Astăzi 23-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Penitenciarul Mărgineni – aparat de scanare corporală unic în Europa

Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, acordă o importanță deosebită creării unui mediu penitenciar mai sigur pentru persoanele private de libertate aflate în custodie, angajați și comunitate, deziderat realizat și prin adoptarea de măsuri eficiente în vederea prevenirii introducerii de telefoane mobile și alte obiecte interzise în instituțiile penitenciare.

De asemenea, ca parte componentă a sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, Administrația Națională a Penitenciarelor depune toate eforturile necesare pentru prevenirea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune intitulate generic – „Accidentul”, înșelăciuni săvârșite și de către persoanele private de libertate aflate în custodia poliției penitenciare.

În acest sens, în data de 11.12.2019, la Penitenciarul Mărgineni, a fost pus în funcțiune un aparat de scanare corporală de înaltă eficiență, care folosește cele mai noi tehnologii în domeniu.

Aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice și nemetalice care sunt fie staționare, fie în mișcare, în diferitele cavități ale corpului. Procedura de screening este eficientă și durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului. Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicații negative asupra copilului nenăscut, precum și nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker.

Fiind echipat cu roți, aparatul permite să fie mutat în diferite locuri ale spațiului de deținere: secții de deținere, punct primire deținuți, spații de plimbare etc. De asemenea, deținuții pot fi scanați înainte de transportul lor la instanțele de judecată/organele de cercetare penală sau puncte de lucru, precum și la întoarcere. Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic pentru persoanele care intenționează să încalce legea, deoarece ajută la limitarea numărului de obiecte interzise care intră și circulă în spațiul de deținere și contribuie determinant la prevenirea unor evenimente negative.

Scanerul a fost achiziționat din veniturile proprii obținute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administrației penitenciare care, la acest moment, deține un astfel de dispozitiv. Potrivit susținerilor personalului responsabil cu livrarea și instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziționat și utilizat în Europa.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii