Astăzi 17-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Persoanele private de libertate și lectura publică

10 persoane private de libertate au participat, joi, 17.06.2021, la unul dintre cele mai mari și inedite evenimente de lectură publică, grație invitației transmise Penitenciarului Timișoara de către reprezentanții Bibliotecii Județene Timiș, dar și preocupării constante a administrației locului de deținere de a diversifica paleta de activități din sfera reintegrării sociale.

Concentrica este un eveniment cultural organizat de Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel”, care reunește iubitorii de lectură, în spații publice, deschise. Aceștia, dispuși în cerc, sunt invitați să lectureze un text la prima vedere din operele unor autori mai mult sau mai puțin consacrați. Dispunerea cititorilor în cercuri concentrice confirmă ideea conform căreia „cartea parcuge comunitatea, iar comunitatea parcuge cartea”, motiv pentru care lectura este considerată și o formă de coeziune socială, atât de necesară în vremurile actuale.

Concentrica cultivă o artă conceptuală care se bazează pe imaginație pentru a putea atrage atenția, în special tinerei generații, asupra lecturii.  Anul acesta, evenimentul ajuns la cea de-a 5-a ediție a fost susținut în Piața Libertății din Timișoara și a reunit, conform normelor de distanțare socială, un număr de aproximativ 100 de persoane din mai multe categorii sociale – elevi, studenți, pensionari, reprezentanți ai diferitelor instituții publice din Județul Timiş, dar şi un număr de 10 persoane private de libertate din regimurile deschis şi semideschis, custodiate de Penitenciarul Timișoara. Deținuții participanți au fost recompensați, astfel, pentru rezultatele foarte bune obținute în cadrul  activităţilor de instruire şcolară şi în cadrul activităţilor productive.

Prin această activitate, s-a urmărit atât creşterea nivelului de informare al persoanelor private de libertate, fructificarea educației în afara mediului de detenţie, dar și reducerea discriminării şi a prejudecăţilor faţă de categoriile defavorizate.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii