Astăzi 12-06-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Penitenciarul Botoșani – vizite în comunitate

Având în vedere noul exercițiu strategic pentru perioada 2020 – 2024 și ținând cont de nevoile de sprijin postdetenție ale persoanelor private de libertate lipsite de mediu de suport și fără perspective viabile privind reintegrarea socială, în data de 18.11.2021, a fost derulată a activitate de tip vizită la sediul Centrului Creștin de Inserție Socială ”Casa Libertății” din loc. Verești, jud. Suceava, aparținând Fundației ”Fight for Freedom” cu care Penitenciarul Botoșani are încheiat protcocol de colaborare.

Obiectivele generale ale activității au vizat cunoașterea serviciilor acordate în cadrul centrului social, cunoașterea condițiilor de accesare a serviciilor centrului, crearea premiselor de accesare a serviciilor de către deținuții din grupul țintă, creșterea speranței în rândul deținuților fără mediu e suport privind șansele de reintegrare socială post liberare.

La activitate au participat 5 deținuți selectați conform criteriilor stabilite prin proiect și 4 beneficiari ai serviciilor centrului, împreună cu 2 reprezentanți ai Penitenciarului Botoșani, din sectorul reintegrare socială și 4 reprezentanți ai Fundației ”Fight for Freedom”.

Activitatea a avut două componente, componenta de vizitare a spațiilor centrului (spații de cazare și de petrecere a timpului liber, spațiul de servire a mesei, oficiu, etc.)” și a facilităților oferite (informare cu privire la serviciile oferite și activitățile derulate în prezent dar și cele prevăzute a fi derulate pe viitor), iar a doua componentă a vizat susținerea unei discuții de grup cu valoare de ”povești de succes”.

Rezultate obținute:

Deținuții au avut ocazia de a auzi și vedea persoane (unii dintre aceștia, foști deținuți) care au reușit o schimbare fundamentală la nivel cognitiv, atitudinal și comportamental, cunoscând astăzi succesul în lupta cu gândurile iraționale, cu adicțiile, cu influențele negative ale anturajului, sau cu tentația de a comite noi infracțiuni, prin apelarea la persoane de sprijn care i-au susținut în descoperirea dorinței, susținerea motivației și realizarea propiuzisă a schimbării. Au avut posibilitatea de a se identifica cu ”personajele”, de a-și relata propria poveste, de a înțelege importanța voinței proprii și a sprijinului celorlalți în procesul de reintegrare socială și de a conștientiza care sunt nevoile de sprijin post-detenție în ceea ce-i privește personal, astfel încât să apeleze la serviciile centrului pentru perioada postdetenției în scopul creșterii șanselor de reinserție socio-profesională.

Considerăm activitatea ca fiind un succes, prin crearea premiselor pentru accesul deținuților care se liberează din penitenciar și care ar putea face obiectul serviciilor dezvoltate în cadrul centrului (cel puțin 2 dintre deținuții prezenți în activitate declarând că se vor îndrepta, după liberare către acest centru).

Pe de altă parte, în cadrul activității s-au creat premisele pentru alte activități viitoare, pe plan local realizându-se astfel întărirea legăturilor interinstituționale în ce privește demersul de reintegrare socială a deținuților custodiați.

Centrului Creștin de Inserție Socială ”Casa Libertății” este un ,,cămin” complet utilat, un loc  în care beneficiarii au ocazia să fie tratați fără prejudecăți, ca ,,persoane normale” și are ca obiectiv asumat pentru cei cazați (foști deținuți, foste persoane instituționalizate în centre de plasament, persoane care s-au confruntat cu adicții și au pierdut sprijinul familiei sprijinul, etc), oferirea șansei de a se integra în societate prin cazarea, pentru o perioadă de 9 luni, și implicarea în diferite programe (dezvoltare personală, învățatea unei meserii și identificarea de oportunități de angajare în meseria învățată sau în domeniul în care persoanele cazate au abilități), astfel încâi, din personae care au nevoie de sprijin și întreținere, să ajungă să se autogospodărească și să fie chiar sprijin pentru alții.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii