Astăzi 16-04-2024 sunt: 24106 persoane private de libertate

Pastorația în penitenciare – schimbarea din interior

Pornind de la istoria și identitatea Pastorației în penitenciarele din România, în perioada 6-10 noiembrie a.c., preotul Florin SMARANDI, capelan coordonator al preoților de penitenciare din România, a fost prezent la Roma într-o misiune de lucru menită să furnizeze un plus de calificare capelanilor care oferă asistență spirituală deținuților ortodocși. La invitația pr. Bogdan PETRE, capelan misionar la penitenciarele din Roma, și cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, părintele SMARANDI  a transmis învățăturile sale pe meleagurile istorice ale Romei, în beneficiul persoanelor custodiate.

Vizitând 3 sectoare ale Penitenciarului Rebibbia N.C., preotul capelan a realizat un program intens de rugăciune, cateheză și dialoguri cu cei prezenți, transmițând, ulterior, impresii comparative legate de specificul celor două sisteme penitenciare – românesc și italian, cu accent pe filiera religioasă. Vizita a profitat întregii comunități de români din zonă, parohia românească de la Monterotondo beneficiind de cuvintele pastorale și slujbele religioase transmise și susținute de preotul SMARANDI, adevărat model uman și profesional.

În cadrul aceleiași misiuni, joi, 09 noiembrie, la Tor Lupara a avut loc conferința capelanilor de penitenciare din Episcopia Italiei, abordându-se tematici diverse, despre istorie, identitate, diferențe și exemple de bună practică. În acest context, raportat la diferențele dintre culte, biserica ortodoxă a pus accent pe interioritatea ce trebuie transmisă deținuților, în vederea producerii unei schimbări de ansamblu.

La finalul evenimentului, preoții au fost îndemnați la o intensificare a prezenței în închisori și la o mai bună conlucrare în atragerea voluntarilor, fără de care misiunea urmează un parcurs mai lent. A fost exprimată dorința de colaborare dintre Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, ce se va putea concretiza prin semnarea unui protocol între Ministerul Justiției din Italia și Ministerul Justiției din România. De asemenea, au fost identificate proiecte de prevenție, recuperare și reintegrare a deținuților (sau foștilor deținuți), ce au funcționat în România și pot fi aplicate și în Italia.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii