărind facilitarea readaptării la tiparele unor comportamente prosociale.
Totodată, contextul prolific al colaborării cu instituțiile de stat, organizațiile neguvernamentale și membri ai societății civile, potențează efortul intern, conturând rezultate promițătoare.
Astfel, luni, 03 iunie a.c., Curtea de Apel Timișoara, în colaborare cu Centrul Educativ Buziaș, a organizat, în premieră, un proces simulat, în care judecătorii, procurorii și avocații au fost tineri aflați în custodia Centrului.
Procesul a fost public, iar din audiență au făcut parte elevi ai Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara, reprezentanți ai Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității Timișoara, precum și jurnaliști.
Demersul a urmărit implicarea persoanelor internate într-o activitate inedită, în care schimbarea rolurilor a oferit oportunitatea înțelegerii raționamentelor actorilor procesului penal, pornind de la noțiunile juridice la care tinerii au acces în cadrul Centrului.
A judeca sau a fi judecat?!
Ambele ipostaze au fost întruchipate prin reeditarea unei spețe inspirate din realitate, tinerii aflați în custodia Centrului Educativ Buziaș îmbrăcând roba dreptății, o haină grea în destinele lor.
Interacțiunea directă cu persoanele internate a reprezentat un prilej oportun pentru cunoașterea mai bună a mediului penitenciar de către societatea civilă, ineditul activității fiind resimțit atât de către persoanele din auditoriu, dar mai ales de tinerii implicați.