Un așezământ de deținere va reprezenta întotdeauna un loc cu o dinamică imprevizibilă a evenimentelor, datorată în special specificului activității, dar și populației carcerale. În ultimii ani, unitatea de detenție orădeană a dezvoltat relațiile interinstituționale cu structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, scopul fiind de a exersa procedurile prevăzute în planurile comune în diferite situații probabile.
Penitenciarul Oradea prezintă un complex arhitectural aflat în imediata apropiere a unor instituții de importanță majoră a unităților administrativ teritoriale, motiv pentru care a ales, similar anilor anteriori, ca în colaborare cu partenerii instituționali, parte a sistemului apărare, ordine publică și securitate națională, să desfășoare un exercițiu tactic care a presupus angrenarea structurilor de intervenție aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.
Prin grija șefilor structurilor anterior menționate, în baza planului de acțiune întocmit la nivel interinstituțional, azi 16.09.2019, au fost simulate două situații ipotetice care au presupus colaborarea și acționarea în echipe mixte pentru soluționarea incidentelor.
Un scenariu a presupus restabilirea ordinii în caz de tulburări sau violențe ale deținuților la nivelul secției de maximă siguranță, exercițiu soluționat de membrii structurii Asociate pentru măsuri de Securitate Specială aparținând Penitenciarului Oradea.
Ulterior, un alt scenariu a vizat ipotetice acțiuni neconforme ale persoanelor custodiate pe secția de maximă siguranță, care au condus la producerea unui incendiu în interiorul camerei de deținere amplasate la primul nivel al pavilionului celular, aspect care a determinat evacuarea tuturor deținuților custodiați în cadrul secției, acționându-se simultan pentru localizarea și stingerea incendiului, precum și pentru acordarea ajutorului medical specializat de către formațiunea de primă intervenție la incendiu aparținând penitenciarului, sub coordonarea ofițerului Managementului Situațiilor de Urgență, soluționarea incidentului fiind preluată de structurile specializate aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor.
Forțele speciale ale unităților de cooperare au sprijinit personalul penitenciarului pentru menținerea persoanelor evacuate în interiorul perimetrului stabilit pentru prevenirea posibilelor incidente majore.
Pentru rezolvarea incidentului operaţional simulat au acţionat, în sistem integrat, forţe aparţinând Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – cu un detașament din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, format din 6 membri, și cu o autospecială de intervenție; din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor a participat un echipaj compus din 7 membri din cadrul grupei de acțiuni speciale, inclusiv cu o autospecială de intervenţie; din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor a fost implicat un efectiv de 12 pompieri militari, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de transport victime multiple.
Aplicația interinstituțională a avut ca scop general creşterea capacităţii de reacție a structurilor participante şi rezolvarea diferitelor situaţii tehnico-tactice, în comun.
Conducerea Penitenciarului Oradea mulțumește pentru profesionalismul, disponibilitatea și operativitatea manifestate de structurile participante.
Prevenția salvează vieți!