Astăzi 13-12-2024 sunt: 24508 persoane private de libertate

Participarea, în premieră, a reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor la Conferința Asociației Europene de Psihologie și Drept

În perioada 4-7 iulie 2023, sistemul penitenciar a fost reprezentat în cadrul Ediției 2023 a Conferinței Asociației Europene de Psihologie și Drept, organizată în Cluj-Napoca de Laboratorul de Cercetare în Psihologie Judiciară și Diferențe Interindividuale (RiddleLab) și de programul masteral de Psihologie Judiciară al Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu Organizația European Association of Psychology and Law. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Psihologia judiciară: De la cercetare la practici eficiente”, a vizat teme de referință pentru cercetarea și practica psihologică aplicate în context legal, reprezentând o oportunitate de ancorare a practicii în cercetare, prin raportare la bunele practici internaționale și la aplicabilitatea în sistemul judiciar românesc, pentru cei 270 de cercetători internaționali din domeniul psihologiei judiciare, profesori universitari și practicieni din țară și străinătate.

Recunoscând importanța dialogului interdisciplinar între cercetătorii și practicienii din domeniu, dna comisar șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela MORAR, director al Direcției Reintegrare Socială, a moderat dezbaterea cu titlul Provocări și oportunități în reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, în cadrul secțiunii destinate panelurilor de experți.

Între experții participanți s-au numărat dl. prof. dr. Ioan DURNESCU (Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială), dl. dr. Radu Florin GEAMĂNU (Ministerul Justiției, asist. univ. dr. în cadrul Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu București, Departamentul de Științe Penale),  dna. Alina BARBU (DOROBANȚ) (expert pe problematica penitenciare, probațiune), dl Dorin MUREȘAN (coordonator al Departamentului de Formare Profesională din cadrul International Corrections and Prison Association), dna dr. Gabriela (CULDA) GROZA (Baroul Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Drept) și dna judecător Gabriela-Nicoleta CHIHAIA (Curtea de Apel Braşov, secția penală).  În cadrul dezbaterii, experții au analizat ultimele tendințe, viziuni și bune practici din perspectiva executării sancțiunilor privative de libertate, cu accent asupra posibilităților inovative de elaborare și aplicare a politicilor penale, prin raportare la cadrul internațional, precum și a dificultăților legate de aplicabilitatea acestora în sistemul nostru judiciar.

Importanța colaborării interinstituționale a fost evidențiată și prin organizarea dezbaterii Viitorul Probațiunii. Următorii 10 ani, moderată de doamna Iuliana CĂRBUNARU, inspector de probațiune în cadrul Direcției Naționale de Probațiune. Similar, au fost analizate lecțiile învățate în acest proces și au fost explorate tendințele pentru următoarea decadă, în domeniul executării măsurilor și sancțiunilor neprivative de libertate, în context național și european.

Evenimentul a contribuit la recunoașterea rolului comunității academice în formarea unei rețele de profesioniști care să contribuie la validarea și promovarea rigorii științifice în modelele de intervenție utilizate pentru facilitarea reintegrării sociale a foștilor deținuți și prevenirea recidivei.

← Către lista de evenimente
Sari la conținut

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii